Vitamine B12 tekort diagnose en oplossing
In onze praktijk komen geregeld patiënten langs die lijden aan een vitamine B12 tekort. Zeker bij vegetariërs (45%) en veganisten (75%) is het een bekend probleem. Deze belangrijke vitamine komt namelijk uitsluitend voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis, gevogelte en zuivel. Daarnaast hebben ook mensen boven de 50 vaker te maken met een vitamine B12 tekort.
Een dergelijk tekort is vaak een hoofd- of bijoorzaak van verschillende variërende klachten. Patiënten krijgen bijvoorbeeld last van vermoeidheid, bleekheid, tintelende ledematen, oorsuizen, kortademigheid en spierzwakte bij inspanning. Een ernstig of langdurig tekort aan vitamine B12 is gevaarlijk en leidt mogelijk zelfs tot ernstige aandoeningen.
Maar wat is vitamine B12 eigenlijk? Waar hebben we deze vitamine voor nodig, hoe herkennen we een tekort en wat kan Newmedix doen om dit tekort tegen te gaan?
Wat is vitamine B12 eigenlijk?
De B12 vitamine is eigenlijk een super complex en bijzonder molecuul. Het is de enige bekende kobalthoudende verbinding in de natuur. Wij mensen functioneren het beste wanneer we deze vitamine regelmatig binnen krijgen via de voeding. Ben je benieuwd hoe het bijzondere B12 precies in elkaar steekt? Bekijk dan zeker ook even onze lezing over vitamine B12:
Idealiter is de B12 waarde in ons bloed hoger dan 600. Dat bevordert onder andere de aanmaak van hemoglobine, de werking van het zenuwstelsel en de energieproductie uit vetten en eiwitten. We kennen vitamine B12 in verschillende actieve en inactieve vormen.
Het verschil tussen inactief en actief B12
Uiteraard is vitamine B12 alleen nuttig wanneer het bruikbaar is. Met andere woorden: wanneer de vitamine is gekoppeld aan transporteiwit Transcobalamine II. Alleen dit type B12 wordt goed opgenomen door onze bloedcellen. Dit noemen we actief B12. Is de vitamine B12 echter gekoppeld aan transporteiwit Haptocorrine, dan is de B12 inactief. Dit vitaminedeel kan je lichaam dus niet gebruiken, maar toch bevat een gezond lichaam beide varianten.
Verschillende vormen vitamine B12
Binnen de actieve en inactieve B12 bestaan er verschillende vormen van de vitamine. De meest voorkomende vitamine B12 in voeding is adenosylcobalamine. Dit is een biologisch actieve vorm die werkt in de mitochondriën (kleine energiefabrieken) van je cellen.
Een andere biologisch actieve vorm van vitamine B12 is methylcobalamine. Deze vorm werkt in de methyleringcyclus van de cel, welke verantwoordelijk is voor de aanmaak van onder andere DNA, RNA, neurotransmitters, bijnierhormonen en talloze enzymen.
Daarnaast hebben we nog het natuurlijke hydroxycobalamine, wat veel wordt gebruikt voor vitamine B12 injecties. Deze vorm wordt door het lichaam omgezet in methyl-en adenosyl cobalamine, wat bijdraagt aan het goed functioneren van het zenuwstelsel, de hersenen en het immuunsysteem.
Tenslotte is cyanocobalamine een synthetische, goedkope en stabiele vorm van vitamine B12. Omdat dit geen lichaamseigen stof is, kan cyanocobalamine minder effectief zijn.
Vitamine B12 tekort test
Vermoed je een vitamine B12 tekort of eet je weinig tot geen dierlijke producten? Laat je dan zeker eens testen. Om te beginnen, kun je de vitamine B12 tekort symptomentest doen. Dan zie je direct in hoeverre jouw klachten overeenkomen met de symptomen van een vitamine B12 tekort. Is de uitslag bevestigend? Dan kan het aanvragen van een bloedtest zeker geen kwaad.
Waarom een diagnose op basis van de bloedwaarde niet altijd klopt
Vaak gaan patiënten direct na een symptomentest naar de huisarts. Deze meet de vitamine B12 waarde in het bloed, welke regelmatig wel binnen de referentiewaarden past. Toch hebben sommige patiënten ondanks een goede bloedwaarde toch een intracellulair tekort aan de actieve vormen van vitamine B12. Dit komt door een verstoring in stofwisselingsprocessen die nodig zijn om de vitamine B12 om te zetten in een actieve vorm of door simpelweg een te klein aandeel aan actieve vitamine B12.
Hoe je een vitamine B12 tekort wél effectief kan opsporen
Bij Newmedix kijken we niet alleen hoeveel vitamine B12 er in de bloedbaan aanwezig is, we kijken specifiek of je in staat bent om deze vitaminen om te zetten in een vorm die je cellen nodig hebben. Dit doen we bijvoorbeeld door het testen van je homocysteïnegehalte. Homocysteïne is een zwavelhoudend aminozuur. De hoeveelheid homocysteïne stijgt bij een tekort aan de actieve vorm van vitamine b12. Daarmee is homocysteine dus een indicatie voor een verstoorde methylering en tekort van actieve vitamine b12 in de cellen.
Verder kijken we naar het methylmalonzuurgehalte (MMA) in de urine. Een verhoogd MMA is een kan ook indicatie zijn van een verstoorde methylering en daarmee een tekort aan de actieve vormen van vitamine B12 in de cellen.
In onze cellen wordt de actieve vorm van vitamine b12 gebruikt voor de productie van energie in onze mitochondriën (energiefabriekjes in onze cellen).
Een andere vaker voorkomende verandering in het bloedbeeld bij een vitamine B12 tekort is de gemiddelde celgrootte, het mean corpuscular volume (MCV). Daarom meten we ook deze waarde. Als de MCV verhoogd is, bestaat er een grotere kans op de aanwezigheid van een B12 tekort.
Vitamine B12 tekort behandelen
Lijd je aan een vitamine B12 tekort? Dan is het belangrijk om tijdig in te grijpen. Een ernstig tekort leidt tot zowel psychische als lichamelijke problemen, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, neurologische klachten, geheugenverlies, psychoses, persoonlijkheidsstoornissen, bloedarmoede en verlamming. Gelukkig kan Newmedix je hierbij helpen.
Wij werken met verschillende behandelmethoden die grotendeels doelen op het aanvullen van het bruikbare B12-gehalte. Zeker bij ernstige deficiëntie starten we vaak met een hoge begindosering. Op deze manier wordt je B12 voorraad spoedig verhoogd. Voor een teveel aan vitamine B12 hoef je niet bang te zijn; een maximaal gehalte bestaat niet en is dus ook niet giftig. Daarnaast is het mogelijk om, in plaats van een hoge begindosering, de B12 naar behoefte dagelijks aan te vullen. Indien er geen sterk afwijkende B12-waarde is, spelen we vaak ook in op de MMA of homocysteïne waarden.
Het toedienen van vitamine B12 kan op verschillende manieren. Er zijn bijvoorbeeld tabletten en capsules, maar er zijn ook bijvoorbeeld mondsprays, huidpleisters en injecties beschikbaar. In sommige gevallen is injecteren beter dan supplementeren. Hierover adviseren we je graag. Heb je vragen over onze behandeling, de uitkomst van jouw symptomentest of de vitamine B12 lezing? Tijdens een gratis adviesgesprek vertellen we persoonlijk wat we voor jou kunnen betekenen.