10/07/2022 | Newmedix

Day: 10/07/2022

Omega 3
Colorlib Tim Kors 0
Tags:#omega 3

Omega 3-vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor je gezondheid

Omega 3-vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor je gezondheid

We zien het langskomen in tijdschriften, in de supermarkt en zelfs in de commercials op tv: omega 3-vetzuren staan volop in de belangstelling. Dat is niet zonder reden: omega 3-vetzuren zijn essentieel voor je gezondheid. Maar waarom eigenlijk?

Wat zijn omega 3-vetzuren?

Omega 3-vetzuren zijn belangrijke onverzadigde vetzuren die je lichaam niet zelf aanmaakt. Je moet ze dus volledig halen uit een gezonde voeding. Eigenlijk is ‘omega 3’ en verzamelnaam van verschillende vetzuren. De meeste omega 3-vetzuren vallen onder alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Waar je ALA veel terugvindt in plantaardige voeding, zitten EPA en DHA juist in vette vis.

Elke cel in het lichaam heeft deze essentiële vetzuren nodig. Bijvoorbeeld voor behoud van een goede celstructuur en celfunctie. Wanneer je lichaam over voldoende omega 3-vetzuren beschikt, bevordert dit een gezonde zenuwactiviteit. Daarnaast helpen de vetzuren bij hormoonproductie en het tegengaan en bestrijden van ontstekingen. Bekijk onderstaande video voor meer uitleg:

Zoals je in de video hierboven kunt zien, hebben vooral de EPA’s en DHA’s een belangrijk ontstekingsremmend effect. Dat wil niet zeggen dat ALA’s innemen je helemaal niet kan helpen als ontstekingsremmer (16,21). Zoals het schema aangeeft, heb je dan alleen nog wel een aantal enzymen nodig waardoor deze stof alsnog goed wordt omgezet in EPA’s en DHA’s. Kan jouw lichaam deze omzetting niet zo goed verwerken? Dan biedt plantaardige voeding voor jou geen volwaardige vervanging van de dierlijke omega 3-vetzuren.

De voordelen van omega 3-vetzuren

Het consumeren van voldoende omega 3-vetzuren heeft ontzettend veel voordelen. Het is bijvoorbeeld goed voor de hersenen, ogen, huid en spijsvertering. Ben je benieuwd naar een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen van omega 3-vetzuren? Hieronder noemen we er 6.

Omega 3 vetzuren verminderen de kans op een auto-immuunziekte

Uit een nieuwe studie blijft dat de consumptie van omega 3-vetzuren in combinatie met vitamine D de kans op auto-immuunziekten met wel 30% vermindert (1). 

Depressie en angst voorkomen

Wist je dat depressie wereldwijd één van de meest voorkomende psychische problemen is? Uit recent onderzoek bleek dat wanneer je regelmatig omega 3 consumeert, je risico op een depressie significant vermindert (11,12)

DHA als bouwstof voor de hersenen en het netvlies

Ooit gehoord van maculadegeneratie? Dit is een ingrijpende oogziekte waardoor je last krijgt van verlies van gezichtsvermogen of zelfs blindheid. Deze ziekte is zelfs is één van de hoofdoorzaken van permanente oogschade. Voornamelijk het omega 3-vetzuur DHA kan dit helpen voorkomen. Een tekort aan DHA veroorzaakt problemen met de hersenen en het netvlies van de ogen (17,18).

Omega 3 leidt tot betere hersengezondheid van je ongeboren baby

Ben je zwanger? Dan zijn omega 3-vetzuren al helemaal van groot belang! Niet alleen voor tijdens je zwangerschap, maar ook daarna. Een goede hoeveelheid aan omega 3-vetzuren voor jouw baby leidt bewezen tot een hogere intelligentie, betere communicatieve vaardigheden, minder gedragsproblemen en een lager risico op ontwikkelingsachterstanden, ADHD, autisme en hersenverlamming (15).

Omega 3-vetzuren hebben talloze positieve invloeden op het hart

Komen hartziekten voor in je familie en wil je dit bij jezelf graag voorkomen? Omega 3-vetzuren houden bloeddruk en cholesterol op peil, voorkomen ongewenste bloedstolling en gaan ontstekingsreacties tegen. Zo verlaag je dus jouw risico op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat voldoende omega 3 je kans op een hartaanval met 28% vermindert en je kans op een fatale hartaanval zelfs met 50% (2,3,4,5,6)

Omega 3 verlicht menstruatiepijn (en andere pijn, zoals bij reuma or artritis)

Een minder bekend voordeel van omega 3-vetzuren is het effect op menstruatiepijn. Verschillende onderzoeken wijzen namelijk uit dat de inname hiervan deze pijn flink vermindert. Dat is fijn, want de menstruatie veroorzaakt bij veel vrouwen ernstige klachten (13).

EPA en DHA zouden zelfs nét zo effectief zijn in pijnreductie als een veelgebruikt reumamedicijn (Humira). Dat bleek uit een onderzoek waarbij het medicijngebruik van reumapatiënten 45% was vermindert ten opzichte van de controle/placebogroep. Met deze omega 3-vetzuren had nog maar 22% NSAID’s nodig, terwijl dit onder omega 3-vetzuren wel 77% was (19,20,21). 

Hoeveel omega 3-vetzuren heb je nodig?

Voor de ideale hoeveelheid aan omega 3-vetzuren in je lichaam heb je een bepaald aantal gram nodig per dag. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van je leeftijd en geslacht. Zo hebben mannen bijvoorbeeld meer nodig dan vrouwen en ouderen meer dan jongeren.

Hoeveelheid omega 3-vetzuren voor kinderen

Zeker voor kinderen is het binnenkrijgen van omega 3-vetzuren erg belangrijk. De hersenen zijn nog in ontwikkeling en ook de ogen zijn nog niet volledig volgroeid. Een groeiend lijf heeft omega 3-vetzuren dus hard nodig voor de ontwikkeling. Heb je kinderen? Zorg er dan voor dat ze dagelijks zo’n 1 gram aan omega 3-vetzuren binnenkrijgen. Dat lijkt niet veel, maar omdat kinderen minder eten dan volwassenen, blijkt dit soms toch een uitdaging.

Hoeveelheid omega 3-vetzuren voor vrouwen

Een volwassen vrouw heeft ongeveer 1,1 gram aan omega 3-vetzuren nodig per dag. Diezelfde hoeveelheid geldt nog altijd wanneer zij ouder wordt. Maar let op: ben je zwanger? Dan gaat de behoefte wat omhoog. Zwangere vrouwen hebben een omega 3-behoefte van ongeveer 1,4 gram per dag.

Hoeveelheid omega 3-vetzuren voor mannen

Bij mannen gaat de omega 3-behoefte wel degelijk omhoog met de jaren. Een volwassen man heeft gemiddeld zo’n 1,3 gram aan omega 3-vetzuren nodig per dag. Zodra hij echter een leeftijd bereikt van boven de 50, stijgt deze aanbevolen hoeveelheid naar ongeveer 1,6 gram per dag.

Omega 3-vetzuren meten

Maar hoe weet je eigenlijk of jij voldoende omega 3 in je lichaam hebt? Hiervoor kan je een test laten uitvoeren via Newmedix. Op basis van een bloedtest bepalen we jouw omega 3-index. Optimaal gezien moet deze index boven de 8 procent zitten. Daarnaast is ook de verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren van belang. Deze ligt in het ideale geval tussen de 4:1 en 2:1 (22)

Omega 3-vetzuren: waar zit het in?

Dat je omega 3-vetzuren hard nodig hebt, is dus wel duidelijk. Maar in welke voeding zitten eigenlijk omega 3-vetzuren? Hieronder noemen we enkele voorbeelden.

Lijnzaadolie en chiazaden

Lijnzaad en chiazaad zijn goede, natuurlijke bronnen van de plantaardige omega 3-vetzuren: ALA. In slechts één eetlepel lijnzaadolie zit al 7,3 gram ALA. Kies je voor hele lijnzaad, dan zit in één eetlepel 2,4 gram ALA. Ook met chiazaden zit je goed. Met zo’n 2 eetlepels van deze zaden zit je al snel op zo’n 5,1 gram. 

Eet je geen vis? Let er dan wel op dat hoewel ALA een goede bron is van omega 3-vetzuren, deze variant nog door je lichaam moet worden omgezet naar EPA of DHA. Alleen die varianten werken namelijk ontstekingsremmend. In veel gevallen gaat dat prima met ALA, maar het komt ook best vaak voor dat het lichaam dit niet goed uit zichzelf kan.  

 Walnoten

Ook uit verschillende noten haalt je lichaam gemakkelijk ALA omega 3-vetzuren. Vooral walnoten zijn een goede toevoeging aan het dieet. Met 7 hele walnoten zit je al op 2,6 gram ALA.

Verschillende soorten vis

Zoals eerder besproken zitten omega 3-vetzuren EPA en DHA voornamelijk in vette vis. Wanneer je deze vis kookt in plaats van bakt (en je dus geen boter of olie toevoegt), zit in 300 gram zalm zo’n 1,8 gram omega 3 en in 300 gram haring 1,7 gram. Ook sardines uit blik (1,2 gram per 300 gram) en gekookte makreel (1 gram per 300 gram) zijn rijk aan omega 3-vetzuren.

Omega 3-supplementen

Denk je dat je een tekort aan omega 3 in je voeding hebt, maar lukt het aanvullen hiervan niet? Dan is het toevoegen van supplementen natuurlijk ook een optie. Lukt aanvullen niet zelf of wil je weten of je genoeg binnenkrijgt? Dan helpt Newmedix je graag op weg naar jouw gezondere leven. Wij weten bijvoorbeeld ook welke supplementen wel of niet goed werken en of de dosis gelijk staat aan jouw behoefte

Geoxideerde omega 3-vetzuren

Hoewel omega 3-vetzuren een positief effect hebben op je gezondheid, geldt dat alleen voor wanneer je de juiste variant kiest. Newmedix kan je helpen bij het kiezen van een volwaardig supplement. Zo is bijvoorbeeld het innemen van geoxideerde omega 3-vetzuren geen goed idee. Dit veroorzaakt namelijk juist weer andere gezondheidsproblemen. Wil je hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op.

Werken omega 3-supplementen bloedverdunnend?

Misschien heb je weleens gehoord dat omega 3-suppletie gelijk staat aan een bloedverdunnend effect. Tot op heden is een dergelijke werking niet door onderzoek bevestigd. Zal heeft het mogelijk effect op het verlagen van het aantal bloedplaatjes, maar dat zorgt er uiterlijk niet voor dat je bloed dunner wordt (7,8,9,10).

Gratis adviesgesprek

Newmedix spoort de oorzaak op en pakt hem aan! Wij vertellen jou graag meer over onze werkwijze en hoe we jou kunnen helpen op weg naar een nieuw dieet, rijk aan omega 3-vetzuren. Meer weten? maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.