Voedselallergie, voedselgevoeligheid en voedselintolerantie: dit zijn de verschillen
Een voedingsmiddel dat voor de meeste mensen ‘gezond’ is, kan voor anderen problemen veroorzaken. Ieder lichaam is anders en reageert dus ook op een andere manier op eten. Zo kan er sprake zijn van voedselallergie, voedselgevoeligheid en voedselintolerantie. Bij allergie en gevoeligheid is er sprake van immunologische reacties, genaamd IgE- en IgG-reacties. Bij voedselintolerantie is er sprake van een niet-immunologische reactie op eten. Wat houden deze reacties precies in, wat zijn de mogelijke symptomen en hoe ga je ermee om?
IgE- en IgG-reacties: wat houdt het in?
Ons lichaam maakt dagelijks talloze immunoglobulinen aan om bacteriën, virussen en gifstoffen te bestrijden. We noemen dit ook wel antilichamen. Ze beschermen ons als het ware tegen lichaamsvreemde stoffen en ‘indringers’.
Voedselallergie
Immunoglobine E (IgE) veroorzaakt meestal een directe lichamelijke reactie op een vreemde stof. Wanneer jouw lichaam een bepaald voedingsmiddel, bijvoorbeeld een kippenei, als toxine ziet in plaats van voedsel, kan het hiervoor IgE-antistoffen aanmaken. Binnen enkele seconden of minuten, kan je dan een hevige allergische reactie verwachten.
Voedselgevoeligheid en intolerantie
Immunoglobuline G (IgG) werkt op een gelijksoortige manier, maar veroorzaakt mildere en langdurige symptomen die tot 72 uur na blootstelling ontstaan. Dan spreken we van een voedselgevoeligheid. Bij een voedselintolerantie spelen immunoglobulinen overigens geen rol, maar is er een tekort of gebrek aan een bepaald enzym voor de verwerking van een bepaald voedingsmiddel.
Symptomen voedselallergie bij IgE-reacties
Heb je last van een IgE-voedselallergie? Dan kan een voedselallergietest duidelijkheid geven over de exacte voedingsstoffen die je het beste kan vermijden. Symptomen van IgE-allergie kunnen namelijk zeer ernstige vormen aannemen. Allergieën uiten zich binnen zeer korte tijd in bijvoorbeeld:
- Zwelling en ontsteking
- Netelroos en huiduitslag
- Jeukende huid
- Anafylactische shock
- Ademhalingsproblemen
Voedingsovergevoeligheid: mogelijke symptomen
Bij een IgG voedingsintolerantie, of eigenlijk ‘gevoeligheid’, treden de symptomen vertraagd op. Dat maakt het lastig om vast te stellen waar je op reageert. Een IgG-bloedtest is daarom de beste manier om erachter te komen waar de gevoeligheid vandaan komt. IgG-antistoffen kunnen leiden tot ontstekingsprocessen, spijsverteringsproblemen en bepaalde aandoeningen zoals artritis, eczeem, lekkende darm, astma, colitis ulcerosa, migraine en het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Symptomen die zich na het eten van voedsel kunnen voordoen, zijn:
- Opgeblazen gevoel
- Diarree
- Hersenmist
- Vermoeidheid
- Stemmingswisselingen
- Depressie
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Angst
- Algehele zwakte
- Zure reflux
- Hyperactiviteit
- Constipatie
Er zijn vier soorten IgG-reacties op voedingsmiddelen: IgG 1, 2, 3 en 4. Wij adviseren om al deze subklassen te onderzoeken. Tot voor kort werden vaak alleen de IgG-4 reacties gemeten. Tegenwoordig is het mogelijk om alle subklassen te onderzoeken. Dat is belangrijk, omdat IgG-4 reacties maar 4% van alle mogelijke IgG reacties betreffen. Dit wil zeggen: als er geen IgG-4 reactie wordt aangetroffen, bestaat er nog een aanzienlijke kans dat er wel een IgG 1, 2 of 3 reactie is. Het plaatje hieronder geeft dat duidelijk weer.
IgG-1 = 70%
IgG-2 = 20%
IgG-3 = 6%
IgG-4 = 4%
Bij Newmedix zijn we gespecialiseerd in het correct testen van de bloedwaarden op al deze IgG-subklassen. Zo krijg je een goed en correct inzicht in jouw voedselovergevoeligheden. Een vraag die we regelmatig krijgen is: kan een IgG-reactie gemeten worden in het bloed als ik een bepaald voedingsmiddel al langere tijd niet heb gegeten? Normaalgesproken worden de IgG-antistoffen gedurende weken en maanden afgebroken in het lichaam. Na langere tijd van vermijding van een bepaald voedingsmiddel zijn dus ook geen of weinig IgG-antistoffen terug te vinden.
Symptomen voedselintolerantie
Een voedselintolerantie kan enkele gelijksoortige symptomen als voedselgevoeligheid veroorzaken, maar dan zonder activering van het immuunsysteem. Konden ze geen IgG-antistoffen in je bloed vinden, maar heb je wel last van dergelijke symptomen? Dan kan er dus sprake zijn van een intolerantie. Hierbij is er een tekort aan een bepaald enzym dat helpt bij het afbreken van bepaalde levensmiddelen. Mensen met een lactose-intolerantie hebben bijvoorbeeld niet genoeg lactase, wat nodig is om de lactose in koemelk af te breken. Intoleranties kunnen ook leiden tot bijvoorbeeld maag- en darmklachten, hoofdpijn en vermoeidheid.
Voedselintolerantietest bij Newmedix
Sommige voedselintoleranties kun je opsporen in het bloed. Sommige mensen zijn vatbaarder voor intoleranties, wat kan blijken uit een DNA-test. Zeker in het geval van histamine-intolerantie is dit het geval. Om uit te zoeken of je DNA-variatie SNP hebt, en dus een hoger risico op intoleranties, kan je een DNA-test doen bij Newmedix. Voor meer informatie en opties voor aanvullende voedingskundige hulp, vraag je hieronder makkelijk een adviesgesprek aan.
Behandeling bij allergie, gevoeligheid of intolerantie
IgE-voedselallergieën verdwijnen meestal niet. Wel kunnen de symptomen afnemen bij een betere algehele gezondheid. Bij een sterk immuunsysteem en gezonde stofwisseling kan het lichaam onbedoelde blootstelling aan allergenen beter verdragen. Bij IgG-voedselgevoeligheid kan een eliminatiedieet zorgen voor een herstel van het darmslijmvlies, waardoor je bepaalde voedingsmiddelen mogelijk weer kan eten.
In het geval van voedselintolerantie kan het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen ook uitkomst bieden. Soms is het mogelijk om de bepaalde tekorten aan enzymen aan te vullen, waardoor je kleine hoeveelheden van het probleemvoedsel weer kan eten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lactose-intolerantie.
Vraag een adviesgesprek aan!
Uiteindelijk is deskundige hulp bij zowel voedingsallergie als bij voedingsovergevoeligheid en voedingsintolerantie een goed idee als je last hebt van levensbelemmerende symptomen. Bij Newmedix kunnen we je helpen om de oorzaak van jouw symptomen te achterhalen. Daarbij begeleiden we onze patiënten met een diepgaand voedingsadvies dat tot nu toe veel patiënten ontzettend heeft geholpen. Interesse in onze werkwijze? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!