Ons team | Prof dr. Michael Maes | Newmedix

Single team

Michael
s

Prof dr. Michael Maes

Prof dr. Michael Maes is een veel geciteerd internationaal wetenschapper en auteur. Hij publiceerde meer dan 600 wetenschappelijke artikelen in (peer-reviewed) internationale tijdschriften. Daarnaast gaf hij meer dan 300 lezingen op verschillende internationale symposia. Bovendien werkt(e) hij met verschillende universiteiten over de hele wereld samen, waaronder in Thailand, Brazilië en Australië.

Prof dr. Maes is op dit moment wereldwijd de nr 1. expert op het gebied van het chronisch vermoeiheidssyndroom (CVS/ME) en stress gerelateerde aandoeningen. Kijk hier voor de rating op de onafhankelijke beoordelaar expertscape.

Klik hier voor de lijst met publicaties en hier voor de meest recente onderzoeksprojecten van Prof. Dr. Michael Maes.

Expertise

Als het gaat om stemmingsstoornissen, dan bekijkt Dokter Maes de chronische klachten van alle kanten. Het gaat hem er vooral om hoe de stoornis is ontstaan. En dat kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben, zowel psychische als lichamelijke.

Professor Maes is op de hoogte van alle ontdekkingen die verschillende beroepsgroepen deden op het gebied van medicijngebruik bij bepaalde ziekten. Maar ook als het gaat om welke processen in het brein erbij betrokken zijn. Met deze ‘bepaalde ziekten’ bedoelen we depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie en ME/CVS (bepaalde vermoeidheidsyndromen).

Professor Maes is een arts en wetenschapper die ervaring heeft met allerlei soorten onderzoek en experimenten. Dit varieert van patiëntonderzoek en medicijnproeven tot experimenten met moleculen.

Zo ontdekte dokter Maes dat het hele lichaam een klinische depressie beïnvloedt en dus de bijbehorende klachten veroorzaakt. De kenmerken van deze ziekte zijn namelijk:

A) Hogere niveaus van ontstekingsbevorderende cytokinen in het lichaam. Cytokinen zijn bepaalde eiwitten. Zij spelen een grote rol bij het immuunsysteem en bij het ontstaan of afremmen van ontstekingen. Een hoog niveau van ontstekingsbevorderende cytokinen betekent dus veel ontstekingen in het lichaam;

B) Celgemedieerde immuniteit (CMI) activering. CMI speelt een belangrijke rol bij de bescherming van het lichaam tegen virale infecties. Bij mensen met een depressie is CMI dus de hele tijd actief;

C) Een verlaagde omega-3 PUFA niveau. Deze stof krijg je bijvoorbeeld binnen door het eten van vette vis. Een te laag niveau hiervan beïnvloedt het ontstaan van een depressie;

D) Een lager niveau van plasma tryptofaan. Dit is een aminozuur die het serotoninegehalte in het brein bepaalt. Een disbalans in onder andere het serotonineniveau, draagt bij aan depressieklachten.

Ook ontdekte professor Maes dat ME/CVS en depressie duidelijk verband houden met:
E) Nitrosatieve stress;
F) Lekkende darm (verhoogde doorlatendheid van stoffen door de darm);
G) Auto-immuniteit als gevolg van verhoogde oxidatieve stress (stofwisselingstoestand waarbij cellen beschadigd raken);
H) en auto-immuniteit als gevolg van nitrosatieve stress en lekkende darm.

Op basis van zijn nieuw theorieën ontwikkelt dokter Maes ook nieuwe behandelingen voor depressie en ME/CVS. Sommige van deze nieuwe behandelingen zijn zelfs al gepubliceerd in internationale tijdschriften.

Bij deze nieuwe behandelingen gebruiken patiënten bijvoorbeeld specifieke antioxidanten om de chronische ziekte te behandelen. Bij een depressie gaat het om de antioxidanten curcumine, N-acetyl-cysteïne en NAC. Mensen met ME/CVS krijgen een mitochondriale cocktail (mitochondriën zijn de ‘energiecentrales’ van cellen). En patiënten met een lekkende darm zijn gebaat bij de inname van glutamine, zink en NAC.