Prof. dr. Michael Maes is dé wetenschappelijk expert op het gebied van CVS/ME•Koop hier zijn nieuwste e-book.
ProF. Dr. Michael MAes:
Waarom het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME) niet tussen de oren zit
De biologische oorzaken van CVS/ME volgens de laatste stand van de wetenschap
Ontdek de echte oorzaken van chronische vermoeidheid. In zijn boek legt prof. dr. Maes, dé wetenschappelijk expert op het gebied van CVS/ME en stressgerelateerde aandoeningen, uit wat de biologische oorzaken van CVS/ME zijn en hoe een succesvolle behandeling mogelijk is.

Wil je meer weten over de oorzaken en de behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom? 

Mensen die lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) krijgen vaak de mededeling dat hun voortdurende vermoeidheid een psychische oorzaak heeft en niet kan worden behandeld. Prof. dr. Michael Maes is de eerste wetenschapper die aantoonde dat ME/CVS onder andere kan worden veroorzaakt door ontstekingen die in de cel ontstaan door een slecht werkende darm.


Bekijk enkele screenshots uit het boek:
De oorzaken van CVS/ME worden per onderdeel duidelijk in het boek uitgelegd.
In het boek wordt een volledig nieuw onderwerp behandeld: de rol van tryptofaancatabolieten.
De rol van antioxidanten (o.a. co-enzym Q10) bij chronische vermoeidheid is aanzienlijk.
Uit welke hoofdstukken bestaat het boek: 
 • ​Verhoogde oxidatieve stress en een tekort aan antioxidanten
 • ​Inflammatie of ontstekingen
 • ​Lekkende darm
 • ​Tryptofaancatabolieten (Trycats)
 • ​Verlaagd niveau omega 3
 • ​Intracellulaire signalering (NF-kappa-B)
 • ​Autoimmuunreacties
 • ​Mitochondriaal disfunctioneren
 • ​Hersenstoornissen
 • ​Patiëntcasus
 • ​Samenvatting
 • ​Wetenschappelijke referentielijst
Wil je meer weten over de oorzaken en de behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom? 
Over de auteur:
De Auteur van het Boek
Prof. Dr. Michael Maes
Prof. dr. Maes is dé wetenschappelijk expert op het gebied van CVS/ME en stressgerelateerde aandoeningen. Hij heeft een wereldwijde nr.1-ranking op dit gebied verworven. Maar ook op diverse andere expert- en onderzoeksgebieden staat hij hoog in de rating van onafhankelijke beoordelaars:

#1 in CVS/ME
#1 t.a.v. tryptofaan
#2 in stress (fysiologisch)
#4 in oxidatieve stress
#5 in neuroimmunologie
#8 in depressie
#15 in inflammatie / ontstekingen
.
Prof. dr. Maes is een vaak geciteerd wetenschapper en auteur. Hij publiceerde ruim 600 wetenschappelijke artikelen in internationale tijdschriften en gaf meer dan 300 lezingen op verschillende internationale symposia. Bovendien werkt(e) hij met verschillende universiteiten over de hele wereld samen, bijvoorbeeld in Thailand, Brazilië en Australië.

Klik hier voor de lijst met publicaties en hier voor de meest recente onderzoeksprojecten van Prof. Dr. Michael Maes.

Expertise en onderzoek CVS/ME en depressie
Depressie, chronische vermoeidheid en burn-out zijn veelvoorkomende ziektebeelden van deze tijd. Patiënten horen vaak dat de oorzaak van hun klachten tussen hun oren zit. Prof. dr. Maes brengt deze chronische aandoeningen in verband met o.a. een tekort aan o.a. omega-3-vetzuren. In plaats van het bestrijden van de symptomen met antidepressiva is behandeling van de biologische oorzaken mogelijk.

Prof. dr. Maes onderzoekt chronische klachten vanuit allerlei invalshoeken om de lichamelijke en psychische oorzaken voor het ontstaan van een disbalans bloot te leggen. Behalve kennis van wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van medicijngebruik bij bepaalde ziekten, bekijkt hij ook de processen in het brein die hierbij betrokken zijn. 

Als arts en wetenschapper heeft prof. dr. Maes ruime ervaring met allerlei soorten onderzoek en experimenten. Dit varieert van patiëntonderzoek en medicijnproeven tot experimenten met moleculen. Zo ontdekte hij bijvoorbeeld dat hoge niveaus van ontstekingsbevorderende eiwitten, verlaagde omega-3-niveaus of een laag plasmatryptofaan-gehalte in het lichaam een klinische depressie beïnvloeden en dus belangrijke oorzaken vormen voor de bijbehorende klachten. 

Ook ontdekte prof. dr. Maes dat CVS/ME en depressie duidelijk verband houden met nitrosatieve stress (biochemische reacties in de cellen waarbij stikstofvrije radicalen vrijkomen), lekkende darm (verhoogde doorlatendheid van stoffen door de darm) en autoimmuniteitsreacties. Op basis van zijn theorieën ontwikkelt prof. dr. Maes nieuwe behandelingen voor depressie en CVS/ME. Sommige van deze nieuwe behandelingen zijn al gepubliceerd in internationale tijdschriften.

Bij deze behandelingen gebruiken patiënten bijvoorbeeld specifieke antioxidanten om de chronische ziekte te behandelen. Bij een depressie gaat het bijvoorbeeld om de antioxidanten curcumine, N-acetyl-cysteïne en NAC. Mensen met CVS/ME krijgen hiervan een mitochondriale cocktail (mitochondriën zijn de ‘energiecentrales’ van cellen). Patiënten met een lekkende darm zijn gebaat bij de inname van glutamine, zink en NAC.

Wil je meer weten over de oorzaken en de behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom? 
Prof. dr. Maes schreef eerder de succesvolle en revolutionaire boeken "Nooit meer moe"(2010) en "Van Freud tot omega 3"(2005).

Lees meer over de biologische oorzaken van CVS/ME en koop het nieuwste e-book van dé wetenschappelijk expert op het gebied van CVS/ME en stressgerelateerde aandoeningen.
Prof. Dr. Michael Maes - Waarom het chronisch vermoeidheidssyndroom niet "tussen de oren" zit - Copyright @ 2018 - all rights reserved