Oorzaak van vasculaire ziekten | Newmedix

Endotheel-disfunctie

Endotheel disfunctie: de onderliggende oorzaak van alle vasculaire ziekten

De oorzaak en progressie van vaatziekten is nauw verwant aan de gezondheid van de binnenwand van de vaatwand. Bloedvaten bestaan uit drie lagen. De buitenlaag is meestal bindweefsel en biedt structuur aan de lagen er onder. De middelste laag is glad spierweefsel,  deze laag knijpt samen en verwijdt om de bloedstroom te controleren en de bloeddruk te behouden. De binnenbekleding bestaat uit een dunne laag endotheelcellen (de endothelium), die een glad, beschermend oppervlak biedt. Endotheelcellen voorkomen dat giftige, in het bloed ontstane stoffen de gladde spieren van het bloedvat penetreren.

 

Echter, naarmate we ouder worden staan we bloot aan een spervuur van vaatwand beschadigende factoren die veel schade toebrengen aan de delicate endotheelcellen. Deze schade leidt tot disfunctioneren van het endotheel en uiteindelijk dringen lipiden(vetachtige stoffen) en giftige stoffen door de endotheellaag in de gladde spiercellen.

 

Dit resulteert in het begin van een oxidatieve en inflammatoire cascade die uiteindelijk zorgt voor plaque afzettingen. Vervolgens beginnen deze plaques te verkalken en na verloop van tijd worden ze gevoelig voor scheuren. Als een plaque scheurt resulteert het vaak in een dodelijke bloedprop.

Aderverkalking is eigenlijk een zwelling in de bloedvatwand ten gevolge van ophoping van cholesterol en dode witte bloedcellen. 1. Binnenbekleding bloedvat (endotheel); 2. ophoping van cholesterol, vet, dode witte bloedcellen, gifstoffen; 3. verkalkte kern; 4. bindweefsellaag; 5. spierlaag. 

 

Als mensen geen stappen ondernemen om het disfunctioneren van het endotheel in hun lichaam te corrigeren, zal de epidemie van arterieel vaatlijden alleen maar toenemen.

 

Op dit moment sterven 35% van de Amerikanen en 30% van alle mensen wereldwijd (American Heart Association: hart-en vaatziekten en Stroke Statistics 2010) aan de gevolgen van endotheeldisfunctie.

 

Het niveau van endotheel disfunctie kan worden bepaald via de arteriograph.

 

De artheriograph meet de mate van endotheeldisfunctie / vaatwandschade en aderverkalking tot in het vroegste stadium. Hiermee kan op individueel niveau het  risico in kaart worden gebracht.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE NIEUWSTE GEZONDHEIDSONTWIKKELINGEN EN

ONTVANG HET CEL HERSTEL VOEDINGSPLAN KADO