Heb jij last van een laag ferritinegehalte en wil je je ferritine verhogen? Een tekort aan ferritine is een veelvoorkomend probleem. Vooral bij menstruerende vrouwen komt het ferritinegehalte vaak onder de 50 ng/ml. Is dit bij jou ook het geval, dan betekent het dat je vermoedelijk lijdt aan een ijzertekort. Hierbij horen klachten als vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Herken jij jezelf hierin? Newmedix kijkt graag samen met jou naar de oorzaken en de oplossingen hiervan. Zo helpen wij je om je ferritine weer te verhogen.
Wat is ferritine?
Ferritine is een eiwit dat ijzer in je lichaam opslaat. Je vindt het vooral terug in je lever en je beenmerg, maar ook voor een klein deel in je bloed. Hoe lager je ferritinewaarde, hoe minder ijzer er ligt opgeslagen in je lichaam. Omdat ijzer erg belangrijk is voor 180 verschillende lichaamsfuncties, waarvan het vervoeren van zuurstof door je bloed de belangrijkste is, kan een laag ferritine gehalte leiden tot gezondheidsklachten. Je organen hebben immers zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren.
Ferritine normaalwaarde
Heb je last van ijzergebrek, dan zal je ferritinewaarde ook laag zijn. Wat is dan een normale waarde qua ferritine? Bij Newmedix streven we naar een ferritinegehalte dat ongeveer tussen de 100 ng/ml en 120 ng/ml ligt. Vooral menstruerende vrouwen redden deze streefwaarden vaak niet.
Is jouw ferritinegehalte lager dan 50 ng/ml? Dan is het zaak om je ijzer en dus je ferritine te verhogen. We raden dan een persoonlijk behandeltraject aan. De ideale hoeveelheid ijzer is namelijk per persoon verschillend. Zo kunnen we de behandeling specifiek op jou afstemmen.
Symptomen bij een ferritine tekort
Een te laag ferritine kan veel vervelende symptomen als gevolg hebben en leiden tot levensbelemmerende klachten. En dat terwijl patiënten die hier last van hebben vaak geen idee hebben dat een ijzertekort de oorzaak is. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Haarverlies
- Rusteloze benen
- Depressie
- Slaapproblemen
Herken jij bovenstaande symptomen? Dan lijd jij misschien ook wel aan een ijzertekort. Vul in dat geval onze ijzertekortcheck in en ontdek of jouw klachten mogelijk veroorzaakt worden door een ijzertekort.
Oorzaken van een te laag ferritine
Aan een te laag ferritinegehalte kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Degenen die we het vaakst terugzien zijn:
- – Bloedverlies tijdens de menstruatie. Als je hevig ongesteld bent kan je bloedverlies zorgen voor een laag ferritine. Niet voor niets is het grootste deel van de mensen die lijdt aan een ijzertekort vrouw.
- – Fysieke inspanning. Langdurige fysieke inspanning is ook een mogelijke oorzaak van een laag ferritinegehalte. Dit komt doordat je lichaam bij zulke inspanningen meer ijzer nodig heeft dan normaal. Dit is ook het geval bij vrouwen die zwanger zijn.
- – Onjuiste voeding. IJzer halen we met name uit onze voeding. Vooral vlees en zuivel zitten boordevol ijzer. Eet je niet genoeg van zulke producten, bijvoorbeeld als je vegetariër of veganist bent, dan kan dat leiden tot een ijzertekort.
- – Medische oorzaak. Soms kan je simpelweg weinig doen aan een te laag ferritinegehalte. Er zijn namelijk ook lichamelijke aandoeningen die ervoor zorgen dat je lichaam minder ijzer opneemt dan normaal. Denk bijvoorbeeld aan glutenintolerantie of de ziekte van Crohn.
Laag ferritine zonder anemie
De meest ernstige vorm van ijzertekort noemen we ook wel anemie of bloedarmoede, maar ijzergebrek en een laag ferritine kan zich ook voordoen zonder anemie. Bloedarmoede ontstaat namelijk pas na jaren van ijzergebrek. Een te laag ferritinegehalte wil dus gelukkig niet meteen zeggen dat je lijdt aan bloedarmoede.
Ferritine verhogen bij Newmedix
Denk of weet je dat je last hebt van een laag ferritinegehalte? Heb je dit bijvoorbeeld vastgesteld aan de hand van onze ijzertekortcheck? Wij helpen je graag met het verhogen van je ferritine. Wij kijken onder andere naar je bloedwaarden, aan de hand waarvan we een voorlopige ijzertekortdiagnose kunnen stellen. De daadwerkelijke diagnose kan pas gesteld worden na de behandeling.
Vaak krijgen patiënten die lijden aan een ijzertekort ijzertabletten voorgeschreven. Het is helaas al tientallen jaren duidelijk dat deze niet erg effectief zijn tegen een ferritinetekort. Bovendien worden ze niet altijd goed verdragen. Daarom zijn we bij Newmedix overgestapt op een intraveneuze toediening, waar we zeer goede resultaten mee hebben geboekt.
Zelf je ferritinegehalte verhogen
Ondanks dat een intraveneuze toediening volgens ons de juiste wijze is om het ijzergehalte op peil te brengen, is het verstandig om ook te kijken naar de manieren waarop je thuis zelf je ferritine kunt verhogen:
- – Ferritine verhogen door je voeding. Als je een gebalanceerd eetpatroon hebt, zou het geen probleem moeten zijn om voldoende ijzer uit je voeding te halen. Let er vooral op dat je voldoende vlees- en zuivelproducten eet; deze zijn rijk aan ijzer. Voor vegetariërs en veganisten is dit natuurlijk lastig. Eet je geen dierlijke producten, zorg er dan voor dat je voldoende ijzerrijke plantaardige producten eet, zoals haver, spinazie, noten en verschillende soorten bonen.
- – Let ook op wat je drinkt. Sommige voedingsstoffen en mineralen zorgen ervoor dat ijzer moeilijker door je lichaam kan worden geabsorbeerd. Veel van deze stoffen vind je in geliefde drankjes zoals rode wijn, melk en koffie. Hoewel het niet noodzakelijk is deze producten te schrappen, zou het je goed kunnen doen om af en toe je drankje te vervangen door een glas water.
- – Vergeet vitamine C niet. Krijg je wel veel ijzer binnen, maar denk je toch aan een ijzertekort te lijden? Een tekort aan vitamine C kan hier een oorzaak van zijn. Het omzetten van ijzer naar ferritine gebeurt in je maag. Mocht je te weinig vitamine C in je maag hebben, dan kan dit proces verstoord raken. Grijp dus wat vaker naar citrusvruchten, broccoli en paprika!
Meer info hierover? Vraag een gratis adviesgesprek aan!
Wil jij je ferritine verhogen? Bij Newmedix kijken we naar de oorzaken en oplossingen van een te laag ferritinegehalte, in plaats van een focus op symptoombestrijding. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.
Wil je meer weten over onze visie op en behandeling van het ijzer deficiëntie syndroom? Download dan ons e-book: Het meest onderschatte gezondheidsprobleem bij vrouwen: ijzertekort!