Waarom een vitamine infuus? | Newmedix

Vitamine Infuus

Vitamine infuus

Lukt het u dagelijks gezond te eten? Twee ons groenten en twee stuks fruit? Wie hier volmondig ‘ja’ op kan zeggen, behoort tot de uitzondering. Maar zelfs áls u dat lukt, is nog de vraag of u voldoende vitamines binnenkrijgt.

Door de wijze van telen en als gevolg van genetische modificaties, bevatten groenten en fruit van nu veel minder vitamines en bouwstoffen dan vroeger het geval was. Het gevolg: een vitaminetekort en een negatief effect op uw gezondheid en weerstand. Tijd om uzelf een vitamineboost te geven met een vitamine infuus van newmedix.

Een vitamine infuus iets voor u? Vrijblijvend telefonisch adviesgesprek

Waarom een vitamine infuus?

Veel mensen vullen hun vitaminebehoefte aan met supplementen. Multivitamines, vitamine C, B12, voor hem, voor haar. Er is van alles op de markt. Echter, uit onderzoek blijkt dat maximaal 10% van de vitamines wordt opgenomen bij inname via een pil. Bij toediening via een infuus is de opname vele malen beter en de werking anders. Daarom voelen veel mensen zich direct na het eerste infuus van 30 tot 60 minuten al veel vitaler.

Uw vitaminehuishouding in balans

Vitamines en mineralen zijn de meest relevante bouwstoffen voor uw lichaam. Ze houden uw huid, hart, weefsels en organen gezond. Ze spelen een belangrijke rol bij het tegengaan van veroudering. Zoals bij heel veel processen in uw lichaam, draait het om de balans van de juiste vitamines, mineralen en aminozuren. Het doel van de vitamine infusen is om de optimale verhouding in uw lichaam te creëren. We starten daarom met een bloedonderzoek, zodat we precies weten waar úw lichaam behoefte aan heeft.

Uw eigen cocktail

We hebben verschillende soort infusen in ons pakket, met elk een eigen werkzaamheid. Zo hebben we infusen die hydraterend werken, anti-verouderingsinfusen, infusen voor het verbeteren van de gemoedstoestand, infusen voor ontgifting en infusen tegen acute virale infecties. Er zijn verschillende combinaties van infusen mogelijk. Op basis van de behoefte van úw lichaam creëren we een combinatie die perfect bij u past.

Een vitamine infuus iets voor u?  Vrijblijvend telefonisch adviesgesprek

Bekijk ook eens onze lezing: De zin het onzin van het behandelen met vitamines en mineralen, door drs. Tim Kors

Overzicht infuustherapieën

Bij newmedix bieden wij diverse soorten infuustherapieën, die van toepassing zijn op diverse soorten aandoeningen of bedoeld zijn om de gezondheid van uw lichaam op pijl te houden.

Klik hier voor een lijst met veelgestelde vragen over infuustherapie.

Lees hier beneden verder voor een overzicht van onze beschikbare infuustherapieën:

Algemeen: vitamine B tekort
Veel mensen kampen met een vitamine B tekort. Vitamine B tekort ontstaat vaak doordat mensen veel lijden aan stress en veel koffie of alcohol gebruiken. De officieel aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van de afzonderlijke B-vitaminen varieert en is niet erg hoog. Toch kan in het algemeen gesteld worden dat veel mensen veel hogere doseringen nodig hebben. Ons jachtige leven maakt dat we meer vitamine B nodig hebben, dan de officiële aanbevolen hoeveelheden. Ook ontstaat vitamine B tekort snel, door verarmde voeding. We eten veel suikers en koolhydraten, en deze stoffen hebben allemaal vitamines B nodig om omgezet te kunnen worden in energie.
Vitamine B tekort: invloed op het lichaam
Een vitamine B tekort heeft invloed op onze groeiprocessen, zodoende hebben kinderen in de groei en zwangere of zogende vrouwen een verhoogde behoefte. B-vitaminen functioneren als sleutelcomponenten van belangrijke enzymen in het lichaam en katalyseren op die manier zeer veel biochemische reacties. Een vitamine B tekort heeft zodoende allerlei uiteenlopende deficiëntieverschijnselen tot gevolg, die vaak niet als zodanig worden herkend.
Vitamine B tekort: symptomen
Enkele typische symptomen van het vitamine B tekort zijn:
 • vermoeidheid
 • stress
 • onrust
 • geïrriteerdheid
 • nervositeit
 • depressie
 • slapeloosheid
 • verlies van eetlust
 • zere branderige tong of mond
 • anemie
 • neuritis
 • huidproblemen
 • alcoholisme
 • menopausale klachten
Vitamine infuus bij vitamine B tekort
Bij newmedix bieden wij u relevante testen om uw vitamine B voorraad of tekort te meten. Wij werken hiertoe samen met Duitse, Amerikaanse en Noorse laboratoria. Op basis van uw bloedonderzoeken stellen wij voor u een gepast infuus samen. Ook kunt u bij ons op regelmatige basis terecht voor een regulier vitaminen en mineralen infuus.

Vitamine B1 tekort
Vitamine B1, of thiamine is als co-enzym essentieel voor de energieproductie uit koolhydraten en ondersteunt daarmee organen die voor hun energieproductie afhankelijk zijn van koolhydraten. B1 ondersteunt een goede werking van het zenuwstelsel onder meer doordat het de prikkeloverdracht tussen de cellen, bijvoorbeeld bij de spieren, kan bevorderen. Daarnaast speelt vitamine B1 een rol bij de vorming van hormonen, eiwitten en enzymen. Vitamine B1 is ook belangrijk voor het geheugen. Vitamine B1 is wateroplosbaar, en wordt niet opgeslagen in ons lichaam. Daarom dient er elke dag voldoende vitamine B1 opgenomen te worden.
Vitamine B1 tekort: invloed op het lichaam
Voldoende vitamine B1 is erg belangrijk voor de hersenen, voor de spieren, voor het hart en voor de zenuwen. Tekorten aan vitamine B1 spelen dan ook een rol bij diverse hart- en vaatziekten, bij diverse neurologische aandoeningen. Mensen met de ziekte van Crohn, diabetes, nier- en leverziekten, stress, alcoholisme en zwangere vrouwen hebben over het algemeen een hogere behoefte aan vitamine B1 opname. In de preventie van neuropathie speelt vitamine B1 ook een belangrijke rol.
Vitamine B1 tekort: symptomen
Enkele typische symptomen van het vitamine B1 tekort zijn:
 • vermoeidheid
 • prikkelbaarheid
 • verminderde eetlust
 • gewichtsverlies
 • slaapstoornissen
 • buikpijn
 • geheugenstoornissen
Enkele ernstige symptomen van het vitamine B1 tekort zijn:
 • droge beriberi (perifere neuropathie)
 • natte beriberi (cardiomyopathie, oedeem en melkzuuracidose)
 • Syndroom van Wernicke-Korsakov
 • Geheugenverlies en verwardheid
 • Oogklachten
Vitamine infuus bij vitamine B1 tekort
Bij newmedix bieden wij u relevante testen om uw vitamine B1 tekorten te meten. Ook als u lijdt aan een van de bovenstaande klachten (denk hierbij aan Diabetes, Ziekte van Crohn, neuropathie, alcoholisme, nier- en leverziekten of in voorbereiding op uw zwangerschap), is het altijd zinvol om uw vitamine B1 te laten testen en te laten aanvullen middels een vitamine infuus. Wilt u meer informatie, bel ons of maak meteen een afspraak bij onze kliniek.

Vitamine B5 tekort
Een vitamine B5 tekort kan gemakkelijk ontstaan, omdat veel van de vitamine B5 verloren gaat tijdens de voedselbereiding. Een vitamine B5 tekort, wordt ook wel pantotheenzuur-tekort genoemd. De term panthotheen is afkomstig van het Griekse –panthos ( =overal). Dit betekent dat vitamine B5 overal voorkomt en erop duidt dat vitamine B5 in alle levende cellen in de natuur te vinden is. Mensen onder stress, die veel geraffineerd voedsel consumeren en/of regelmatig alcohol drinken, kunnen een (biochemisch) tekort aan dit vitamine ontwikkelen, wat zich uit in verhoogde insulinegevoeligheid, verlaagd cholesterolgehalte en een verlaagd kaliumgehalte in het serum.
Vitamine B5 tekort: invloed op het lichaam
Vitamine B5 vervult een essentiële rol in de celstofwisseling en in de productie van energie uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Vitamine B5 is van belang in wel 70 stofwisselingsroutes, waarvan de belangrijksten betrekking hebben op de verbranding van vetten, koolhydraten en aminozuren. Daarnaast speelt vitamine B5 een belangrijke rol in de ontgifting van ons lichaam. Vitamine B5 heeft significante cholesterolverlagende eigenschappen. Met name diabetici hebben er baat bij, omdat het de bloedglucosespiegels niet negatief beïnvloedt. Ook patiënten met reumatoïde artritis blijken verlaagde vitamine B5-niveaus te hebben en suppletie met vitamine B5 verminderd de symptomen.
Vitamine B5 tekort: symptomen
Vitamine B5 tekort speelt een rol in een aantal typische aandoeningen. De volgende aandoeningen zouden daarom symptomen kunnen zijn van een vitamine B5 tekort:
 • hypercholesterolemie en cardiovasculaire aandoeningen
 • ervaring van veel stress
 • het ontstaan van reumatoïde artritis
 • slechte wondgenezing
 • haarproblemen
 • allergieën
 • verhoogd cholesterol
Vitamine infuus bij vitamine B5 tekort
Vitamine B5 tekorten zijn van invloed op tal van aandoeningen. Daarom kan het testen van vitamine B5 en het aanvullen van vitamine B5 tekorten, in vele gevallen zinvol zijn. Denk hierbij aan bovengenoemde aandoeningen als cardiovasculaire aandoeningen, stress, reumatoïde artritis, slechte wondgenezing, haarproblemen, allergieën en een verhoogd cholesterol. Neem voor meer informatie contact op met onze kliniek, of bel om meteen een afspraak te maken.

Vitamine B6 tekort
Ruim 23% van alle Europese ouderen heeft een vitamine B6 tekort. onder ouderen in verpleeghuizen loopt dit percentage op tot 75%. Andere risicogroepen voor een vitamine B6 tekort zijn alcoholisten, rokers, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, en mensen die door medicijngebruik, stress, chronische ontsteking of ziekte naar B6 tekort neigen. Dagelijkse toevoer van vitamine B6 is belangrijk omdat het lichaam vrijwel geen vitamine B6 opslaat. Dierlijke bronnen van vitamine B6 (vlees, vis, gevogelte en eieren) bevatten de goed opneembare vitamine B6. Plantaardige bronnen (zetmeelrijke groenten, granen, peulvruchten) bevatten het minder goed opneembare vitamine B6.
Vitamine B6 tekort: invloed op het lichaam
Vitamine B6 tekort is van invloed op onze bloedaanmaak en ons zuurstoftransport, de hart- en skeletspierwerking, de energiestofwisseling in celmitochondriën, de celfunctie en celdeling, en op het goed functioneren van het immuunsysteem, het endocriene systeem en het zenuwstelsel. Vitamine B6 tekort is een onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Een vitamine B6 tekort draagt daarnaast bij aan osteoporose en kanker, en aan complicaties die ontstaan door diabetes.
Vitamine B6 tekort: symptomen
Een vitamine B6 tekort uit zich op korte termijn met name in symptomen als:
 • vermoeidheid
 • scheurtjes in lippen en mondhoeken
 • ontstoken tong of mondslijmvlies
 • bloedarmoede
 • glucose-intolerantie
 • misselijkheid en braken
 • seborroïsche dermatitis
 • slapeloosheid
 • geïrriteerdheid
 • verwarring
Hoewel het vitamine B6 tekort op korte termijn onopgemerkt kan blijven, kan het kan op lange termijn bijdragen aan een aantal ernstige chronische aandoeningen, waaronder:
 • vocht vasthouden
 • paniekaanvallen
 • hyperventilatie
 • depressie
 • immunodeficiëntie
 • chronische pijn
 • cognitieve achteruitgang
 • convulsies
 • perifere neuropathie
 • ataxie
 • verhoogde homocysteïne spiegel
 • verhoogde ontstekingsactiviteit
 • verhoogde oxidatieve stress
 • nierstenen
 • Ziekte van Alzheimer
 • Ziekte van Parkinson
 • prikkelbare darmsyndroom
 • Carpaal Tunnelsyndroom
 • chronische ontstekingsziektes
 • premenstrueel syndroom
 • hart- en vaatziekten
Vitamine infuus bij vitamine B6 tekort
Vitamine B6 tekorten dragen bij en hebben invloed op diverse aandoeningen. Lijdt u aan hart- en vaatziekten, osteoporose of kanker, is het altijd zinnig uw vitamine B6 te laten testen. Ook bij psychische klachten zoals paniekaanvallen of depressie kan vitamine B6 tekort een rol spelen. Een vitamine infuus waarbij uw vitamine B6 tekort wordt aangevuld, kan dan een uitkomst bieden. Wilt u meer informatie, bel ons dan of maak meteen een afspraak.

Vitamine B12 tekort
Het vitamine B12 tekort is een van de meest bekende vitamine tekorten. Vitamine B12 tekort kan dan ook lijden tot ernstige aandoeningen en het is daarom van belang een vitamine B12 tekort te vermijden. Van alle vitamines heeft vitamine B12 de grootste en meest complexe structuur. Mensen zijn niet in staat om vitamine B12 zelf te maken. Daarom moet de voeding voldoende vitamine B12 bevatten. Vitamine B12 tekorten komen veel voor bij vegetariërs want vitamine B12 komt uitsluitend voor in dierlijke producten zoals vlees en in mindere mate in vis, kip en zuivel. Vitamine B12 wordt vrijwel uitsluitend in onze maag uit voeding opgenomen.
Pernicieuze anemie
Pernicieuze anemie is een auto-immuunziekte waarbij de opname van vitamine B12 gevaar loopt. Men noemt pernicieuze anemie ook wel kwaadaardige bloedarmoede. Bij kwaadaardige bloedarmoede valt het immuunsysteem bepaalde cellen in de maagwand aan, waardoor ze geen stoffen meer produceren die zorgen voor de opname van B12. Mensen met pernicieuze anemie zijn afhankelijk van een vitamine infuus met B12 of van andere vormen van vitamine B12 suppletie.
Vitamine B12 tekort: invloed op het lichaam
Bij een vitamine B12 tekort wordt er onvoldoende hemoglobine aangemaakt, waardoor de rode bloedcellen arm zijn aan hemoglobine. Vitamine B12 speelt ook een rol bij de energieproductie uit vetten en eiwitten. Het vitamine B12 tekort heeft een desastreuze werking op het functioneren van het zenuwstelsel. Dit betekent dat het ruggenmerg, de zenuwen en de hersenen afhankelijk zijn van voldoende vitamine B12. Een vitamine B12 tekort heeft een negatief effect op de productie van neurotransmitters in en myeline (bescherming) op de zenuwcellen. Veel neurologische klachten, van depressie tot dementie, worden met een vitamine B12 tekort in verband gebracht.
Vitamine B12 tekort: symptomen
Op lange termijn kan het vitamine B12 tekort bijdragen aan ernstige neurologische klachten. In veel gevallen zijn deze neurologische klachten ook de enige aanwijzing van een vitamine B12 tekort. Patiënten kunnen aanzienlijke B12 tekorten hebben in het zenuwweefsel wat beschadigd of slecht functionerend is, terwijl hun bloed voldoende B12 aantoont. Omdat vitamine B12 verantwoordelijk is voor een optimale werking van de zenuwen, is het van belang de vitamine B12 spiegel goed in het oog te houden. Overige symptomen die bij een vitamine B12 tekort optreden zijn:
Symptomen vitamine B12 tekort bij megaloblastaire anemie en voorstadia
Megaloblastaire anemie is een vorm van anemie, die veroorzaakt wordt door een vitamine B12 tekort. Bij megaloblastaire anemie produceert het beenmerg rode bloedcellen, die groot en abnormaal zijn. De hiermee samenhangende symptomen zijn:
 • (chronische) vermoeidheid, gevoel van zwakte
 • licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, flauwvallen
 • hoofdpijn
 • kortademigheid (vooral bij inspanning), snelle ademhaling
 • spierzwakte bij inspanning
 • versnelde hartslag (tachycardie)
 • angina pectoris
 • bleke huid en lippen
 • oorsuizen
 • koude handen en voeten, kouwelijkheid
 • gele verkleuring huid en oogwit
 • onbegrepen langdurige koorts
Symptomen vitamine B12 tekort bij demyeliniserende ziekte en voorstadia
Demyelinisatie betekent een verlies van myeline. Myeline is een stof die als isolerende laag om de zenuwvezels aanwezig is. Myeline versnelt de geleiding van impulsen doorheen de zenuwvezels. Demyeliniserende ziekten zijn o.a. MS en metachromatische leukodystrofie (MSD). Andere symptomen van demyelinisatie door vitamine B12 tekort zijn:
 • veranderde mentale toestand, persoonlijkheidsveranderingen
 • denk-, concentratie- en geheugenproblemen (cognitieve defecten)
 • depressie, manie, bipolaire stoornis, geïrriteerdheid, paranoia, wanen, hallucinaties, psychose, angststoornis, labiliteit, catatonie, stemmingswisselingen, gewelddadig gedrag (‘megaloblastaire waanzin’)
 • dementie
Symptomen vitamine B12 tekort bij ruggenmerg myelopathie of subacute gecombineerde strengziekte
Ruggenmerg myeolopathie of subacute gecombineerde strengziekte omvat de ziekten van het ruggenmerg die door tekorten in vitamine B12 veroorzaakt worden. Kenmerkend voor dit ziektebeeld zijn uitvalsverschijnselen, tintelingen en verlammingsverschijselen. De symptomen hiervan zijn:
 • paresthesieën
 • afname proprioceptie
 • afname vibratiezin (voelen van trillingen)
 • ataxie
 • spierzwakte armen en benen
 • spasticiteit
 • positieve Romberg test
 • positief teken van Lhermitte
 • posturale orthostatische hypotensie
 • incontinentie (urine en/of ontlasting)
 • impotentie
Symptomen vitamine B12 tekort bij demyeliniserende perifere (poly)neuropathie
Demyeliniserende perifere (poly)neuropathie is een ziekte van de perifere zenuwen, waarbij het myeline omhulsel van de zenuwvezels getroffen wordt, en met name sprake is van gevoelsstoornissen en krachtsverlies in de ledenmaten. Symptomen van demyeliniserende perifere (poly)neuropathie door vitamine B12 tekort zijn:
 • paresthesieën
 • afwijkende reflexen
 • spierzwakte armen en benen, spiertrillingen
Symptomen vitamine B12 tekort zintuigen
 • dubbelzien en wazig zien
 • vermindering gezichtsvermogen
 • neuritis optica
 • opticus atrofie
 • retinale bloedingen
 • verlies reuk- en/of smaakzin
 • achteruitgang gehoor bij ouderen
Symptomen vitamine B12 tekort spijsverteringskanaal
 • gebrek aan eetlust (gewichtsverlies)
 • misselijkheid
 • atrofische glossitis (“kale tong”)
 • stomatitis (ontsteking mondslijmvlies)
 • snel bloedend tandvlees
 • diarree of constipatie
 • malabsorptie (slechte opname voedingsstoffen)
Overige symptomen vitamine B12 tekort
 • verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid
 • miskramen
 • vroeggeboorte
 • geboortedefecten zoals neuraalbuisdefecten (in combinatie met foliumzuurtekort)
 • menstruatieproblemen
 • omkeerbare hyperpigmentatie van de huid
 • vitiligo
 • migraine
 • slaapstoornissen
 • gewrichtspijnen
 • ontstoken slijmvliezen
 • hart- en vaatziekten
 • trombose
 • haaruitval, vroegtijdig grijs haar, brokkelige nagels
 • verhoogde gevoeligheid voor infecties
 • allergieën
 • rugklachten
 • rusteloze benen
 • verlammingsverschijnselen
 • osteoporose
 • onbegrepen chronische hoest
Symptomen vitamine B12 tekort bij baby’s en kinderen
 • laag geboortegewicht
 • neuraalbuisdefecten
 • ontwikkelingsachterstand of regressie
 • kind lacht niet
 • voedingsproblemen, anorexia, onvoldoende gewichtstoename
 • hypothonie, lethargie, apathie, coma
 • hyperirritabiliteit, convulsies, tremoren, myoclonus
 • algehele zwakte
 • microcefalie (te kleine schedel)
 • choreoathetoïde bewegingen (abnormale, niet te beheersen, kronkelende bewegingen van armen en/of benen)
 • ataxie
 • insulineresistentie
 • gedragsproblemen
Vitamine B12 tekort en hart- en vaatziekten: succes van infuustherapie
Bij hart- en vaatziekten is een hoog homocysteïne gehalte een duidelijke en bewezen risicofactor. Vitamine B12 is na foliumzuur de belangrijkste vitamine die helpt om deze stof af te breken. Ook zijn er aanwijzingen dat vitamine B12 tekort een oorzaak is van verhoogde homocysteïne-niveaus bij mensen boven de 60 jaar. Aanvulling van vitamine B12 doet bij hen het homocysteïne in het bloed dalen. Een klinische studie bij ouderen van gemiddeld 66 jaar die al een beroerte of infarct hadden gehad, liet zien dat aanvulling van vitamine B6, B12 en foliumzuur bescherming biedt tegen een tweede hartinfarct of beroerte. Het risico hierop daalde met 21 procent!

Foliumzuur tekort
Foliumzuur tekort wordt beschouwd als één van de meest voorkomende vitaminedeficiënties. Er zijn diverse factoren die tot een foliumzuur tekort kunnen leiden, zoals een deficiënte voeding, malabsorptie, een verhoogde behoefte, medicijngebruik, ouderdom, verhoogde verliezen en enzymdeficiëntie. Megaloblastaire anemie is een bekende ziekte door foliumzuur tekort. Maar de laatste jaren komt ook een verhoogd homocysteïne gehalte meer in de belangstelling als symptoom van foliumzuur tekort.
Verhoogd homocysteïne gehalte
Homocysteïne is een toxisch stofwisselingsproduct, dat normaal gesproken met behulp van geactiveerd foliumzuur (5-MTHF) wordt afgebroken. Als dit proces gestoord is kan homocysteïne zich ophopen. Een verhoogd homocysteïne-gehalte gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (o.a. veneuze en arteriële trombose, hartinfarcten en cerebrovasculaire accidenten). Het aanvullen van foliumzuur tekorten, blijkt het homocysteïne gehalte te verlagen.
Foliumzuur tekort en zwangerschap
Foliumzuur tekort is erg schadelijk voor de ontwikkelende foetus, met name voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel. In zeer veel gevallen kunnen zwangerschappen die gepaard gaan met neurale buisdefecten (zoals bv. “open ruggetje”) in verband gebracht worden met verhoogde homocysteïne gehaltes en een verstoorde foliumzuurstofwisseling. Verder is foliumzuur belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen. Dit hangt samen met het feit dat foliumzuur als methyldonor fungeert bij de vorming van hemoglobine. Het is daarom erg belangrijk om uw foliumzuur tekorten te laten aanvallen en goed te testen of u voor uw zwangerschap wel over voldoende foliumzuur beschikt.
Toepassing foliumzuur infuustherapie
Omdat de stofwisseling van foliumzuur en vitamine B12 vaak hand in hand gaan, is het verstandig bij de keuze van een foliumzuurproduct er op te letten dat er behalve foliumzuur ook voldoende vitamine B12 in het product aanwezig is. Bij newmedix kunt u foliumzuur vinden in infuusvorm of in injectievorm. De toepassingsgebieden van foliumzuur zijn:
 • zwangerschapsplannen
 • hyperhomocysteïnie: d.w.z. een te hoog homocysteïne gehalte is een belangrijke factor in het ontstaan van cardiovasculaire aandoeningen, neurale buisdefecten, aandoeningen van het zenuwstelsel, diabetes, reumatoïde artritis en alcoholisme
 • cardiovasculaire aandoeningen (o.a. hartinfarct, atherosclerose) en perifere vasculaire aandoeningen (o.a. beroertes)
 • cognitieve achteruitgang bij oudere (dementie, Alzheimer)
 • depressie (vooral bij ouderen)
 • bipolaire/ manische depressie
 • neur-opsychiatrische aandoeningen: bv. schizofrenie-achtige klachten, organische psychose, slapeloosheid, geïrriteerdheid, vergeetachtigheid, perifere neuropathie, myelopathie en rusteloze benen
 • tandvleesontstekingen
 • jicht (werkt ondersteunend bij jicht)
 • vitiligo
Wilt u meer weten, bel ons dan voor meer informatie of maak meteen een afspraak.

Zinktekort Sinds 1963 wordt grondig onderzoek gedaan naar zink, en is gebleken dat zink een van de belangrijkste sporenelementen is voor de mens. Onderzoekers vermoeden dat zink het belangrijkste mineraal is voor het menselijk lichaam, omdat het in zoveel lichaamsprocessen voorkomt. Aangezien zink noodzakelijk is voor alle celgroei- en differentiatieprocessen, wordt er bij wondgenezing, opgroeiende kinderen en tijdens de zwangerschap en de lactatieperiode een groot beroep gedaan op onze zinkhuishouding.

Zinktekort en voeding
Het kan erg moeilijk zijn om uit een gezonde voeding voldoende zink te halen, tenzij heel specifiek gelet wordt op zinkrijke producten. Daarbij heeft het lichaam geen opslagmogelijkheden voor zink en is derhalve afhankelijk van een dagelijks toereikende inname. Zinkrijke producten zijn onder andere kaas, vlees, graanproducten, noten (m.n. pecannoten), zaden (m.n. pompoenpitten) en schaal- en schelpdieren zoals garnalen, mosselen en oesters.
Zinktekort: invloed op het lichaam
Zink is verantwoordelijk voor de opbouw van eiwitten, de groei en vernieuwing van weefsels, de stofwisseling en een goede werking van ons immuunsysteem. Verder speelt zink een belangrijke rol bij de regulatie van neurotransmitters waardoor zink zowel immunologische als gedragsparameters kan beïnvloeden.
Risicogroepen zinktekort
De opname van bepaalde stoffen, verstoort de opname van zink in ons lichaam en kan chronische zinktekorten veroorzaken. Rokers zijn goede kandidaten voor chronische zinkdeficiëntie, omdat cadmium uit sigarettenrook een antagonist is van zink. Ook bij alcoholisten wordt vaak zinkdeficiëntie geconstateerd. Een relatief kleine hoeveelheid alcohol bevordert reeds de zinkuitscheiding en remt de inbouw van zink in de lichaamsenzymen. Ook onder ouderen komt vaak en veel zinktekort voor. Mensen die veel gemaksvoedsel consumeren (fosfaten uit frisdrank binden zink) en vegetariërs lopen ook veel risico op zinktekort.
Wanneer zien wij zink tekorten?
Er zijn een aantal aandoeningen of toestanden waarbij wij vaker zink tekorten zien:
 • immunodeficiëntie
 • slechte wondgenezing, aften, maagzweren
 • tijdens zwangerschap en borstvoeding
 • groei- en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen
 • bij virusinfecties
 • verkoudheden
 • ontstekingen
 • diabetes type-II
 • hypoglycemie
 • verminderd smaak- en reukvermogen
 • eetstoornissen (anorexia en boulimia)
 • hypothyreoïdie
 • syndroom van Down
 • menstruatiestoornissen
 • oogaandoeningen (nachtblindheid, cataract en macula-degeneratie)
 • ziekte van Wilson
 • sikkelcelanemie
 • aandachtstoornissen zoals ADHD
Zink infuus bij zinktekort
Zinktekorten dragen bij en hebben invloed op diverse aandoeningen. Ook bij psychische klachten kan zinktekort een rol spelen. Heeft u interesse om uw zinkspiegels te laten onderzoeken, of vermoed u dat u zelf te maken heeft met zinktekort? Maak gerust een afspraak bij onze kliniek, of bel ons voor meer informatie.

Magnesiumtekort
Het menselijk lichaam bevat bij benadering 24 g (1 mol) magnesium, wat ongeveer 0,034% is van het totale lichaamsgewicht. Magnesium ligt opgeslagen in botten (60%), spieren (20%) en in zachte weefsels (20%). Minder dan 1% bevindt zich in het bloed. Magnesium is een activator in meer dan 300 metabolische reacties, waaronder energieproductie, synthese van eiwit en nucleïnezuur, celgroei en -deling en bescherming van cellen. Als calciumantagonist reguleert het neurotransmitters, spiercontractie en –ontspanning en heeft dus invloed op onder meer mentale functies, de (hart)spierfunctie, neuromusculaire aansturing, spiertonus en bloeddruk.
Magnesiumtekort: symptomen
Gezien magnesium een activator is in meer dan 300 metabolische reacties, is het vanzelfsprekend dat een tekort tot gevolg heeft dat het lichaam gaat disfunctioneren en magnesiumtekort symptomen aan de dag gaat leggen. Magnesiumtekort kan onder andere symptomen vertonen als aritmie, trombo-embolische problematieken en afwijkingen in het metabolisme, het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel. Echter, de symptomen van een magnesiumtekort kunnen variëren in aard en omvang. Soms zijn ze latent aanwezig, maar ze kunnen op den duur zelfs levensbedreigend worden. Vroege magnesiumtekort symptomen zijn vaak:
 • kram in de spieren en vermoeidheid
 • vermoeidheid
 • misselijkheid
 • verminderde eetlust
 • braken
 • zwakte
 • tintelingen
 • gevoelloosheid
 • toevallen
 • veranderingen in persoonlijkheid
 • abnormaal hartritme
 • coronaire spasmen
 • stress
Risico’s van magnesiumtekort
Een magnesiumtekort heeft over het algemeen een stressreactie tot gevolg, bovendien brengt het een verhoogd risico op hartziekte, verhoogde bloeddruk, beroertes en zwangerschapscomplicaties met zich mee. Bij magnesiumtekort is er onvoldoende magnesium en kalium in de cel aanwezig, waardoor de cellulaire functies ernstig kunnen worden verstoord. Patiënten met clusterhoofdpijn en migraine blijken in alle gevallen een tekort aan magnesium te hebben. Na de aanvulling van magnesium neemt de frequentie van migraine- dan wel clusterhoofdpijnaanvallen af of ze stoppen in zijn algeheel.
Magnesium infuus bij magnesium tekort
Magnesiumtherapie middels een infuus is een zeer veilige therapievorm, die beter werkt dan magnesium via tabletten. Bij migraine en clusterhoofdpijn kan een magnesiuminfuus ook direct worden ingezet. Wanneer u een aanval voelt aankomen, kunt u diezelfde dag nog bij onze kliniek terecht. Heeft u interesse in een magnesiuminfuus of wilt u een mogelijk magnesiumtekort laten onderzoeken, neem dan contact op met onze kliniek, of bel voor meer informatie.

L-lysine
L-Lysine vervult vele functies in het lichaam. Het is geconcentreerd in spierweefsel, helpt bij de absorptie van calcium vanuit het maagdarmkanaal, bevordert de botaanmaak en de vorming van collageen. Vitamine C is nodig bij de omzetting van lysine in hydroxylysine, wat vervolgens wordt ingebouwd in collageen. Collageen is als een soort cement tussen onze cellen. Het zorgt ervoor dat weefsels flexibel zijn en dat de cellen niet uit elkaar vallen.
L-lysine: anti-virale werking
De meest in het oog springende werking van L-Lysine is de werking tegen virale infecties. Met name herpes infecties, zoals bijvoorbeeld de koortslip (herpes simplex) of gordelroos (herpes zoster) kunnen effectief worden behandeld met L-Lysine. De effectiviteit bij genitale herpes is minder gebleken. L-Lysine is tevens nodig voor de vorming van antilichamen in het immuunsysteem.
L-lysine versus arginine
Uit klinisch onderzoek blijkt dat arginine groei-stimulerend werkt op herpesculturen en lysine remmend werkt op herpesculturen. Uit dit zelfde onderzoek bleek dat wanneer de lysine/arginine-balans maar groot genoeg gehouden kan worden, de replicatie van virusdeeltjes onder controle kan worden gehouden. Men vermoedt dat de werking berust op de opname van het qua chemische structuur sterk gelijkende lysine in plaats van arginine door het virus. Arginine en lysine beconcurreren elkaar bij de opname vanuit het darmkanaal, en wanneer er een voldoende overmaat lysine is, dan zal het de opname van arginine effectief verminderen en de herpes groei stoppen.
L-lysine bij collagenase
Het proces van collagenase is de degeneratie van collageen in onze weefsels. Uit onderzoek is gebleken dat tumorcellen dit proces gebruiken om collageen te verzwakken om zodoende gemakkelijk doorheen ons lichaam te kunnen migreren (. Het proces van collagenase ligt dus aan de basis van het proces dat wij uitzaaiingen noemen. L-lysine blijkt een aminozuur dat dit proces van collagenase tegengaat, en dus effectief is in het tegengaan van uitzaaiingen.
L-lysinetekort: symptomen
De eerste symptomen van een lysinetekort zijn o.a.:
 • afnemend concentratievermogen
 • chronische vermoeidheid
 • duizeligheid
 • groeiremming
 • verminderde immuniteit
Toepassingen L-lysine infuus
De indicaties om eens na te denken over L-lysine toediening middels een infuus zijn o.a. herpesinfecties, virusinfecties, huidklachten die samengaan met herpesinfecties (koortslip, gordelroos, waterpokken en aften), een verminderd concentratievermogen, vegetarisme en veganisme en ook het tegengaan van uitzaaiingen bij kanker. Wilt u meer informatie over onze behandelingen, bel ons dan of maak meteen een afspraak voor een intakegesprek. Lees hier hoe andere cliënten onze behandeling ervaren hebben.

L-glutamine
L-Glutamine is het meest voorkomende vrije aminozuur en is bij meer stofwisselingsprocessen betrokken dan welk ander aminozuur dan ook. De meeste weefsels zijn in staat om zelf glutamine aan te maken. De skeletspieren, longen, hersenen en het vetweefsel kunnen een grote hoeveelheid glutamine aanmaken die vervolgens aan het bloed wordt afgegeven. De skeletspieren nemen verreweg het grootste deel van de glutaminevoorziening voor hun rekening. Omdat vrijwel alle cellen van het lichaam glutamine kunnen aanmaken (met name spiercellen), is glutamine lange tijd beschouwd als niet-relevant waar het gaat om tekorten.
L-glutamine tekort
Het blijkt echter dat L-glutamine semi-essentieel kan zijn, omdat de eigen productie onder bepaalde omstandigheden tekort kan schieten. Tijdens stress, vasten, zware sportbeoefening, levercirrose en ernstige ziekten waaronder zware infecties, kunnen gemakkelijk deficiënties ontstaan. Op de IC-afdeling heeft met glutamine verrijkte voeding inmiddels haar grote nut bewezen. Onderzoek geeft aan dat gebruik van L-glutamine bij menig ernstig ziekteproces beschouwd kan worden als een levensreddende interventie.
Werking L-glutamine
L-glutamine is betrokken bij een zeer groot aantal stofwisselingsprocessen, waaronder de zuurbasebalans, de stofwisseling van eiwit, vet en koolhydraten, de regulering van het celvolume, de productie van glutathion en de regulering van de balans tussen katabolisme en anabolisme. Het is een belangrijk substraat voor sneldelende cellen, zoals die van de darmmucosa en het immuunsysteem. Om die reden kan het ook een belangrijk nutriënt zijn bij wondgenezing en spieropbouw.
L-glutamine: twee aminogroepen
Vrijwel alle aminozuren bezitten één aminogroep. Glutamine bevat er daarentegen twee. Mede om deze reden neemt glutamine een centrale plaats in bij de stofwisseling van aminozuren. Via glutaminezuur kunnen alle andere aminozuren worden gemaakt. Glutaminezuur (glutamaat) en glutamine kunnen daarbij gemakkelijk in elkaar worden omgezet. Verder kunnen ook purines, pyrimidines (nucleïnezuren, DNA-bouwstoffen), aminoglucoseverbindingen, hormonen en diverse co-enzymen uit glutamine worden gesynthetiseerd.
Toepassingen L-glutamine infuus
L-glutamine kan gemakkelijk en veilig via een infuus worden toegediend. Voor mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, leaky-gut (lekkende darm) of verlaagde s-IgA spiegels gebruiken we glutamine per infuus. De opname van glutamine per infuus is vele malen efficiënter dan orale inname. Andere toepassingen van L-glutamine per infuus zijn:
 • chronische infecties
 • bij intensieve sportbeoefening
 • voor glutathionsynthese
 • bij immunodeficiëntie (bv. AIDS)
 • ontwenningsverschijnselen alcoholisme of andere verslavingen
 • gastritis
 • zweren in de maag en het duodenum (ook Colitis Ulcerosa)
 • motorische en sensorische overprikkeling
 • complementaire therapie bij chemo- en radiotherapie
 • metabolische reprogrammatie

L-carnitine
L-carnitine is de enige stof die langketenige vetzuren over het binnenste mitochondriën-membraan de mitochondriën binnen kan brengen. Eens deze langketenige vetzuren binnen zijn worden ze verbrand en omgezet in energie. Dit is met name van belang in organen zoals bijvoorbeeld het hart, die voor hun energievoorziening sterk afhankelijk zijn langketenige vetzuren en hun verbranding in de mitochondriën. Omgekeerd transporteert L-carnitine de stofwisselingsproducten (restafval) van deze vetverbranding weer de mitochondriën uit en terug het cytoplasma in. L-Carnitine speelt dus een essentiële rol bij de omzetting van vetzuren in metabole energie.
Voorkomen L-carnitine
L-carnitine komt met name voor in dierlijke producten. Carnis betekent dan ook vlees in het Latijn. Het lichaam maakt zelf L-carnitine aan in de lever en in de nieren, maar heeft daar voldoende vitamine C voor nodig. Zware inspanning heeft een verhoogde afbraak van L-carnitine tot gevolg. Om die reden wordt er al sinds de jaren ’80 L-carnitine aan zuigelingenvoeding toegevoegd.
Toepassingen L-carnitine infuus
Bij newmedix wordt L-carnitine in infuusvorm voor diverse aandoeningen en problemen toegepast. De indicaties van een L-carnitine infuustherapie zijn:
 • zwakte
 • chronische vermoeidheid
 • anaërobisme en lactaatophoping
 • hartaandoeningen (zwakte, ritmestoornissen)
 • angina pectoris
 • hypercholesterolemie
 • hypertensie
 • etalagebenen
 • leveraandoeningen
 • nieraandoeningen
 • diabetes
 • onvruchtbaarheid bij mannen
 • obesitas
 • spierdystrofie
 • prestatieverbetering bij sport
 • zwangerschap en zuigelingenperiode
 • vegetarisme
Heeft u interesse in de toepassingsmogelijkheden van L-carnitine, maak dan een afspraak bij onze kliniek of bel voor meer informatie.

L-arginine
Naarmate de leeftijd stijgt, produceert de hypofyse steeds minder groeihormoon. Daardoor wordt de capaciteit om te regenereren (bijvoorbeeld bindweefsel, musculatuur, botweefsel, wondgenezing) steeds minder. Op hetzelfde moment verliest ook het immuunsysteem een belangrijke stimulus om T-lymfocyten te produceren, waardoor de afweerfunctie sterk kan afnemen en na zware inspanning of bij stress bijvoorbeeld infecties kunnen optreden. Het vrijkomen van extra hoeveelheden groeihormoon kan leiden tot de verbranding van depotvet en de vorming van krachtiger spieren.
L-arginine met L-lysine
De combinatie van L-arginine en L-lysine wordt vaak toegepast ter bevordering van het lichamelijk herstel na intensieve belasting. Daarbij ondersteunt deze combinatie het lichaamseigen regeneratieproces, zodat het immuunsysteem optimaal blijft functioneren. Lysine blijkt eveneens groeihormoon-stimulerend te werken in combinatie met L-arginine.
Toepassing L-argininee
Bij newmedix wordt L-arginine in infuusvorm voor diverse aandoeningen en problemen toegepast. De infuustoepassing van L-arginine wordt beter verwerkt en opgenomen door het lichaam dan via tabletvorm. De indicaties van een L-arginine infuustherapie zijn:
 • bij intensieve (lichamelijke) belasting
 • t.b.v. spierontwikkeling
 • herstel na verwonding of operaties
 • groeihormoondeficiëntie
 • abdominale vetophoping
 • rimpelvorming
 • fysieke vermoeidheid
 • geheugenstoornissen

Kalium
Kalium is van essentieel belang voor een goed zuur-base-evenwicht. In vergelijking met traditioneel levende volkeren kenmerkt de huidige westerse voeding zich door een vier maal hogere zout inname en een vier maal lagere kalium inname. De westerse voeding leidt door kalium tekort en zout overschot tot een verzuring van het lichaam. Het gevolg is dat veel mensen belast worden met een milde chronische acidose ofwel verzuring. Verzuring blijkt weefseldegeneratie te veroorzaken, wat uiteindelijk leidt tot een versnelde aftakeling van het organisme. De gemiddelde leeftijd waarop het lichaam de accumulatie van verzuring niet meer het hoofd kan bieden ligt rond de veertig jaar.
Kalium en brood
Evolutionair geneeskundig onderzoek laat zien dat de introductie van brood als hoofdbestanddeel van onze voeding een bijdrage heeft geleverd aan de toegenomen verzuring van ons lichaamsmilieu. Vanaf de agrarische revolutie zijn we gaandeweg sterk alkalische voeding zoals wortels, knollen, fruit en groenten gaan vervangen door graanproducten zoals brood. Graan levert een significante bijdrage aan de kaliuminname, maar heeft tegelijkertijd een verzurend effect. Daarbij trekt onze moderne voeding met te veel keukenzout de balans tussen zout en kalium nog verder uiteen.
Kalium in groenten en fruit
Hedendaags onderzoek geeft aan dat een hogere kaliuminname wenselijk is en dat we hiervoor voeding moeten gebruiken die een base-overschot heeft, zoals groente en fruit. Op deze wijze zijn we beter in staat om voldoende bicarbonaat te produceren en krijgen we meer kalium binnen. Zo kunnen we zuren beter bufferen en krijgen we voldoende kalium binnen om onze vochthuishouding en cellulaire processen te ondersteunen.
Toepassingen kalium infuus
Kalium wordt in lage doseringen via het infuus toegediend en altijd in combinatie met stoffen als magnesium en mangaan. Kalium is nuttig bevonden bij de volgende klachten:
 • osteoporose
 • nierstenen
 • nierinsufficiëntie
 • pijnbestrijding
 • hart- en vaatziekten
 • PMS
 • bij extreme sportinspanningen
Heeft u interesse in de toepassingsmogelijkheden van Kalium, of in de rol van verzuring bij ziekteprocessen, maak dan een afspraak bij onze kliniek of bel voor meer informatie.

Glutathion
Glutathion is één van de belangrijkste stoffen die het lichaam kan inzetten bij de bescherming van de cel. Drie daarbij zeer belangrijke functies van glutathion zijn de ontgiftende eigenschappen, de immuunversterkende eigenschappen en de antioxidatieve functie. In principe kan het lichaam zelf glutathion aanmaken uit de componenten waaruit het is opgebouwd, namelijk de aminozuren cysteïne, glutamine en glycine, maar er zijn vele omstandigheden waarin cysteïne maar ook glutamine onvoldoende voorradig zijn.
Risico van glutathion tekort
Iedere dag wordt het lichaam blootgesteld aan vele factoren die een aanslag doen op de lichaamsvoorraden van glutathion: stress, vervuiling, straling, infectie, medicijnen, slechte voeding, veroudering, sport en verwonding. Bij onvoldoende bescherming door glutathion kan dat bijdragen aan celschade, veroudering en op den duur ziekte. Glutathiondepletie speelt bij een groot aantal aandoeningen een bepalende rol. Het hoog houden van de glutathionvoorraden is dan ook een heilige graal van de complementaire geneeskunde.
Glutathion infuustherapie
Tot voor kort waren vele wetenschappers er van overtuigd dat glutathion niet intact kon worden geabsorbeerd, en dat het verhogen van de glutathionniveaus dus het beste kon plaatsvinden met precursors als NAC (N-Acetyl-Cysteïne) en met stoffen als alfa-liponzuur. In 2013 is gebleken dat glutathion wel degelijk in significante hoeveelheden kan worden geabsorbeerd, waardoor het aanvullen van glutathion een verantwoorde en goed gerichte keuze wordt om de glutathionniveaus in de cel te stimuleren.
Oorzaken van glutathion uitputting
In normale omstandigheden wordt glutathion naar behoefte door het lichaam geproduceerd. Bij stijgende leeftijd en bij grotere oxidatieve belasting kan de eigen productie echter nogal eens tekortschieten. In het lichaam is er vaak een grote behoefte aan glutathion en het wordt snel verbruikt in tijden van ziekte, stress, vermoeidheid en lichamelijke inspanning. Daarnaast zijn er nog een aantal bekende oorzaken van glutathion uitputting, zoals (ioniserende) straling, stress, bacteriële of virale infecties, milieutoxines, roken, medicijngebruik, (top)sport, chemische vervuiling en zware metalen, een teveel aan ijzer, operaties, brandwonden en deficiënties van glutathionprecursors.
Toepassing van glutathion infuustherapie
Bij newmedix wordt glutathion in infuusvorm voor diverse aandoeningen en problemen toegepast. Glutathion is ook enkel via infuus beschikbaar. Glutathion infuustherapie is van toepassing in de volgende gebieden:
 • veroudering en verouderingsziektes
 • levercirrose en leverontsteking
 • luchtwegaandoeningen
 • hartinfarct
 • hypoglycemie
 • neurodegeneratieve aandoeningen
 • toevallen
 • toxiciteit van kwik en amalgaam

Choline
Choline is een essentiële voedingsstof die meestal wordt ingedeeld bij het vitamine B-complex. Choline wordt ook wel een halfvitamine genoemd, omdat het in geringe mate door het lichaam kan worden aangemaakt, maar de productie bij de meeste mensen niet toereikend is. Opname uit de voeding is dus in veel gevallen essentieel. Choline komt in alle natuurlijke vetten voor en is alomtegenwoordig in, voornamelijk dierlijke, voeding. De rijkste bronnen zijn eieren, lever en ander orgaanvlees, soja en vet vlees. Desondanks zijn choline tekorten niet ongebruikelijk.
Oorzaak choline tekorten
Een belangrijke reden voor choline tekort is bijvoorbeeld dat veel mensen in een poging hun gewicht te beheersen afzien van de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan natuurlijke vetten. Het gebruik van alcohol en een suikerrijke voeding hebben bovendien een negatief effect op de choline waardes. Daarnaast hebben zwangere vrouwen een sterk verhoogde behoefte aan choline en sneller een choline tekort.
Choline en vegetariërs
Ook bij voeding die slechts in beperkte mate methylgroepen levert, kunnen choline en zijn metabolieten essentieel zijn. In dit verband zijn bijvoorbeeld vegetariërs en veganisten een risicogroep. Tot slot zijn er veel mensen die genetische afwijkingen hebben, waardoor hun behoefte aan choline hoger is. Al met al komt slechts een fractie van de mensen aan zijn dagelijks aanbevolen hoeveelheid choline. Dit heeft zijn weerslag op de gezondheid.
Toepassing van choline infuustherapie
Bij newmedix wordt choline in infuusvorm met succes gebruikt in de volgende toepassingsgebieden:
 • astma
 • perinataal (ter voorbereiding van een zwangerschap)
 • cholesterol
 • hersenatrofie en Alzheimer
 • hart- en vaatziekten
 • tardieve dyskinesie
 • bipolaire stoornis
Wilt u meer weten, bel ons dan voor meer informatie of maak meteen een afspraak.

Alfa liponzuur
Alfa liponzuur is een krachtige antioxidant met de unieke eigenschap dat het zowel wateroplosbaar als vetoplosbaar is. Dat betekent dat alfa liponzuur zijn beschermende werking zowel in de waterfase als in de vetfase van het lichaam kan uitoefenen. Bovendien beweegt het zich zodoende gemakkelijk over membranen (waaronder de bloed-hersenbarrière) heen en biedt zo antioxiderende bescherming in alle delen van het lichaam. Bovendien heeft alfa liponzuur in zowel in haar geoxideerde als in haar gereduceerde vorm een anti-oxiderende werking.
Regenererende werking alfa liponzuur
Alfa liponzuur is in staat verbruikte voorraden anti-oxidanten direct te regenereren, zodat ze opnieuw hun werking kunnen doen en vrije radicalen kunnen neutraliseren. Het is ook een cofactor (een hulpbron) in het cellulaire proces waarbij koolhydraten, suikers, eiwitten en vetten in energie worden omgezet. Bij een tekort aan alfa liponzuur kan glucose niet adequaat in energie en ATP worden omgezet. Omdat ATP erg belangrijk is voor de hartfunctie, is voldoende aanwezigheid van deze stof dus ook heel belangrijk om het hart goed te laten werken.
Alfa liponzuur bij diabetes
Alfa liponzuur blijkt de glucose-opname door cellen te stimuleren op dezelfde manier als insuline. Experimenten hebben bevestigd dat alfa liponzuur in staat is de suikerverbrandingscapaciteit van insuline te verhogen en insulineresistentie te verminderen. Ook bij de preventie van type-I diabetes blijkt de stof een belangrijke rol te spelen.
Alfa liponzuur en neuropathie
Met name in Duitsland wordt intraveneuze en orale inname van alfa liponzuur al twintig jaar ingezet bij de behandeling van neuropathie bij diabetespatiënten. Het gebruik van dit zuur bij neuropathie is in Duitsland dan ook officieel is geaccepteerd. Veel van de diabetescomplicaties, zoals polyneuropathie, cataract en perifere neuropathie lijken voor een belangrijk deel een gevolg te zijn van beschadiging door vrije radicalen die ontstaat bij een tekort aan alfa liponzuur. Door alfa liponzuur via infuustherapie toe te passen, kan bij neuropathie schade door vrije radicalen beperkt, gestopt en soms ook omgekeerd worden.
Toepassing alfa liponzuur
Bij newmedix maken wij gebruik van alfa liponzuur in de volgende toepassingsgebieden:
 • diabetes
 • diabetische neuropathie
 • overige diabetes complicaties (o.a. cataract)
 • glaucoom
 • HIV (ondersteunend)
 • ischemie-reperfusieschade (na een longtransplantatie)
 • nabehandeling hart- of herseninfarct
 • cardiovasculaire aandoeningen
 • hypercholesterolemie
 • neurodegeneratieve aandoeningen
 • Ziekte van Parkinson
 • Ziekte van Alzheimer
 • bescherming tegen stralingsschade
 • voorbereiding op radiotherapie
 • detoxificatie
 • stress
Bel ons gerust voor meer informatie of maak meteen een afspraak.

Acetyl-L-Carnitine
Acetyl-L-carnitine is een aan L-carnitine verwante stof die echter een aantal unieke eigenschappen heeft op met name het centrale zenuwstelsel, die L-carnitine zelf niet heeft. Een belangrijk verschil met L-carnitine, is dat Acetyl-L-carnitine wel gemakkelijk de bloed-hersenbarrière passeert. Het speelt daarom een belangrijke rol in de hersenstofwisseling. Ook kan het in de mitochondrimimën van de hersenen, lever en nieren worden aangemaakt uit het aminozuur L-carnitine. Naarmate we ouder worden, dalen de acetyl-L-carnitine niveaus. De enige voedingsbron is dierlijke hersenen. Hierdoor zijn we op supplementen of infusen aangewezen om Acetyl-L-carnitine op peil te brengen.
Acetyl-L-Carnitine en de mitochondriën
In de mitochondriën van onze cellen vindt alle oxidatieve verbranding in de cel plaats, en daarmee het grootste deel van de energieproductie in de vorm van ATP. Detoxificatie, reparatiesystemen, DNA-replicatie, handhaving van de osmotische balans, maar ook hogere-orde processen zoals die van het geheugen zijn allen afhankelijk van voldoende ATP. Behoud van goed functionerende mitochondriën is daarom belangrijk voor de algehele gezondheid tijdens verouderen.
Afnemende mitochondriale stofwisseling
Met stijgende leeftijd neemt echter de efficiëntie en de ontgiftende kracht van de mitochondriën af, waardoor meer en meer schade kan optreden aan mitochondriaal DNA, RNA, eiwitten en membranen. Acetyl-L-Carnitine blijkt, met name wanneer het samen wordt ingezet met alfa liponzuur, in staat de leeftijdsgebonden afname in mitochondriale stofwisseling tenminste gedeeltelijk terug te dringen.
Toepassing van Acetyl-L-Carnitine
Acetyl-L-Carnitine wordt in onze kliniek toegepast bij de volgende aandoeningen:
 • dementie
 • Ziekte van Alzheimer
 • depressies bij geriatrische patiënten
 • zenuwschade (waaronder diabetische neuropathie)
 • cerebrale ischemie (doorbloedingsstoornis van de hersenen)
 • herstel na beroerte
 • chronische vermoeidheid en CVS
 • mentale achteruitgang
Wilt u meer informatie, bel ons dan of maak meteen een afspraak.

Taurine tekort
Taurine is een zwavelhoudende aminozuur-achtige stof die een groot aantal functies vervult in het handhaven van de gezondheid. Taurine werd lange tijd beschouwd als niet-essentieel omdat het in de lever kan worden aangemaakt met vitamine B6. Echter, de laatste jaren wordt duidelijk dat er wel degelijk omstandigheden bestaan waarin taurine essentieel is. In vergelijking met andere zoogdieren hebben mensen een relatief lage activiteit van het enzym dat een cruciale omzettingsstap verzorgt in de synthese van taurine. Mogelijk impliceert dit bij ons een beperkte capaciteit om zelf taurine te maken. Bij stress of jonge kinderen kan de synthese te klein zijn om in de eigen behoefte te voorzien.
Voedingsbronnen taurine
Taurine komt in hoge concentraties in rode algen (geen bruine of groene!) voor, maar is verder vrijwel alleen in dierlijke producten aanwezig. Voedingsbronnen van taurine zijn vlees en zeevoedsel, vooral schelpdieren zoals mosselen, kokkels en oesters. Taurine wordt zeer goed geabsorbeerd. De absorptie van taurine vindt voor het overgrote deel plaats via de dunne darm. Via de poortader komt het vervolgens in de lever terecht, alwaar het via de bloedsomloop naar de rest van het lichaam wordt getransporteerd. Daar wordt het de cel in getransporteerd.
Taurine tekorten
Diabetici en veganisten hebben vaak taurine tekorten. Soms hebben diabetici gewoonweg wat lage taurinespiegels. Het net tegen een taurine tekort aanzitten, komt bij veel meer mensen voor, met name in tijden van fysieke of emotionele stress of ziekte. Taurine tekort gaat vaak gepaard met zink tekort en vitamine A tekort, omdat deze ervoor zorgen dat taurine sneller wordt uitgescheiden via de urine. Taurine heeft een beschermende werking. Het beschermt ons tegen oxidatieve stress en tegen de ophoping van calcium moleculen in ons lichaam. Taurine is ook belangrijk voor onze ogen. Bij taurine tekort kan ons netvlies beschadigen en ons zicht verslechteren.
Behandeling taurine tekort
Bij newmedix zullen wij samen met u uw taurine niveaus onderzoeken, om een mogelijk taurine tekort vast te stellen bij de volgende aandoeningen. Infuustherapie met taurine is dan ook aangewezen in deze gevallen:
 • diverse soorten cardiovasculaire aandoeningen
 • hypercholesterolemie
 • hypertensie
 • hartritmestoornissen
 • hartfalen
 • hartinsufficiëntie
 • epilepsie en toevallen
 • astma
 • groei- en ontwikkelingsstoornissen
 • zwangere vrouwen, zuigelingen en zogende moeders
 • bij alcoholisme
 • hepatitis
 • bij galstenen
 • Ziekte van Alzheimer
 • cystische fibrose (taaislijmziekte)
 • diabetes
Heeft u interesse voor onze behandelingen van taurine tekorten, of wilt u meer informatie, bel ons dan of maak meteen een afspraak.

Selenium
Een selenium tekort is zowel bij mannen als bij vrouwen essentieel voor de vruchtbaarheid. Ook kan een selenium tekort verantwoordelijk zijn voor diverse ontstekingsziektes. Veel van de klinische werkingen van selenium hangen samen met het feit dat selenium een integraal deel uitmaakt van ons enzymatisch afweersysteem tegen oxidatieve stress in o.a. hartspierweefsel. Selenium tekort heeft dan ook een verminderde activiteit van dit enzymsysteem tot gevolg en een vergrote gevoeligheid voor oxidatieve stress. Selenium tekorten zijn daarmee in geen geval goed voor ons hart.
Waar zit selenium in
Selenium zit in heel erg veel voedingsmiddelen. De hoeveelheid selenium in planten en granen wordt echter steeds minder. De hoeveelheden zijn immers ook afhankelijk van de voorraad selenium die zich in de grond bevindt, waarop deze groenten en granen gekweekt worden. Vlees van dieren die gevoed worden met planten van seleniumrijke gronden, bevat ook meteen meer selenium. Daarnaast zit selenium in orgaanvlees, in eieren, kip, lever en knoflook en ook in vis en schelpdieren en in paranoten.
Belang van selenium
Hoewel we niet zo veel selenium nodig hebben, zorgt ons voedingspatroon toch vaak voor selenium tekorten. Het tegengaan van selenium tekort, helpt om:
 • celbeschadiging te voorkomen
 • bepaalde vormen van kanker te voorkomen
 • hart- en vaatziekten te voorkomen
 • ons lichaam te beschermen tegen giftige stoffen, zoals kwik en zware metalen
 • de kwaliteit van het sperma van mannen goed te houden
 • onze schildklier goed te laten functioneren
 • ons immuunsysteem optimaal te houden
 • cardiovasculaire aandoeningen tegen te gaan
 • en vele andere zaken
Toepassing van selenium via infuus
Bij newmedix gebruiken wij selenium in de behandeling van diverse klachten. Een selenium infuus is een veilig middel in de volgende toepassingsgebieden:
 • vrije radicaal pathologieën
 • cardiovasculaire aandoeningen
 • cardiomyopathie
 • HIV (therapie-ondersteunend)
 • hypothyreoïdie
 • herstel na operaties
 • reumatische aandoeningen
 • astma
 • vermindering toxiciteit chemotherapie
 • vermindering toxiciteit overige medicijnen
 • amalgaambelasting en detoxificatie van andere zware metalen
Heeft u interesse voor onze behandelingen met selenium, of wilt u meer informatie, bel ons dan of maak meteen een afspraak.

Vitamine B3 of niacine
Vitamine B3, ook wel niacine, wordt in de dunne darm snel en volledig geabsorbeerd, en omgezet in de actieve vormen van vitamine B3 in het lichaam, namelijk nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+) en NAD fosfaat (NADP+). Meer dan 200 enzymen zijn voor hun functioneren afhankelijk van deze co-enzymen van niacine. Omdat NAD en NADP essentieel zijn voor o.a. de energiestofwisseling, ligt het voor de hand dat B3 aanvulling de energiehuishouding verbetert. Vitamine B3 wordt dan ook met succes ingezet in de behandeling van vermoeidheid, geïrriteerdheid en stoornissen van de spijsvertering, zoals diarree.
Vitamine B3 en cholesterolverlagers
Vitamine B3 kan zich goed meten met reguliere cholesterolverlagende middelen. Door combinatietherapie van vitamine B3 met reguliere cholesterolverlagende medicatie kan de dosering van deze medicijnen worden verlaagd, wat de kans op bijwerkingen vermindert. In een recent onderzoek wordt een combinatietherapie met niacine en laaggedoseerd lovastatine geadviseerd als alternatief voor hoge doses lovastatine alleen. Door het Expert Panel van het American National Cholesterol Education Program wordt vitamine B3 als eerste keus genoemd voor de verlaging van een verhoogd cholesterol.
Vitamine B3 en psychiatrische klachten
vitamine B3 is belangrijk voor het normaal functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel. De psychiatrische symptomen van de eerste stadia van B3 tekort zijn vrijwel niet te onderscheiden van schizofrenie. Orthomoleculair pionier Dr. Abram Hoffer begon daarom in de jaren ’50 schizofreniepatiënten te behandelen met hoge doses B3 en vitamine C. Vanwege zijn goede resultaten heeft vitamine B3 een belangrijke rol in de orthomoleculaire psychiatrie. Sindsdien wordt het ingezet bij een breed scala psychische aandoeningen zoals hallucinaties, waanvoorstellingen en sterke stemmingswisselingen, seniliteit, alcoholisme, drugsverslaving, depressie en dementie.
Toepassing van vitamine B3 infuus
Vitamine B3 werkt in de energiestofwisseling nauw samen met andere B-vitaminen. Om een optimale werking van vitamine B3 te waarborgen, is het daarom raadzaam om ook in die andere B-vitamines te voorzien. Een vitamine B3 infuus, wordt daarom altijd gegeven samen met de andere belangrijke B-vitamines. Bij newmedix gebruiken wij het vitamine B3 infuus voor de volgende toepassingen:
 • cholesterolverlaging
 • circulatiestoornissen
 • psychiatrische klachten
 • vermoeidheid
 • hypoglycemie
Heeft u interesse in onze behandelmogelijkheden, of wilt u meer informatie, bel ons dan of maak meteen een afspraak.

NAD + en NADH
NADH (Nicotinamide Adenine Dinucleotide + Hydrogen) is een co-enzym dat een belangrijke rol speelt bij de productie van ATP (bio-energie) en bij het repareren van DNA ketens die door invloed van vrije radicalen, toxines of zware metalen beschadigd zijn. Bovendien verhoogt NADH de productie van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline in de hersenen. Serotonine is onder meer belangrijk voor een goede slaap en een goed humeur, noradrenaline is een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor alertheid dopamine stimuleert de kracht van het lichaam, de coördinatie en het geestelijke functioneren.
NADH bij CVS en vermoeidheid
NADH is in de V.S. reeds goedgekeurd voor de behandeling van CVS/ME. Goedkeuring kan alleen verkregen worden als de werkzaamheid van een supplement of geneesmiddel in een dubbelblind, placebogecontroleerde klinische cross-over studie bewezen kan worden. NADH heeft dit onderzoek met glans doorstaan. Eén van de theorieën over het chronisch vermoeidheidssyndroom gaat ervan uit dat het syndroom ontstaat door een cellulaire ATP deficiëntie. Dat zou kunnen verklaren waarom CVS/ME patiënten zo intens moe zijn en met cognitieve stoornissen kampen. Een ATP deficiëntie gaat met ernstige vermoeidheid, spierzwakte en spierpijn gepaard, precies de symptomen die bij CVS/ME overheersen. NADH suppletie kan deze ATP deficiëntie verminderen.
Toepassing van NADH infuus
NADH wordt bij newmedix intraveneus (via infuus) toegepast, in de volgende gebieden:
 • DNA herstel en celregeneratie
 • verbetering van het cellulaire immuunsysteem
 • stimulator van dopamine, adrenaline, en norepiferine
 • Als anti-oxidant
Heeft u interesse in onze behandelmogelijkheden, of wilt u meer informatie, bel ons dan of maak meteen een afspraak.

Mangaan
Het essentiële mineraal mangaan is component van een aantal enzymen en is betrokken bij de eiwit-, nucleïnezuur-,vetzuur- en koolhydraatstofwisseling. Mangaan is belangrijk voor de synthese van de bouwstenen van botten en bindweefsels. Ook is mangaan essentieel voor de werkzaamheid van stoffen zoals choline, biotine, vitamine C en thiamine. Ook de aanmaak van moedermelk, geslachtshormonen en schildklierhormonen is afhankelijk van mangaan. Het lichaam bevat ongeveer 10 mg mangaan, dat voornamelijk is opgeslagen in lever, nieren, pancreas en botten. Het lichaam kan de mangaanstatus reguleren via absorptie in het maagdarmkanaal en uitscheiding met gal.
Mangaan tekort
Tekenen van mangaan tekort zijn onder andere:
 • dermatitis (huiduitslag zoals jeuk, psoriasis e.d.)
 • zwakke pezen en banden
 • trage haargroei
 • misselijkheid
 • achteruitgang gehoor
 • spierzwakte
 • krakende gewrichten
 • osteoporose
 • glucose-intolerantie
 • langere bloedingstijd
Toepassing mangaan infuus
Mangaan word in combinatie met de volgende mineralen per infuus gegeven: magnesium, kalium, koper, zink en kobalt. Dit infuus dient voor de activering van de energiestofwisseling en wordt toegepast in de volgende gebieden:
 • epilepsie
 • myastenia gravis (spierziekte)
 • osteoporose
 • osteoartritis
 • verrekkingen en verstuikingen
 • tardieve dyskinesie (bewegingsstoornis)
 • PMS
 • Dysmenorroe (pijn en krampen tijdens menstruatie)
Heeft u interesse in onze behandelmogelijkheden, of wilt u meer informatie, bel ons dan of maak meteen een afspraak.

Melkzuur therapie
Er zijn verschillende soorten melkzuur. L+ melkzuur is een rechtsdraaiend melkzuur. Er bestaat ook linksdraaiend melkzuur (D-). Van deze beiden wordt rechtsdraaiend melkzuur het ‘goede’ melkzuur genoemd, dat een gunstige invloed heeft op de werking van de darmen. De mens maakt zelf ook een beetje van dit goede melkzuur aan in de spiercellen tijdens intensieve krachtsinspanningen waarbij niet voldoende lucht wordt ingeademd. In de spieren wordt dan voedsel (glucose) verbrand tot L+ melkzuur. De mens beschikt over bepaalde enzymen om dit L+ melkzuur goed te verteren. Zo wordt het een basische stof die goed opneembaar en gezond is voor het menselijk organisme.
Melkzuur therapie bij pijn
D- melkzuur (linksdraaiend) wordt moeilijk omgezet in het lichaam en wordt daarom het slecht melkzuur genoemd. De pijn in het lichaam die door pathologische, linksdraaiende melkzuur D- wordt veroorzaakt kan alleen worden geëlimineerd door een gelijke hoeveelheid van het antibacteriële rechtsdraaiende L + melkzuur. We gebruiken L + melkzuur therapie voor de volgende zaken:
 • herstel van darmflora
 • tegengaan van ontstekingen
 • zuiveren van het bloed
 • bij pijn
Heeft u interesse in onze behandelmogelijkheden, of wilt u meer informatie, bel ons dan of maak meteen een afspraak.

Mucosa Compositum
Mucosa Compositum is een homeopathisch vitamine complex, dat de bedoeld is voor de (her)opbouw van de darmslijmvliezen. Het heeft daarnaast ook een helende werking op de andere slijmvliezen, zoals de neusslijmvliezen en de bijholtes.

This is a text block. Click the edit button to change this text.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE NIEUWSTE GEZONDHEIDSONTWIKKELINGEN EN

ONTVANG HET CEL HERSTEL VOEDINGSPLAN KADO