Wat is hartfalen?
Als je last hebt van hartfalen, dan werkt je hart minder goed. Dit komt door een verminderde pompkracht; het hart kan het bloed minder goed wegpompen en je organen en spieren krijgen niet voldoende zuurstof en voedingsstoffen.
In het begin merk je er eigenlijk niks van als de pompkracht van je hart vermindert. Dit komt omdat je lichaam harder gaat werken om dit te compenseren. Op een gegeven moment is dit echter niet meer genoeg en ga je klachten ondervinden.
Soorten hartfalen
Er zijn twee soorten hartfalen die we kunnen onderscheiden: systolisch en diastolisch hartfalen.
- – Systolisch hartfalen heeft betrekking op de systolische fase van de werking van het hart. Hierin trekt het hart zich samen, waardoor je organen en weefsels worden gevoed. Bij deze soort hartfalen is het hart niet meer in staat om voldoende bloed door het lichaam te pompen, waardoor er zich vocht ophoopt bij de longen en je last krijg van kortademigheid.
- – Diastolisch hartfalen komt minder vaak voor. Hierbij kan het hart zich niet meer goed ontspannen, omdat het zichzelf minder goed vult met bloed. Deze soort komt vaker voor bij vrouwen en zorgt voor vochtophopingen in de buik, benen, voeten of enkels.
Symptomen bij hartfalen
Er zijn verschillende symptomen waaraan je hartfalen kunt herkennen. Als het zich voor het eerst manifesteert, treden de belangrijkste symptomen vooral op bij zware fysieke inspanningen. In een later stadium hoeft dit echter niet meer het geval te zijn. Onderstaande symptomen kunnen zich gelijktijdig voordoen, maar ook afzonderlijk van elkaar optreden.
- Kortademigheid
Als je een inspanning verricht, pompt je hart bloed rond door het lichaam. Als deze pompfunctie vermindert en je longen overbelast raken, leidt dat tot kortademigheid. Je bent dan sneller buiten adem als je bijvoorbeeld de trap oploopt. - Vermoeidheid
Dit symptoom wordt vaak over het hoofd gezien als gevolg van hartfalen, omdat het ook door andere factoren veroorzaakt kan worden. Vermoeidheid kan echter zeker het gevolg zijn van hartfalen, omdat een verminderde werking van je hart ervoor zorgt dat je spieren minder zuurstof krijgen. - Vocht
Een derde symptoom van hartfalen is het vasthouden van vocht, met name in de voeten en de enkels. Dit is een automatische reactie van je lichaam op de verminderde pompkracht van je hart. - Gewichtstoename
Je kunt hartfalen ook herkennen aan een plotselinge toename van je gewicht. Zoals gezegd zorgt deze aandoening ervoor dat je lichaam vocht niet meer goed kan wegvoeren. Dit leidt automatisch tot een toename van je gewicht. - Slecht slapen
Minder goed kunnen slapen kan ook een symptoom zijn van hartfalen. In liggende positie zullen je weefsels zich namelijk ontspannen en vocht loslaten in je bloed, dat zich vervolgens opstapelt in je longen. Dit heeft ook als gevolg dat je ’s nachts vaker naar de WC moet. - Buikpijn
Overmatig vocht vasthouden kan ook zorgen voor buikpijn. Dit vocht zit namelijk vaak in je lever, waardoor deze overbelast raakt. Overtollig vocht in de buikholte kan daarnaast ook voor buikpijn zorgen.
De oorzaken van hartfalen
Hartfalen kan verschillende oorzaken hebben. De meest bekende oorzaken zijn hartinfarcten of een langdurige hoge bloeddruk, veroorzaakt door een ongezonde leefstijl.
- Een hartinfarct treedt op wanneer een bloedvat van je hart plotseling afgesloten raakt. Het directe gevolg hiervan is een drukkend gevoel op je borst, die kan uitstralen naar andere delen van je lichaam. Na een hartinfarct ontstaat er een litteken op je hart. Op deze plek kan het hart niet meer samentrekken, wat zorgt voor een verminderde pompfunctie – hartfalen dus.
- Een hoge bloeddruk kan ook hartfalen veroorzaken. Een verhoogde bloeddruk ontstaat vooral door een ongezonde leefstijl: ongezond eten, te weinig bewegen, te veel drinken en roken, et cetera. Bij een te hoge bloeddruk moet je hart harder werken, waardoor je hartspier dikker en stijver wordt. Hierdoor ontstaat hartfalen.
Naast bovenstaande oorzaken zijn er ook hele andere, minder bekende oorzaken van hartfalen vast te stellen. Bij Newmedix behandelen we hartfalen bijvoorbeeld vanuit de visie van de metabole cardiologie.
De oorzaak van hartfalen vanuit de metabole cardiologie
Een belangrijke oorzaak van hartfalen die vaak over het hoofd wordt gezien is een verminderde hoeveelheid energie in de vorm van ATP die in de hartspier wordt aangemaakt. Metabole cardiologie richt zich op de biochemische energieproductie in de cellen in het hart. Als deze cellen genoeg energie produceren, heeft het hart voldoende energie om haar werk te doen. Is dit niet het geval, dan kan er hartfalen ontstaan.
Het belang van mitochondriën en ATP
De mitochondriën zijn de energiecentrales in onze cellen. Deze produceren ATP (adenosine tri-phosfaat). Voldoende ATP-productie in de mitochondriën in de cellen van ons hart zorgt ervoor dat de pompkracht van het hart behouden blijft. Voor een goede werking van je hart heb je dagelijks minimaal 6000 gram ATP nodig, wat betekent dat je standaard voorraad van 700 milligram elke dag 10.000 keer moet worden ververst.
Disbalans van je ATP-voorraad
In een gezond lichaam blijven de ATP-niveaus altijd constant. Belast je je hart meer, dan wordt er ook meer ATP aangemaakt. Functioneert het proces van de toelevering van ATP echter niet goed, dan daalt het aanbod van ATP. Hierdoor vermindert de pompkracht van je hart en ontstaat er hartfalen. Je hart heeft simpelweg meer ATP nodig, maar krijgt deze niet.
De fundamentele rol van de mitochondriën en ATP bij hartfalen wordt nog door te weinig artsen erkend. Toch is er een overvloed aan wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het verbeteren van de ATP-productie in de cellen van je hart voor fenomenale resultaten kan zorgen bij patiënten met hartfalen. Dit is dan ook de kern van onze behandeling bij Newmedix.
Behandeling van hartfalen
De meeste behandelingen van hartfalen zijn gericht op de toediening van medicijnen en levensstijladvies. Natuurlijk is dit laatste erg belangrijk, maar in het geval van hartfalen is dit niet altijd voldoende. De conventionele behandeling van deze aandoening is er dan ook vooral op gericht om toekomstige schade te beperken en om symptomen te onderdrukken en de hartspier te ontlasten door middel van medicijngebruik.
In onze behandeling van hartfalen is alles erop gericht om je hart weer terug in conditie te krijgen door de ATP-productie van de cellen van je hart weer optimaal te maken. De mitochondriën in deze cellen hebben bepaalde stoffen nodig om de aanmaak van ATP te kunnen garanderen. Onze behandeling geeft hoop aan al die mensen die ‘uitbehandeld’ zijn.
Zo ziet de opzet van onze behandeling eruit:
- Onze behandeling van hartfalen begint met bloedonderzoek. Door middel van een uitgebreide bloedtest onderzoeken we grondig je bloed. Hierbij kijken we naar de biochemische toestand van je lichaam en je cellen en de aan- of afwezigheid van mineralen, vitaminen en andere relevante stoffen.
- Vervolgens stellen we een behandelplan voor je op. Houd er rekening mee dat je bij een behandeling vanuit de metabole cardiologie een bepaalde periode op regelmatige basis naar ons gezondheidscentrum moet komen.
- De kern van onze behandeling is het verbeteren van de ATP-productie in je hart. Dit doen we door het gebruik van bepaalde voedingssupplementen die de aanmaak van ATP stimuleren. In deze supplementen zitten voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je hartcellen weer meer ATP kunnen aanmaken. Deze supplementen kun je oraal slikken, maar je kunt ook bepaalde stoffen die hier inzitten intraveneus toedienen.
- Tijdens je behandeling word je regelmatig tussentijds onderzocht.
Via ons behandeltraject is het dus mogelijk om hartfalen op een natuurlijke manier aan te pakken.
Succes van onze hartfalenbehandeling
Dankzij onze natuurlijke behandeling van hartfalen hebben we al bij veel mensen de klachten weten te verminderen. Een voorbeeld hiervan is Peter, één van onze eerste patiënten. Toen hij bij ons binnenkwam was de ejectiefractie van zijn hart nog maar 30 procent. De ejectiefractie is het percentage bloed dat bij het samentrekken van de hartspier naar buiten wordt geperst. Bij normale mensen is dit 60 tot 70 procent.
Peter had dus ernstige hartzwakte en slikte daarvoor veel medicijnen. We zijn begonnen om hem wekelijks via een infuus krachtige vitale celstoffen voor het hart toe te dienen. Na drie weken voelde Peter zich al beter. Na drie maanden was hij zelfs al volledig weer aan het werk. Zijn ejectiefractie was weer op een normaal niveau en hij had geen last meer van hartritmestoornissen. Ook nu voelt Peter zich nog steeds helemaal gezond.
Wat zeggen onze cliënten:
Wil je meer weten?
Bekijk dit interview met cardioloog Dr. Stephen Sinatra over metabole cardiologie