img

Hormonale disbalans behandeling

Heb jij last van hormonale klachten? Vaak betekent dit dat je hormoonhuishouding is verstoord en je hormonen in disbalans zijn. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals vruchtbaarheidsproblemen, darmklachten, menopauzeklachten, acné en nog veel meer. Hormonale klachten komen het vaakst voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen er last van hebben. Bij Newmedix behandelen we een hormonale disbalans vanuit de functionele geneeskunde. Dit betekent dat onze focus niet ligt op symptoombestrijding, maar op het bij de bron aanpakken van de oorzaken. Kamp jij momenteel met hormonale klachten? Dan heb je misschien baat bij onze behandeling. Maak gerust eens een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

hormonale disbalans

Wat is een hormonale disbalans?

Als je last hebt van een hormonale disbalans betekent dit dat je hormoonhuishouding verstoord is. Je lichaam maakt van bepaalde hormonen te veel of juist te weinig aan, waardoor er gezondheidsklachten ontstaan.

Hormonen sturen specifieke instructies naar ieder orgaan, waardoor je ze kunt zien als de chemische boodschappers van je lichaam. Hierdoor zijn ze verantwoordelijk voor vrijwel alles wat je lichaam doet en hebben ze invloed op je energieniveau, je gewicht, je spijsvertering en je humeur. Zoals je begrijpt is het dus uitermate belangrijk dat je hormonen goed functioneren.

Bij een hormonale disbalans sturen je hormonen je organen niet meer optimaal aan, wat leidt tot verschillende klachten en gezondheidsproblemen.

Symptomen bij een hormonale disbalans

Een verstoorde hormoonhuishouding kan leiden tot verschillende vervelende symptomen. Deze kunnen bij mannen en vrouwen sterk verschillen. Het mannelijk lichaam bevat namelijk een andere hormoonverdeling dan het vrouwelijk lichaam. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer oestrogenen en mannen meer testosteron.

Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

  • – Het premenstrueel syndroom (PMS). Dit syndroom zorgt ervoor dat vrouwen lichamelijke en psychische klachten ervaren voordat ze ongesteld worden. Voorbeelden hiervan zijn depressieve klachten en een opgeblazen gevoel.
  • – Burn-out/stress. We zien vaak dat chronische stress of een burn-out samengaat met een verstoorde hormoonhuishouding. Heb je last van chronische stress, dan is je lichaam voortdurend bezig met het aanmaken van het cortisol (het stresshormoon), waardoor het uiteindelijk uitgeput raakt en kwetsbaar is voor andere aandoeningen.
  • Vruchtbaarheidsproblemen. Zijn je hormonale overdrachtsstoffen verstoord, dan maakt je lichaam te weinig geslachtshormonen aan. Dit kan een verminderde vruchtbaarheid tot gevolg hebben bij vrouwen, doordat de eicelrijping verstoord raakt en de eisprong uitblijft.
  • Darmklachten. Een hormonale disbalans gaat vaak samen met darmproblemen. Heb je bijvoorbeeld last van chronische ontstekingen in je darmen, dan gaat je lichaam meer cortisol aanmaken en minder serotonine. De ontstekingen verstoren de balans in je hormonen, wat weer kan leiden tot hevigere darmklachten. Een vicieuze cirkel dus.
  • – Beginnende menopauzeklachten. In de menopauze beginnen bij vrouwen de hormonen oestrogeen en progesteron af te nemen. De hormonale disbalans waarmee dit gepaard gaat kan zorgen voor typische overgangsklachten.
  • Acné. Een vervelend symptoom bij een verstoorde hormoonhuishouding is acné. Veranderingen in de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron bevorderen de aanmaak van acné op en rondom je gezicht.
  • – Het Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). Als je (als vrouw) last hebt van dit syndroom, heb je geen of minder vaak een eisprong, word je soms maanden niet ongesteld, maken je eierstokken te veel mannelijke hormonen aan en kun je last krijgen van meer acné en haar op je lichaam.
  • Endometriose. Hierbij ontstaat er weefsel op je buikvlies of organen in de buik dat lijkt op baarmoederslijmvlies. Dit kan zorgen voor pijn tijdens de menstruatie, tijdens het vrijen of tijdens het plassen of poepen.

Mogelijke andere symptomen bij een hormonale disbalans zijn vermoeidheid, gewichtstoename, hoofdpijn, stemmingswisselingen en een laag libido.

Zoals je ziet hangen veel symptomen en oorzaken van een hormonale disbalans met elkaar samen. Veel van de systemen in ons lichaam zijn immers met elkaar verbonden; heb je problemen met een bepaald hormoon, dan is de kans groot dat dit het geval is voor meerdere hormonen.

Oorzaken van een hormonale disbalans

Het is onmogelijk om één oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van een hormonale disbalans. De oorzaken verschillen van persoon tot persoon, van man tot vrouw en van jongere tot oudere. Bovendien speelt je levensstijl hierin een belangrijke rol.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

1) Chronische stress

Chronische stress gaat vaak samen met een verstoorde hormoonhuishouding en is in veel gevallen ook de oorzaak ervan. Heb je last van chronische stress, dan maakt je lichaam continu het stresshormoon cortisol aan. Dit leidt tot een verstoring in de balans tussen de hormonen oestrogeen en progesteron, waardoor er een oestrogeendominantie ontstaat, wat gepaard gaat met verschillende hormonale klachten.

2) Chronische ontstekingen

Het komt vaak voor dat chronische laaggradige ontstekingen in je lichaam de belangrijkste oorzaken zijn van een hormonale disbalans. Vaak beginnen deze ontstekingen in je darmen. Net als bij chronische stress gaat je lichaam te veel cortisol aanmaken, waardoor je hormonen uit balans raken. Chronische ontstekingen worden vaak getriggerd door stress of een ongezonde levensstijl.

3) Ongezond voedingspatroon

Een ongezond voedingspatroon ligt ten grondslag aan vele gezondheidsklachten. Bij een hormonale disbalans is dat niet anders. Houd je er een ongezond voedingspatroon op na, dan kan dat leiden tot verschillende hormonale klachten. Om je hormoonhuishouding op orde te houden is het verstandig dat je niet te veel suiker, gluten en zuivel binnenkrijgt. Deze voedingsmiddelen kunnen namelijk leiden tot eerdergenoemde ontstekingen.

4) Ongezonde levensstijl

Niet alleen je voedingspatroon, maar je algehele levensstijl heeft invloed op je hormoonhuishouding. Schiet deze op andere vlakken ook tekort, dan kan dat zorgen voor een hormonale disbalans. Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van te weinig beweging of te weinig slaap.

5) Xeno-oestrogenen

Je staat er wellicht niet bij stil, maar in ons dagelijks leven wordt ons lichaam voortdurend blootgesteld aan allerlei gifstoffen die een slechte invloed hebben op onze gezondheid, inclusief onze hormonen. Deze chemische stoffen noemen we ook wel xeno-oestrogenen. Dit zijn vaak stoffen die afkomstig zijn uit de petrochemische industrie. Ze zitten verstopt in onder andere kraanwater, plastic, medicijnen, verzorgingsproducten en nog veel meer. Je kunt er dus eigenlijk niet omheen. Word je te veel aan deze xeno-oestrogenen blootgesteld, dan kan dat leiden tot oestrogeendominantie.

Hormonale disbalans behandeling

Binnen de reguliere geneeskunde worden hormonale klachten vaak behandeld op symptoomniveau. Heb je bijvoorbeeld een tekort aan schildklierhormonen, dan wordt het medicijn Thyrax voorgeschreven. In deze gevallen wordt er echter voorbijgegaan aan de onderliggende oorzaken van de hormonale disbalans, de ‘root causes.’

Bij Newmedix behandelen we je hormonale klachten door ze bij de bron aan te pakken. Door middel van een anamnese (intakegesprek) brengen we de klachten eerst duidelijk in kaart. Op die manier kunnen we precies achterhalen welke hormonen uit balans zijn en kunnen we op basis daarvan een behandelplan samenstellen. Ook doen we hiervoor grondig lichamelijk onderzoek. Uiteindelijk resulteert dit in een persoonlijk behandelplan dat volledig gebaseerd is op suppletie- en voedingsadvies in combinatie met een bewegingsplan.

Wat zeggen onze cliënten:

Schrijf je in voor een gratis adviesgesprek

Heb jij momenteel te maken met hormonale klachten en geeft je huidige behandeling niet het juiste resultaat? Wij helpen je graag de hormonale disbalans te behandelen, wat we doen vanuit de functionele geneeskunde. Samen met jou kijken we naar de onderliggende oorzaken van je klachten. Onze aanpak heeft al bij veel mensen de klachten weten te verminderen. Loop dus niet langer met klachten rond en neem gerust contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Ja, ik wil bespreken of u mij kunt helpen:

wht-icon
z