Schildklier klachten

 Schildklier klachten
Schildklier klachten ontstaan bij miljoenen mensen wereldwijd. Vaak hebben we niet door dat klachten als vermoeidheid, gewichtstoename of cognitieve aandoeningen hiermee te maken hebben. Schildklier klachten kunnen bestaan uit een onderactieve of overactieve schildklier. We noemen deze schildklier klachten respectievelijk hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie (Life Extension 2013).

Klachten van te trage schildklier
Een te trage schildklier, hypothyreoïdie, geeft klachten die heel vaak aan andere aandoeningen geweten worden. Deze schildklier klachten worden daarom vaak over het hoofd gezien. De hele gebruikelijke symptomen worden dan gewoon voor ouderdomsklachten aangezien. Denk bij deze klachten aan vermoeidheid, niet kunnen afvallen en zwaarlijvigheid en cognitieve klachten zoals vergeetachtigheid (Canaris 1997).

Klachten bij te snel werkende schildklier
Een te snel werkende schildklier, hyperthyreoïdie, geeft zeer vernietigende klachten. Deze schildklier klachten komen echter wel minder vaak voor dan de te trage schildklier. De schildklier klachten van de te snel werkende schildklier worden gekenmerkt door een onderdrukking van het schildklierhormoon TSH. Een te snel werkenden schildklier kan vaak een ongeziene veroorzaker zijn van tal van psychische klachten maar ook van miskramen (Poppe 2007).

Hart- en vaatziekten
Schildklier klachten worden geassocieerd met een toenemend voorkomen van hart- en vaatziekten, met name aritmie ofwel hartritmestoornissen zoals bradycardie (te traag) en tachycardie (te snel) (Duntas 2011). Hyperthyreoïdie heeft een directe negatieve impact op de gezondheid van onze botten en op het glucose niveau. Ook veroorzaakt het vaak angstigheid en nervositeit.

Eenvoudige test om schildklierklachten te testen
Bij newmedix beschikken wij over een excellente test, die uw schildklier klachten gemakkelijk diagnosticeert. Wij meten hierbij zowel de T3, T4 als het TSH-hormoon. Omdat wij gebruik maken van testen, die veel uitgebreider en grondiger zijn dan de testen die u worden geboden bij de huisarts of in het ziekenhuis in de Nederlandse gezondheidszorg, kunnen wij een veel duidelijker beeld scheppen van de werking van uw schildklier. Wij werken hiertoe samen met laboratoria in Duitsland, de Verenigde Staten en Noorwegen. Wilt u meer achtergrondinformatie over wat een schildklier nu eigenlijk is, wat de oorzaken zijn van schildklier klachten, wat een te snel werkende schildklier inhoudt, of wat een te trage schildklier inhoudt, lees dan hierbeneden verder:

Achtergrondinformatie
Canaris, G. Steiner, J. Ridgway, E. “Do traditional symptoms of hypothyroidism correlate with biochemical disease?” In: Journal of General Internal Medicine. Vol. 12. Iss. 9. pp. 544-50. Duntas, L. Biondi, B.”2011. “New insights into subclinical hypothyroidism and cardiovascular risk.” In: Seminars in Thrombosis and Hemostasis. Vol. 37. Iss. 1. pp. 27-34. Life Extension Foundation. 2013. Disease Prevention and Treatment. 130 Evidence-Based Protocols to Combat the Diseases of Aging. Poppe, K. Velkeniers, B. Glinoer, D. 2007. “Thyroid disease and female reproduction.” In: Journal of Clinical Endocrinology. Vol. 66. Iss. 3. pp. 309-21.

Gratis Adviesgesprek
Heeft u vragen over oorzaken en behandeling? Vraag direct een gratis adviesgesprek aan:
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
Wat zeggen onze cliënten:
Op basis van 20 beoordelingen.
Op basis van 22 beoordelingen.
 “Newmedix onderzoekt de oorzaak van je probleem en de aanpak is gericht op de individu. De hulp en kennis van Newmedix is een zeer belangrijk onderdeel geweest in mijn genezingsproces en ik ben ze daar erg dankbaar voor. Zonder Tim Kors zou ik mijn dagen als een dweil op de bank doorbrengen, terwijl ik nu weer 100% meedraai en de maatschappij!!
 "De behandeling van mijn schildklierklachten bij de kliniek heeft mij de erkenning gegeven die ik zocht. Ik wist dat ik alle symptomen had van een te trage schildklier, maar kwam hier via de huisarts en het ziekenhuis niet verder mee. Ik had het gevoel dat mijn problemen niet erkend werden. Bij jullie kliniek werd er eindelijk serieus met mijn klachten omgegaan. En omdat jullie de schildklier op een andere manier onderzoeken, bv. door die samenwerking met Duitse laboratoria waar ze andere dingen meten, ontdekten jullie wel de oorzaak van mijn klachten. De behandeling bij jullie kliniek van mijn te trage schildklier heeft mij meer rust in mijn lijf gegeven, een algeheel beter gevoel en natuurlijk erkenning voor mijn probleem."
 "Ik kwam naar de kliniek met mijn schildklierklachten, eczeem en astma en ook omdat ik op zeker moment voor elk dingetje wel weer een pilletje kreeg. Ik wilde van die medicijnen af. Door jullie behandeling heb ik veel minder tot bijna geen last meer van eczeem en ik heb ook veel minder astma. Daarnaast heb ik mijn doelen gehaald, want ik hoef nu bijna geen medicijnen meer te gebruiken. Ik heb alvast wat mensen doorverwezen, want ik vond zowel de manier van werken van jullie kliniek, als mijn behandeling erg naar tevredenheid. Ik heb ook de resultaten geboekt die ik wilde en dat gun ik andere mensen ook." 
Loop niet langer met klachten rond
Klachten die niet overgaan? Eerdere behandelingen die niet (voldoende) aanslaan? Benieuwd of deze aanpak ook jouw klachten kan verhelpen? Vraag direct een gratis telefonisch adviesgesprek aan!
Meer weten?
Wat is de schildklier?
De schildklier is een vlindervormig orgaan dat net onder de Adams Appel gelokaliseerd is (zie plaatje). Bestaande uit kleine zakjes is het een klier, die gevuld is met jodium-rijke proteïnen, die we thyroglobuline noemen. Daarnaast is de klier ook gevuld met T4, oftewel thyroxine, en T3, oftewel trijodiumthyronine. De belangrijkste functie van deze twee hormonen, is het reguleren van het metabolisme. Dit doen deze hormonen door het tempo waarop het lichaam calorieën (uit voeding) in energie omzet, te controleren. In feite, wordt elk metabolisch tempo van elke cel in het lichaam gereguleerd door schildklierhormonen. Kort gezegd, betekent dit dat de omzetting van calorieën (uit voeding) in energie (warmte of beweging) door onze schildklier bepaald wordt.

Hoe werkt de schildklier?
De belangrijkste hormonen in de schildklier zijn T3 en T4. De productie van deze hormonen wordt mede gereguleerd door de hypothalamus en de hypofyse. Om stabiele niveaus van schildklierhormonen te verzekeren, houdt de hypothalamus de circulerende schildklier hormonale niveaus strak in de gaten. Dus terwijl deze hormonen in de schildklier gemaakt worden, zorgen de hypothalamus en de hypofyse voor de aanmaak van deze hormonen. Ze geven opdrachten om meer of minder van deze stofjes te maken en uit te scheiden.

Hypothalamus
Als de schildklier hormonale niveaus te laag zijn, reageert de hypothalamus. Er gebeurt dan het volgende: 1. dan geeft de hypothalamus TRH – thyrotropine – vrij. 2. TRH stimuleert de hypofyse vervolgens om TSH – thyreoïde stimulerend hormoon – vrij te geven. 3. TSH stimuleert de schildklier om schildklierhormonen T3 en T4 te produceren. T3 en T4 verspreiden zich dan doorheen het lichaam, en reguleren hier de omzetting van calorieën naar energie. Als de productie en verspreiding van schilklierhormonen toeneemt, neemt TSH weer af, wat op zijn beurt de vrijgave van nieuwe hormonen uit de schildklier vertraagt.

Hoe krijgen wij het warm?
Als het koud is buiten schiet onze hypothalamus in actie. Hij maakt dan TRH aan, stuurt dit naar de hypofyse. Deze maakt TSH aan en stuurt dit naar de schildklier. Deze maakt meer T3 en T4 aan en stuurt dit het lichaam in. T3 en T4 werken dus als stofjes die het lichaam aanzetten meer zuurstof en calorieën om te zetten in energie. En zo krijgen we het weer warmer! Eigenlijk is onze schildklier dus simpelweg onze thermostaat.
Oorzaken schildklierklachten
Er bestaan een aantal typische hedendaagse oorzaken van schildklier klachten. Schildklier klachten hebben in de moderne tijd veel te maken met vervuiling. Denk hierbij aan vervuiling van de atmosfeer, vervuiling van ons voedsel en vervuiling van onze land- en akkerbouw en onze watervoorraden. We zetten hieronder de belangrijkste hedendaagse oorzaken van schildklier klachten op een rij:

Straling
Vandaag de dag is het procentueel voorkomen van schildklier klachten hoger dan ooit (Pollack 2011). Er wordt verwacht dat dit zal omhoog blijven schieten omdat de nucleaire ramp van Fukushima nog steeds massale hoeveelheden aan nucleaire straling uitstoot. Deze nucleaire straling beïnvloedt de schildklier en andere cellen in het lichaam via de stof Jodium 113 en ook via radioactieve isotopen (Pollack 2011).

Jodium en selenium tekorten
Met al die straling, gekoppeld aan extreme vormen van jodium en selenium tekorten, ontstaan steeds meer schildklier klachten. Jodium en selenium tekorten ontstaan o.a. door het overbelasten van akkers door akkerbouw. De grond verliest haar selenium en jodium voorraden sneller dan dat ze door de natuur kunnen worden aangevuld. Het vele eten van groenten uit kassen, maakt dat we steeds minder jodium en selenium binnenkrijgen (Szybinski 2010).

Chronische Cellulaire Ontstekingen
Chronische Cellulaire Ontstekingen kunnen een oorzaak zijn van schildklier klachten (Piccone 2011). Vrije-radicalen creëren schade aan het mitochondriale en het nucleaire DNA door een te beperkte opname van anti-oxidantieve voedingsstoffen in ons dieet. Daarnaast activeren omgevingstoxiciteit (zware metalen), bewerkt voedsel (transvetten, suiker, etc.), mycotoxines (schimmels), suiker & aspartaam … extreme immunologische activiteiten. Op termijn creëert deze extreme immunologische activiteit schildklier klachten. Alle vormen van stress (fysiologische stress zowel als psychische stress) creëren cellulaire ontstekingen, die schildklier klachten kunnen veroorzaken.

Het Lekkende Darm – Lekkende Brein Syndroom
De overconsumptie van granen, het gebruik van antibiotica in de landbouw, en de overconsumptie van GMO’s – Genetische Gemodificeerd Voedsel – verstoort onze neuro-endocrinologische regulatie van neurotransmitters. Immuun-ontregelingen die veroorzaakt worden door deze stoffen, veroorzaken schade in de darm- en vaatwanden.

Celmembraan Degradatie
Vanuit ontstekingsprocessen, zware metalen, chemicaliën, PVC’s, transvetten, pathogenen, en mycotoxines (schimmels, candida, etc.) geraken de celmembranen van al onze cellen ontstoken. Hierdoor lukt het de celmembranen niet goed om boodschappers te ontvangen. Als boodschappers niet goed ontvangen worden, kunnen ook niet de juiste boodschappen doorgestuurd worden. Ontstekingsprocessen door gifstoffen verstoren dus de communicatie tussen onze cellen en op die manier – op termijn – de werking van onze schildklier.

Voortbestaan van Ziektekiemen
Ziektekiemen vermenigvuldigen zich in een giftige omgeving. Hun metabolische afval wordt daar zelfs giftiger, omdat het zich aanpast (vervormt) in electromagnetische velden. En waar vind je heden ten dagen geen overvloed aan elektromagnetische velden? De toxische stoffen in en omheen onze lichamen zorgen ervoor dat ons DNA niet optimaal kan werken.

Epigenetica
Terwijl epigenetische processen goed zouden kunnen functioneren in een gezonde omgeving, creëren ze ziekte onder invloed van een giftige omgeving. Chronische ontstekingen door gifstoffen kunnen ervoor zorgen dat negatieve programma’s die in onze genen opgeslagen liggen, actief worden.

Glucose Metabolisme Dysregulatie
De overconsumptie van ontstekingsbevorderende suikers en hoge-fructose maïsproducten (Genetische Gemodificeerd Voedsel) kan een insulineresistentie veroorzaken. Glucose-ontregelingen worden in verband gebracht met hartziekten, obesitas, Alzheimer, diabetes en schildklier klachten.

Beperkte Voedingsvariatie
In onze moderne cultuur worden keer op keer dezelfde dingen gegeten. Denk hierbij aan tarwe, melk en gist. Deze producten verhogen de allergene reactiviteit van ons lichaam. Het menselijke lichaam vereist een grote variëteit aan fyto-moleculaire input van planten en kruiden om de vereiste en juiste epigenetische uitdrukking van optimale gezondheid te behouden. Zonder voldoende voedingsvariatie, lijdt het lichaam automatisch schade.

Lagere Effectiviteit van Schildklier Hormonen
Een lage schildklierfunctie is vaak het effect van de toxische omgeving gekoppeld aan de inadequate aanwezigheid van jodium, selenium, goede vetzuren, en anti-oxidatieve voedingsstoffen. Het hierdoor ontstane lagere basale metabolisme verslechtert op haar beurt de lichamelijke functies. De cellulaire toxiciteit neemt toe, waardoor de leverfunctie verslechtert en het immuunsysteem steeds waakzamer moet worden. Er ontstaat zo een vicieuze cirkel.

Verward Immuunsysteem
Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij schildklier klachten. Schade door vrije radicalen aan celmembranen laat ook een waarschuwingssignaal ontstaan voor het immuunsysteem. Allergieën en gifstoffen houden ons immuunsysteem voortdurend overwerkt. Dit zijn maar een paar zaken die kunnen zorgen voor het overspannen geraken van het immuunsysteem, en die op hun beurt kunnen leiden tot het beschadigen van weefsels. Schade aan de weefsels van de schildklier door overmatige immuun activiteit veroorzaakt zo schildklier klachten.

Achtergrondinformatie
Piccone, N. 2011. “The Silent Epidemic of Iodine Deficiency.” In: Life Extension Foundation Magazine 2011.Pollack, A. 2011. Anxiety over radiation drives a sales surge for a drug against thyroid cancer. The New York Times. March 15. Szybinski, Z. Jarosz, M. Hubalewska-Dydejczyk, A. Et al. 2010. “Iodine-deficiency prophylaxis and the restriction of salt consumption – a 21st century challenge.” In: Endokrynol. Pol. Vol. 61, Iss. 1. pp. 135-40.
Te snel werkende schildklier
De te snel werkende schildklier wordt ook wel hyperthyreoïdie genoemd. Bij een te snel werkende schildklier produceert de schildklier te veel schildklierhormonen. Dit kan het metabolisme van het lichaam enorm verhogen.

Typische symptomen te snel werkende schildklier
Typische symptomen van een te snel werkende schildklier zijn het plots afvallen, een snelle hartslag, zweten, nervositeit of geïrriteerdheid. Ongeveer 1% van de bevolking heeft last van een te snel werkende schildklier. Er zijn een aantal ziektebeelden van de te snel werkende schildklier. We kijken hier eerst naar de verschillende ziektebeelden, en zullen daarna inzoemen op deze afzonderlijke thema’s.

-thyreotoxicose
-(sub-)klinisch en klinische hyperthyreoïdie
-de Ziekte van Graves
-de oorzaak van hyperthyreoïdie
-de medische behandeling van hyperthyreoïdie
-onze behandeling van hyperthyreoïdie
-de ondersteuning van hyperthyreoïdie met voeding

Thyreotoxicose
Een extreme vorm van een te snel werkende schildklier noemen we thyreotoxicose. Dit kan uitmonden in wat in de volksmond een schildklierstorm wordt genoemd. De schildklierstorm is een medische noodtoestand waarbij de patiënt lijdt onder een verhoogd hartritme, een verhoogde bloeddruk, extreme uitputting, en hoge koortsen. Het hebben van een thyreotoxicose verhoogt het risico op beroertes en hartaanvallen en is in 50% van de gevallen fataal. Zelfs wanneer men gehospitaliseerd is en er voldoende medische zorg aanwezig is.

(Sub-)klinisch en klinisch hyperthyreoïdie
Eén van de (sub-)klinische varianten van een te snel werkende schildklier, is het subklinisch hyperthyreoïdie. Dit is een toestand waarbij het bloedonderzoek aantoont, dat TSH te laag is, terwijl de vrije T4 een normale waarde vertoont. De vrije T4 moet hierbij liggen tussen de 9 en 24 pmol/l en de TSH is bij bloedmetingen lager dan 0,4 mU/l. Als deze toestand meerdere toetsingen na elkaar aanhoudt (enkele maanden) spreken we van subklinisch hyperthyreoïdie. Als de toestand langer dan een jaar aanhoudt, noemen we deze vorm van een te snel werkende schildklier, klinische hyperthyreoïdie.

De Ziekte van Graves
De Ziekte van Graves wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van een te snel werkende schildklier. Het is net als de Ziekte van Hashimoto een auto-immuunziekte en wordt gezien als een multi-systeem aandoening. Dit wil zeggen, dat de Ziekte van Graves zich uit op diverse vlakken en plekken in het lichaam. De Ziekte van Graves valt het lichamelijke systeem, met andere woorden, op verschillende plekken aan.
Er zijn een aantal typische kenmerken die zich voordoen bij de Ziekte van Graves:
-een te snel werkende schildklier
-in een later stadium: een te langzaam werkende schildklier
-oogklachten
-huidaandoeningen aan de scheenbenen

De rol van auto-antilichaampjes
De Ziekte van Graves is eigenlijk de meest voorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie. De overmatige schildklieractiviteit van de Ziekte van Graves is het resultaat van auto-antilichaampjes voor de TSH (Thyroide Stimulerende Hormonen)-receptoren. Deze antilichaampjes voor de TSH-receptoren activeren de TSH-receptoren. Ze helpen de TSH-receptoren om actiever te worden, als er onvoldoende TSH aanwezig is. Maar deze antilichaampjes stimuleren ook de schildklier. Hierdoor begint de schildklier excessieve hoeveelheden thyroide hormonen (T3 en T4) te produceren. Dit plaatst de schildklier in een hyper-activiteit en het metabolisme van de persoon in een afmattingsslag.

Overeenkomsten en verschillen met Ziekte van Hashimoto
De Ziekte van Graves kan net als de Ziekte van Hashimoto kropgezwellen veroorzaken. Om die reden halen studenten de beide ziektes wel eens door elkaar. Toch zijn het hele andere ziektes; vereisen ze een hele andere behandeling en worden er met de behandelingen heel diverse resultaten geboekt. Waar de Ziekte van Hashimoto hypothyreoïdie veroorzaakt, veroorzaakt de Ziekte van Graves hyperthyreoïdie. De Ziekte van Graves en de Ziekte van Hashimoto zijn eigenlijk als twee zijdes van dezelfde munt. In beide gevallen hebben we te maken met auto-antilichaampjes van het immuunsysteem, die sleutelelementen van de schildklier aanvallen.

Oorzaak van hyperthyreoïdie
De oorzaak van hyperthyreoïdie ligt doorgaans bij de Ziekte van Graves. Ze wordt gekenmerkt door symptomen zoals een versnelde hartslag, zweten, nervositeit, tremors, spierslapte, slaapproblemen, toegenomen eetlust en plots gewichtsverlies.

Medische behandeling van hyperthyreoïdie
Een lijst van mogelijke behandelingen, die gebruikt worden bij hyperthyreoïdie:
-anti-thyreoïde medicijnen zoals methimazole of propielthyoraciel voorkomen de productie van T3
-radioactief Jodium vernietigt de overactiviteit van de te snel werkende schildklier
-de te snel werkende schildklier kan chirurgisch verwijderd worden
-bèta-blokkers kunnen gebruikt worden om de hoge bloeddruk en de verhoogde hartslag, die samengaan met een te snel werkende schildklier te bestrijden.

Onze behandeling van hyperthyreoïdie
Bij Newmedix beginnen we een behandeling van schildklier klachten altijd met een grondig schildklier onderzoek. Ook andere belangrijke zaken, die tijdens uw intake met onze behandelaar naar voren komen, worden onderzocht. Omdat Newmedix samenwerkt met Duitse, Noorse en Amerikaanse laboratoria, zijn wij in staat om deze onderzoeken veel grond uit te voeren. Op basis van uw uitslag en het algehele beeld van uw situatie, wordt een behandeling uitgestippeld. 

Ondersteuning van hyperthyreoïdie met voeding

L-carnitine
De activiteit van de te snel werkende schildklier verhoogt het verbruik en verlies van de stof L-Carnitine in de urine. Mensen die lijden aan een vorm van hyperthyreoïdie zouden het daarom nodig kunnen hebben om extra L-carnitine in te nemen in de vorm van voedingssupplementen. L-Carnitine helpt meteen ook om de spierslapte en andere symptomen die komen kijken bij hyperthyreoïdie om te keren en te bestrijden. Klinische testen toonden aan, dat doseringen van 2000 tot 4000 mg per dag ondersteunend zijn voor mensen met een te snel werkende schildklier.

Passiebloem en valeriaan
Verder hebben passiebloem en valeriaan een rustgevend effect op het zenuwstelsel. Om die reden kunnen ze behulpzaam zijn in het ondervangen van de symptomen van hyperthyreoïdie.
Hoe lang loop jij al rond met klachten?
  •  Newmedix pakt je gezondheidsprobleem écht bij de bron aan
  •  Newmedix biedt je een maatwerkbehandeling op basis van wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden
  •  Newmedix houdt altijd rekening met je fysieke én mentaal/emotionele conditie
  •  Newmedix helpt je actief te investeren in een blijvend goede gezondheid
Wil je graag op de hoogte blijven van de nieuwste gezondheids-ontwikkelingen?
Schrijf je in het ontvang het celherstel voedingsplan kado
Newmedix
Bosseweg 7B
5682 BA Best
E-mail: info@newmedix.nl
Noodnummer: 040-7117285 (uitsluitend voor ernstige spoedgevallen) 24/7 bereikbaar
Kvk: 64783197
Btwnr: NL855840523B01
Bic: TRIONL2U
Iban: NL15TRIO0391089897
AGB code praktijk: 37058700
AGB code Dokter I. Arts : 84025212
AGB code Prof. dr. Maes: 3068317
AGB code drs. T. Kors: 90036368 (orthomoleculair therapeut aangesloten bij de MBOG)
Openingstijden praktijk:
Ma/Di/Do/Vrij: 09.00-17.00

Telefonische openingstijden:
Ma t/m Vrij: 09.00-13.00
Buiten deze tijden per email of contact formulier.
Gesloten
-Tussen kerst en nieuwjaar zijn wij gesloten
-Goede vrijdag
-Eerste en tweede Paasdag
-Koningsdag
-Hemelvaartsdag
-Eerste en tweede Pinksterdag
-Vakantiesluiting: 29 jul t/m 9 aug 2019
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML