img

Chronische darmontsteking (Ziekte van Crohn & Colitis Ulcerosa)

Iedereen heeft wel eens last van buikklachten. Deze klachten zijn te herkennen doordat je opeens last heeft van buikpijn, diarree en vermoeidheid. Vervelende symptomen die kunnen zijn ontstaan door te vaak ongezond eten, een infectie of stress. Door veel water te drinken en rust te houden verdwijnen de buikklachten bij de meeste mensen in enkele dagen. Maar wat te doen als de klachten maandelijks terugkomen? Als de klachten niet verdwijnen en zelfs erger worden? Dan heb je wellicht te maken met een chronische darmontsteking. Dit is een aandoening waar ongeveer 80.000 Nederlanders dagelijks mee te maken heeft. De meest voorkomende chronische darmaandoeningen zijn de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.

chronische darmontsteking

Ziekte van Crohn symptomen

Heb je al weken buikpijn en gaat dat gepaard met diarree, dan kan er sprake zijn van de ziekte van Crohn. Dit is een inflammatoire darmziekte, oftewel IBD, waarbij er ontstekingen in de dunne, dikke en de endeldarm aanwezig zijn. Deze ontstekingen uiten zich in zweren die soms vrij diep kunnen zijn en uiteindelijk littekens worden. Behalve de buikpijn en diarree is de ziekte van Crohn ook te herkennen aan de volgende symptomen:

 • Vermoeidheid
 • Verstoppingen
 • Bloedarmoede
 • Gewichtsverlies
 • Koorts
 • Wondjes, vaak rond de anus

Symptomen van Colitis Ulcerosa

Heb je al weken last van buikpijn en diarree, maar ben je ook misselijk? Dan heb je waarschijnlijk te maken met Colitis Ulcerosa. Deze aandoening lijkt ontzettend veel op de ziekte van Crohn. Ondanks dat beiden een chronische darmontsteking zijn, is het grootste verschil dat bij Colitis Ulcerosa alleen de dikke darm ontstoken is. De symptomen van Colitis Ulcerosa uiten zich dan ook als volgt:

 • Diarree
 • Buikpijn
 • Buikkrampen
 • Opgezette buik
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Bloedarmoede
 • Gewichtsverlies
 • Incontinentie
 • Soms koorts
 • Soms verstoppingen
 • Soms uitdroging
 • Het gevoel te moeten poepen, maar er komt niets

Chronische darmontsteking is bij iedereen verschillend

De ernst van de klachten bij een chronische darmontsteking verschilt per persoon. Sommige mensen ondervinden met enige regelmaat klachten van een inflammatoire darmziekte, terwijl het bij andere mensen juist volledig hun dagelijks leven beheerst. De meeste mensen die lijden aan deze aandoeningen hebben periodes met klachten en periodes zonder klachten. Hierdoor vraagt de behandeling van Crohn en Colitis Ulcerosa om een persoonlijke aanpak.

Oorzaken van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

De oorzaak van de chronische darmontstekingen Crohn en Colitis Ulcerosa zijn niet bekend. Wel vermoeden artsen dat er verschillende oorzaken zijn die een rol spelen bij het ontstaan van de aandoeningen. Hierbij gaat het om:

 • – Voedingsstoffen en pesticiden
  Het is vandaag de dag nog steeds enigszins gissen hoe de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa kan ontstaan. Wel wijzen onderzoeken uit dat het te maken heeft met de voedingsstoffen die wij binnenkrijgen. Ook kan een dysbiose of disbalans in je darmen invloed hebben. Daarnaast wijzen ook steeds meer onderzoeken erop dat het gebruik van pesticiden bij het produceren van voedsel een rol speelt.
 • – Erfelijkheid
  Een andere oorzaak van de chronische darmontstekingen kan erfelijkheid zijn. Het is inmiddels bekend dat ongeveer drie van de twintig mensen met de ziekte van Crohn een familielid hebben met dezelfde ziekte. Bij Colitis Ulcerosa is dit zelfs bij één van de vier mensen.
 • – Stress
  Het is inmiddels algemeen bekend dat stress niet gezond is voor je lichaam. Artsen gaan er daardoor vanuit dat stress ervoor zorgt dat je klachten erger worden. Stress is dus niet de oorzaak van Crohn en Colitis Ulcerosa, maar bepaalt wel de mate van je klachten.

Conventionele behandeling chronische darmontsteking

Vandaag de dag is het onderdrukken van de ontstekingen bij de behandeling van de ziektes van Crohn en Colitis Ulcerosa nog steeds het doel. Dit is niet zo gek, aangezien beide chronische darmontstekingen iemands leven volledig kunnen beheersen. Toch zijn de conventionele behandelingen niet zonder neveneffecten.

De medicijnen voor de behandeling van Crohn brengen namelijk altijd bijwerkingen met zich mee. Hetzelfde geldt voor de medicatie bij Colitis Ulcerosa. Wij horen regelmatig verhalen van patiënten die ziek worden van deze bijwerkingen. Voor de meeste mensen met deze aandoeningen is dit dan ook de belangrijkste reden om hun weg naar Newmedix te zoeken.

Behandelen van Colitis Ulcerosa brengt risico’s met zich mee

Het is in de medische wereld belangrijk om chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa goed te behandelen om de ontsteking te verlagen. Dit is noodzakelijk doordat mensen met deze aandoeningen een groter risico hebben op darmkanker. Zelfs in de periodes tussen de opflakkeringen van de ziekte, irriteren en het beschadigen ontstekingen het darmweefsel. Uiteindelijk kan dit uitmonden in kwaadaardige groei van cellen. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten sterk toe doordat de ontstekingen in je darmen voortdurend verder groeien. Mensen met deze chronische darmontstekingen moeten daarom regelmatig gecontroleerd worden op darmkanker. Alleen op deze manier is het mogelijk om de ernstige risico’s van Crohn en Colitis Ulcerosa te beperken.

Natuurlijke behandeling ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Bij Newmedix geloven wij in een natuurlijke behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Hierbij kijken onze specialisten bijvoorbeeld naar je voedingspatroon om vast te stellen welke voedingsstoffen de klachten mogelijk verergeren. Daarnaast is de toevoeging van omega-3 vetzuren, vitamine D, L-glutamine, zink en probiotica aan je voedingspatroon een uitstekend idee. Deze voedingsstoffen staan erom bekend dat ze de darmwandfunctie verbeteren en ontstekingen verminderen. Een aangepast dieet bij bijvoorbeeld Colitis Ulcerosa helpt je dan ook om de darmen te ondersteunen. Met een natuurlijke behandeling is het mogelijk om de klachten van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa aanzienlijk te beperken. Hiermee krijg je een doeltreffende behandeling van Crohn zodat je zo weinig mogelijk medicijnen hoeft te gebruiken.

Het behandelen van een chronische darmontsteking zonder medicijnen

Ben je op zoek naar een behandeling van Crohn of Colitis Ulcerosa die gericht is op de onderliggende oorzaak van de klachten? Dan zit je bij Newmedix zeker weten goed. Wij weten inmiddels dat er verschillende natuurlijke voedingsstoffen bestaan die in staat zijn om de darmwand op een krachtige manier te helen en ontstekingen te verlagen. Het is mogelijk om deze voedingsstoffen naast de voorgeschreven medicijnen te gebruiken.

Daarnaast bestaan er tegenwoordig bloedtesten die vitamine- en mineralen tekorten aan het licht brengen. Deze tekorten zijn ontstaan door een verslechterde opname van de voedingsstoffen. Met behulp van onze natuurlijke behandeling is het mogelijk om een combinatie van maatwerk voedingsadvies, bepaalde supplementen en medicijnen in te zetten voor een succesvolle behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Maak snel een afspraak en kom erachter wat Newmedix voor je kan betekenen!

Wat zeggen onze cliënten:

Loop niet langer met klachten rond

Heb jij ook last van een chronische darmontsteking en zou je naast je reguliere behandeling hier extra ondersteuning voor willen? Plan dan eens een gratis adviesgesprek bij ons in. Bij Newmedix kijken we samen met jou naar de oorzaken en oplossingen van je klachten in plaats van symptoombestrijding. Neem gerust eens contact met ons op!

Download hier gratis het E-book

Effectieve en oorzaak gerichte behandeling van een chronische darmontsteking. In dit boek leggen we onze werkwijze, wetenschappelijke achtergronden en resultaten verder uit.

Wil je meer weten?

Bekijk een lezing over onze werkwijze, wetenschappelijke achtergronden en resultaten.

Ja, ik wil bespreken of u mij kunt helpen:

wht-icon