Waarom vermoeidheid vaak komt door een ijzertekort | Newmedix

Waarom vermoeidheid bij vrouwen vaak komt door een ijzertekort….

Door newmedix

Waarom vermoeidheid bij vrouwen vaak komt door een ijzertekort….

Meer dan 150 miljoen menstruerende vrouwen in Europa lijden aan symptomen van niet-gediagnosticeerd bloedarmoede. Wereldwijd gaat het om ongeveer 2 miljard vrouwen.

IJzertekort is een wereldwijde aandoening die tot nu toe ernstig wordt onderschat. Het wordt niet besproken op medische faculteiten, behalve als er eens een diagnose van bloedarmoede is gesteld. 30-50% van alle mensen heeft een ijzertekort. Van alle mensen die een ijzertekort hebben, is 92% vrouw (Schaub 2004).

IJzertekort symptomen
Typische symptomen van ijzertekort zijn toestanden van:

vermoeidheid
depressiviteit
concentratieproblemen
psychologische instabiliteit
slaapstoornissen
hoofdpijn
bleke huid
onregelmatige hartslag
gevoelens van angst
haaruitval
schildklier problemen
kortademigheid
bij vrouwen: hevige bloedingen bij menstruatie

Heeft u een ijzer tekort?  Doe hier de test

Hoe ontstaat een ijzertekort?
De voornaamst oorzaak van een ijzerdeficientie syndroom is menstruatie!. Elke keer dat je menstrueert neemt de voorraad van ijzer een beetje af. Als de ferritine waarde (een maatstaaf voor de ijzervoorraad) onder de 50 zakt dan is er een 78% kans dat bestaande vermoeidsheidsklachten veroorzaakt worden door een ijzer tekort.

Belangrijk verschil tussen bloedarmoede (laag HB) en het ijzer deficientie syndroom (Laag Ferritine):

Bij bloedarmoede is het hemoglobine(hb) te laag. Ofwel de vulling van de rode bloedcellen met ijzer. Ferrritine geeft de voorraad van ijzer weer. Een laag ferritine kan exact dezelfde klachten geven als een laag Hb. Echter kan iemand een normaal Hb hebben met een laag ferrtine. Vandaar dat het belangrijk is om te kijken naar zowel het hb als de ferrtine. De optimaal waarde van het ferritine ligt op 120.

Hoe vul je een ijzertekort aan?
Er bestaan nu methodes die goed blijken te werken om het ijzertekort aan te vullen. Een behandeling kan bestaan uit ijzertabletjes, maar uit onderzoek blijkt dat dit heel vaak niet effectief is (het lichaam neemt het niet goed op) en vaak ook niet goed verdragen wordt (misselijkheid). De behandeling van ijzertekort met een ijzer infuus is echter heel erg succesvol gebleken en wordt goed verdragen.

Vermoed je een ijzertekort bij jezelf? Vraag hier een gratis advies gesprek aan.