img

Neuropathie

Bij neuropathie zijn je zenuwen dusdanig beschadigd dat je last krijgt van heftige en chronische pijn. In Nederland leven honderdduizenden mensen met een vorm van neuropathie. Er zijn vele oorzaken van deze aandoening en evenzoveel symptomen. Deze symptomen kunnen je dagelijks leven behoorlijk belemmeren. De meeste medicijnen die hiervoor worden voorgeschreven hebben helaas allemaal bijwerkingen. Bij Newmedix boeken we echter aanzienlijke resultaten met het behandelen van neuropathie vanuit de functionele geneeskunde. Hierbij kijken we vooral naar de biochemische verstoring die de pijn veroorzaakt. Heb jij klachten die horen bij neuropathie? Dan heb je misschien baat bij onze behandeling. Maak gerust eens een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

pijn

Wat is neuropathie?

Als je lijdt aan neuropathie, dan betekent dat dat je zenuwen op een abnormale manier worden gestimuleerd of dat ze zijn beschadigd. Het gevolg hiervan is pijn. Neuropathie kan ontstaan in het centrale zenuwstelsel of in de perifere zenuwen die hierbuiten liggen. Daarnaast is het mogelijk dat er één zenuw niet goed werkt of dat er meerdere zenuwen zijn aangetast.

Soorten neuropathie

Neuropathie kan optreden in veel verschillende vormen en is in verschillende manieren te categoriseren:

  • – Mononeuropathie: Hierbij is slechts één zenuw aangetast;
  • – Polyneuropathie: Hierbij zijn er meerdere zenuwen beschadigd, wat kan leiden tot klachten aan verschillende lichaamsfuncties. Dunnevezel-neuropathie is een vorm van polyneuropathie.

Daarnaast worden de onderstaande drie typen onderscheiden:

  • – Perifere neuropathie: Dit is de meest voorkomende vorm van neuropathie. Het heeft vaak invloed op de handen en voeten. De meeste diabetische neuropathie, wat veroorzaakt wordt door diabetes, valt onder de perifere variant.
  • – Autonome neuropathie: Deze vorm van neuropathie tast de zenuwen aan die de onbewuste lichaamsfuncties reguleren, zoals je spijsvertering en blaasfuncties.
  • – Proximale neuropathie: Hierbij heb je last van beschadigde zenuwen in verschillende delen van je lichaam, zoals je benen, borst en rug.

Waarom doet neuropathie pijn?

Wat voor vorm van neuropathie je ook hebt, het gaat altijd gepaard met pijn. Perifere zenuwen zijn gevoelige geleidingskanalen die impulsen overdragen vanuit de uiteinden van het lichaam naar het centrale zenuwstelsel.

Om je zenuwen te beschermen zijn ze bedekt met een dun laagje dat myeline genoemd wordt. Myeline functioneert net als het rubber dat om een elektriciteitskabel heen zit. Het isoleert de zenuwvezels en werkt preventief tegen abnormale impulsoverdracht. Bij neuropathie valt een deel van het zenuwstelsel uit, waardoor deze preventieve werking tegen pijn niet meer goed werkt.

Symptomen van neuropathie

Bij neuropathie horen verschillende symptomen. Deze zijn het gevolg van een beschadiging of een storing in de zenuwen. Hierin onderscheiden we de sensorische zenuwen (gevoel) en de motorische zenuwen (beweging) (1). Soms zijn beide beschadigd, soms slechts één van de twee.

Symptomen bij sensorische neuropathie

Sensorische zenuwen zorgen ervoor dat we kunnen voelen. Bij sensorische neuropathie horen de volgende symptomen:

  • Doof gevoel
  • Gevoel op watten te lopen
  • Prikkelingen
  • Tintelingen
  • Kriebelend gevoel in de huid
  • Pijn
  • Branderige, snijdende of stekende pijn
  • Speldenprikkengevoel
  • Evenwichtsproblemen
  • Onderscheid tussen warm en koud niet meer kunnen voelen

Symptomen bij motorische neuropathie

Motorische zenuwen zorgen ervoor dat we kunnen bewegen. Bij motorische neuropathie horen de volgende symptomen:

  • Spierverlies of spieratrofie
  • Spierzwakte of myasthenie
  • Verlammingsverschijnselen
  • Dieperliggende gevoelsstoornissen

Neuropathie in de voeten

Neuropathische klachten doen zich relatief vaak voor in de voeten. Ze zijn het gevolg van één of meerdere zenuwen in de voet die beschadigd zijn. Als gevolg hiervan kun je last hebben van stekende of branderige pijn in de voeten. Ook kan het zijn dat je een doof gevoel hebt in de voeten, last hebt van prikkelingen of tintelingen, of het gevoel dat je op watten loopt. Daarnaast kan neuropathie in de voeten ook zorgen voor evenwichtsproblemen.

Oorzaken van neuropathie

Neuropathie kan ontstaan door veel verschillende oorzaken. Ook is het zo dat de oorzaak niet altijd duidelijk is. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  1. Diabetes
    Heb je last van diabetische neuropathie, dan is de oorzaak uiteraard wel duidelijk: diabetes. En om preciezer te zijn: een niet goed geregelde bloedsuikerspiegel en een versuikering van de zenuwvezels. Studies hebben uitgewezen dat bij perifere neuropathie diabetes in meer dan 50 procent van de gevallen de oorzaak is. (2) Vaak gaat dit gepaard met insulineresistentie. Dit betekent dat de cellen in je lichaam minder gevoelig zijn voor insuline, waardoor je bloedsuikergehalte sneller te hoog wordt. (3)
  2. Vitamine B12 tekort
    Vitaminetekorten zijn ook belangrijke oorzaken van neuropathie. Een voorbeeld hiervan is vitamine B12. Een tekort aan deze vitamine kun je ontwikkelen door een verkeerd voedingspatroon, met name een gebrek aan dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Heb je een tekort aan vitamine B12, dan kan dat ervoor zorgen dat het laagje myeline wat je zenuwen beschermt aangetast wordt, met als gevolg neuropathie.
  3. Vitamine D tekort
    Een gebrek aan vitamine D, wat meestal ontstaat door een gebrek aan zonlicht, is ook een belangrijke oorzaak van neuropathie. Heb je diabetes, dan kan een vitamine D tekort ervoor zorgen dat je sneller diabetische neuropathie ontwikkelt.
  4. Overige vitaminetekorten
    Naast een tekort aan vitamine B12 of D zijn er nog andere vitaminetekorten die kunnen leiden tot neuropathie. Dit zijn tekorten aan vitamine B1, B6 of E.
  5. Infecties en auto-immuunziektes
    Infecties en bepaalde auto-immuunaandoeningen kunnen het risico op neuropathie vergroten. Sommige infecties, zoals hepatitis B en C, de ziekte van Lyme of HIV/AIDS, vallen je zenuwstelsel aan, waardoor er symptomen van neuropathie ontstaan. Daarnaast zijn er bepaalde auto-immuunziektes die ongeveer hetzelfde doen.
  6. Letsel en verwondingen
    Het oplopen van letsel of verwondingen kan ook neuropathie tot gevolg hebben. Zulk letsel kan ontstaan door bijvoorbeeld een sportongeluk, een valpartij of een auto-ongeluk. Vaak is zenuwschade of zenuwdruk de directe oorzaak, maar het kan ook gaan om gebroken botten. Daarnaast kan letsel aan de hersenen (zoals een beroerte) of de ruggengraat ook meespelen in het ontstaan van neuropathie.

Neuropathie behandeling

Er bestaan vele behandelvormen voor neuropathie, maar er bestaat niet één ideale neuropathie behandeling. De behandeling is daarnaast ook afhankelijk van de oorzaak die een bepaalde vorm van neuropathie heeft.

Diabetische neuropathie behandeling

Onze diabetische neuropathie behandeling bestaat met name uit een infuustherapie met alfaliponzuur. Uit onderzoek is gebleken dat een behandeling met alfaliponzuur kan zorgen voor de afname van pijn, branderigheid en dofheid in het gevoel (4).

Controle van bloedglucose

Bij diabetische neuropathie is de controle van bloedglucose essentieel. Neemt je lichaam niet genoeg glucose op, dan kan dat namelijk neuropathie veroorzaken. Door je behandeling te ondersteunen met glutathion kun je dit voorkomen (5). Ook een ketogeen dieet kan hierbij helpen (6).

Vitamine D en B12 waarden verhogen

Omdat een tekort aan vitamine D of B12 een oorzaak kan zijn van neuropathie, is het belangrijk dat je deze waarden snel weer op niveau krijgt. Bij Newmedix bieden we hier injecties en infuusbehandelingen voor aan. Verder is het voor je B12 gehalte natuurlijk belangrijk dat je een gezond dieet met daarin genoeg dierlijke producten volgt.

Overige behandelmethoden

Naast bovenstaande behandelingen zijn er nog meer behandelmethoden van neuropathie, afhankelijk van de precieze oorzaak die voor jou geldt:

  • – Het bestrijden van onderliggende auto-immuunziekten;
  • – Het behandelen van zenuwdruk;
  • – Het ontgiften van het lichaam en het beperken van de blootstelling aan giftige stoffen;
  • – Een anti-inflammatoir dieet (7);
  • – Accupunctuur (8);
  • – Het nemen van bepaalde supplementen.

 

Bronnen:
1: Bertelsmann, F.W. 2010. “Wat is het Beleid bij Neuropathische Pijn aan de Voeten ten gevolge van Diabetes Mellitus?” In: De Meest Gestelde Vragen Over: Diabetes Mellitus. pp. 36-39.
2: Stino AM, Smith AG. Peripheral neuropathy in prediabetes and the metabolic syndrome. J Diabetes Investig. 2017 Sep;8(5):646-655. doi: 10.1111/jdi.12650. Epub 2017 May 3. PMID: 28267267
3: Van Putten, M. 2012. “Perifere Diabetische Neuropathie.” In: De Diabetische Voet en de Simm’s Classificatie. Bohn Stafleu van Loghum. Houten.
4: Ziegler, D. Nowak, H. Kempler, P. Vargha, P. Low, P. 2004. “Treatment of Symptomatic Diabetic Polyneuropathy with the Antioxidant Alfalipoic acid: a Meta-Analysis.” In: Diabetic Medicine. Vol. 21, Iss. 2, pp. 114-121.
5: Bravenboer, B. Kappelle, A. Hamers, F. van Buren, T. Erkelens, D. Gispen W. 1992. “Potential Use of Glutathione for the Prevention and Treatment of Diabetic Neuropathy in the Streptozotocin-induced Diabetic Rat.” In: Diabetologia. Vol. 35, Iss. 9, pp. 813-817.
6: Kinzig KP, Honors MA, Hargrave SL. Insulin sensitivity and glucose tolerance are altered by maintenance on a ketogenic diet. Endocrinology. 2010 Jul;151(7):3105-14. doi: 10.1210/en.2010-0175. Epub 2010 Apr 28. PMID: 20427477
7: Allison DJ, Thomas A, Beaudry K, Ditor DS. Targeting inflammation as a treatment modality for neuropathic pain in spinal cord injury: a randomized clinical trial. J Neuroinflammation. 2016 Jun 17;13(1):152. doi: 10.1186/s12974-016-0625-4. PMID: 27316678; PMCID: PMC4912827.
8: Dimitrova A, Murchison C, Oken B. Acupuncture for the Treatment of Peripheral Neuropathy: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Altern Complement Med. 2017 Mar;23(3):164-179. doi: 10.1089/acm.2016.0155. Epub 2017 Jan 23. PMID: 28112552

Wat zeggen onze cliënten:

Neuropathie behandelen bij Newmedix

Heb jij of vermoed je dat je last hebt van neuropathie? Sloegen eerdere behandelingen niet aan? Wij helpen je graag deze aandoening te behandelen, wat we doen vanuit de functionele geneeskunde. Samen met jou kijken we naar de onderliggende oorzaken van je klachten. Door die aan te pakken, proberen we de pijn voor je te verlichten. Onze aanpak heeft al bij veel mensen de klachten weten te verminderen. Loop dus niet langer met klachten rond en neem gerust contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Ja, ik wil bespreken of u mij kunt helpen:

wht-icon
z