img

Depressie behandeling

Ongeveer een kwart van alle Nederlandse volwassenen krijgt ooit te kampen met een depressie. Vaak wordt dit behandeld door het slikken van medicijnen. Zo gebruiken meer dan 1 miljoen Nederlanders intussen antidepressiva. Uit onderzoek blijkt echter dat zulke middelen nauwelijks beter werken dan een placebo en dat ze enkel werken bij zeer ernstige depressies. En dat terwijl bij slechts 30 procent van de gebruikers er maar sprake is van een ernstige depressie. Bovendien behandelen ze niet de oorzaak van de aandoening en hebben ze veel bijwerkingen. Bij Newmedix behandelen we depressie vanuit de functionele geneeskunde, waardoor we vooral kijken naar de onderliggende oorzaken van de klachten. Kamp jij momenteel met een depressie? Dan heb je misschien baat bij onze behandeling. Maak gerust eens een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

depressie behandeling

Wat is depressie?

Een depressie is een aandoening die ervoor zorgt dat je voortdurend te maken hebt met een sombere stemming en sombere gevoelens. Je voelt je neerslachtig, hebt nergens zin in, bent vermoeid en hebt weinig energie. Depressie is een ingewikkelde aandoening die meestal niet vanzelf overgaat. Van alle psychische aandoeningen komt depressie het vaakst voor, met name onder vrouwen.

Symptomen bij een depressie

Een depressie wordt gekenmerkt door verschillende symptomen. Heb je tijdens een periode van meer dan twee weken lang iedere dag last van onderstaande symptomen, dan kun je ervan uitgaan dat je lijdt aan een depressie.

  • – Somberheid en neerslachtigheid
  • – Minder plezier in het leven
  • – Slapeloosheid
  • Vermoeidheid
  • – Toe- of afname van de eetlust
  • – Concentratieproblemen
  • – Negatief zelfbeeld
  • – Suïcidale gedachten

Oorzaken van een depressie

Het is onmogelijk om één algemene oorzaak aan te wijzen van een depressie. Vaak gaat het om een combinatie van factoren en bovendien verschillen de oorzaken van persoon tot persoon. De conventionele geneeskunde dicht een belangrijke rol toe aan zaken als een chemische onbalans in de hersenen, erfelijkheid of ingrijpende gebeurtenissen in je leven.

Waar echter vaak aan voorbij wordt gegaan zijn de échte onderliggende oorzaken van depressie, de zogenaamde ‘root causes.’ Uit recent wetenschappelijk onderzoek van o.a. prof. dr. Maes blijkt namelijk dat er aantoonbare lichamelijke oorzaken zijn. Deze moeten worden gezocht in onder meer ontstekingsactiviteit op celniveau, tekorten aan bepaalde vitamines, mineralen en vetzuren en een lekkende darm.

Enkele veelvoorkomende ‘root causes’ zijn:

1) Ontstekingen

Een belangrijke oorzaak van depressie die wij vaak tegenkomen is het optreden van chronische laaggradige ontstekingen op celniveau. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat een verhoogde ontstekingsactiviteit van het immuunsysteem een factor kan zijn in het ontstaan van depressies. Langdurige stress, een ongezonde levensstijl of genetische aanleg kan als gevolg hebben dat je immuunsysteem voortdurend staat geactiveerd. Hoe erger deze ontsteking, hoe heviger de depressieve klachten. Wat de oorzaak van een depressie ook is, ontstekingen spelen vrijwel altijd een rol.

2) Tekort aan vitamines, mineralen en vetzuren

Het ontstaan van depressie kan ook worden gelinkt aan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vetzuren. Hetzelfde geldt voor magnesium, ijzer en aminozuren. Een ongezond dieet kan hierdoor zeker bijdragen aan het ontstaan van een depressie.

3) Darmproblemen

Niet veel mensen weten dat maag- en darmklachten depressiviteit kunnen veroorzaken. De klachten die hierbij de grootste rol spelen zijn dysbiose (een disbalans) in je darmen en een lekkende darm. Heb je hier last van, dan kan dat ervoor zorgen dat er een depressie ontstaat.

4) Ontregelde bloedsuikerwaarden en obesitas

Insuline speelt een belangrijke rol in je mentale gezondheid. Als je last hebt van ontregelde bloedsuikerwaarden en tegelijkertijd resistent bent tegen insuline, kan dat ervoor zorgen dat je depressief raakt. Obesitas is daarnaast nauw verbonden met zowel ontregelde bloedsuikerwaarden als depressie. Hoge ontstekingswaarden spelen hierbij een belangrijke rol.

5) Chronische stress

Dat chronische stress een belangrijke oorzaak is voor het ontstaan van depressie mag uiteraard geen verrassing heten. De belangrijke band tussen stress en ontstekingen is echter bij maar weinig mensen bekend. Gebeuren er veel stressvolle dingen in je leven, dan raakt je immuunsysteem verstoord en ontstaan er ontstekingen.

6) Omgevingsfactoren

De omgeving waarin je verblijft kan een rol spelen in het ontstaan van depressie. Zo kan een langdurige blootstelling aan schimmel in huis ontstekingen triggeren die op hun beurt kunnen leiden tot depressie. Ook luchtverontreiniging kan op een gelijksoortige manier je mentale gezondheid negatief beïnvloeden.

7) Sociale factoren

Er zijn verschillende sociale factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van depressieve klachten. Mensen die eenzaam zijn of die leven in een sociaal isolement hebben bijvoorbeeld hogere ontstekingswaarden dan mensen met een actief sociaal leven. Ook trauma’s uit het verleden kunnen op dezelfde manier leiden tot een depressie.

8) Sedentaire levensstijl

Dat het voor je gezondheid belangrijk is dat je genoeg beweging krijgt is algemeen bekend. Voor depressie geldt dit ook: heb je een sedentaire (inactieve) levensstijl, dan is de kans groter dat je hier last van krijgt.

9) Slaaptekort

Vandaag de dag brengen we steeds meer tijd door voor computer- en televisieschermen. Deze continue blootstelling aan kunstmatig licht heeft negatieve gevolgen voor de kwaliteit van onze slaap. Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen deze blootstelling en een verhoogde kans op depressie. Bovendien zorgt een chronisch slaaptekort voor een verhoogd ontstekingsniveau in je lichaam, ook bij gezonde mensen.

10) Vitamine D tekort

Er is steeds meer bewijs voor het verband tussen een vitamine D tekort en het ontstaan van depressie. Vitamine D vermindert namelijk bepaalde ontstekingsmarkers. Hoe meer je hier dus van binnen krijgt, hoe kleiner de kans op depressie.

Depressie behandeling

Depressie wordt vaak behandeld door middel van het slikken van antidepressiva. Alhoewel dit zeker voor sommige mensen met zware depressieve klachten een goede behandelmethode kan zijn, is het niet voor iedereen geschikt. Antidepressiva hebben namelijk behoorlijk wat bijwerkingen. Enkele voorbeelden:

  • – Angstigheid
  • – Verlaagd libido
  • – Misselijkheid
  • – Gewichtstoename
  • – Constipatie
  • – Vermoeidheid

Voor mensen die niet lijden aan zware depressie kan het daarom beter zijn om de depressie eerst op natuurlijke wijze te behandelen, zonder antidepressiva. Dit betekent het probleem aanpakken bij de onderliggende oorzaken, de zogenaamde ‘root causes.’

Depressie natuurlijk behandelen bij Newmedix

Het behandelprogramma van Newmedix is gericht op het aanpakken van de oorzaken van de hierboven genoemde lichamelijke aandoeningen of ‘root causes,’ op zowel het lichamelijke als het emotionele/mentale niveau. Op basis van fysiek onderzoek zorgen we ervoor dat tekorten aan vitamines, mineralen en vetzuren aangevuld worden en geven we mensen voedingsadvies. Een bijkomende effectieve behandeling voor het emotionele/mentale gedeelte van depressies en stress-gerelateerde aandoeningen is de mindfulness based cognitive therapy. Hierbij begeleiden we mensen door middel van coaching sessies.

Wat zeggen onze cliënten:

Schrijf je in voor een gratis adviesgesprek

Heb jij momenteel te maken met een depressie en geeft je huidige behandeling niet het juiste resultaat? Wij helpen je graag deze aandoening te behandelen, wat we doen vanuit de functionele geneeskunde. Samen met jou kijken we naar de onderliggende oorzaken van je klachten. Onze aanpak heeft al bij veel mensen de klachten weten te verminderen. Loop dus niet langer met klachten rond en neem gerust contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Ja, ik wil bespreken of u mij kunt helpen:

wht-icon