img

IJzertekort aanvullen

Heb je last van gezondheidsklachten door een ijzertekort? Een ijzertekort is een veelvoorkomend en een helaas onderschat probleem onder vrouwen. Het kan leiden tot chronische vermoeidheid, haaruitval, bleekheid en andere klachten. Doordat de diagnose ijzertekort vaak niet wordt gesteld, blijven veel vrouwen met hun klachten rondlopen. Herken je jezelf hierin? Newmedix kan je helpen een ijzertekort te herkennen en je ijzervoorraad aan te vullen.

ijzertekort vrouw

Wat is een ijzertekort?

Een ijzertekort ontstaat wanneer de ijzervoorraad in je lichaam te laag is. IJzer is belangrijk voor je lichaam, omdat het bijdraagt aan de vorming van hemoglobine. Dit is een onderdeel van rode bloedcellen, die zuurstof vervoeren door ons lichaam. IJzer zorgt ook voor het produceren van energie en draagt bij aan een goede werking van ons afweersysteem.

Bij een ijzertekort is je lichaam niet in staat om voldoende hemoglobine aan te maken. Dit heeft klachten als vermoeidheid, spierzwakte en een bleke huid tot gevolg. De meest ernstige vorm van ijzertekort noemen we ook wel bloedarmoede. Bloedarmoede ontstaat doorgaans pas jaren nadat een ijzertekort voor het eerst optreedt.

Of je afwijkende ijzerwaarden in je bloed hebt, kun je zien aan je ferritinegehalte. Ferritine is een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer in de lever en het beenmerg. Bij vrouwen ligt het ferritinegehalte in de vruchtbare leeftijd (wanneer zij menstrueren) gewoonlijk onder de 50ng/ml. Voor sommigen is dit net genoeg, terwijl anderen bij dit gehalte klachten ervaren. Hoewel een ferritinegehalte van 120ng/ml optimaal is en mannen gewoonlijk rond de 200ng/ml zitten, wordt in Nederland een gehalte van slechts 20ng/ml nog geaccepteerd. Kom je echter onder de 50ng/ml, dan rijst dus de vraag of je je ijzerniveau moet aanvullen.

Bij bloedarmoede is het hemoglobine (hb) te laag, oftewel de vulling van de rode bloedcellen met ijzer. Een laag ferritine kan exact dezelfde klachten geven als een laag hb. Iemand kan een normaal hb hebben met een laag ferritine. Vandaar dat het belangrijk is om zowel naar het hb als ferritine te kijken.

IJzertekort symptomen

De symptomen van ijzertekort zijn niet altijd even makkelijk te herkennen. Veel patiënten worden eerst behandeld als psychosomatisch ziek, terwijl ze eigenlijk een ijzertekort hebben. De meest voorkomende symptomen bij een ijzertekort zijn:

 • Vermoeidheid;
 • Bleke huid;
 • Duizeligheid en/of hoofdpijn;
 • Concentratiestoornissen;
 • Slaapproblemen;
 • Psychologische instabiliteit;
 • Haaruitval;
 • Rusteloze benen;
 • Broze nagels;
 • Samentrekking van de nekspieren.

Oorzaken van een ijzertekort

Een ijzertekort kan verschillende oorzaken hebben. Als je last hebt van de symptomen die bij een ijzertekort horen, dan is het belangrijk om zo gauw mogelijk de achterliggende oorzaak te achterhalen. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

 1. Menstruatie. De meest voorkomende oorzaak van ijzertekort is menstruatie. Dit verklaart meteen waarom veruit het grootste deel van de mensen die aan een ijzertekort lijdt vrouw is. Door overmatig bloedverlies bij de menstruatie kan een tekort aan ijzer ontstaan, wat de hierboven genoemde symptomen veroorzaakt.
 2. Verkeerde voeding. IJzer haal je uit je voeding, dus een voedingspatroon met weinig ijzerhoudende producten is een belangrijke oorzaak van ijzertekorten. Vooral vegetariërs en veganisten hebben hier last van. IJzer vind je namelijk met name in dierlijke producten, waardoor het lastig is om aan de juiste hoeveelheid te komen als je geen vlees of zuivel eet.
 3. Hogere behoefte. Sommige mensen hebben een grotere nood aan ijzer, doordat hun lichaam meer ijzer gebruikt dan gemiddeld. Denk bijvoorbeeld aan topsporters, zwangere vrouwen of kinderen met een groeispurt.
 4. Te weinig opname. Het kan zijn dat je door een lichamelijke aandoening te weinig ijzer opneemt. Voorbeelden hiervan zijn glutenintolerantie, de ziekte van Crohn of andere aandoeningen aan het maagdarmstelsel.

Een ijzertekort aanpakken

Na de diagnose worden patiënten met een ijzertekort vaak naar huis gestuurd met tabletten om hun ijzerwaarde te verhogen. Het is echter al tientallen jaren duidelijk dat ijzerpillen weinig effectief zijn en slecht worden verdragen. Bij Newmedix pakken we het dus anders aan. Kom je bij ons met een ijzertekort, dan kijken wij naar een eventuele ijzersuppletie via intraveneuze toediening. Door middel van een laag gedoseerd ijzerinfuus komen de ontbrekende stoffen snel en effectief op hun plek aan.

Zelf je ijzertekort aanvullen

Naast het aanvullen van je ijzertekort via een infuus, raden wij ook aan om zelf goed op te letten dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Voeg dus voldoende voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer toe aan je eetpatroon. Hiervan zijn talloze verschillende soorten bereikbaar. Bij Newmedix kunnen we je hierbij helpen en ondersteunen. Maak gerust een vrijblijvende afspraak voor een adviesgesprek.

IJzertekort en voeding

Wanneer je last hebt van een ijzertekort is het belangrijk om veel ijzerrijke voeding te eten. Op die manier kun je je ijzergehalte verhogen of op peil houden. Hieronder enkele voorbeelden van producten die relatief veel ijzer bevatten:

 • – Vlees, vis, gevogelte en eieren;
 • – Vleesvervangers (check ingrediënten op ijzer!);
 • – Volkorenbrood en volkorenpasta;
 • – Peulvruchten, zoals linzen, bonen en erwten;
 • – Gedroogd fruit, zoals dadels, vijgen en rozijnen;
 • – Groente- of fruitsoorten rijk aan vitamine C;
 • – Noten, zoals walnoot, cashewnoot en hazelnoot;
 • – Verschillende pitten en zaden.

Wat zeggen onze cliënten:

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Heb je de ijzertekorttest gedaan en vermoed je een ijzertekort, of weet je al zeker dat je last van een ijzertekort hebt? Bij Newmedix pakken we de oorzaak aan, niet alleen de symptomen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Download gratis het E-book over ijzertekort

 • ​Waarom wordt een ijzertekort zo vaak over het hoofd gezien?
 • ​Wat is het verschil tussen bloedarmoede en een ijzertekort?
 • ​Wat is een doeltreffende methode om van een ijzertekort af te komen?

Ja, ik wil bespreken of u mij kunt helpen:

wht-icon