img

Diabetes

Krijg jij iedere dag opnieuw te maken met de vervelende gevolgen die diabetes type 2 met zich meebrengt? En wordt het hierdoor lastiger om jouw alledaags leven te leiden? Overweeg dan eens om in behandeling te gaan bij Newmedix. Wij zijn al jaren gespecialiseerd in functionele geneeskunde wat betekent dat wij jouw diabetes klachten aanzienlijk verlichten. Bij de conventionele geneeskunde richten doktoren zich bij dit soort klachten vooral tot het gebruik van medicijnen en insuline. Dit in tegenstelling tot de functionele geneeskunde waarbij wij het anders doen door de focus te leggen op de oorzaak van jouw diabetes klachten. Zo nemen wij jouw klachten onder de loep met behulp van verschillende testen zodat wij de diabetes klachten bij de kern kunnen aanpakken. Dit zorgt ervoor dat diabetes type 2 niet langer jouw dagelijks leven op een negatieve manier beïnvloedt. Maak snel een vrijblijvende afspraak bij Newmedix en ontdek hoe wij jou kunnen helpen!

diabetes

Wat is diabetes?

Diabetes mellitis is een term die in de medische wereld gebruikt wordt voor het Nederlandse woord ‘suikerziekte’. De naam is afkomstig uit het Grieks en heeft betrekking op de zoete urine die mensen met diabetes hebben. Het zal je niet verrassen, maar vroeger wist men of iemand diabetes had door de urine te testen. Gelukkig is dit vandaag de dag niet meer nodig aangezien dit gemakkelijk via het bloed kan worden getest. Hoewel we eenvoudig kunnen constateren of iemand daadwerkelijk diabetes heeft, is de oorzaak van diabetes nog vrijwel onbekend. Wel is er inmiddels een verband gevonden tussen het hebben van diabetes type 2 en obesitas. Dit staat in het Engels ook wel bekend als diabesity.

Sterke toename in diabetes type 2

Wanneer men spreekt over diabetes, dan wordt hier vrijwel altijd diabetes type 2 mee bedoeld. Dit is namelijk een veelvoorkomende vorm van suikerziekte waar in ons land alleen al ruim 1 miljoen mensen dagelijks mee te maken hebben. Hiermee is diabetes type 2 inmiddels een chronische ziekte die de manier beïnvloedt waarop het lichaam suiker metaboliseert. In de vroege stadia van diabetes type 2 produceert het lichaam meer insuline om te proberen de verminderde insulinegevoeligheid te overwinnen. Op de lange termijn kan de alvleesklier alleen niet genoeg insuline produceren om de bloedsuikerspiegel op peil te houden, wat zorgt voor een hoge bloedsuikerspiegel of hyperglykemie. Hyperglykemie, oftewel een hyper aanval, veroorzaakt oxidatieve stress die op zijn beurt bijdraagt aan veel van de gevolgen van diabetes type 2. Hierbij gaat het om blindheid, nierfalen, een verhoogd risico op hartfalen en pijnlijke perifere zenuwschade.

Prediabetes, het beginstadium

Ondanks dat steeds meer mensen te maken krijgen met diabetes type 2 gaat hier een heel beginstadium aan vooraf. Dit staat in de medische wereld bekend als prediabetes en is een voorfase van diabetes type 2. In dit beginstadium reageert het lichaam al slecht op insuline. Hierdoor heeft jouw lichaam meer moeite met de verwerking van bloedsuiker. Er is sprake van prediabetes wanneer jouw bloedsuikerwaarden hoger zijn, maar nog niet hoog genoeg zijn dat er sprake is van diabetes. Toch kunnen jouw hart, bloedvaten en ogen tijdens de prediabetes fase al aanzienlijke schade oplopen.

Als prediabetes onbehandeld blijft, dan kan dit zich uiteindelijk verder ontwikkelen tot diabetes type 2. Om dit te voorkomen is het belangrijk om vroegtijdig in te grijpen bij prediabetes om dit terug te draaien. Dit doe je door allereerst te gaan afvallen, gezond te eten en meer te gaan bewegen. Door een gezondere levensstijl te hanteren worden jouw bloedsuikerwaarden weer normaal. Op die manier is het effect van prediabetes teruggedraaid en hoef jij je geen zorgen te maken dat jij diabetes type 2 krijgt.

De symptomen van diabetes type 2

Is bij jou niet eerder diabetes gediagnosticeerd? Maar heb jij al wel een langere tijd het vermoeden dat jij mogelijk suikerziekte hebt? Dan is het ontzettend fijn om te weten wat de meest voorkomende symptomen zijn van diabetes type 2. Hieronder geven wij graag een korte opsomming van de symptomen die wij regelmatig voorbij zien komen:

  • Verlangen naar suiker, vooral na een maaltijd
  • Snoep eten zonder verlichting van verlangen naar suiker
  • Vermoeidheid na het eten van een maaltijd
  • Frequent urineren
  • Verhoogde dorst en eetlust
  • Moeilijk afvallen
  • Vertraagde maagwerking
  • Trage wondgenezing
  • Seksuele disfunctie
  • Visuele problemen
  • Gevoelloosheid en tintelingen in de ledematen

Ontdek de gevolgen van diabetes

Wat veel mensen niet weten is dat onderkende diabetes als chronische ziekte veel ernstige gevolgen met zich meebrengt als blindheid, nierfalen, een verhoogd risico op hartfalen en pijnlijke perifere zenuwschade. Om dit zoveel mogelijk te beperken richten artsen uit de conventionele geneeskunde zich tegenwoordig vooral op de nauwlettende controle van de bloedsuiker van hun diabetespatiënten. Toch kan het constant in de gaten houden van de bloedsuiker in het bloed en het spuiten met insuline, juist het ziekteproces versnellen. Er wordt immers niks aan de oorzaak van diabetes gedaan, waardoor de chronische ziekte op de lange termijn verergert. Dit komt doordat het steeds opnieuw toedienen van insuline de insulinereceptoren verslechterd.

Verschillende testen om prediabetes en diabetes type 2 te achterhalen

Wanneer jij een vermoeden hebt dat jij te maken hebt met prediabetes of diabetes type 2, dan zullen wij bij Newmedix dit altijd eerst vaststellen door gebruik te maken van één of meerdere bloedonderzoeken. Er zitten namelijk verschillende biomarkers in het bloed waarmee onze specialisten suikerziekte kunnen diagnosticeren en monitoren. Hieronder geven wij graag alle mogelijke bloedonderzoeken weer die wij gebruiken:

  1. Bloedglucose
    Bloedglucose is de meest gebruikte biomarker voor diabetes. Het meet de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed. Een verhoogde bloedglucosewaarde kan wijzen op prediabetes of diabetes.
  2. Hemoglobine A1c (HbA1c)
    HbA1c is een biomarker die de gemiddelde bloedglucosewaarde van de afgelopen 2 a 3 maanden weergeeft. Het wordt vaak gebruikt om te bepalen of iemand diabetes heeft of niet. Een HbA1c-waarde van 6,5% of hoger wordt beschouwd als diabetes.
  3. Nuchtere bloedglucose
    Hierbij meten wij de bloedglucosewaarde na minstens 8 uur vasten. Een nuchtere bloedglucosewaarde tussen de 100 en 125 mg/dL kan wijzen op prediabetes.
  4. Glucose tolerantie test (GTT)
    De GTT meet de reactie van het lichaam op glucose na het drinken van een suikeroplossing. Een GTT-waarde van 140-199 mg/dL na 2 uur wordt beschouwd als prediabetes, terwijl een waarde van 200 mg/dL of hoger diabetes aangeeft.
  5. Insuline
    Dit is een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier en helpt de bloedglucose te reguleren. Een insulinetest kan helpen bij het bepalen of iemand insulineresistentie heeft, wat kan wijzen op prediabetes.
  6. C-peptide
    Een eiwit dat wordt geproduceerd bij de productie van insuline. Een C-peptidetest kan helpen bij het bepalen of iemand diabetes heeft en of de alvleesklier nog steeds insuline produceert.
  7. Lipidenprofiel
    Een lipidenprofiel meet het niveau van verschillende soorten vetten in het bloed, zoals cholesterol en triglyceriden. Mensen met diabetes hebben vaak een abnormaal lipidenprofiel, wat kan bijdragen aan hart- en vaatziekten.
  8. Ontstekingsmarkers
    Ontstekingsmarkers, zoals C-reactief proteïne (CRP) en interleukine-6 (IL-6), kunnen wijzen op een laaggradige ontsteking in het lichaam, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van insulineresistentie en diabetes.
  9. De HOMA-test (Homeostatic Model Assessment)
    Een bloedonderzoek dat wordt gebruikt om de insulineresistentie te meten en te schatten hoeveel insuline de alvleesklier produceert. Insulineresistentie is een aandoening waarbij de cellen in het lichaam minder gevoelig zijn voor insuline, wat leidt tot een hogere bloedglucosewaarde en een verhoogd risico op diabetes type 2.

De HOMA-test is een aanvullende test

De HOMA-test is gebaseerd op de formule: (nuchtere insuline [µU/mL] x nuchtere bloedglucose [mmol/L])/22,5. De uitkomst van deze formule geeft een insulineresistentie-index (HOMA-IR) weer. Een hogere HOMA-IR-waarde duidt op een hogere insulineresistentie.
In de praktijk wordt de HOMA-test vaak gebruikt als aanvullende test bij de diagnose van diabetes of prediabetes, samen met andere bloedonderzoeken zoals nuchtere bloedglucose en HbA1c. Het kan ook worden gebruikt om de effectiviteit van diabetesbehandelingen te beoordelen en om veranderingen in insulineresistentie in de loop van de tijd te monitoren. Twijfel je of jij te maken hebt met suikerziekte? Schroom dan niet om contact op te nemen met Newmedix voor een uitgebreid bloedonderzoek.

De overeenkomst tussen het microbioom, insuline resistentie en suikerziekte

Het microbioom is een gemeenschap van micro-organismen die in ons lichaam leven. Deze micro-organismen omvatten bacteriën, virussen, schimmels en andere organismen. Het grootste deel van ons microbioom bevindt zich in onze darmen, waar het een cruciale rol speelt bij de spijsvertering en de immuniteit. Onderzoek toont aan dat het microbioom ook een belangrijke rol speelt bij de regulering van onze bloedsuikerspiegel en het ontstaan van diabetes.

Een van de manieren waarop het microbioom invloed heeft op diabetes is door de productie van korteketenvetzuren, oftewel SCFA’s. Deze worden geproduceerd wanneer bacteriën in de darmen vezelrijke voedingsmiddelen afbreken. SCFA’s hebben vele gunstige effecten op het lichaam, waaronder het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de insulinerespons. Studies hebben aangetoond dat mensen met een lager niveau van korteketenvetzuren in hun darmen een hoger risico hebben op het ontwikkelen van diabetes.

Daarnaast heeft het microbioom invloed op diabetes door de regulatie van de ontstekingsrespons in het lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat een ongezond microbioom kan leiden tot een chronische laaggradige ontsteking in het lichaam, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van insulineresistentie en diabetes. Het omgekeerde is ook waar – een gezond microbioom kan de ontstekingsrespons verminderen en de insulinerespons verbeteren.

Er zijn ook andere factoren die de relatie tussen het microbioom en diabetes kunnen beïnvloeden, zoals het gebruik van antibiotica en het volgen van een dieet. Antibiotica kunnen het microbioom verstoren en de groei van gunstige bacteriën remmen, wat kan leiden tot een hoger risico op diabetes. Een dieet is ook van cruciaal belang – vezelrijk voedsel, zoals groenten, fruit en volle granen, kan helpen bij het stimuleren van een gezond microbioom en het verminderen van het risico op diabetes.

Oorzaak van diabetes klachten aanpakken met functionele geneeskunde

In tegenstelling tot de conventionele geneeskunde legt de benadering van de functionele geneeskunde de nadruk op preventie en behandeling van diabetes type 2 door veranderingen in jouw voeding en levensstijl te realiseren. Hieronder vertellen wij op welke manieren onze specialisten je helpen om jouw diabetes klachten aanzienlijk te verlichten:

#1 Pas de hoeveelheid en kwaliteit van jouw koolhydraten aan

Het is algemeen bekend dat een dieet met veel zetmeel en weinig vezels het risico op diabetes type 2 verhoogt. Toch blijven veel dokters een koolhydraatrijk dieet aanbevelen bij diabetes type 2 patiënten om betere resultaten te bereiken. Zo blijft de Canadian Diabetes Association aanbevelen dat diabetes type 2 patiënten 45 tot 60 procent van de calorieën uit koolhydratenmoeten halen, terwijl de American Dietetic Association recent haar goedkeuring van een hoge inname van koolhydraten voor diabetes type 2 patiënten heeft ingetrokken en daardoor terughoudend is om een lage inname van koolhydraten aan te bevelen.

Ondanks dat veel gezondheidsinstantie binnen de conventionele geneeskunde een verschillende mening hebben over het gebruik van koolhydraten, geeft een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken aan dat koolhydraatarme diëten superieur zijn aan koolhydraatrijke diëten voor de behandeling van diabetes type 2. Uit een recent systematische review en meta-analyse van 18 gecontroleerde onderzoeken bleek dat het verminderen van koolhydraten in de voeding significante verbeteringen in HbA1c, triglyceriden en cholesterol oplevert. Hierbij werd ook de behoefte aan diabetesmedicatie van patiënten verlaagd.

Bij Newmedix geloven wij erin dat koolhydraten een negatief effect hebben op de gezondheid van diabetes type 2 patiënten, waardoor wij altijd een koolhydraatarm dieet aanbevelen. Naast het aanpassen van de hoeveelheid koolhydraten, adviseren wij ook om de kwaliteit van de koolhydraten die je consumeert te veranderen. Eet in plaats van geraffineerde koolhydraten zoals pasta en brood matige hoeveelheden zetmeelrijke knollen. Denk hierbij aan zoete aardappelen, cassave, bieten en rutabaga, bakbananen, heel fruit en matige hoeveelheden volvette zuivelproducten.

#2 Intermittent vasten

Een andere manier om jouw diabetes 2 klachten onder de duim te houden, is door te beginnen met intermittent vasten. Dit is een voedingspatroon waarbij perioden van vasten worden afgewisseld met periodes van normale of verminderde calorie-inname. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat intermittent vasten een positieve invloed kan hebben op diabetes en insulineresistentie.

Bij diabetes is er sprake van een verhoogde bloedsuikerspiegel, omdat het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt of omdat de cellen niet goed reageren op de insuline. Door perioden van vasten wordt het lichaam gestimuleerd om de glucosevoorraad in de lever te gebruiken als energiebron, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Dit kan op den duur de insulinegevoeligheid verbeteren en zo de symptomen van diabetes verminderen.

Bovendien kan intermittent vasten leiden tot gewichtsverlies, wat ook een positief effect heeft op diabetes en insulineresistentie. Overgewicht kan namelijk de insulinegevoeligheid verlagen, terwijl gewichtsverlies juist kan zorgen voor een verbetering van de insulineresistentie. Intermittent vasten kan dus een effectieve manier zijn om diabetes en insulineresistentie te voorkomen of te verminderen en daarmee jouw diabetes type 2 klachten te verminderen.

#3 Begin aan een ketogeen dieet

Heeft het volgen van een koolhydraatarm dieet niet geholpen om jouw diabetesklachten te verlichten? Dan kunnen onze specialisten een ketogeen dieet aanbevelen. Steeds meer doktoren experimenteren met het ketogeen dieet voor de behandeling van diabetes type 2, met enkele zeer positieve resultaten. Dit dieet is namelijk een zeer koolhydraatarm, matig eiwitrijk en vetrijk dieet dat ervoor zorgt dat het lichaam voor brandstof afhankelijk is van vetzuren en ketonen in plaats van glucose.

Uit verschillende onderzoeken is inmiddels gebleken dat een ketogeen dieet diverse voordelen met zich meebrengt voor diabetes type 2 patiënten. Zo verbetert de HbA1c, bevordert het gewichtsverlies, wordt nierbeschadiging ongedaan gemaakt en verbetert de bloedlipiden en cardiovasculaire gezondheid. Bovendien is het ook succesvoller gebleken dan een conventioneel koolhydraatarm dieet voor diabeten.

Wat zeggen onze cliënten:

Laat Newmedix jou helpen bij diabetesklachten

Heb jij vaker dan ooit tevoren last van diabetesklachten en lijkt het alleen maar erger te worden? Dan weten wij bij Newmedix als geen ander dat deze klachten op den duur jouw dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Om te voorkomen dat jij niet meer eropuit kan, helpen onze specialisten je graag om jouw diabetesklachten onder controle te krijgen. Hiervoor doen wij niet aan symptoombestrijding, maar kijken wij juist naar de onderliggende oorzaken van diabetes type 2. Vraag snel een gratis adviesgesprek aan en wie weet mogen wij jou binnenkort helpen om weer klachtenvrij door het leven te gaan!

Ja, ik wil bespreken of u mij kunt helpen:

wht-icon
z