Vermoed jij klachten als gevolg van een vitamine b12 tekort?

Vitamine b12 tekort
Het vitamine B12 tekort is een van de meest bekende vitamine tekorten. Vitamine B12 tekort kan dan ook lijden tot ernstige aandoeningen en het is daarom van belang een vitamine B12 tekort te vermijden. Van alle vitamines heeft vitamine B12 de grootste en meest complexe structuur. Mensen zijn niet in staat om vitamine B12 zelf te maken. Daarom moet de voeding voldoende vitamine B12 bevatten. Vitamine B12 tekorten komen veel voor bij vegetariërs want vitamine B12 komt uitsluitend voor in dierlijke producten zoals vlees en in mindere mate in vis, kip en zuivel. Vitamine B12 wordt vrijwel uitsluitend in onze maag uit voeding opgenomen.

Pernicieuze anemie
Pernicieuze anemie is een auto-immuunziekte waarbij de opname van vitamine B12 gevaar loopt. Men noemt pernicieuze anemie ook wel kwaadaardige bloedarmoede. Bij kwaadaardige bloedarmoede valt het immuunsysteem bepaalde cellen in de maagwand aan, waardoor ze geen stoffen meer produceren die zorgen voor de opname van B12. Mensen met pernicieuze anemie zijn afhankelijk van een vitamine injectie met B12 of van andere vormen van vitamine B12 suppletie.

Vitamine B12 tekort: invloed op het lichaam
Bij een vitamine B12 tekort wordt er onvoldoende hemoglobine aangemaakt, waardoor de rode bloedcellen arm zijn aan hemoglobine. Vitamine B12 speelt ook een rol bij de energieproductie uit vetten en eiwitten. Het vitamine B12 tekort heeft een desastreuze werking op het functioneren van het zenuwstelsel. Dit betekent dat het ruggenmerg, de zenuwen en de hersenen afhankelijk zijn van voldoende vitamine B12. Een vitamine B12 tekort heeft een negatief effect op de productie van neurotransmitters in en myeline (bescherming) op de zenuwcellen. Veel neurologische klachten, van depressie tot dementie, worden met een vitamine B12 tekort in verband gebracht.


CUSTOM JAVASCRIPT / HTML

Vitamine B12 tekort: symptomen
Op lange termijn kan het vitamine B12 tekort bijdragen aan ernstige neurologische klachten. In veel gevallen zijn deze neurologische klachten ook de enige aanwijzing van een vitamine B12 tekort. Patiënten kunnen aanzienlijke B12 tekorten hebben in het zenuwweefsel wat beschadigd of slecht functionerend is, terwijl hun bloed voldoende B12 aantoont. Omdat vitamine B12 verantwoordelijk is voor een optimale werking van de zenuwen, is het van belang de vitamine B12 spiegel goed in het oog te houden. Overige symptomen die bij een vitamine B12 tekort optreden zijn:

Symptomen vitamine B12 tekort bij megaloblastaire anemie en voorstadia
Megaloblastaire anemie is een vorm van anemie, die veroorzaakt wordt door een vitamine B12 tekort. Bij megaloblastaire anemie produceert het beenmerg rode bloedcellen, die groot en abnormaal zijn. De hiermee samenhangende symptomen zijn:

-(chronische) vermoeidheid, gevoel van zwakte
-licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, flauwvallen
-hoofdpijn
-kortademigheid (vooral bij inspanning), snelle ademhaling
-spierzwakte bij inspanning
-versnelde hartslag (tachycardie)
-angina pectoris
-bleke huid en lippen
-oorsuizen
-koude handen en voeten, kouwelijkheid
-gele verkleuring huid en oogwit
-onbegrepen langdurige koorts

Symptomen vitamine B12 tekort bij demyeliniserende ziekte en voorstadia
Demyelinisatie betekent een verlies van myeline. Myeline is een stof die als isolerende laag om de zenuwvezels aanwezig is. Myeline versnelt de geleiding van impulsen doorheen de zenuwvezels. Demyeliniserende ziekten zijn o.a. MS en metachromatische leukodystrofie (MSD). Andere symptomen van demyelinisatie door vitamine B12 tekort zijn:

-veranderde mentale toestand, persoonlijkheidsveranderingen
-denk-, concentratie- en geheugenproblemen (cognitieve defecten)
-depressie, manie, bipolaire stoornis, geïrriteerdheid, paranoia, wanen, hallucinaties, psychose, angststoornis, labiliteit, catatonie, -stemmingswisselingen, gewelddadig gedrag (‘megaloblastaire waanzin’)
-dementie

Symptomen vitamine B12 tekort bij ruggenmerg myelopathie of subacute gecombineerde strengziekte
Ruggenmerg myeolopathie of subacute gecombineerde strengziekte omvat de ziekten van het ruggenmerg die door tekorten in vitamine B12 veroorzaakt worden. Kenmerkend voor dit ziektebeeld zijn uitvalsverschijnselen, tintelingen en verlammingsverschijselen. De symptomen hiervan zijn:

-paresthesieën
-afname proprioceptie
-afname vibratiezin (voelen van trillingen)
-ataxie
-spierzwakte armen en benen
-spasticiteit
-positieve Romberg test
-positief teken van Lhermitte
-posturale orthostatische hypotensie
-incontinentie (urine en/of ontlasting)
-impotentie

Symptomen vitamine B12 tekort bij demyeliniserende perifere (poly)neuropathie
Demyeliniserende perifere (poly)neuropathie is een ziekte van de perifere zenuwen, waarbij het myeline omhulsel van de zenuwvezels getroffen wordt, en met name sprake is van gevoelsstoornissen en krachtsverlies in de ledenmaten. Symptomen van demyeliniserende perifere (poly)neuropathie door vitamine B12 tekort zijn:

-paresthesieën
-afwijkende reflexen
-spierzwakte armen en benen, spiertrillingen

Symptomen vitamine B12 tekort zintuigen
-dubbelzien en wazig zien
-vermindering gezichtsvermogen
-neuritis optica
-opticus atrofie
-retinale bloedingen
-verlies reuk- en/of smaakzin
-achteruitgang gehoor bij ouderen

Symptomen vitamine B12 tekort spijsverteringskanaal
-gebrek aan eetlust (gewichtsverlies)
-misselijkheid
-atrofische glossitis (“kale tong”)
-stomatitis (ontsteking mondslijmvlies)
-snel bloedend tandvlees
-diarree of constipatie
-malabsorptie (slechte opname voedingsstoffen)

Overige symptomen vitamine B12 tekort
-verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid
-miskramen
-vroeggeboorte
-geboortedefecten zoals neuraalbuisdefecten (in combinatie met foliumzuurtekort)
-menstruatieproblemen
-omkeerbare hyperpigmentatie van de huid
-vitiligo
-migraine
-slaapstoornissen
-gewrichtspijnen
-ontstoken slijmvliezen
-hart- en vaatziekten
-trombose
-haaruitval, vroegtijdig grijs haar, brokkelige nagels
-verhoogde gevoeligheid voor infecties
-allergieën
-rugklachten
-rusteloze benen
-verlammingsverschijnselen
-osteoporose
-onbegrepen chronische hoest

Symptomen vitamine B12 tekort bij baby’s en kinderen
-laag geboortegewicht
-neuraalbuisdefecten
-ontwikkelingsachterstand of regressie
-kind lacht niet
-voedingsproblemen, anorexia, onvoldoende gewichtstoename
-hypothonie, lethargie, apathie, coma
-hyperirritabiliteit, convulsies, tremoren, myoclonus
-algehele zwakte
-microcefalie (te kleine schedel)
-choreoathetoïde bewegingen (abnormale, niet te beheersen, kronkelende bewegingen van armen en/of benen)
-ataxie
-insulineresistentie
-gedragsproblemen

Vitamine B12 tekort en hart- en vaatziekten:
Bij hart- en vaatziekten is een hoog homocysteïne gehalte een duidelijke en bewezen risicofactor. Vitamine B12 is na foliumzuur de belangrijkste vitamine die helpt om deze stof af te breken. Ook zijn er aanwijzingen dat vitamine B12 tekort een oorzaak is van verhoogde homocysteïne-niveaus bij mensen boven de 60 jaar. Aanvulling van vitamine B12 doet bij hen het homocysteïne in het bloed dalen. Een klinische studie bij ouderen van gemiddeld 66 jaar die al een beroerte of infarct hadden gehad, liet zien dat aanvulling van vitamine B6, B12 en foliumzuur bescherming biedt tegen een tweede hartinfarct of beroerte. Het risico hierop daalde met 21 procent!

Benieuwd of u ook een vitamine B-12 tekort heeft en hoe wij u hierbij kunnen helpen? Vraag hieronder direct een gratis adviesgesprek aan. 

Newmedix beschikt over een arts die gespecialiseerd is in de vitamine b12 gezondheidsproblematiek. 
Wat zeggen onze cliënten:
Op basis van 20 beoordelingen.
Op basis van 22 beoordelingen.
 “Door de behandeling bij Newmedix voel ik me stukken beter, ik ben een stuk minder vermoeid en ook de ontstekingen in mijn lichaam zijn veel minder. Voordat ik bij de kliniek terecht kwam via een kennis, was ik al 3 jaar aan het zoeken naar de oorzaak van mijn vermoeidheid via de huisarts en via het ziekenhuis. Ik kreeg medicijnen, maar die hielpen niet en mijn klachten werden alleen maar erger. Ze vonden uiteindelijk wel een ontsteking op mijn urinewegen in het ziekenhuis, maar ook na de behandeling van dit probleem, verdwenen mijn klachten niet. Ik liep heel wat af, probeerde ook Chinese acupunctuur, maar ook dat hielp niet. Ik ben zeer tevreden over de behandeling van mijn chronische vermoeidheid bij Newmedix, omdat de therapeut de echte oorzaken heeft weten te ontdekken en ook behandeld heeft. ik ben eindelijk van mijn klachten af, en het zou goed zijn als deze behandeling voor chronische vermoeidheid voor iedereen beschikbaar zou worden.
 Toen ik bij Newmedix kwam had ik echt veel problemen en zware medicatie. Ik had heel veel pijn, bloedverlies en al die andere klachten die bij de ziekte van Crohn horen. Ik werd ontzettend ziek van de medicijnen die ik kreeg, zoals Prednison en Purinetol. Ik werd er alleen maar zieker van en kwam enorm aan. Mijn specialist gaf me eigenlijk niet veel hoop en gaf ook aan dat ik op termijn stukken van mijn darm kwijt zou geraken, en dat de medicijnen enkel bedoeld waren om de symptomen te onderdrukken. Ik heb me hier niet bij neergelegd en kwam zo op het spoor van jullie kliniek omdat ik ook in Waalre woon. Waar ze in het ziekenhuis helemaal niet keken naar de oplossing voor mijn probleem, maar alleen naar het onderdrukken van de symptomen, zochten jullie wel naar een oplossing en dat heb ik als zeer positief ervaren. Na jullie behandeling leef ik vrij van medicijnen en ik heb nog nauwelijks klachten. Ik vind het jammer dat mijn specialist in het ziekenhuis zich niet geïnteresseerd heeft voor mijn verhaal, wat ik hem wel verteld heb. De resultaten die jullie boeken voor mensen met de ziekte van Crohn zijn namelijk gewoonweg hartstikke goed
 Na de behandeling van mijn fibromyalgie en darmklachten gaat het een stuk beter met mij. Ik ben blij dat er zo iets als jullie kliniek bestaat in Nederland. Wel heel jammer, dat de behandelingen niet in het basispakket vallen. Ik zou mensen ook zeker doorverwijzen naar de kliniek, omdat er echt een algehele check-up van je toestand wordt gedaan, die veel breder en ruimer is dat wat de huisarts je kan bieden. Ik heb me echt gehoord gevoeld in mijn klachten en ook echt het gevoel gehad dat jullie ermee aan de slag gingen. Hoewel ik al bezig was met het aanpassen van mijn voedingspatroon, en ook bezig was met mindfullness om aan mijn mindset te werken, heeft de behandeling mij goed geholpen. Mijn reuma gaat veel beter, en ik heb ook minder last van mijn darmen. Ook heb ik nu meer energie. Ik ben met mijn behandeling eigenlijk heel erg blij geweest!
 Lange tijd dacht ik dat ik een soort depressie had of zo. Koken was te zwaar, schoonmaken, een doosje oppakken of versjouwen dat ging allemaal niet. Ik ging naar mijn werk en kwam uitgeput thuis. Op zaterdagen sliep ik soms tot 4 uur ’s middags. Mijn vriend moest het huishouden doen, omdat het gewoonweg niet lukte. En ik maar denken dat het “tussen mijn oren” zat. Toen jullie me lieten zien dat het ijzertekort was, en ik een aantal infusen kreeg, klaarde de hemel ineens op. Ik ben nu ontzettend actief, draai mijn hand niet meer om voor wat sjouwen, afwas of koken. Boodschappen doen was vroeger een drama… maar nu gaat alles weer veel vlotter. Heel blij geweest met jullie behandeling, en jammer dat mijn huisarts dit niet eerder heeft onderkent.
Hoe lang loop jij al rond met klachten?
  •  Newmedix pakt je gezondheidsprobleem écht bij de bron aan
  •  Newmedix biedt je een maatwerkbehandeling op basis van wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden
  •  Newmedix houdt altijd rekening met je fysieke én mentaal/emotionele conditie
  •  Newmedix helpt je actief te investeren in een blijvend goede gezondheid
Wil je graag op de hoogte blijven van de nieuwste gezondheids-ontwikkelingen?
Schrijf je in het ontvang het celherstel voedingsplan kado
Loop niet langer met klachten rond
Klachten die niet overgaan? Eerdere behandelingen die niet (voldoende) aanslaan? Benieuwd of deze aanpak ook jouw klachten kan verhelpen? Vraag direct een gratis telefonisch adviesgesprek aan!
Ja, Ik wil bespreken of jullie mij kunnen helpen:
Newmedix
Bosseweg 7B
5682 BA Best
E-mail: info@newmedix.nl
Noodnummer: 040-7117285 (uitsluitend voor ernstige spoedgevallen) 24/7 bereikbaar
Kvk: 64783197
Btwnr: NL855840523B01
Bic: TRIONL2U
Iban: NL15TRIO0391089897
AGB code praktijk: 37058700
AGB code Dokter I. Arts : 84025212
AGB code Prof. dr. Maes: 3068317
AGB code drs. T. Kors: 90036368 (orthomoleculair therapeut aangesloten bij de MBOG)
Openingstijden praktijk:
Ma/Di/Do/Vrij: 09.00-17.00

Telefonische openingstijden:
Ma t/m Vrij: 09.00-13.00
Buiten deze tijden per email of contact formulier.
Gesloten
-Tussen kerst en nieuwjaar zijn wij gesloten
-Goede vrijdag
-Eerste en tweede Paasdag
-Koningsdag
-Hemelvaartsdag
-Eerste en tweede Pinksterdag
-Vakantiesluiting: Zie homepage
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML