img

Chronische stress

Iedereen heeft wel eens last van stress. Stress maakt je alert en paraat tot actie. Je hebt het daarom nodig in het dagelijks leven. Heb je echter last van langdurige of chronische stress? Dan kan je last krijgen van lichamelijke klachten. De meest voorkomende oorzaak van chronische stress is een conflict op het werk, maar het kan ook het gevolg zijn van relatieproblemen, financiële problemen of een bepaald trauma. De lichamelijke klachten die hierdoor ontstaan kunnen variëren van hoofdpijn tot slaapproblemen en van rugpijn tot hartkloppingen. Heb jij dagelijks last van deze klachten en beheerst dit inmiddels jouw leven? Lees dan snel verder en ontdek hoe de functionele geneeswijze van Newmedix je kan helpen bij het verminderen van chronische stress!

chronische stress

Wat is chronische stress?

Wat veel mensen vandaag de dag lastig vinden om te accepteren is dat zij te maken hebben met stressgerelateerde klachten. Dit komt vooral doordat er in onze maatschappij nog veel onbegrip is over de gevolgen van chronische stress. Hiervan is sprake als je voortdurend het gevoel hebt dat je onder spanning staat, moet vechten of vluchten. Wanneer je last hebt van chronische stress, dan ervaar je dit gevoel zelfs wanneer jij je niet bevindt in een stressvolle situatie. Dit brengt op de lange termijn negatieve effecten met zich mee voor jouw gezondheid, zoals vermoeidheid, depressieklachten en geheugen- en concentratiestoornissen. Blijf je te lang rondlopen met deze klachten, dan kan jouw chronische stress uiteindelijk een burn-out worden. Bij Newmedix vinden we het daarom belangrijk om chronische stress bij de kern aan te pakken.

Chronische stress in onze maatschappij

Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met chronische stress. Uit een onderzoek van het Fonds Psychische Gezondheid heeft tegenwoordig één-vierde van alle werknemers last van vermoeidheidsklachten die veroorzaakt zijn door stress. Hiervan heeft 4% tot 7% zelfs last van burn-out symptomen. Door de toenemende werkdruk in ons land komen er iedere dag ongeveer 50 mensen bij die door chronische stress of een burn-out in de ziektewet belanden. Niet voor niets heeft ons land momenteel 300.000 WAO-ers met stressgerelateerde psychische klachten. Hiermee is chronische stress in onze maatschappij een groter probleem aan het worden.

De symptomen van chronische stress herkennen

Het is inmiddels algemeen bekend dat chronische stress lichamelijke klachten met zich meebrengt. Toch blijft het voor de meeste mensen lastig om vroegtijdig deze negatieve gevolgen te herkennen. Dit is niet zo vreemd, aangezien chronische stress uiteenlopende lichamelijke, emotionele en gedragsmatige symptomen heeft. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende symptomen:

 • Hoofdpijn
 • – Duizelingen
 • Vermoeidheid
 • – Veel of weinig eetlust
 • – Versnelde hartslag en/of ademhaling
 • – Hyperventilatie
 • – Overmatig transpireren
 • – Aangespannen spieren
 • – Depressieklachten
 • – Slaapproblemen

Wil je zeker weten of jij last hebt van chronische stress? Maak dan hieronder één van onze chronische stress zelftesten.

Langdurige stress leidt tot een burn-out

Laat je chronische stress te lang onbehandeld, dan kan dat uiteindelijk zorgen voor een burn-out. Hierbij beheersen de spanningsklachten jouw leven zodanig dat het niet meer mogelijk is om de eventuele problemen in je leven op te lossen. Je voelt je constant machteloos en verliest hierdoor al snel de controle. Om te voorkomen dat je hiermee te maken krijgt, is het belangrijk om te weten wat nou precies de symptomen van een burn-out zijn. Hieronder vind je klachten die vaak na een half jaar ontstaan:

 • – Lichamelijke vermoeidheid
 • – Moeite met concentreren
 • – Geheugenverlies
 • – Onrustig slapen
 • – Prikkelbaar zijn
 • – Niet tegen drukte of lawaai kunnen
 • – Gemakkelijk huilen
 • – Constant piekeren
 • – Een gejaagd gevoel

Gevolgen van chronische stress

Het is al jaren bekend dat chronische stress nadelige gevolgen heeft op het lichaam. Zo zorgt de toenemende spanning in jouw lichaam ervoor dat er meer druk komt te staan op jouw hart. Niet voor niets zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die hierdoor last krijgen van hartkloppingen. Daarnaast kan je ook andere gezondheidsproblemen ervaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan depressies, slaapstoornissen en concentratieproblemen.

Een minder bekend gevolg van chronische stress is uitputting van je bijnieren, een probleem wat weer meer vervelende klachten veroorzaakt. De bijnieren zijn kleine orgaantjes die bovenop de nieren liggen. In stressvolle situaties maken ze verschillende hormonen aan, zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen zorgen ervoor dat je bereid raakt om te vechten om te vluchten. Heb je last van langdurige stress, dan is dit echter niet mogelijk, waardoor je bijnieren uitgeput raken. Je cortisolwaardes worden bijvoorbeeld te hoog, wat kan leiden tot depressie, gewichtstoename, diabetes en osteoporose. Houd de uitputting aan, dan wordt er juist te weinig cortisol aangemaakt, waardoor je natuurlijke rem voor ontstekingen niet meer goed werkt. Ook dit leidt tot klachten, zoals depressie, vermoeidheid, pijnklachten, fibromyalgie, duizeligheid, lage bloeddruk en meer.

Het is dus belangrijker dan ooit tevoren om de gevolgen van chronische stress direct bij de kern aan te pakken. Bij Newmedix maken wij hiervoor gebruik van de functionele geneeskunde. Onze specialisten kijken samen met je naar alle onderliggende oorzaken van jouw chronische stress, zodat jij binnenkort weer met een uitgerust gevoel door het leven kan gaan!

Chronische stress aanzienlijk verminderen

Heb je besloten om stappen richting een minder stressvol bestaan te zetten? Dan helpt Newmedix je graag met een gepersonaliseerd behandelplan en intensieve ondersteuning. We behandelen de biochemische gezondheidseffecten van langdurige stress en pakken samen met jou de kern van de stress aan. Dit doen wij door eerst uitgebreid kennis te maken met jou en je situatie tijdens het gratis adviesgesprek. Hierdoor weet je direct waar je aan toe bent. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf alvast de chronische stress in jouw leven te verminderen. Hieronder geven wij je graag enkele tips:

 1. Onderzoek de oorzaak van jouw symptomen
  Het belangrijkste bij chronische stress of een burn-out is om de oorzaak van jouw symptomen te achterhalen. Bepaalde klachten kunnen namelijk naast stress ook ontstaan door je schildklier, een tekort aan vitamines en mineralen, een depressie, chronische ziekten of alcoholmisbruik. Wil je hiervoor een diepgaand onderzoek? Neem dan snel contact met ons op.
 2. Onderzoek de oorzaak van jouw stress
  Tegenwoordig ontstaat in 30% van de gevallen chronische stress door een conflict op werk. Is hiervan bij jou sprake, of zijn er andere oorzaken? Om dit in kaart te brengen is het noodzakelijk om de oorzaak op te sporen. Hierbij is het belangrijk om ook goed na te denken of jouw stress fysiologisch of psychologisch van aard is.
 3. Probeer stress te verminderen
  Dit klinkt waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer zoveel mogelijk de stress in jouw dagelijks leven te verminderen. Waar kreeg je vroeger energie van? Wat breekt je de laatste tijd helemaal op? Dit zijn enkele vragen die jij jezelf kan gaan stellen om de kern van jouw stress te achterhalen. Door enkele simpele veranderingen te maken in jouw levensstijl is het mogelijk om jouw leven weer in balans te brengen. Toch adviseren wij bij Newmedix altijd om bij chronische stress altijd professionele hulp te zoeken. Dit is niet iets om je voor te schamen, want stressklachten liggen een stuk ingewikkelder dan dat door de meeste mensen wordt gedacht.

Wat zeggen onze cliënten:

Chronische stress behandelen bij Newmedix

Beheerst chronische stress inmiddels jouw leven en wil je hier voor eens en altijd een einde aan maken? Dan is het verstandig om dit probleem effectief bij de kern aan te pakken. Bij Newmedix hebben wij meerdere specialisten in dienst die weten welke behandelingen werken voor klachten die veroorzaakt worden chronische stress. Dit doen wij door niet alleen naar jouw persoonlijke situatie te kijken, maar ook naar jouw voedingspatroon. Vraag snel een vrijblijvend adviesgesprek aan en wie weet geniet je straks weer van de kleinste dingen in het leven zonder dat je hiervan stress ervaart!

Ja, ik wil bespreken of u mij kunt helpen:

wht-icon