Het vitamine C infuus | Newmedix

Vitamine C Infuus

Het vitamine C infuus

Waarom zou je vitamine c via een infuus toedienen, en niet via tabletten?

Het toedienen kan via groenten en fruit, maar ook via tabletten. Moet daar nou ook nog een infuus bij?

Water en vet

Het lichaam neemt vitamines op hele diverse manieren op. Sommige vitamines worden alleen in een vetrijke omgeving opgenomen (vetoplosbare vitamines, zoals vitamine K.). Vandaar bijvoorbeeld het belang van voldoende omega-3 vetten in onze voeding. Andere vitamines hebben een waterrijke omgeving nodig (dit zijn de zogenaamde wateroplosbare vitamines, zoals vitamine c). Het is daarom heel belangrijk veel water te drinken.

Intraveneus

Uit onderzoek is gebleken dat de opname van vitamine C door middel van tabletten via het maag- darmkanaal veel minder goed werkt dan via een infuus rechtstreeks onze bloedsomloop in. Bij ons gezondheidscentrum gebruiken wij dan ook het vitamine C infuus.

Toepassingen vitamine C infuus
 • regelmatig preventief onderhoud van uw lichaam
 • wanneer u regelmatig, veel of te vaak last heeft van virussen
 • wanneer uw immuunsysteem een steuntje in de rug kan gebruiken
 • wanneer uw lichaam ontstekingen ondervindt
 • ter ondersteuning van het herstel van kanker
Opmerking

Onze kliniek houdt zich niet bezig met het genezen van kanker. Wel kunnen wij uw lichaam ondersteunen in uw herstelperiode (tijdens chemo bijvoorbeeld) en zo uw klachten verminderen. Er zijn aanwijzingen, dat hoge doseringen vitamine C een bijdrage vormen aan het opruimen van kankercellen.

Contact
Afspraak vitamine C infuus

Voor meer informatie bekijk onderstaande video van SBS6 over het item vitamine infusen bij newmedix.

Vitamine C tekort
Ons menselijk lichaam maakt zelf geen vitamine C aan, daarom hebben we vaker een vitamine C tekort in de winter dan in de zomer. In de zomer eten de meeste mensen immers meer groenten en fruit. In de tijd van de zeevaarders (tussen 1500 en 1800) hadden mensen in Nederland vaak een erg hoog vitamine C tekort. Men noemde deze aandoening scheurbuik.
Scheurbuik
Bij scheurbuik kreeg men door een vitamine C tekort last van slecht tandvlees, gewichtsverlies, bloedingen, een bleke huid, bloedarmoede en vermoeidheid. Tegenwoordig komt scheurbuik door een vitamine C tekort nog weinig voor. De naam ascorbine is zelfs van deze ziekte afkomstig. In het Latijn betekent scorbine scheurbuik, en het voorvoegsel a- betekent niet- of geen-. A-scorbine hielp dus tegen scheurbuik.
Alcohol breekt vitamine C af
Volwassenen hebben dagelijks 70 mg vitamine C nodig. Zwangere vrouwen en mensen die veel alcohol drinken hebben eerder een vitamine C tekort. Bij zwangere vrouwen is het daarom belangrijk om goed veel groenten en fruit te eten. Het nadeel van alcohol is, dat het ervoor zorgt dat vitamine C niet goed opgenomen wordt in het lichaam. Als je te veel vitamine C binnen krijgt, plas je dit gewoon weer uit.
Korte termijn symptomen vitamine C tekort
 • pijn in de botten
 • spierpijn
 • rode vlekken
 • bloeduitstortingen
 • loszittende tanden
 • bloedarmoede
 • vermoeidheid
Lange termijn symptomen vitamine C tekort
Een aantal lange termijn symptomen van het vitamine C tekort zijn vrij ernstige aandoeningen. Hieronder zetten we de lange termijn gevolgen van structurele vitamine C tekorten op een rijtje.
Hart- en vaatziekten:
Vitamine C tekorten kunnen op lange termijn veel meer en ernstige schade berokkenen, zoals het in de hand werken van hart- en vaatziekten. Zo blijkt uit onderzoek dat deze tekorten mede verantwoordelijk zijn voor beschadigingen in de vaatwanden. Aderverkalking en hoge cholesterol hebben in hoge mate met vitamine C tekorten te maken.
Vermoeidheid:
Vermoeidheid wordt doorgaans eerder in verband gebracht met een vitamine D tekort dan met een vitamine C tekort. Ook denkt een arts vaak aan bloedarmoede. Er worden bij vermoeidheid dan wel eens ijzertabletten voorgeschreven. Vermoeidheid is echter ook sterk gerelateerd aan een vitamine C tekort.
Vermoeidheid door ijzer:
Als wij leiden aan een vitamine C tekort, is het lichaam niet in staat om ijzer goed op te nemen in het lichaam. Door dit ijzertekort gaan we vermoeidheid ervaren. We kunnen dan wel ijzertabletten nemen, maar deze worden eenvoudigweg weer uitgeplast als er niet voldoende vitamine C voorhanden is, om het ijzer op te nemen. Een adequate vitamine C voorraad is daarom heel belangrijk.
Depressiviteit:
Vitamine C tekorten kunnen op lange termijn ook bijdragen aan depressiviteit. In eerste instantie worden mensen met vitamine C tekorten lusteloos en treedt er vermoeidheid op. Al naargelang die vermoeidheid lang aanhoudt, kan men ook depressief worden. Als u zich bij onze kliniek met depressiviteitsklachten meldt, zullen wij dan ook aandacht besteden aan uw vitamine C, vitamine D en ijzervoorraden.
Kanker:
Ascorbinezuur zorgt voor een gezonde toestand van onze cellen. Dit wil zeggen dat als er te weinig van in onze cellen komt, wij veel bevattelijker worden voor de groei van kankercellen. Ascorbinezuur zorgt voor de goede productie van collageen. Collageen is als het cement tussen de bakstenen van onze cellen. Zo zorgt vitamine C dus via sterke cellen, voor de goede opbouw van ons lijf.
Ondersteuning chemo:
De toediening van ascorbinezuur via een infuus kan het herstelproces van kanker ondersteunen en de bijwerkingen van chemo draaglijker maken. Vitamine C kan de opbouw van goede lichaamscellen versnellen en verlicht ook de pijn van de chemotherapie. Uit laboratoriumonderzoeken blijkt dat hoge doseringen vitamine C kanker vernietigen, door het ontstaan van hydrogene peroxide (Padayatty 2006).
Immuunfuctie:
Ascorbinezuur is van fundamenteel belang voor een sterk en solide immuunsysteem. Dit is al lang en wereldwijd bekend in de opvatting dat we extra vitamine C nemen als we bv. een griepje onder de leden hebben. Dit is waar. Ons immuunsysteem wordt versterkt door deze stof. Studies hebben uitgewezen dat een vitamine C tekort in minder dan een maand kan ontstaan. Het komt veel vaker voor dan we denken.
Behandeling
Wilt u meer informatie, bel ons dan of maak meteen een afspraak. U kan ook lezen wat andere patiënten bij onze behandeling ervaren hebben. U kan zich ook inschrijven voor onze informatiebijeenkomst.
Achtergrondinformatie
Padayatty, S. Riordan, H. Hewitt, S. Katz, A. Hoffer, L. Levine, M. 2006. “Intravenously Administered Vitamin C as Cancer Therapy: Three Cases.” In: Canadian Medical Association Journal. Vol. 174. Iss. 4. Pp. 937-42.

Wat is ascorbinezuur of vitamine C?
Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd, hoewel dit twee net iets andere varianten zijn van een gelijkaardige en in water oplosbare organische verbinding. De belangrijkste bronnen zijn citrusvruchten en andere soorten fruit. Ook in de groeiende uiteinden (knoppen en scheuten) van verscheidene planten zit ascorbinezuur.
Functies vitamine C
Acorbinezuur heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam:
 1. ascorbinezuur is nodig bij de synthese van collageen, de meest voorkomende bouwstof in het menselijk lichaam
 2. het is nodig voor de opbouw van het spiermetabolisme
 3. ascorbinezuur versterkt de absorptie van ijzer in de darmen
 4. het draagt een rol in de productie van relevante hormonen
 5. ascorbinezuur functioneert als een co-enzyme in meer dan 800 verschillende biochemische reacties in het lichaam
 6. het is een essentiële stof in het functioneren van ons immuunsysteem

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE NIEUWSTE GEZONDHEIDSONTWIKKELINGEN EN

ONTVANG HET CEL HERSTEL VOEDINGSPLAN KADO