img

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening die gepaard gaat met symptomen als chronische pijn in je spieren, stijfheid en vermoeidheid. Het is een pijnlijke ziekte; niet alleen vanwege de fysieke klachten, maar ook vanwege de psychische klachten die vaak gelijktijdig optreden. Deze klachten worden niet altijd begrepen door onze omgeving, wat gevoelens van wanhoop, eenzaamheid en uitzichtloosheid kan oproepen. Zeker omdat er door de reguliere geneeskunde geen oplossingen worden geboden voor deze aandoening. Heb jij of vermoed je dat je last hebt van fibromyalgie? Dan heb je misschien baat bij een behandeling bij Newmedix. Maak gerust eens een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

pijn

Wat is fibromyalgie?

Als je lijdt aan fibromyalgie, dan heb je last van chronische pijn in je spieren en bindweefsel, stijfheid en vermoeidheid. De term komt namelijk van fibro (bindweefsel), myo (spierweefsel) en algie (pijn). Hiernaast zijn er nog meerdere andere symptomen die kunnen optreden als je last hebt van deze aandoening. Het staat ook wel bekend als weke-delen-reuma.

De reguliere geneeskunde heeft tot op heden nog geen oorzaken kunnen vinden voor het ontstaan van fibromyalgie. Er zijn bij patiënten namelijk geen afwijkingen in de spieren, gewrichten of het bindweefsel te vinden. Mogelijke oorzaken die worden aangehaald hebben te maken met de aansturing van de spieren vanuit de hersenen, of de wijze waarop ons lichaam prikkels van buitenaf selecteert of verwerkt. Echter kunnen deze niet alle bijbehorende symptomen verklaren.

Is fibromyalgie erfelijk?

Ondanks dat fibromyalgie in sommige families vaker voorkomt dan in anderen, is het nog niet aangetoond dat de aandoening erfelijk is. Er is echter nog meer onderzoek nodig om dit met volledige zekerheid te kunnen zeggen.

Symptomen van fibromyalgie

Binnen de reguliere geneeskunde zijn er een aantal symptomen vastgesteld die horen bij fibromyalgie. Lijd je aan deze aandoening, dan heb je waarschijnlijk last van onderstaande klachten:

  • Pijn op verschillende plekken van je lichaam, zoals je rug, nek, schouders, hoofd, borst, bekken, heupen en knieën. Om van fibromyalgie te kunnen spreken moet je op minstens drie plekken van je lichaam pijn hebben en ten minste drie maanden lang. Hierbij hoort ook het hebben van pijnpunten of tenderpoints (ten minste 11 van de 18 mogelijke pijnpunten).
  • Stijfheid van de spieren en gewrichten. Hier heb je met name last van in de ochtend of als je erg lang in dezelfde houding heeft gezeten of gelegen.
  • Krachtverlies in de spieren. Je hebt bijvoorbeeld moeite met het uitvoeren van bepaalde alledaagse handelingen.
  • Chronische vermoeidheid, die lang aanhoudt.
  • Slaapproblemen: niet in slaap kunnen komen of ’s nachts wakker worden van de pijn.
  • Psychische klachten, zoals depressieve en angstige gevoelens, concentratieproblemen en vergeetachtigheid.

Pijn in de benen

Een groot deel van de mensen die lijden aan fibromyalgie heeft last van pijn in de benen. Een gevolg hiervan is dat ze ’s nachts door deze (spier)pijn moeite hebben met slapen. De oorzaak van de pijnlijke benen wordt vaak gezocht in het feit dat fibromyalgiepatiënten een hogere spierspanning hebben dan normaal.

Fibromyalgie symptomen in de ogen

Heb je fibromyalgie, dan kan dat ook effect hebben op je ogen. Symptomen als oogpijn, droge en branderige ogen en verminderd zicht komen vaak voor bij deze aandoening. Dit komt omdat de ziekte ook de spieren aantast die de ogen aansturen. Door vermoeidheid kunnen deze symptomen bovendien verergeren.

Overige symptomen

Naast de genoemde symptomen kun je bij fibromyalgie ook nog last hebben van onderstaande klachten:

  • – Cognitieve traagheid
  • – Stemmingswisselingen
  • – Nervositeit
  • – Temperatuurgevoeligheid
  • – Darmklachten
  • – Verminderde eetlust

Fibromyalgie symptomen bij vrouwen

Fibromyalgie komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Er wordt zelfs geschat dat zeker 10% van de vrouwen tussen de 20 en 50 jaar aan de aandoening lijdt (Verkaik, 2011). Dit zijn natuurlijk immense cijfers.

Oorzaken van fibromyalgie

De precieze oorzaken van fibromyalgie zijn binnen de reguliere geneeskunde nog altijd onbekend. Uit verschillende onderzoeken zijn bij patiënten namelijk geen afwijkingen in de spieren, gewrichten of het bindweefsel te vinden. Wel zijn er vermoedens van een aantal mogelijke oorzaken:

  • – Een verstoorde aansturing van de spieren vanuit de hersenen. Hoe deze verstoring dan optreedt is echter niet duidelijk.
  • – Een verstoring in het mechanisme waarmee mensen prikkels uit de buitenwereld filteren. Zo lijkt men bij fibromyalgie heftiger te reageren op wat er om hen heen gebeurt.
  • – Een andere manier van het verwerken van pijnprikkels dan gewoonlijk.

Kort gezegd bestaat er binnen de reguliere geneeskunde geen duidelijk beeld van de oorzaken van fibromyalgie en de samenhang van de diverse symptomen. De functionele geneeskunde kijkt hier echter anders tegenaan. Recente bevindingen hebben aangetoond dat er wel degelijk een bioschemische basis is te vinden voor fibromyalgie.

Mogelijke onderliggende oorzaken zoals vanuit de functionele geneeskunde wordt bekeken:

  • – Verstoorde mitochondriale functie (oftewel de energiefabriekjes in onze cellen werken niet goed);
  • – Laaggradige ontstekingen (ontstekingen in onze cellen);
  • – Verstoring van het immuunsysteem;
  • – Hormonale verstoringen (o.a. cortisol);
  • – Verstoringen in de darmen;
  • – Tekorten van vitale stoffen, zoals vitamine D of omega 3 vetzuren;
  • – Blootstelling aan gifstoffen.

Fibromyalgie en voeding

Recent onderzoek binnen de functionele geneeskunde heeft aangetoond dat voeding ook een rol kan spelen bij fibromyalgie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je overgevoelig bent voor bepaalde typen voeding. Een glutenvrij of een ketogeen dieet kan helpen om chronische pijnen te verminderen. Ook een ontstekingsverlagend dieet of een dieet ter bevordering van de aanmaak van energie in de cellen kan een oplossing zijn om symptomen te verminderen.

Diagnose

Binnen de reguliere geneeskunde geen bloedtesten om fibromyalgie vast te stellen. Wel zijn er afspraken gemaakt over het vaststellen van de aandoening. Op basis van een aantal vastgestelde symptomen kan een diagnose worden gesteld:

  • Chronische pijn of stijfheid, ten minste drie maanden aanwezig, op drie of meer plekken in het lichaam, zowel boven als onder de taille en zowel aan de linker- als rechterkant van het lichaam.
  • De aanwezigheid van 11 of meer van de 18 vastgestelde pijnpunten of tenderpoints.

Tenderpoints

Tenderpoints zijn ‘gevoelige plekken’ binnen het ziektebeeld fibromyalgie. Dit zijn pijnlijke plekken op het lichaam die extra gevoelig zijn wanneer je er druk op uitoefent. Bij fibromyalgie zijn 18 pijnlijke tenderpoints vastgesteld. Artsen gebruiken deze om een diagnose van de aandoening te kunnen stellen.

Wat zeggen onze cliënten:

Fybromyalgie behandelen bij Newmedix

Heb jij of vermoed je dat je last hebt van fibromyalgie? Sloegen eerdere behandelingen niet aan? Wij helpen je graag deze aandoening te behandelen, wat we doen vanuit de functionele geneeskunde. Samen met jou kijken we naar de onderliggende oorzaken van je klachten. Door die aan te pakken, proberen we de pijn voor je te verlichten. Onze aanpak heeft al bij veel mensen de klachten weten te verminderen. Loop dus niet langer met klachten rond en neem gerust contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Ja, ik wil bespreken of u mij kunt helpen:

wht-icon
z