Ferritine verhogen? Bekijk wat je zelf kunt doen! | Newmedix

Ferritine verhogen bij ijzertekort symptomen

Door newmedix

Ferritine verhogen? Vooral bij veel menstruerende vrouwen komt het ferritinegehalte onder de 50 ng/ml. Dat wil zeggen: ze lijden aan ijzertekort. Wat houdt ferritine precies in? Wat zijn de symptomen van ijzertekort en wat kan je doen om jouw ferritine tekort aan te vullen?

Wat is een ferritinewaarde?

Een te laag ferritinegehalte wijst op een ijzertekort. Hoe zit dat precies? Als we de ferritine in je bloed meten, meten we niet het ijzergehalte zelf. Ferritine is namelijk het eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer aan de rode bloedcellen.

Ferritine normaalwaarden

Kortom: heb jij last van ijzergebrek, dan zal je ferritinewaarde ook laag zijn. Bij Newmedix streven we naar een ferritinegehalte dat ongeveer tussen de 100 ng/ml en 120 ng/ml ligt. Vooral veel menstruerende vrouwen redden deze streefwaarden niet.

Is jouw ferritinegehalte lager dan 50 ng/ml? Dan wil je je ferritine verhogen en raden we een persoonlijk behandeltraject aan. De vereiste hoeveelheid ijzer wordt namelijk per persoon bepaald. Zo kunnen we de behandeling specifiek op jou afstellen. Wil je meer informatie? Plan dan direct een gratis adviesgesprek in.

Ferritine te laag: oorzaak in voeding, leefstijl of bloedverlies

Een ijzertekort kan verschillende oorzaken hebben. Zo valt bijvoorbeeld op dat bloedverlies, zoals tijdens de menstruatie, tot een tekort aan ferritine kan lijden. Ook lange fysieke inspanning en onjuiste voeding kunnen een oorzaak zijn. Vegetariërs hebben bijvoorbeeld een hoger risico op ijzertekort. Maar: soms kan je hier zelf weinig aan doen. Mogelijk neemt je lichaam gewoon te weinig ijzer op. In onze persoonlijke behandeling achterhalen we de exacte oorzaken van jouw ferritinetekort om vervolgens je ferritine weer te verhogen. 

Laag ferritine zonder anemie

IJzergebrek kan zich ook voordoen zonder anemie (bloedarmoede). Vaak ontstaat pas na jaren van ijzergebrek de zogenaamde ijzergebrek-anemie. Heb je dus wel een laag ferritinegehalte, maar geen bloedarmoede? Dan is dat goed nieuws: anemie betreft het laatste stadium van ijzergebrek.

Symptomen van ijzertekort

Een goede ferritinewaarde kan veel vervelende symptomen voorkomen. IJzertekort leidt dan ook tot zeer levensbelemmerende klachten. Vaak hebben patiënten geen idee van de oorzaak. Een aantal voorbeelden van ijzertekort symptomen, zijn:

        Duizeligheid

        Hoofdpijn

        Haarverlies

        Rusteloze benen

        Depressie

        Slaapproblemen


Ferritine verhogen vanuit huis

Denk of weet je dat je last hebt van een laag ferritinegehalte? Om hierachter te komen dat je de zelftest ijzerdeficiëntiesyndroom doen. Bij Newmedix kijken we vervolgens naar de bloedwaarden, waardoor een voorlopige ijzertekortdiagnose kan worden gesteld. De daadwerkelijke diagnose kan pas gesteld worden na de behandeling. Mocht je ijzergehalte verhoogd zijn, terwijl je klachten niet zijn afgenomen? Dan kan er meer aan de hand zijn.

 

Vermoed je IJzertekort? Doe de Check!

 

Wat kun je zelf doen?

Lijd je aan ijzergebrek, dan kan je daar zelf een aantal dingen aan doen. Het is helaas al tientallen jaren duidelijk dat ijzertabletten hiervoor niet erg effectief zijn. Bovendien worden ze niet altijd goed verdragen. Daarom zijn wij overgestapt op intraveneuze toediening. Hoewel dit volgens ons de juiste wijze is om het ijzergehalte op peil te brengen in het geval van een tekort, zou je zelf eerst de onderstaande dingen kunnen proberen, zonder naar de ijzertabletten te grijpen.

        Eet ijzerrijke voeding
Bij een gebalanceerd eetpatroon zou je voldoende ijzer uit je voeding moeten kunnen halen. Zeker voor vegetariërs en veganisten is dit een belangrijk punt. Veel vlees- en zuivelproducten zijn namelijk rijk aan ijzer. Eet je geen dierlijke producten, zorg er dan voor dat je voldoende ijzerrijke plantaardige producten eet. Denk daarbij aan bijvoorbeeld haver, spinazie, noten en verschillende soorten bonen.

        Let ook op wat je drinkt
De absorptie van ijzer kan moeilijker gemaakt worden door bepaalde voedingsstoffen en mineralen. Veel van deze stoffen vind je in geliefde drankjes zoals rode wijn, melk en koffie. Hoewel het niet noodzakelijk is deze producten te schrappen, zou het je goed kunnen doen om af en toe je drankje te vervangen door een glas water.

        Vitamine C kan helpen!
Denk je wel veel ijzer binnen te krijgen, maar toch aan een ijzertekort te lijden? Het omzetten van ijzer naar ferritine gebeurt in je maag. Je maagsap bestaat uit vitamine C en zoutzuur. Mocht je te weinig vitamine C in je maag hebben, dan kan dit proces verstoord raken. Grijp dus wat vaker naar citrusvruchten, broccoli en paprika!

 Bovenstaande kan je natuurlijk proberen, als je ferritinegehalte te laag is, kan het absoluut geen kwaad om eens een adviesgesprek aan te vragen.

 

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Ferritine verhogen? Bij Newmedix kijken we naar oorzaken en oplossingen van o.a. deze oorzaken. Symptoombestrijding: daar houden we niet van! Wil je meer weten over onze visie op en behandeling van het ijzer deficiëntie syndroom? Download dan ons e-book: Het meest onderschatte gezondheidsprobleem bij vrouwen: ijzertekort!

De behandelingen van Newmedix hebben een zeer persoonlijke invalshoek. Het kan dan ook geen kwaad om direct een adviesgesprek in te plannen. We bespreken graag met je hoe we jou van je klachten af kunnen helpen. Een adviesgesprek plan je gemakkelijk hier: adviesgesprek inplannen.