Heb jij last van een laag ferritinegehalte en wil je je ferritine verhogen? Een tekort aan ferritine is een veelvoorkomend probleem. Vooral bij menstruerende vrouwen komt het ferritinegehalte vaak onder de 50 ng/ml. Is dit bij jou ook het geval, dan betekent het dat je vermoedelijk lijdt aan een ijzertekort. Hierbij horen klachten als vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Herken jij jezelf hierin? Newmedix kijkt graag samen met jou naar de oorzaken en de oplossingen hiervan. Zo helpen wij je om je ferritine weer te verhogen.
- ✓ Aangesloten bij The Institute for Functional Medicine
- ✓ Wetenschappelijk onderbouwd & afgestemd op jou
- ✓ Wij worden beoordeeld met een 4,5 van de 5
Wat is ferritine?
Ferritine is een eiwit dat ijzer in je lichaam opslaat. Je vindt het vooral terug in je lever en je beenmerg, maar ook voor een klein deel in je bloed. Hoe lager je ferritinewaarde, hoe minder ijzer er ligt opgeslagen in je lichaam. Omdat ijzer erg belangrijk is voor 180 verschillende lichaamsfuncties, waarvan het vervoeren van zuurstof door je bloed de belangrijkste is, kan een laag ferritine gehalte leiden tot gezondheidsklachten. Je organen hebben immers zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren.
Ferritine normaalwaarde
Heb je last van ijzergebrek, dan zal je ferritinewaarde ook laag zijn. Wat is dan een normale waarde qua ferritine? Bij Newmedix streven we naar een ferritinegehalte dat ongeveer tussen de 100 ng/ml en 120 ng/ml ligt. Vooral menstruerende vrouwen redden deze streefwaarden vaak niet.
Is jouw ferritinegehalte lager dan 50 ng/ml? Dan is het zaak om je ijzer en dus je ferritine te verhogen. We raden dan een persoonlijk behandeltraject aan. De ideale hoeveelheid ijzer is namelijk per persoon verschillend. Zo kunnen we de behandeling specifiek op jou afstemmen.
Symptomen bij een ferritine tekort
Een te laag ferritine kan veel vervelende symptomen als gevolg hebben en leiden tot levensbelemmerende klachten. En dat terwijl patiënten die hier last van hebben vaak geen idee hebben dat een ijzertekort de oorzaak is. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Haarverlies
- Rusteloze benen
- Depressie
- Slaapproblemen
Herken jij bovenstaande symptomen? Dan lijd jij misschien ook wel aan een ijzertekort. Vul in dat geval onze ijzertekortcheck in en ontdek of jouw klachten mogelijk veroorzaakt worden door een ijzertekort.
Door de behandeling bij Newmedix voel ik me stukken beter, ik ben een stuk minder vermoeid en ook de ontstekingen in mijn lichaam zijn veel minder. Voordat ik bij de kliniek terecht kwam via een kennis, was ik al 3 jaar aan het zoeken naar de oorzaak van mijn vermoeidheid via de huisarts en via het ziekenhuis. Ik kreeg medicijnen, maar die hielpen niet en mijn klachten werden alleen maar erger. Ze vonden uiteindelijk wel een ontsteking op mijn urinewegen in het ziekenhuis, maar ook na de behandeling van dit probleem, verdwenen mijn klachten niet. Ik liep heel wat af, probeerde ook Chinese acupunctuur, maar ook dat hielp niet. Ik ben zeer tevreden over de behandeling van mijn chronische vermoeidheid bij Newmedix, omdat de therapeut de echte oorzaken heeft weten te ontdekken en ook behandeld heeft. Wel vind ik het jammer dat deze behandeling niet beschikbaar is binnen de reguliere gezondheidszorg en dan ook niet vanuit het basispakket vergoed wordt. Het helpt goed, ik ben eindelijk van mijn klachten af, en het zou goed zijn als deze behandeling voor chronische vermoeidheid voor iedereen beschikbaar zou worden.” -Voel me stukken beter “Sinds mijn behandeling van CVS bij Newmedix gaat het stukken beter met mij. Ik ben minder vermoeid, zit beter in mijn vel en mijn gewicht is stukken beter (ik kampte met ondergewicht). Ik ben erg tevreden over de mogelijkheden die de kliniek mensen biedt en vindt dat hun oplossingen goed werken. Ik heb ook al andere mensen naar de kliniek doorverwezen. Ook stel ik het erg op prijs dat ik zelfs door de kliniek weer doorverwezen ben naar een andere arts, die mij ook weer verder op weg heeft weten helpen. Zo heb ik het gevoel gekregen dat ik in goede handen was.
Ik ben bij Newmedix terecht gekomen na het lezen van het boek van prof Maes, ‘ Nooit meer moe’. Ik herkende de symptomen die hij in het boek beschrijft en heb een afspraak gemaakt om te kijken of hij me kon helpen om van mijn chronische vermoeidheid af te komen. Zelf wist ik al veel over lekkende darm en gezonde levensstijl maar dat was bij mij helaas niet voldoende om van mijn klachten af te komen. Samen met Tim Kors en Prof Maes heb ik de nodige onderzoeken laten verrichten en daar kwam uit dat een aantal bloedwaarden ver boven normale waarden waren. Door het gebruik van bepaalde supplementen, stress aan te pakken, gezonde voeding en adviezen van prof Maes en Tim Kors kan ik weer normaal functioneren en ben ik een gelukkig mens met energie. Ik heb 6 jaar lang een zoektocht gehad naar wat er precies aan de hand was. De ‘normale’ wetenschap zegt eenvoudig: we weten het niet, leer er maar mee leven! Ik ben blij dat ik verder ben gaan zoeken en uiteindelijk een echte gezonde levenstijl vol met energie heb mede dankzij de mensen bij Newmedix! Ik kan alle mensen met diverse klachten en geen oplossing via de ‘ normale weg’ kunnen vinden eens te gaan praten bij Newmedix. Het heeft mijn leven positief veranderd.
Oorzaken van een te laag ferritine
Aan een te laag ferritinegehalte kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Degenen die we het vaakst terugzien zijn:
- – Bloedverlies tijdens de menstruatie. Als je hevig ongesteld bent kan je bloedverlies zorgen voor een laag ferritine. Niet voor niets is het grootste deel van de mensen die lijdt aan een ijzertekort vrouw.
- – Fysieke inspanning. Langdurige fysieke inspanning is ook een mogelijke oorzaak van een laag ferritinegehalte. Dit komt doordat je lichaam bij zulke inspanningen meer ijzer nodig heeft dan normaal. Dit is ook het geval bij vrouwen die zwanger zijn.
- – Onjuiste voeding. IJzer halen we met name uit onze voeding. Vooral vlees en zuivel zitten boordevol ijzer. Eet je niet genoeg van zulke producten, bijvoorbeeld als je vegetariër of veganist bent, dan kan dat leiden tot een ijzertekort.
- – Medische oorzaak. Soms kan je simpelweg weinig doen aan een te laag ferritinegehalte. Er zijn namelijk ook lichamelijke aandoeningen die ervoor zorgen dat je lichaam minder ijzer opneemt dan normaal. Denk bijvoorbeeld aan glutenintolerantie of de ziekte van Crohn.
Laag ferritine zonder anemie
De meest ernstige vorm van ijzertekort noemen we ook wel anemie of bloedarmoede, maar ijzergebrek en een laag ferritine kan zich ook voordoen zonder anemie. Bloedarmoede ontstaat namelijk pas na jaren van ijzergebrek. Een te laag ferritinegehalte wil dus gelukkig niet meteen zeggen dat je lijdt aan bloedarmoede.
Ferritine verhogen bij Newmedix
Denk of weet je dat je last hebt van een laag ferritinegehalte? Heb je dit bijvoorbeeld vastgesteld aan de hand van onze ijzertekortcheck? Wij helpen je graag met het verhogen van je ferritine. Wij kijken onder andere naar je bloedwaarden, aan de hand waarvan we een voorlopige ijzertekortdiagnose kunnen stellen. De daadwerkelijke diagnose kan pas gesteld worden na de behandeling.
Vaak krijgen patiënten die lijden aan een ijzertekort ijzertabletten voorgeschreven. Het is helaas al tientallen jaren duidelijk dat deze niet erg effectief zijn tegen een ferritinetekort. Bovendien worden ze niet altijd goed verdragen. Daarom zijn we bij Newmedix overgestapt op een intraveneuze toediening, waar we zeer goede resultaten mee hebben geboekt.
Zelf je ferritinegehalte verhogen
Ondanks dat een intraveneuze toediening volgens ons de juiste wijze is om het ijzergehalte op peil te brengen, is het verstandig om ook te kijken naar de manieren waarop je thuis zelf je ferritine kunt verhogen:
- – Ferritine verhogen door je voeding. Als je een gebalanceerd eetpatroon hebt, zou het geen probleem moeten zijn om voldoende ijzer uit je voeding te halen. Let er vooral op dat je voldoende vlees- en zuivelproducten eet; deze zijn rijk aan ijzer. Voor vegetariërs en veganisten is dit natuurlijk lastig. Eet je geen dierlijke producten, zorg er dan voor dat je voldoende ijzerrijke plantaardige producten eet, zoals haver, spinazie, noten en verschillende soorten bonen.
- – Let ook op wat je drinkt. Sommige voedingsstoffen en mineralen zorgen ervoor dat ijzer moeilijker door je lichaam kan worden geabsorbeerd. Veel van deze stoffen vind je in geliefde drankjes zoals rode wijn, melk en koffie. Hoewel het niet noodzakelijk is deze producten te schrappen, zou het je goed kunnen doen om af en toe je drankje te vervangen door een glas water.
- – Vergeet vitamine C niet. Krijg je wel veel ijzer binnen, maar denk je toch aan een ijzertekort te lijden? Een tekort aan vitamine C kan hier een oorzaak van zijn. Het omzetten van ijzer naar ferritine gebeurt in je maag. Mocht je te weinig vitamine C in je maag hebben, dan kan dit proces verstoord raken. Grijp dus wat vaker naar citrusvruchten, broccoli en paprika!
Meer info hierover? Vraag een gratis adviesgesprek aan!
Wil jij je ferritine verhogen? Bij Newmedix kijken we naar de oorzaken en oplossingen van een te laag ferritinegehalte, in plaats van een focus op symptoombestrijding. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.
Wil je meer weten over onze visie op en behandeling van het ijzer deficiëntie syndroom? Download dan ons e-book: Het meest onderschatte gezondheidsprobleem bij vrouwen: ijzertekort!
Dokter Isabelle Arts
AGB code: 84025212
BIG nummer: 59046270501
Aangesloten bij Institute for functional medicine