Verstoord oestrogeenmetabolisme verhoogt risico op endometriose, PMS, PCOS, PMDD en kanker
Oestrogeen staat bij velen bekend als het vrouwelijk geslachtshormoon. Het speelt dan ook een grote rol in de menstruatiecyclus, vruchtbaarheid en zwangerschap van de vrouw. Maar oestrogeen komt niet alleen bij vrouwen voor. Ook mannen hebben kleine hoeveelheden van dit hormoon in hun lichaam, bijvoorbeeld in de testikels.
Hoe goed ons lichaam oestrogeen produceert, gebruikt en elimineert, hangt af van het oestrogeenmetabolisme. In sommige gevallen raakt dit oestrogeenmetabolisme verstoord. Bijvoorbeeld voeding, stress, genetica, toxines en gezondheidsproblemen als anorexia nervosa, hypothyreoïdie en auto-immuniteit beïnvloeden het oestrogeenmetabolisme.
Lees in dit artikel meer over wat een verstoord oestrogeenmetabolisme inhoudt, welke symptomen daarbij horen, wat de gevolgen zijn van een oestrogeentekort of oestrogeendominantie en hoe je de balans van het oestrogeenmetabolisme herstelt.
Oestrogeen betekenis: wat is het eigenlijk?
Voordat we ingaan op een verstoord oestrogeenmetabolisme, is het belangrijk dat je begrijpt wat oestrogeen precies is. Het betreft namelijk meer dan één hormoon. Oestrogenen zijn eigenlijk een familie van hormonen. Daaronder vallen voornamelijk oestron (E1), estradiol (E2) en oestriol (E3).
Veel vrouwen kennen oestrogenen wel vanuit de anticonceptiepil. Dit geeft eigenlijk al aan dat ze een belangrijke rol spelen bij de eisprong, menstruatie en zwangerschap. Oestrogeen is het hormoon dat je lichaam voorbereidt op het dragen en baren van een baby. Ook dragen oestron, estradiol en oestriol bij aan de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken tijdens de puberteit.
Maar oestrogeen heeft niet alleen maar te maken met het geslacht. Deze hormonen hebben ook invloed op het vasthouden van vocht in weefsel en botten, het cholesterolgehalte en het immuunsysteem.
Oestrogeenbalans verstoord
Is jouw oestrogeenmetabolisme uit balans, dan worden je oestrogenen niet goed gemetaboliseerd en geëlimineerd. Zo’n verstoring heeft erg vervelende gevolgen. Zo kan het je DNA beschadigen en je zo – in sommige gevallen – vatbaar maken voor kanker. Het gaat daarbij voornamelijk om borst-, eierstok- en prostaatkanker.
Hoe raakt het oestrogeenmetabolisme verstoord?
Een aantal aspecten die de oestrogeenstofwisseling verstoren, beschrijven we hieronder.
Bepaalde chemicaliën in verzorgingsproducten
Veel lichamelijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen bevatten xeno-oestrogenen. Dat zijn chemicaliën die oestrogeen nabootsen in je lichaam, maar dus eigenlijk een toxine zijn. Newmedix kijkt graag met je mee welke producten je nu gebruikt en wat je hieraan kan verbeteren.
Bepaalde genetische varianten
Het kan zomaar dat je aanleg hebt voor een verstoord oestrogeenmetabolisme. Dat is bijvoorbeeld zo bij verschillende genetische varianten die gerelateerd zijn aan ontgifting. Hieronder vallen COMT, CYP1A1, CYP1B1 en GST. Wil je begrijpen hoe genetica invloed heeft op jouw hormonale gezondheid? Neem dan gerust contact met ons op.
Te hoge alcoholconsumptie
Zowel alcohol als oestrogeen wordt gemetaboliseerd in de lever. Drink je regelmatig meer dan 1 à 2 glaasjes alcohol per dag? Dan is dat niet bevorderlijk voor je oestrogeenmetabolisme. Drink het liefst niet vaker dan vier keer per week.
Insulineresistentie en obesitas
Oestrogeen zou een positief effect hebben op je gewicht en insulinegevoeligheid, maar dat werkt ook andersom. Ben je te zwaar en/of heb je last van insulineresistentie, dan beïnvloedt dit jouw oestrogeenmetabolisme waarschijnlijk negatief.
Bepaalde medicijnen
Ook sommige medicijnen kunnen het oestrogeenmetabolisme verstoren en het risico op hormoongerelateerde kankers verhogen. Hieronder vallen ook anticonceptie en hormoonvervangende therapie (HST).
Een verstoorde oestrogeenbalans leidt bijna altijd tot een oestrogeentekort of oestrogeendominantie. Beide lichten we hieronder kort toe.
Oestrogeentekort en oestrogeendominantie
Bij vrouwen is het normaal dat na verloop van tijd de productie van oestrogeen afneemt. Dit kennen we allemaal als de overgang. Hierbij krijg je last van opvliegers, overmatig zweten, slapeloosheid, verminderd libido, gewrichtspijn, hartkloppingen, slechte concentratie en depressieve stemmingen.
Maar een oestrogeentekort kan zich ook voordoen vóór de menopauze. Dit uit zich naast bovenstaande symptomen bijvoorbeeld in een onregelmatige menstruatie, tussentijdse bloedingen of onvruchtbaarheid. Bekende oorzaken hiervan zijn:
– Ernstige, langdurige stress;
– Extreme lichamelijke activiteit;
– Bijnierinsufficiëntie;
– Ondervoeding.
In het geval van oestrogeendominantie is er juist sprake van een overschot aan oestrogeen. Dat uit zich in heel andere symptomen, zoals gewichtstoename, vermoeidheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten, stemmingswisselingen, depressie, eierstokcysten en slapeloosheid. Oestrogeendominantie komt vaak voor bij vrouwen: het is zelfs een belangrijke oorzaak bij PMS.
Ben jij ook bekend met deze maandelijkse, emotionele achtbaan of ernstige lichamelijke ongemakken rondom de menstruatie? Dat wil niet zeggen dat je lichaam te veel oestrogeen aanmaakt, maar wel dat dit hormoon niet goed in verhouding is met de hoeveelheid progesteron. En daar kunnen we iets aan doen! Plan dus zeker eens een gratis adviesgesprek bij ons in, we vertellen je graag wat wij voor jouw klachten kunnen betekenen.
Zó herstel je jouw oestrogeenbalans
Wanneer je oestrogeenmetabolisme volledig uit balans is, kan je het beste een arts raadplegen. De juiste aanpak is voor iedereen anders. Bij Newmedix hebben we veel ervaring met patiënten die lijden aan hormoongerelateerde klachten. Neem gerust contact met ons op voor vragen over onze aanpak en behandelingen.
Wil je toch zelf je oestrogeenmetabolisme bevorderen? Kies dan voor een vezelrijk dieet (zoals volkoren granen) met kruisbloemige groenten (zoals broccoli, spruitjes, bloemkool en kool), antioxidanten (zoals spinazie, artisjokken, aardbeien en pecannoten) en omega 3-vetzuren (zoals vette vis, walnoten en lijnzaad).
Daarnaast kunnen ook bepaalde supplementen je helpen met het herstellen van je oestrogeenmetabolisme. Opvallend hierbij is dat de hiervoor vaak aanbevolen supplementen ook worden gewonnen uit kruisbloemige groenten. Het gaat daarbij om diindolylmethane (DIM) en indol-3-carbinol (I3C). Daarnaast zouden ook melatonine, N-acetylcystine en gemethyleerde B-vitamines goed zijn voor het oestrogeenmetabolisme. Maar let op: ga nu niet direct zelf op zoek naar deze supplementen. Wij adviseren je graag wat passend is bij jouw klachten, jouw fysiologie en je gezondheidsdoelen.
Vraag een gratis adviesgesprek aan
Bij Newmedix kan je altijd terecht voor een gratis adviesgesprek. Zo maken we vrijblijvend kennis en bepaal je daarna of wij de juiste partij zijn voor jou. Natuurlijk helpen we je graag met het opsporen en behandelen van de oorzaak van jouw klachten. Plan hier een gratis adviesgesprek in.|
Referenties