img

Angst en paniek klachten

Heb jij al langere tijd last van angst klachten die in sommige situaties samengaat met paniekaanvallen? En wordt het hierdoor lastig om alledaagse taken uit te voeren? Kies er dan eens voor om met behulp van functionele geneeskunde voor eens en altijd jouw angst en paniek klachten te verhelpen. De conventionele geneeskunde richt zich bij deze klachten vooral op het balanceren van neurotransmitters in de hersenen door het gebruik van medicijnen. Bij functionele geneeskunde laten wij symptoombestrijding buiten de deur en kijken wij volledig naar de oorzaak van jouw angst en paniek klachten. Door jouw klachten bij de kern aan te pakken, zal jij binnenkort weer jouw dagelijks leven kunnen hervatten. Maak snel een vrijblijvende afspraak bij Newmedix en ontdek hoe wij jou kunnen helpen!

angst en paniek

Wat is angst?

Vrijwel iedereen is wel bekend met angst aangezien het een emotie is. Deze emotie ontstaat zodra we ons werkelijk of denkbeeldig bedreigd voelen door iets. De angst die je voelt zorgt ervoor dat we bepaalde zaken vermijden of ervan wegvluchten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brand in huis waar je zo snel mogelijk van vandaan wil komen. Hiermee is angst in feite een overlevingsmechanisme die we heel hard nodig hebben. Toch kan het gebeuren dat dit overlevingsmechanisme verstoord raakt wat zorgt voor levensbedreigende situaties. Overdreven angst, zoals bij angststoornissen, kunnen namelijk ons hele sociale en persoonlijk leven overhoopgooien. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk om te achterhalen waar jouw angstklachten vandaan komen.

Angst en de werking van onze hersenen

Het is je inmiddels niet onbekend dat angst een emotie is. Deze emotie wordt geregeld door onze hersenen met behulp van receptoren op verschillende organen. Zo zijn de amygdala, de hypothalamus, de hersenstam, de hippocampus en de mediale frontale cortex betrokken bij het ontwikkelen van angst. De endorfine-receptoren op de celwanden van al deze organen zijn in feite ontvangstcentra, die in staat zijn om boodschappen te ontvangen en door te sturen. Doordat deze diverse organen nauwsluitend samenwerken, kan het lichaam een gebalanceerde angstreactie geven.

Om op de juiste momenten een angstreactie te kunnen krijgen moeten onze endorfine-receptoren in de hersenen in goede staat zijn. Wanneer dit niet het geval is, dan kan er niet meer voldoende dopamine, melatonine of serotonine aangemaakt worden. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Denk hierbij aan het ontstaan van depressie, slapeloosheid, te veel of weinig honger hebben en zelf het ontstaan van angststoornissen. Geen enkel mens heeft dezelfde genetische aanleg wat betekent dat een verstoring in het hersencircuit zich bij iedereen anders uit. Om die reden zijn er ook verschillende soorten angststoornissen te herkennen. Aan de basis van elke angststoornis, liggen beschadigingen aan de endorfine-receptoren op de celwanden van de organen in onze hersenen. Hierdoor kan jouw angststoornis zich anders ontwikkelen dan die van een kennis.

Wanneer is er sprake van een angststoornis?

Een angststoornis is een psychische aandoening die zich kenmerkt door pathologische angst. Hoogstwaarschijnlijk zegt dit begrip je niets, maar hiermee wordt bedoeld dat de angst steeds weer de kop op duikt in diverse situaties. Bij een angststoornis is de functie van ons overlevingsmechanisme ernstig verstoord. Hierdoor krijg je met regelmaat last van angst zonder dat daar een reële grond voor is. Zodra iemand te maken krijgt sociale problemen of welzijnsproblemen door angst, dan spreken we meestal van een angststoornis. Vandaag de dag zijn er verschillende soorten angststoornissen te onderscheiden. Hieronder geven wij graag een korte opsomming:

  • – acute stressstoornis
  • – agorafobie
  • – angststoornis door een somatische aandoening
  • – obsessief-compulsieve stoornis
  • – gegeneraliseerde angsstoornis
  • – posttraumatische stressstoornis
  • – sociale fobie
  • – specifieke fobie
  • – angststoornissen door alcohol of drugs
  • – braakfobie of emetofobie
  • – paniekstoornissen

De symptomen van een angststoornis

Vermoed jij dat je te maken hebt met een angststoornis? Dan is het volkomen te begrijpen dat jij wil weten welke symptomen zich bij een angststoornis voordoen. Voordat we de meest voorkomende symptomen hieronder weergeven, is het belangrijk om te weten dat iedere angststoornis zich anders uit. Dit komt doordat geen enkel mens hetzelfde is waardoor jij andere symptomen kan ervaren dan anderen. Desondanks zijn er enkele veelvoorkomende symptomen bij mensen met een angststoornis. Hierbij gaat het om onderstaande symptomen:

  • Overmatig zorgen maken over alledaagse dingen
  • Wetende dat ze zich veel meer zorgen maken dan zou moeten
  • Moeite met het beheersen van gevoelens van nervositeit
  • Rusteloos voelen of moeite hebben met ontspannen
  • Moeite hebben met concentreren
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn, spierpijn of buikpijn
  • Onverklaarbare pijn hebben zonder bekende medische reden
  • Prikkelbaar of “op scherp” voelen
  • Veel zweten, licht in het hoofd voelen of buiten adem zijn
  • Vaak naar de wc moeten

Herken jij je in één of meerdere van deze symptomen? Dan is de kans aanwezig dat jij te maken hebt met een angststoornis. Maak snel een afspraak bij Newmedix en ontdek samen met onze specialisten waar jouw angst en paniekklachten vandaan komen. Op die manier ga jij snel weer uitgerust door het leven!

Oorzaak van angst achterhalen met functionele geneeskunde

Wanneer we vanuit de functionele geneeskunde naar angst en paniek klachten kijken, dan is het belangrijk om de onderliggende oorzaken van klachten te achterhalen. Welke onderliggende oorzaken zorgen bij jou voor angst? En waardoor zijn jouw neurotransmitters in de hersenen uit balans geraakt? Om dit te kunnen achterhalen gaan wij graag met jou om tafel om meer over jou en jouw dagelijks leven te weten te komen. Hierbij bespreken wij niet alleen jouw werk, maar kijken we onder andere naar jouw voedingspatroon. Wat de oorzaak ook is van jouw angst en paniek klachten, bij Newmedix weten wij als geen ander dat er doorgaans drie grondoorzaken voor angststoornissen zijn. Hieronder vertellen wij je er graag meer over:

1. Darmproblemen kunnen angst beïnvloeden

Een van de eerste dingen waar we naar kijken bij functionele geneeskunde is jouw voedingspatroon. Welke soorten voedsel neem je tot je? En wat voor effect heeft dit op je darmen? De reden waarom wij hiernaar kijken is, omdat de gezondheid van onze darmen nauw verwant is aan de gezondheid van onze hersenen. Wanneer je te maken hebt met ontstekingen, parasieten of bacteriële overgroei in jouw dunne darm dan zal dit uiteindelijk leiden tot een ontstekingsreactie die de hersenen beïnvloed. Ontstekingen kunnen zelfs een hele reeks aan problemen in de hersenen veroorzaken.

Daarnaast wordt er in de darmen 95% meer serotonine aangemaakt dan in de hersenen. Serotonine is een belangrijke neurotransmitter die noodzakelijk is om angstgevoelens te creëren. We hebben al snel de neiging om aan de hersenen te denken wanneer we het hebben over de productie van neurotransmitters, maar toch klopt dit niet. Er worden meer neurotransmitters in de darm geproduceerd dan in de hersenen. De darmen zijn niets meer dan een bundel aan zenuwen, waardoor het logisch is dat er een sterke verbinding tussen zowel de darmen als de hersenen zijn. Een disfunctie in de darmen kan zorgen voor een cognitieve, stemmings- en gedragsstoornissen. Zo hebben specifieke bacterie stammen zelfs een grote invloed op het ontwikkelen van angst en depressie. Niet voor niets worden de darmen al jaren het ‘tweede brein’ genoemd.

2. Angst kan veroorzaakt worden door problemen met de HPA-as

Indien er geen sprake is van verstoringen in de darmen, dan kijken onze specialisten graag verder naar de HPA-as. HPA staat voor hypothalamus-hypofyse-bijnieras en is niets meer dan het systeem in ons lichaam die onze stresstolerantie en onze reactie op de stress regelt. In de volksmond staat de HPA ook wel bekend als de vecht-of-vluchtreactie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de situatie waarin je wordt benaderd door een groot roofdier terwijl je aan het wandelen bent in een natuurgebied. Bij het zien van dit roofdier verhoogt jouw hartslag en stroomt het bloed sneller door jouw ledematen waarna je al snel op de vlucht slaat. Jouw reactie op deze situatie wordt veroorzaakt door de hypothalamus-hypofyse-bijnieras, oftewel de HPA-as. Zodra dit systeem in ons lichaam ontregeld is, dan zorgt dit ervoor dat er minder stresshormonen worden aangemaakt die direct de productie van andere hormonen en neurotransmitters beïnvloed.

Om te beoordelen of problemen met de HPA-as de oorzaak van jouw angst en paniek klachten is, kunnen wij bij Newmedix een urineonderzoek laten uitvoeren. Hierbij letten wij niet alleen op de hoeveelheid hormonen in de urine, maar ook op de ontstekingswaarden en de bloedsuikerspiegel.

3. Een tekort aan voedingsstoffen kan angst veroorzaken

Mocht er zowel geen sprake zijn van darmproblemen of problemen met de HPA-as dan zullen we als laatste kijken naar een eventueel tekort aan voedingsstoffen. Er zijn namelijk veel voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij onze geestelijke gezondheid. Hierbij gaat het om B12, foliumzuur, zink, koper, EPA en DHA, vitamine D, choline, B6 en riboflavine. Wij zien regelmatig dat deze voedingsstoffen aanzienlijk lager zijn bij vegetariërs en veganisten dan bij alleseters. Door tijdens het volgen van deze diëten geen aanvullende supplementen te slikken, kan het gebeuren dat je al jaren belangrijke voedingsstoffen mist die er nu voor zorgen dat jij geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst en paniek klachten krijgt.

Wat zeggen onze cliënten:

Laat Newmedix jou helpen bij jouw angst en paniek klachten

Bij Newmedix weten wij als geen ander dat angst en paniek klachten uiteindelijk op een vervelende manier jouw dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Om te voorkomen dat jij verschillende alledaagse taken niet meer kunt uitvoeren, is het ontzettend belangrijk om vroegtijdig de onderliggende oorzaak van jouw angst- paniekaanvallen boven water te krijgen. Schroom daarom niet om contact met ons op te nemen wanneer jij vermoed dat je te maken hebt met een angststoornis. Onze specialisten gaan graag samen met je om tafel om jouw klachten te bespreken om vervolgens de oorzaak te achterhalen. Op die manier verhelpen wij jouw angst en paniek klachten, zodat jij weer grip krijgt op jouw leven!

Ja, ik wil bespreken of u mij kunt helpen:

wht-icon
z