Verhoogde homocysteïne als indicator voor angst en depressie klachten | Newmedix

Verhoogde homocysteïne als indicator voor angst en depressie klachten

Door newmedix

De samenhang tussen verhoogde homocysteïne een tekort aan vitamine b12, en foliumzuur en angst en depressie klachten.
Door: Tim Kors, Orthomoleculair therapeut.

Homocysteïne is een intermediair binnen een metabole (stofwisseling) cyclus die bekend staat als methylatie.

Methylering reacties, grotendeels afhankelijk van B-vitamine-cofactoren (met name B6, B12 en foliumzuur), zijn van cruciaal belang voor de juiste synthese (aanmaak) van neurotransmitters die een belangrijke rol spelen bij het reguleren onze stemming.

Naarmate de B-vitamine spiegels afnemen, wordt de methylering cyclus verstoord, wat leidt tot een gelijktijdige stijging van de homocysteïnespiegels (omdat het niet langer efficiënt wordt gerecycled) en een verstoring van de aanmaak van neurotransmitters.

De nauwe relatie tussen de aanmaak van neurotransmitters en homocysteïne vorming heeft ertoe geleid dat sommige onderzoekers vermoeden dat er een verband bestaat tussen homocysteïne en stemming.

Bepaalde studies suggereren inderdaad dat homocysteïnegehaltes een effectieve marker zijn voor de B-vitaminestatus en dat veranderingen in homocysteïnegehalten correleren met stemmingswisselingen.

Interessant om te vermelden is dat in bepaalde studies de homocysteïnespiegels de duur van PTSS (post traumatische stress stoornis) konden voorspellen.

Dit suggereert dat verlaging van de homocysteïnespiegels door suppletie met B-vitamines de symptomen van stemmingsstoornissen zou kunnen verminderen door het verbeteren van de stofwisselingsprocessen die betrokken zijn bij aanmaak van neurotransmitters.

 Andere studies hebben genetische afwijkingen zoals een mutatie in het foliumzuur-activerende enzym, MTHFR, duidelijk in verband kunnen brengen met hoge homocysteïnespiegels en verhoogde stemmingsstoornissen.

 Dit versterkt het idee dat homocysteïne metabolisme een belangrijke marker is bij psychiatrische aandoeningen.

 Een ander studie laat zien dat suppletie met homocysteïne-verlagende B-vitamines angstklachten verlichten bij 44 vrouwen met premenstruele angst

 Een andere verbinding die betrokken is bij de methyleringscyclus is S-adenosylmethionine (SAM-e). SAM-e- doneert methylgroepen in de methyleringscyclus, waardoor de vorming van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine makkelijker wordt gemaakt. In klinische onderzoeken is aangetoond dat suppletie met SAM-e net zo effectief is als tricyclische antidepressiva bij de behandeling van depressieve stoornissen.

Neurotransmitters zijn eigenlijk aminozuren die aan een methylgroep gehecht zijn.

Hoe ziet de methylering cyclus eruit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Methionine is een aminozuur dat in alle voedsel met eiwitten zit. Realiseer je dat het ‘meth’ gedeelte van methionine verwijst naar de methylgroep die het bevat. Methionine pakt een pakketje energie genaamd ATP op met een molecule magnesium en wordt dan SAM (S- Adenosyl Methionine). Als SAM lift de methylgroep mee het hele lichaam door, waarbij meer dan 400 bekende chemische reacties plaatsvinden.

Methionine + ATP = SAM

Als SAM een methylgroep op de benodigde plek heeft afgezet, blijft een aminozuur genaamd homocysteïne over.

SAM – CH3 = Homocysteïne

Als homocysteïne een andere methylgroep tegenkomt, ontvangt het die en transformeert zichzelf dan weer in SAM.

Homocysteïne + CH3 = Methionine (SAM)

Als homocysteïne geen methylgroep vindt, wordt het een gevaarlijke molecule die geassocieerd wordt met hart- en vaatziektes en degeneratieve aandoeningen. Eén van de paden waarlangs homocysteïne een methylgroep kan verkrijgen is door vitamine B12, Foliumzuur/folaat, B6 en choline, of via trimethylglycine (TMG)

NB: Het bekende supplement SAMe is de vorm van SAM die via de voeding kan worden opgenomen. Het kan helpen bij depressie, maar het zorgt niet voor verlaging van homocysteïne, dus het fungeert alleen als noodoplossing en pakt niet de oorzaak aan.

De oorzaak ligt vooral op het gebied van voeding en B12/foliumzuur supplementen zijn effectiever, met resultaten die vaak al na 60 dagen optreden. Zowel het veilige, nutritionele SAMe als bepaalde antidepressiva zijn slechts ‘stoplappen’ die de echte oplossing van het herstellen van de methylering in het lichaam alleen maar in de weg staan.

Gezien de rol van een optimale methylering bij behouden van biochemische balansen in het centrale zenuwstelsel, helpt een beoogde bloedspiegel van minder dan 7-8 ug/nmol / l homocysteïne om een ​​goede neurotransmitter stofwisseling te verzekeren en kan het de stemming in evenwicht brengen in tijden van stress, depressie, en angst.

Wetenschappelijke referentie:
1. Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12
Alec Coppen, Christina Bolander-Gouaille
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15671130/

2. Associations between serum homocysteine levels and anxiety and depression among children and adolescents in Taiwan
Kuo-Hsuan Chung , Hung-Yi Chiou Yi-Hua Chen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28827592/