Blog | Lees meer over onze behandelmethoden | Newmedix

Schildklierproblemen: klachten en symptomen herkennen

Colorlib newmedix 0

Schildklierproblemen: klachten en symptomen herkennen

Schildklierproblemen en schildklier klachten zijn veelvoorkomend: jaarlijks hebben miljoenen mensen wereldwijd last van een schildklieraandoening. Toch wordt de diagnose regelmatig laat of helemaal niet gesteld. Hoe komt het dat problemen met de schildklier zo vaak over het hoofd worden gezien? Dat heeft vooral te maken met de aard van de schildklier klachten, die heel algemeen kunnen zijn. Veelvoorkomende schildklier symptomen zijn: vermoeidheid, aankomen of afvallen, vergeetachtigheid of nervositeit. Deze symptomen kunnen tal van oorzaken hebben, waardoor niet altijd direct gedacht wordt aan een onderliggend probleem met de schildklier. 

Schildklierklachten worden vaak niet of laat onderkend 

Wij zien het als een gemiste kans dat schildklierproblemen zo vaak onopgemerkt blijven. Onbehandelde schildklier klachten kunnen een verregaande invloed hebben op het dagelijks leven en het ontstaan van andere klachten veroorzaken. Het is dus belangrijk om deze klachten te signaleren en, indien nodig, op een doeltreffende manier te behandelen. Bij Newmedix kiezen we ervoor om testen te gebruiken die een zo compleet mogelijk beeld geven van het functioneren van de schildklier, zodat mensen hier niet onnodig lang mee rond blijven lopen. 

Wat doet de schildklier precies in het lichaam?

De schildklier bevindt zich aan de voorzijde van de hals en heeft de vorm van een vlinder. Een gezonde schildklier is relatief klein en niet of nauwelijks zichtbaar. In de schildklier worden hormonen aangemaakt die van groot belang zijn in vrijwel alle delen van je lichaam. Deze hormonen spelen onder andere een rol in de groei en in de stofwisseling. Ook als het gaat om de geestelijke gesteldheid en gemoedstoestand spelen deze hormonen een rol. De meest voorkomende klachten van de schildklier zijn: een traag werkende schildklier of – iets minder gebruikelijk – een te snel werkende schildklier

Wat zijn de symptomen van een trage schildklier?

De medische term voor een traag werkende schildklier is hypothyreoïdie. Chronische vermoeidheid zonder duidelijke aanleiding, gewichtstoename of ondanks leefstijlaanpassingen niet kunnen afvallen, zijn veelvoorkomende klachten bij een te traag werkende schildklier. Ook cognitieve klachten, bijvoorbeeld vergeetachtigheid, kunnen samenhangen met hypothyreoïdie. Het gebeurt regelmatig dat deze vrij algemene klachten als ouderdomsklachten worden gezien.

Welke klachten kun je ervaren bij een te snel werkende schildklier? 

Een te snel werkende schildklier noemen we in medische termen hyperthyreoïdie. Hyperthyreoïdie geeft opvallende klachten, maar komt minder vaak voor dan een te traag werkende schildklier. Bij een te snel werkende schildklier kun je een snelle of onregelmatige hartslag ervaren, dit noem je aritmie. Ook hartkloppingen komen regelmatig voor. Daarnaast kun je last hebben van overmatig zweten en trillende handen en vingers. Vaak zijn er bij een te snel werkende schildklier ook psychische klachten, zoals: angstaanvallen, geprikkeldheid en nervositeit. Ook miskramen en gewichtsverlies kunnen worden veroorzaakt door een te snel werkende schildklier. Zelfs de gezondheid van het bot en het suikergehalte in het bloed kunnen negatief worden beïnvloed door hyperthyreoïdie. 

Wat hebben schildklierklachten en hart- en vaatziekten met elkaar te maken? 

Er is een verband tussen schildklierproblemen en hart- en vaatziekten. Een te snel werkende of te langzaam werkende schildklier heeft invloed op het hartritme. Hierdoor kunnen een te traag hartritme (bradycardie) en een te snel hartritme (tachycardie) voorkomen. Naast de andere hinderlijke klachten die schildklierproblemen kunnen veroorzaken, is dit een belangrijke reden om schildklierklachten bijtijds te signaleren. 

Hoe kun je je laten testen op schildklier klachten? 

Twijfel je of je klachten veroorzaakt worden door een probleem met je schildklier? Newmedix werkt met uitgebreide en nauwkeurige testen die zowel het T3, T4 als het TSH-hormoon meten. Deze test is uitgebreider dan de test die normaal gesproken wordt aangeboden. Voor deze onderzoeken werken wij samen met gerenommeerde en erkende laboratoria. Deze complete test geeft een goed beeld van de waarden van verschillende schildklierhormonen. 

T3, T4 en TSH-test bij schildklierprobleem

De TSH-waarde geeft aan hoeveel schildklierstimulerend hormoon de hypofyse afgeeft. De schildklier zelf maakt twee soorten hormoon aan. De T3-waarde geeft aan hoeveel er van het ene hormoon aanwezig is (trijodothyronine); de T4-test geeft aan wat de waarde is van het tweede hormoon (thyroxine). Andere mogelijke testen voor de schildklier zijn: vrije T3, vrije T4, Reverse T3 en de waarden van schildklier-antistoffen. Ook vitamines kunnen de schildklierfunctie beïnvloeden: hiervoor testen we op de waarden van jodium en selenium. Samen geven de waarden en uitkomsten van deze testen optimaal inzicht in een eventueel schildklierprobleem. Is er inderdaad sprake van een schildklierprobleem? Dan is overleg mogelijk over de juiste behandeling. Wanneer uit deze waarden blijkt dat het niet aan de schildklier ligt, dan kun je dit in elk geval wegstrepen. Je kunt dan op zoek gaan naar andere onderliggende oorzaken voor jouw klachten.

Aandacht voor jouw (schildklier-)probleem 

Heb je klachten waarvan je vermoedt dat ze veroorzaakt kunnen worden door een probleem met de schildklier? Blijf hier dan niet mee rondlopen! Veelvoorkomende schildklierproblemen zijn goed te behandelen, waardoor de soms ernstige klachten al binnen relatief korte tijd verminderen of zelfs verdwijnen. Met onze korte schildklier symptomen-check krijg je snel en eenvoudig helderheid of jouw klachten aanleiding geven tot nader onderzoek.


Vraag direct een gratis adviesgesprek aan!

Heb je vragen naar aanleiding van de uitkomst van de test, twijfel je nog of de symptomen die je ervaart veroorzaakt worden door een te langzaam werkende schildklier of juist een te snel werkende schildklier? Of heb je andere klachten die tot nu toe onverklaarbaar zijn en vraag je je af of er iets anders aan de hand kan zijn? Maak dan vandaag nog een afspraak voor een gratis adviesgesprek of bel ons op: 040-7113026. We luisteren graag naar je verhaal, en vertellen je meer over onze unieke visie op gezondheid.

Colorlib newmedix 0

Chronische darmontsteking symptomen en behandeling

De behandeling en symptomen van een chronische darmontsteking

De darm vormt de basis van onze gezondheid. Maar wat als juist daar het probleem zit? Dit is het geval bij een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Een darmontsteking veroorzaakt vaak ernstige klachten. Veel patiënten komen de dag alleen ‘normaal’ door met het gebruik van zware medicatie. Maar helaas: door deze medicijnen raakt de darmflora vaak juist meer uit balans. Wij denken dat dit anders kan.Veel van onze patiënten lopen jaren rond met klachten en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Naast het onderdrukken van eventuele symptomen biedt de reguliere zorgt hen vaak weinig. Onze aanpak is anders. We bekijken de patiënt als individueel persoon om de balans in het lichaam terug te brengen.

Hoe zit het bijvoorbeeld met de vitamines? Tekorten komen vaak voor bij mensen met een chronische darmontsteking. Ook houden we rekening met bacteriën, stress, overgevoeligheden, medicijngebruik en glysofaat: dat is een onkruidverdelger die weleens in onze voeding terechtkomt. Maar wat houdt een chronische darmontsteking precies in? Wat zijn de symptomen, oorzaken en behandelmethoden? In deze blog vertellen we hier meer over.

 

Chronische darmontsteking symptomen

Zoals eerder genoemd, zorgt een chronische darmontsteking voor erg nare klachten. Toch komen deze problemen helaas bij veel mensen voor. Zo’n 90.000 mensen lijden momenteel aan een chronische darmontsteking. Zo’n 55.000 daarvan hebben colitis ulcerosa en 35.000 hebben Crohn. De symptomen van deze twee aandoeningen verschillen.

Symptomen van de ziekte van Crohn

Mensen die lijden aan de ziekte van Crohn hebben vaak last van diarree, maar niet altijd. Ook komen buikpijn, gewichtsverlies en klachten rond de anus vaak voor. In bepaalde gevallen hebben Crohnpatiënten ook last van bloed en slijm bij de ontlasting of zelfs darmvernauwingen, maar dit komt minder vaak voor.

Colitis ulcerosa symptomen

Hoewel de symptomen van Crohn en colitis op elkaar lijken, zijn ze niet hetzelfde. Waar mensen met Crohn vaak diarree hebben en soms bloed of slijm bij de ontlasting, hebben patiënten met colitis deze drie symptomen bijna altijd. Buikpijn en gewichtsverlies komen bij colitis juist minder voor, maar wel regelmatig. Een symptoom dat je bij colitis ulcerosa zelden tegenkomt, is een darmvernauwing. Daarnaast zijn klachten rondom de anus, die vaak voorkomen bij Crohn, bij colitis zeldzaam.

Oorzaken van een chronische darmontsteking

Men doet nog altijd veel onderzoek naar de oorzaken, triggers en risicofactoren voor een chronische darmontsteking. Inmiddels weten we dat er sprake is van een genetische factor, stress een belangrijke trigger is en er een groot verband bestaat met het dieet. Ook hebben veel patiënten last van bepaalde intoleranties of voedselovergevoeligheden. Lees in deze blog wat het verschil is tussen voedselallergie, gevoeligheid of intolerantie. Hieronder een aantal mogelijke ‘oorzaken’ van een chronische darmontsteking, voor zover we dat nu weten.

1. Stress verergert de klachten

In tegenstelling tot wat men vroeger dacht, is stress niet dé oorzaak van een chronische darmontsteking. Toch heeft het wel een grote invloed op het verloop van het ziektebeeld. In een stressvolle periode ervaren patiënten vaak opvlammingen van de darmontsteking. Heb je de ziekte van Crohn of lijdt je aan colitis ulcerosa? Dan is het verstandig om stress zoveel mogelijk te voorkomen.

2. Bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken meer ontstekingen

Een gezond voedingspatroon bevat granen, peulvruchten, fruit en groenten. Dat geldt ook voor mensen met een chronische darmontsteking. In culturen waar ze het bovenstaande, eenvoudige dieet volgen, komen dergelijke darmklachten veel minder voor. Een anti-inflammatoir dieet helpt patiënten richting zo’n gezonder dieet. Ontstekingen verergeren met name door dierlijke eiwitten, geraffineerde voedingsmiddelen, verkeerde vetten en suikers. Veel darmklachten? Dan is het verstandig om je daarnaast eens te laten testen op voedingsintoleranties.

3. Antibioticagebruik

Heb je al vaker een antibioticakuur gehad en lijdt je aan Crohn of colitis? Dan ben je niet de enige. Dergelijke kuren zorgen ervoor dat goede darmbacteriën worden vernietigd, terwijl de slechte bacteriën zich vermenigvuldigen. Dit terwijl je de goede bacteriën zo hard nodig hebt voor je immuunsysteem, vitamineopname en genetische expressie.

4. Glysofaatgebruik wordt vaak onderschat

Glysofaat is een giftig middel dat ervoor zorgt dat onkruid wordt verdelgd. Het is een van de stoffen die veelvuldig in ons milieu aanwezig is. Onderzoekers hebben recentelijk aanwijzingen gevonden dat deze stof een belangrijke oorzaak kan zijn bij verschillende ziektes, waaronder chronische darmontstekingen. Mocht je hier meer over willen weten, neem dan zeker een kijkje in ons e-book over chronische darmontsteking.

5. Vitamine D tekort 

Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat colitis patiënten vaak enorm gebaat zijn bij het innemen van vitamine D. Het zou zelfs de kwaliteit van leven zelfs aanzienlijk verbeteren. Dit onderzoek werd uitgevoerd met patiënten die voorafgaand een vitamine D tekort hadden. Mogelijk heeft een dergelijk tekort dus ook iets te maken met het ontstaan van een chronische darmontsteking.

6. Microbioom

Ook een disbalans van het microbioom speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ons microbioom, oftewel onze darmflora, functioneert het beste wanneer de juiste bacteriën in de juiste mate aanwezig zijn. Dit zien we ook veel terug in onderzoeken naar het ziekteverloop van een chronische darmontsteking. Zo zou een tekort aan de prausnitzii bacterie of juist een teveel aan de slechte LPS bevattende bacteriën niet bevorderlijk zijn. LPS, lipopolysaccharide is een groot molecuul met toxische activiteit. Wil je meer te weten komen over het microbioom? Bekijk dan deze lezing: Het microbioom (darmflora); de fundering van onze gezondheid.

De rol die het microbioom speelt bij een chronische darmontsteking onderstreept nogmaals het belang van prebiotica. Prebiotica zijn voedingsvezels die onze goede darmbacteriën voeden. En de goede bacteriën hebben we hard nodig, zeker colitis en Crohn patiënten. Ze produceren namelijk het ontstekingsremmende vetzuur genaamd butyraat.

7. SIBO

Een groot percentage van mensen met colitis en Crohn heeft tevens als onderliggend probleem SIBO. Lees hier meer over de SIBO aandoening

 

Chronische darmontsteking behandeling

Via de conventionele weg worden patiënten met een chronische darmontsteking vaak behandeld met anti-inflammatoire middelen. Dit zijn medicijnen die ervoor moeten zorgen dat de ontsteking verminderd, zoals sulfasalazine, mesalamine, olsalazine en corticosteroïden (zoals Prednison). Hoewel deze middelen kunnen werken, hebben ze erg vervelende bijwerkingen.

In de praktijk van Newmedix vinden we gelukkig vaak oplossingen waarbij het niet noodzakelijk meer is om deze medicijnen te gebruiken. In onze e-book lees je meer over onze behandelmethoden. Hieronder vatten we enkele van onze methoden kort samen.

1. Low dose naltrexone (LDN)

Dit is een middel met een immuunmodulerend effect. Dat wil zeggen: het brengt een overactief immuunsysteem weer tot rust. Hierdoor kunnen ontstekingsreacties verminderen.

2. Colitis ulcerosa-dieet

Per patiënt kijken we wat er beter kan in de voeding. Hierin ondersteunen we uitvoerig met behulp van verschillende dieetvormen. We kijken naar voeding overgevoeligheden en maken eventueel gebruik van een eliminatiedieet waarbij we bekende voedingstriggers elimineren en vervolgens weer introduceren. Is er sprake van SIBO? Dan kunnen we het fodmap dieet toepassen.

3. Cannabidoïde olie

Cannabioïde olie (CBD) staat ook wel bekend als wietolie, en kan schijnbaar effectief helend werken voor mensen met colitis en Crohn.

4. Boswellia serrata

Dit is een natuurlijke stof die steeds water wordt gebruikt bij auto-immuunziekten van de darm, met dezelfde soort werking als Prednison. 

5. Curcumine

Dit middel bevat sterke ontstekingsremmende eigenschappen door het remmen van verschillende ontstekingsvormende stoffen.

6. Omega 3-vetzuren

Het is bij Newmedix standaard protocol om hoge doseringen omega 3 vetzuren toe te passen voor het verminderen van ontstekingen.

7. Ozon-behandeling

Een in Nederland nieuwe methode, maar in het buitenland al meer erkent. Ozongas remt ontstekingen en bevordert het herstel van weefsel.

8. Pre- en probiotica

Zoals eerder al beschreven, is het supplementeren van pre- en probiotica vaak van toegevoegde waarde.

9. Vitamine- en mineralenbalans herstellen

Niet alleen een vitamine D-tekort, maar ook tekorten aan andere vitamines en mineralen maken de chronische darmontsteking niet veel beter. Daarom sporten we tekorten op en vullen we deze aan. Denk hierbij naast vitamine D bijvoorbeeld aan ijzer, vitamine B12 en foliumzuur.


Hulp nodig bij jouw chronische darmontsteking?

Wil je weten of Newmedix jou kan helpen? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek. We kunnen meestal meer voor je betekenen dan je denkt.

 

Gratis E-Book: Effectieve behandeling van een Chronische Darmonsteking

Klik en download ons gratis e-book ‘Effectieve behandeling van een chronische darmontsteking

Effectieve behandeling chronische darmontsteking

Colorlib newmedix 0

Behandeling hartfalen door metabole cardiologie

Een goed werkend hart is letterlijk van levensbelang. Maar wat nu als jouw hart ineens niet zo keurig meer klopt? Hartfalen is wereldwijd een groot probleem. Maar liefst 20 à 30% van de mensen krijgt er ooit mee te maken. Tegenwoordig kunnen we gelukkig steeds meer, op een minder ingrijpende manier behandelen. Ook kan je zelf een hoop preventieve maatregelen nemen. Toch zijn we er nog lang niet: cardiologisch onderzoek brengt steeds meer nieuwe inzichten en methoden aan het licht. Veel hartpatiënten gebruiken talloze soorten medicaties. Soms is dat nodig, maar het uitgangspunt moet zijn om dát te doen wat voor die specifieke patiënt juist is. Metabole cardiologie is een behandeling tegen hartfalen die, naast de reguliere hartfalen behandeling, voor veel hartpatiënten ondersteuning kan bieden. Newmedix is gespecialiseerd in het toepassen van deze behandelvisie bij hartfalen, die uitgaat van ‘oorzaak en gevolg’. Wat kan je zelf doen om je kans op hartfalen te verminderen? En wat is metabole cardiologie precies?

Preventieve maatregelen tegen hartfalen

De kans op hart- en vaatziekten kan aanzienlijk verhogen bij verschillende risicofactoren. Heb je bijvoorbeeld overgewicht of rook je? Dan is de kans dat je last van je hart krijgt een stuk groter! Gelukkig biedt een actieve en gezonde levensstijl hiervoor uitkomst. Voorbeelden van preventieve maatregelen die jij zelf kan nemen, zijn:

Gezonde voeding met voldoende vezels, vitamines, mineralen, antioxidanten en omega 3 vetzuren
Zorgen dat je minstens 30 minuten per dag actief in beweging bent;
Stoppen met roken, mocht je dat doen;
 … en nog veel meer!

Hartfalen behandeling via metabole cardiologie

Mocht je hart toch niet helemaal lekker meer lopen, dan is het voor preventieve maatregelen al te laat. Newmedix gelooft in de visie van metabole cardiologie als aanvullende behandeling bij hartfalen. Wat houdt dit precies in? Daarover heeft Tim Kors van Newmedix een interessant interview gehouden met de Amerikaanse cardioloog Dr. Stephen Sinatra. Bekijk die video hier:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=iHhQZrEryg4[/embedyt]

Met metabole cardiologie willen we eigenlijk de energie aanmaak in je lichaam de juiste kant op sturen. Adenosinetrifosfaat (ATP) is de energiedrager van ons lichaam. Deze energie hebben we hard nodig voor bijvoorbeeld celgroei, de productie van hormonen en talloze andere lichaamsprocessen. Gelukkig maken onze cellen ATP gewoon helemaal zelf. Bij metabole cardiologie gebruiken we bepaalde voedingssupplementen die de aanmaak van ATP kunnen bevorderen en versnellen. Als je de ATP-aanmaak stuurt, zorgt dat voor meer energie aanmaak in je hartspiercellen. Op die manier kan de aanvulling van metabole cardiologie de resultaten van de reguliere cardiologische behandeling bij hartfalen naar een hoger niveau brengen.

Waarom heeft je hart ATP nodig?

Met metabole cardiologie zorgen we er dus voor dat je lichaam efficiënter ATP kan aanmaken. Maar waarom hebben mensen met hartfalen eigenlijk meer ATP nodig? Dat heeft alles te maken met onze mitochondria: celorganellen van slechts 1 micrometer die de omzet van energie in ons lichaam regelen. Iedere mitochondrium maakt energie aan, dus ATP. Ter vergelijking: in de spiercellen van je biceps zitten zo’n 200 mitochondria per cel, maar in hartspiercellen zitten er maar liefst zo’n 5000 per cel! Je hart heeft ongeveer het formaat van je vuist. Een derde deel daarvan bestaat dus uit mitochondria. Dat is maar goed ook! Het hart is altijd druk aan het pompen. Dat kost een hoop energie. Alle ATP die nodig is voor het kloppen van je hart, wordt dus aangemaakt vanuit je mitochondria. Door de mitochondria een handje te helpen, kan jouw hart de energie nóg efficiënter gaan aanmaken.

Hartfalen natuurlijk behandelen met ATP aanmaak

Er bestaat helaas geen medicijn dat op zichzelf de aanmaak van energie stimuleert. Wat we wél kunnen doen, is hartcellen de juiste voedingsstoffen geven om dit werk zelf op te pakken. Dat doen we door supplementen van bijvoorbeeld co-enzym q10, D-ribose, l-carnitine en magnesium te nemen. Deze stoffen helpen namelijk bij de aanmaak van ATP. Bovendien is magnesium betrokken bij zo’n 300 verschillende enzymatische reacties in het lichaam. Dergelijke supplementen kan je gewoon oraal slikken, maar intraveneus toedienen is in sommige gevallen ook een optie. Cardioloog Dr. Stephen Sinatra heeft op die manier zelfs patiënten kunnen behandelen met ernstige hartritmestoornissen.

Waarom hoorde je niet eerder van metabole cardiologie?

Steeds meer cardiologen beginnen de metabole cardiologie te begrijpen en erkennen. Helaas kom je er nog weinig mee in aanraking binnen de reguliere zorg. Hoe komt dat eigenlijk? Sommige methoden en hartfalen behandelingen hebben tijd nodig voordat ze algemeen geaccepteerd worden. De resultaten van metabole cardiologie zijn echter al uit vele gevallen gebleken. Dr. Stephen Sinatra vertelde bijvoorbeeld over de vele patiënten die hij heeft gezien, waarvan sommigen eigenlijk een harttransplantatie nodig hadden. Zelfs hijzelf was ervan onder de indruk toen zij deze transplantatie bleken te weigeren vanwege onder andere metabole cardiologie. Zoals Sinatra het zelf zegt: ‘er is iets magisch aan ATP.’ Het toevoegen van deze methode aan de rest van je cardiologie hartfalen behandeling, kan dus letterlijk van levensbelang zijn!

Meer weten over metabole cardiologie? Gratis Adviesgesprek!

Heb je last van een verhoogd risico op hartfalen en ben je benieuwd wat Newmedix voor jou kan betekenen? Wij leggen je graag uit hoe metabole cardiologie je huidige behandeling tegen hartfalen kan verrijken. Bij Newmedix sporen we altijd de oorzaak van jouw klachten op. Voel je dan ook vrij om jouw persoonlijke situatie aan ons voor te leggen in een gratis adviesgesprek.

Colorlib newmedix 0

SIBO: kun jij deze darmaandoening hebben?

SIBO staat voor ‘small intestinal bacterial overgrowth’. Deze darmaandoening doet zich voor wanneer er een overgroei is aan bepaalde gisten of bacteriën in het maag-darmstelsel. Dit komt vaak voor bij het prikkelbaredarmsyndroom. Vaak is het zo dat bacteriën die in de dikke darm thuishoren, in de dunne darm terechtkomen. Dat leidt tot vervelende, levensbelemmerende klachten.

Wat houdt SIBO precies in? Wat zijn de symptomen en hoe wordt de diagnose gesteld? Maar nog belangrijker: zou jij SIBO kunnen hebben en zo ja, wat zouden we hier dan aan kunnen doen?

SIBO: Small intestinal bacterial overgrowth

Sibo is dus een bacteriële overgroei in de dunne darm. In maar liefst 70% van de gevallen is SIBO de oorzaak van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). In de dikke darm bevinden zich maar liefst 100 miljard bacteriën per milliliter. Dat is veel meer dan in de dunne darm. Daar vind je normaal gesproken zo’n 10 miljoen bacteriën per milliliter.

Deze bacteriële verdeling kan ook uit balans zijn. Als teveel dikke darm bacteriën zich naar de dunne darm verplaatsen, wordt je voeding dus te vroeg verteerd. Daardoor krijg je niet alleen een tekort aan calorieën, vitamines en mineralen, maar ook een toename in darmgassen. Niet zo fijn, dus!

SIBO symptomen

Indien je lijdt aan SIBO, heb je last van chronische, darmgerelateerde klachten die meer dan drie maanden aanhouden. Onder die klachten valt bijvoorbeeld:

– Buikpijn;
– Opgeblazen gevoel;
– Winderigheid;
– Veranderingen in de stoelgang;
– Dunne ontlasting
– Obstipatie
– Misselijkheid;
– Vermoeidheid;
– Eczeem;
– Depressie.

Helaas is het zo is dat SIBO ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken. Dit kan de kwaliteit van leven ontzettend beïnvloeden. Ook komt het significant vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

SIBO test Nederland: de diagnose

Denk je last te hebben van SIBO? Dan kan dat in Nederland getest worden. Newmedix gebruikt een eenvoudige en effectieve manier om SIBO vast te stellen: een ademtest. De gassen die worden veroorzaakt door de bacteriële overgroei worden namelijk via de longen uitgeademd. Dat kunnen we in de ademhaling meten! Hoe gaat dit in zijn werk?

1. Lactulose als teststof
Als je een ademtest doet, zoals ook voor de lactose- of fructose-intolerantie ademtest, wordt je gevraagd een teststof in te nemen. In het geval van SIBO is deze teststof lactulose. Lactulose kan normaal gesproken niet verteerd en opgenomen worden door de dunne darm. In het geval van SIBO, wordt lactulose wél gefermenteerd door bacteriën.

2. Waterstof en/of methaangassen
Heb je SIBO, dan zullen er verschillen merkbaar zijn in jouw adem. De ademtest kan erop wijzen dat je bijvoorbeeld waterstof of methaangassen uitademt. Met behulp van de SIBO-ademtest worden deze gassen geregistreerd.

3. Locatie van de SIBO bepalen
Ook kan je met de ademtest achterhalen waar de bacteriële overgroei plaatsvindt. Het is mogelijk precies te achterhalen waar de vervelende bacteriën zich bevinden. Zo kan Newmedix de ziekte beter inschatten en een meer op maat gemaakte behandeling creëren.

SIBO behandeling

Over het algemeen wordt SIBO behandeld met behulp van voeding. Er is dan ook een specifiek SIBO-dieet: een dieet bij bacteriële overgroei. Dat is stap één van de behandeling.

Stap 1: SIBO Dieet

Vaak laten we patiënten eerst, voor ongeveer één à twee weken, een dieet volgen met weinig koolhydraten en vezels. Wel bijvoorbeeld gezonde vetten, zoals olijfolie. Zuivelproducten zijn niet toegestaan, want daar zitten weer suikers in. Zo vermijd je de voedingsmiddelen die de bacteriële groei bevorderen.

Vervolgens ga je langzaamaan ‘low FODMAP’-voeding toevoegen. Dat zijn voedingsmiddelen die weinig suikers bevatten. Gaat dit goed, dan voeg je langzaamaan steeds meer producten toe. Denk hierbij aan broccoli, aardbeien, kip en erwten.

Stap 2: verkeerde bacteriën doden, goede bacteriën toevoegen

Daarna volgt een kuur met de zogeheten ‘killers’. Dit zijn medicijnen die de vervelende micro-organismen laten uitsterven. Deze bacteriën verstoppen zich vaak in een slijmerige biofilm, waarmee ze zich vasthechten aan de darmwand. Daarom proberen we ook deze biofilm af te breken met behulp van “biofilm busters”. Om de darmen gezond te houden, starten we hier ook met probiotica.

Stap 3: SIBO dieet verder uitbouwen

Hierna mogen enkele high FODMAP-producten worden toegevoegd. De bacteriën houden hiervan! Ze worden dan ook uit de biofilm getrokken en door de ‘killers’ aangepakt. Uiteindelijk kan de patiënt steeds normaler gaan eten.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Last van SIBO? Pas op voordat je zelf aan de slag gaat met probiotica. De meeste probiotica maken SIBO namelijk erger! Wil je het goed doen, dan zoek je professionele hulp. Newmedix kan je daar goed bij helpen. Klik en plan direct een gratis adviesgesprek in.

Colorlib newmedix 0

Functionele geneeskunde: wat is dat precies?

Loop je al enige tijd met klachten rond en heb je al menig arts gezien, zonder resultaat? Tijd voor verandering! Functional medicine (ofwel, functionele geneeskunde) is een medische geneeswijze uit de 21e eeuw. Misschien biedt het een oplossing voor jouw klachten.

Newmedix is in feite een centrum voor functionele geneeskunde. Dat houdt in: wij richten ons op jouw persoonlijke gezondheid, in plaats van op ziekte. In de reguliere gezondheidszorg krijgen patiënten vaak allemaal dezelfde behandeling voor de symptomen. Wij kijken liever naar de achterliggende oorzaak voor een preventieve behandeling.

Ben je benieuwd wat functionele geneeskunde voor jou kan betekenen?

Wat is functionele geneeskunde?

Functional medicine richt zich op traditionele geneesmethoden. Dat is niets spiritueels, maar gaat uit van de grondbeginselen van een gezond lijf, zoals voldoende lichaamsbeweging, de juiste voeding, vitamines, mineralen, antioxidanten, meditatie en slaap. Kortom: wij werken met levensstijlveranderingen.

Hoewel een gezond leven gelijk staat aan een gezond lijf, schrijven de meeste reguliere artsen vooral veel medicijnen voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloeddrukmedicatie in plaats van een mineraalrijk dieet, of antidepressiva in plaats van meditatie.

Functionele geneeskunde is dus meer oorzaakgericht. Newmedix wil dan ook de oorzaak opsporen in plaats van de symptomen bestrijden. Binnen de reguliere geneeskunde (conventional medicine) is helaas nog weinig ruimte voor deze denkwijze.

Conventional medicine vs functional medicine

In de tabel hieronder zie je de belangrijkste verschillen tussen de reguliere geneeskunde en functionele geneeskunde. Wil je nog meer informatie? Bekijk dan bijvoorbeeld deze video. Hierin wordt uitgelegd waarom jouw reguliere arts je nog niet heeft doorverwezen naar een praktijk voor functionele geneeskunde, zoals Newmedix.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=0M7CX4yd4mE[/embedyt]

 

Functionele geneeskunde Conventionele geneeskunde
        Gericht op gezondheid         Gericht op ziekte
        Holistische maatwerkbehandeling         Iedereen wordt op dezelfde manier behandeld
        Gericht op de onderliggende oorzaak         Gericht op symptomen
        Houdt rekening met de biochemische individualiteit         Negeert biochemische individualiteit
        Preventieve benadering         Reactieve benadering

 

 

Waarom hebben we functionele geneeskunde nodig?

De laatste tijd wint functionele geneeskunde terrein in Nederland. Deze oorzaakgerichte aanpak is dan ook hard nodig! Hieronder 5 punten die de relevantie van functional medicine benadrukken.

 1.     De reguliere geneeskunde ziet patiënten niet voldoende als individuen

Ieder lichaam heeft een andere genetische samenstelling. Hoe jij op bepaalde voeding, toxines en andere omgevingsfactoren reageert, is geheel uniek. Dit is dan ook enorm belangrijk bij het ontstaan van chronische ziekten. Bij functional medicine speelt dit een centrale rol.

 1.   Er zijn wereldwijd steeds meer complexe, chronische ziekten

Het aantal mensen met hartaandoeningen, diabetes, prikkelbaredarmsyndroom, chronische vermoeidheid, fibromyalgie, psychische aandoeningen, reuma en andere auto-immuunziekten neemt exponentieel toe. Kortom: er blijkt een andere werkwijze nodig.

 1.   De rol van voeding op moleculair en cellulair niveau is onderbelicht

Uit recente onderzoeken blijkt steeds meer het belang van voedingsevaluatie voor het beheersen van chronische aandoeningen. Voeding heeft namelijk zelfs effect op de cellen in je lichaam! Helaas zijn veel reguliere voeding professionals hier niet voldoende in opgeleid.

 1.   Levensstijlveranderingen kunnen de gezondheid definitief herstellen

Uiteindelijk wil je natuurlijk voor altijd van je klachten af. Zelfs bij veel chronische aandoeningen kan de gezondheid soms volledig herstellen door voedings- en levensstijloplossingen. Een centrum voor functionele geneeskunde kan hierbij helpen.

Veelvoorkomende onderliggende oorzaken

In de praktijk van Newmedix komen we veel verschillende verhalen tegen. Iedere situatie nemen we even serieus: we zoeken de specifieke oorzaak op voor die persoon. Precies zoals dat volgens de functionele geneeskunde zou moeten. Toch zijn er ook vaak overeenkomsten. Onderliggende oorzaken die we vaak tegenkomen, zijn:

        Tekorten aan vitaminen, mineralen, vetzuren en antioxidanten;

        Hormonale verstoringen;

        Belasting van chemische stoffen zoals zware metalen of pesticiden;

        Verstoringen van het microbioom in de darmen (darmflora);

        Enige mate van ontstekingsactiviteit;

        Aanhoudende infecties;

        Intoleranties of allergieën;

        Cellulaire disfuncties;

        Verstoringen van het immuunsysteem (zoals leaky gut);

        Belemmerende emotionele patronen.

Functionele geneeskunde zelf ervaren?

Krijg je ook altijd crèmes bij huidirritatie, maagbeschermers bij verteringsproblemen of prednison bij gewrichtspijn? Het zou beter zijn om in deze gevallen intoleranties op te sporen, ontgiftingsprocessen te verbeteren, de darmflora te herstellen en oorzaken van ontstekingen bloot te leggen. Ben je benieuwd of Newmedix iets voor jou kan betekenen? Plan dan gratis een adviesgesprek in.

Onze werkwijze

 1.     Bij Newmedix starten we altijd met een intakegesprek. Wat zijn jouw exacte klachten en waar kunnen we jou bij helpen? Tijdens deze eerste afspraak wordt ook een functioneel laboratoriumonderzoek gestart. Hiervoor is een sample nodig van jouw bloed, urine, ontlasting of speeksel.
 2.     Twee à drie weken na de eerste afspraak is de uitslag van het laboratoriumonderzoek binnen. We bespreken de resultaten uitvoerig met je en stellen een persoonlijk behandelplan op.
 3.     Daarna volgt de daadwerkelijke behandeling. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit voedingsaanpassingen of supplementen. Het kan ook dat we gaan voor infusen, injecties of MBCT, of we besluiten samen dat vervolgonderzoek nodig is.
 4.     Waar nodig vinden er vervolgconsulten plaats. Het liefst gaan we door tot we jouw persoonlijke oorzaak hebben gevonden en je klachten aanzienlijk zijn verminderd.

 

 

Colorlib newmedix 0

Ferritine verhogen bij ijzertekort symptomen

Ferritine verhogen? Vooral bij veel menstruerende vrouwen komt het ferritinegehalte onder de 50 ng/ml. Dat wil zeggen: ze lijden aan ijzertekort. Wat houdt ferritine precies in? Wat zijn de symptomen van ijzertekort en wat kan je doen om jouw ferritine tekort aan te vullen?

Wat is een ferritinewaarde?

Een te laag ferritinegehalte wijst op een ijzertekort. Hoe zit dat precies? Als we de ferritine in je bloed meten, meten we niet het ijzergehalte zelf. Ferritine is namelijk het eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer aan de rode bloedcellen.

Ferritine normaalwaarden

Kortom: heb jij last van ijzergebrek, dan zal je ferritinewaarde ook laag zijn. Bij Newmedix streven we naar een ferritinegehalte dat ongeveer tussen de 100 ng/ml en 120 ng/ml ligt. Vooral veel menstruerende vrouwen redden deze streefwaarden niet.

Is jouw ferritinegehalte lager dan 50 ng/ml? Dan wil je je ferritine verhogen en raden we een persoonlijk behandeltraject aan. De vereiste hoeveelheid ijzer wordt namelijk per persoon bepaald. Zo kunnen we de behandeling specifiek op jou afstellen. Wil je meer informatie? Plan dan direct een gratis adviesgesprek in.

Ferritine te laag: oorzaak in voeding, leefstijl of bloedverlies

Een ijzertekort kan verschillende oorzaken hebben. Zo valt bijvoorbeeld op dat bloedverlies, zoals tijdens de menstruatie, tot een tekort aan ferritine kan lijden. Ook lange fysieke inspanning en onjuiste voeding kunnen een oorzaak zijn. Vegetariërs hebben bijvoorbeeld een hoger risico op ijzertekort. Maar: soms kan je hier zelf weinig aan doen. Mogelijk neemt je lichaam gewoon te weinig ijzer op. In onze persoonlijke behandeling achterhalen we de exacte oorzaken van jouw ferritinetekort om vervolgens je ferritine weer te verhogen. 

Laag ferritine zonder anemie

IJzergebrek kan zich ook voordoen zonder anemie (bloedarmoede). Vaak ontstaat pas na jaren van ijzergebrek de zogenaamde ijzergebrek-anemie. Heb je dus wel een laag ferritinegehalte, maar geen bloedarmoede? Dan is dat goed nieuws: anemie betreft het laatste stadium van ijzergebrek.

Symptomen van ijzertekort

Een goede ferritinewaarde kan veel vervelende symptomen voorkomen. IJzertekort leidt dan ook tot zeer levensbelemmerende klachten. Vaak hebben patiënten geen idee van de oorzaak. Een aantal voorbeelden van ijzertekort symptomen, zijn:

        Duizeligheid

        Hoofdpijn

        Haarverlies

        Rusteloze benen

        Depressie

        Slaapproblemen


Ferritine verhogen vanuit huis

Denk of weet je dat je last hebt van een laag ferritinegehalte? Om hierachter te komen dat je de zelftest ijzerdeficiëntiesyndroom doen. Bij Newmedix kijken we vervolgens naar de bloedwaarden, waardoor een voorlopige ijzertekortdiagnose kan worden gesteld. De daadwerkelijke diagnose kan pas gesteld worden na de behandeling. Mocht je ijzergehalte verhoogd zijn, terwijl je klachten niet zijn afgenomen? Dan kan er meer aan de hand zijn.

 

Vermoed je IJzertekort? Doe de Check!

 

Wat kun je zelf doen?

Lijd je aan ijzergebrek, dan kan je daar zelf een aantal dingen aan doen. Het is helaas al tientallen jaren duidelijk dat ijzertabletten hiervoor niet erg effectief zijn. Bovendien worden ze niet altijd goed verdragen. Daarom zijn wij overgestapt op intraveneuze toediening. Hoewel dit volgens ons de juiste wijze is om het ijzergehalte op peil te brengen in het geval van een tekort, zou je zelf eerst de onderstaande dingen kunnen proberen, zonder naar de ijzertabletten te grijpen.

        Eet ijzerrijke voeding
Bij een gebalanceerd eetpatroon zou je voldoende ijzer uit je voeding moeten kunnen halen. Zeker voor vegetariërs en veganisten is dit een belangrijk punt. Veel vlees- en zuivelproducten zijn namelijk rijk aan ijzer. Eet je geen dierlijke producten, zorg er dan voor dat je voldoende ijzerrijke plantaardige producten eet. Denk daarbij aan bijvoorbeeld haver, spinazie, noten en verschillende soorten bonen.

        Let ook op wat je drinkt
De absorptie van ijzer kan moeilijker gemaakt worden door bepaalde voedingsstoffen en mineralen. Veel van deze stoffen vind je in geliefde drankjes zoals rode wijn, melk en koffie. Hoewel het niet noodzakelijk is deze producten te schrappen, zou het je goed kunnen doen om af en toe je drankje te vervangen door een glas water.

        Vitamine C kan helpen!
Denk je wel veel ijzer binnen te krijgen, maar toch aan een ijzertekort te lijden? Het omzetten van ijzer naar ferritine gebeurt in je maag. Je maagsap bestaat uit vitamine C en zoutzuur. Mocht je te weinig vitamine C in je maag hebben, dan kan dit proces verstoord raken. Grijp dus wat vaker naar citrusvruchten, broccoli en paprika!

 Bovenstaande kan je natuurlijk proberen, als je ferritinegehalte te laag is, kan het absoluut geen kwaad om eens een adviesgesprek aan te vragen.

 

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Ferritine verhogen? Bij Newmedix kijken we naar oorzaken en oplossingen van o.a. deze oorzaken. Symptoombestrijding: daar houden we niet van! Wil je meer weten over onze visie op en behandeling van het ijzer deficiëntie syndroom? Download dan ons e-book: Het meest onderschatte gezondheidsprobleem bij vrouwen: ijzertekort!

De behandelingen van Newmedix hebben een zeer persoonlijke invalshoek. Het kan dan ook geen kwaad om direct een adviesgesprek in te plannen. We bespreken graag met je hoe we jou van je klachten af kunnen helpen. Een adviesgesprek plan je gemakkelijk hier: adviesgesprek inplannen.

 

Colorlib newmedix 0

Voedselallergie, voedselgevoeligheid en voedselintolerantie: dit zijn de verschillen

Voedselallergie, voedselgevoeligheid en voedselintolerantie: dit zijn de verschillen

Een voedingsmiddel dat voor de meeste mensen ‘gezond’ is, kan voor anderen problemen veroorzaken. Ieder lichaam is anders en reageert dus ook op een andere manier op eten. Zo kan er sprake zijn van voedselallergie, voedselgevoeligheid en voedselintolerantie. Bij allergie en gevoeligheid is er sprake van immunologische reacties, genaamd IgE- en IgG-reacties. Bij voedselintolerantie is er sprake van een niet-immunologische reactie op eten. Wat houden deze reacties precies in, wat zijn de mogelijke symptomen en hoe ga je ermee om?

IgE- en IgG-reacties: wat houdt het in?

Ons lichaam maakt dagelijks talloze immunoglobulinen aan om bacteriën, virussen en gifstoffen te bestrijden. We noemen dit ook wel antilichamen. Ze beschermen ons als het ware tegen lichaamsvreemde stoffen en ‘indringers’.

Voedselallergie

Immunoglobine E (IgE) veroorzaakt meestal een directe lichamelijke reactie op een vreemde stof. Wanneer jouw lichaam een bepaald voedingsmiddel, bijvoorbeeld een kippenei, als toxine ziet in plaats van voedsel, kan het hiervoor IgE-antistoffen aanmaken. Binnen enkele seconden of minuten, kan je dan een hevige allergische reactie verwachten.

Voedselgevoeligheid en intolerantie

Immunoglobuline G (IgG) werkt op een gelijksoortige manier, maar veroorzaakt mildere en langdurige symptomen die tot 72 uur na blootstelling ontstaan. Dan spreken we van een voedselgevoeligheid. Bij een voedselintolerantie spelen immunoglobulinen overigens geen rol, maar is er een tekort of gebrek aan een bepaald enzym voor de verwerking van een bepaald voedingsmiddel.

Symptomen voedselallergie bij IgE-reacties

Heb je last van een IgE-voedselallergie? Dan kan een voedselallergietest duidelijkheid geven over de exacte voedingsstoffen die je het beste kan vermijden. Symptomen van IgE-allergie kunnen namelijk zeer ernstige vormen aannemen. Allergieën uiten zich binnen zeer korte tijd in bijvoorbeeld:

 • Zwelling en ontsteking
 • Netelroos en huiduitslag
 • Jeukende huid
 • Anafylactische shock
 • Ademhalingsproblemen

 

Voedingsovergevoeligheid: mogelijke symptomen

Bij een IgG voedingsintolerantie, of eigenlijk ‘gevoeligheid’, treden de symptomen vertraagd op. Dat maakt het lastig om vast te stellen waar je op reageert. Een IgG-bloedtest is daarom de beste manier om erachter te komen waar de gevoeligheid vandaan komt. IgG-antistoffen kunnen leiden tot ontstekingsprocessen, spijsverteringsproblemen en bepaalde aandoeningen zoals artritis, eczeem, lekkende darm, astma, colitis ulcerosa, migraine en het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Symptomen die zich na het eten van voedsel kunnen voordoen, zijn:

 • Opgeblazen gevoel
 • Diarree
 • Hersenmist
 • Vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen
 • Depressie
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Angst
 • Algehele zwakte
 • Zure reflux
 • Hyperactiviteit
 • Constipatie

 

Er zijn vier soorten IgG-reacties op voedingsmiddelen: IgG 1, 2, 3 en 4. Wij adviseren om al deze subklassen te onderzoeken. Tot voor kort werden vaak alleen de IgG-4 reacties gemeten. Tegenwoordig is het mogelijk om alle subklassen te onderzoeken. Dat is belangrijk, omdat IgG-4 reacties maar 4% van alle mogelijke IgG reacties betreffen. Dit wil zeggen: als er geen IgG-4 reactie wordt aangetroffen, bestaat er nog een aanzienlijke kans dat er wel een IgG 1, 2 of 3 reactie is. Het plaatje hieronder geeft dat duidelijk weer. 

 

IgG-1 = 70%
IgG-2 = 20%
IgG-3 = 6%
IgG-4 = 4%

 

 

 

 

 

Bij Newmedix zijn we gespecialiseerd in het correct testen van de bloedwaarden op al deze IgG-subklassen. Zo krijg je een goed en correct inzicht in jouw voedselovergevoeligheden. Een vraag die we regelmatig krijgen is: kan een IgG-reactie gemeten worden in het bloed als ik een bepaald voedingsmiddel al langere tijd niet heb gegeten? Normaalgesproken worden de IgG-antistoffen gedurende weken en maanden afgebroken in het lichaam. Na langere tijd van vermijding van een bepaald voedingsmiddel zijn dus ook geen of weinig IgG-antistoffen terug te vinden.

Symptomen voedselintolerantie

Een voedselintolerantie kan enkele gelijksoortige symptomen als voedselgevoeligheid veroorzaken, maar dan zonder activering van het immuunsysteem. Konden ze geen IgG-antistoffen in je bloed vinden, maar heb je wel last van dergelijke symptomen? Dan kan er dus sprake zijn van een intolerantie. Hierbij is er een tekort aan een bepaald enzym dat helpt bij het afbreken van bepaalde levensmiddelen. Mensen met een lactose-intolerantie hebben bijvoorbeeld niet genoeg lactase, wat nodig is om de lactose in koemelk af te breken. Intoleranties kunnen ook leiden tot bijvoorbeeld maag- en darmklachten, hoofdpijn en vermoeidheid.

Voedselintolerantietest bij Newmedix

Sommige voedselintoleranties  kun je opsporen in het bloed. Sommige mensen zijn vatbaarder voor intoleranties, wat kan blijken uit een DNA-test. Zeker in het geval van histamine-intolerantie is dit het geval. Om uit te zoeken of je DNA-variatie SNP hebt, en dus een hoger risico op intoleranties, kan je een DNA-test doen bij Newmedix. Voor meer informatie en opties voor aanvullende voedingskundige hulp, vraag je hieronder makkelijk een adviesgesprek aan.

Behandeling bij allergie, gevoeligheid of intolerantie

IgE-voedselallergieën verdwijnen meestal niet. Wel kunnen de symptomen afnemen bij een betere algehele gezondheid. Bij een sterk immuunsysteem en gezonde stofwisseling kan het lichaam onbedoelde blootstelling aan allergenen beter verdragen. Bij IgG-voedselgevoeligheid kan een eliminatiedieet zorgen voor een herstel van het darmslijmvlies, waardoor je bepaalde voedingsmiddelen mogelijk weer kan eten.

In het geval van voedselintolerantie kan het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen ook uitkomst bieden. Soms is het mogelijk om de bepaalde tekorten aan enzymen aan te vullen, waardoor je kleine hoeveelheden van het probleemvoedsel weer kan eten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lactose-intolerantie.

Vraag een adviesgesprek aan!

Uiteindelijk is deskundige hulp bij zowel voedingsallergie als bij voedingsovergevoeligheid en voedingsintolerantie een goed idee als je last hebt van levensbelemmerende symptomen. Bij Newmedix kunnen we je helpen om de oorzaak van jouw symptomen te achterhalen. Daarbij begeleiden we onze patiënten met een diepgaand voedingsadvies dat tot nu toe veel patiënten ontzettend heeft geholpen. Interesse in onze werkwijze? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!

Colorlib newmedix 0

Lichaam ontgiften door gifstoffen in je cellen aan te pakken

Lichaam ontgiften: de ideale detox

Lichaam ontgiften? De afgelopen jaren is de hoeveelheid aan gifstoffen waarmee we dagelijks in aanraking komen erg toegenomen. Dit is een gigantisch probleem: we krijgen pesticiden binnen via ons voedsel, medicijnresten en microplastics via ons drinkwater en talloze uitlaatgassen en fijnstof deeltjes via de luchtwegen. Al deze gifstoffen hopen zich dagelijks op in onze lichaamscellen. Na een tijdje loopt de emmer over en kan je te maken krijgen met ernstige gifstof-symptomen, zoals:

 • Vermoeidheid;
 • Langzaam herstel na sport;
 • Haaruitval;
 • Voedselintoleranties;
 • Slaapstoornissen;
 • Angststoornissen;
 • Vergeetachtigheid;
 • Gevoeligheid voor geluid;
 • Etc.

 

Bij dergelijke symptomen kan het helpen om een volledige screening te doen, op zoek naar de oorzaak van je klachten. Newmedix helpt hier graag bij: vraag gemakkelijk een gratis adviesgesprek aan. Blijk je last te hebben van een teveel aan gifstoffen met bijbehorende klachten? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf! Hoe kan je ontgiften? Waarschijnlijk heb je al eerder gehoord van verschillende detox-methoden. Helaas werken deze niet altijd optimaal.

Lichaam ontgiften: waarom de meeste detox-methoden niet werken

Er bestaan gigantisch veel moderne, ouderwetse, populaire en minder populaire detox-methoden. Denk bijvoorbeeld aan sapkuren, kleibehandelingen, darmspoelingen, oil-pulling en detox-supplementen. Ongetwijfeld heb je al eerder over minstens één van deze methoden gehoord. Hoewel sommige methoden best prima zijn, heeft het overgrote deel geen daadwerkelijk ontgiftend effect.

De reden hiervoor is dat de meeste van deze methoden zeer oppervlakkig werken. Wil je wél echt je lichaam ontgiften, dan moeten gifstoffen worden aangepakt in de cellen waarin ze zitten opgeslagen. Alleen door de toxines geheel uit de cellen te verwijderen en uit het lichaam af te voeren, kunnen ze goed worden bestreden.

Ons natuurlijke ontgiftingssysteem staat onder druk

Maar ontgiften, is dat eigenlijk wel nodig? Het is zo dat ons lichaam gelukkig een hoop zelf kan. Bij de natuurlijke ontgifting van ons lichaam spelen onder andere de lever, de nieren en zelfs de longen een grote rol. De krachtige antioxidant glutathion, die in onze cellen wordt aangemaakt, zorgt ervoor dat onze cellen worden ontgift en beschermd tegen gifstoffen.  Vervolgens verlaten deze gifstoffen via de gal, lever en nieren ons lichaam weer.

Maar helaas: hoe meer gifstoffen we verzamelen, hoe meer ons glutathion systeem onder druk komt te staan en hoe minder effectief we onszelf kunnen ontgiften. Deze grote hoeveelheid gif kan ontstekingen in onze cellen veroorzaken en daarvoor veel symptomen uitlokken zoals hersenmist, vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn en auto-immuunreacties. Wij kunnen je helpen te achterhalen in hoeverre dit bij jouw lichaam het geval is. Voor meer informatie over je lichaam ontgiften kun je een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen.

Indien bepaalde gifstoffen die zich ophopen in de cellen van ons brein noemen we neurotoxines.

Neurotoxines: wat zijn dat?

De absolute noodzaak achter de ontgifting van cellen zit hem in de ernst van neurotoxines (gifstoffen in het brein), die voornamelijk de eerdergenoemde symptomen kunnen veroorzaken. Dit is zorgwekkend, omdat deze gifstoffen de werking van het zenuwstelsel ernstig kunnen verstoren. Hierbij kan je denken aan zware metalen zoals lood en kwik of fijnstofdeeltjes uit de lucht . Hoge gradaties aan neurotoxinen kunnen zelfs ernstige symptomen veroorzaken en neuro inflammatie  (ontstekingen van cellen in het brein) veroorzaken.

De mogelijke oplossing: wat is cytodetox?

Omdat we dagelijks worden blootgesteld aan talloze gifstoffen én ons natuurlijke ontgiftingssysteem onder druk staat, kan het nodig zijn om je lichaam hier een handje bij te helpen. Hiervoor is dus een detox methode nodig die gifstoffen aanpakt in de kern: direct waar het probleem aanwezig is.

Dr. Pompa is een ‘functional medical doctor’. Hij is gespecialiseerd in cellulaire gezondheid en heeft samen met zijn team cytodetox ontwikkeld: een product dat we bij Newmedix regelmatig gebruiken in de behandeling en al veel mensen heeft geholpen.

Cytodetox is een supplement  dat een speciale vorm van zeoliet bevat. Zeoliet is een deeltje of molecuul dat de in het lichaam aanwezige gifstoffen insluit en mee afvoert het lichaam uit. Doordat deze vorm van zeoliet écht doordringt tot in de cellen, wordt het probleem bij de kern aangepakt. Wil je meer informatie over gifstoffen in het lichaam en de wijze waarop cytodex deze aanpakt? In onderstaande video vind je een super interessant interview met Dr. Pompa zelf!  Wil je meer informatie over dit supplement? Bekijk hier meer productinformatie over Cytodetox. 

 

[embedyt] https://youtu.be/bgRXhQk6fwc [/embedyt]

Het probleem met zeoliet-producten op de markt

Uiteraard zijn er meer producten op de markt die zeoliet – of een andere effectieve variant – als binder voor giftstoffen gebruiken. Hier zitten alleen vaak een aantal nadelen aan verbonden:

-De deeltjes zijn te groot
Wanneer de bindingsdeeltjes te groot zijn, kunnen ze de darmwand niet passeren. Dit resulteert erin dat de deeltjes niet in de cellen terechtkomen waarin de gifstoffen liggen opgeslagen. Deze grote deeltjes slagen er dus er niet in om op celniveau gifstoffen te binden en uit het lichaam te transporteren.

-Het zijn zwakke binders
Zijn de deeltjes wél klein genoeg? Dan hebben ze vaak een minder sterke bindingskracht. Deze kunnen de gifstoffen dan wel eventjes vasthouden, maar bij het minste of geringste worden de gifstoffen ook weer makkelijk losgelaten. Ze worden hierdoor niet permanent afgevoerd, waardoor enkel een herverdeling van de gifstoffen wordt veroorzaakt. Dat noemen we zogezegd een ‘zwakke binder’. Herverdeling van is een van de grote aandachtspunten bij het correct afvoeren van gifstoffen. Juist deze ongecontroleerde herverdeling van gifstoffen zorgt voor veel van de zogenaamde detox symptomen, zoals misselijkheid, vermoeidheid, huiduitslag of verergering van bestaande symptomen.

-Zeoliet is verontreinigd met zware metalen
Het is ontzettend moeilijk om zeoliet volledig te ontdoen van zware metalen als kwik, lood, arseen en cadmium. Dat betreft een ingewikkeld en vaak chemisch proces waar veel onderzoekers helaas niet volledig in slagen. Zeker ook omdat de zeoliet in Cytodetox volledig ‘schoon’ is verklaard, is dit het meest veilige product dat wij bij Newmedix vaak aanraden.

Lichaam ontgiften? Vraag een adviesgesprek aan!

Zeker vanwege de mogelijk ernst van symptomen die veroorzaakt kunnen worden door een te hoge cellulaire belasting van gifstoffen, is het geen slecht idee om ondersteuning te vragen bij herstel. Bij Newmedix streven we naar het opsporen en aanpakken van de onderliggende oorzaak van jouw symptomen. Ben je geïnteresseerd in een mogelijke behandeling? Vraag dan hier een gratis adviesgesprek aan.

Colorlib newmedix 0

Chronische stress? Zo los je het op!

Chronische stress: hoe komen we eraf?

Stress of spanning ervaart iedereen wel eens. Stress maakt je alert en paraat tot actie. Je hebt het daarom nodig in het dagelijks leven! Heb je echter last van langdurige stress, of zelfs van een burn-out? Dan kan je lichaam klachten vertonen. Deze klachten variëren van slaapproblemen en hoofdpijn, tot oorsuizen en hartkloppingen. Heb je last van chronische stress en ervaar je hier lichamelijke gevolgen van? Dan is de kans groot dat Newmedix je kan helpen bij het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Chronische stress: wat is dat?

Fysieke en psychologische stress is vrij normaal. Houdt deze stress echter lang aan, dan spreken we van chronische stress. Chronische stress verhoogt bijvoorbeeld het risico op een hoge bloeddruk, dementie en depressie.

Bij chronische stress scheidt de hypofyse in de hersenen stresshormonen als ACTH af, waardoor de bijnieren het stresshormoon cortisol produceren. Na een lange periode van stress kan bijnieruitputting optreden, waardoor allerlei nieuwe, stressgerelateerde ziekten kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out en verschillende hart- en vaatziekten.

Stress symptomen herkennen

Kortom, langdurige stress kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. Denk jij ook last van chronische stress te hebben? Neem dit dan altijd serieus! Om er zeker van te zijn waarmee je te maken hebt, doe je een van onze twee zelftesten.

 

Online Test: heb je te veel stress?

 

Online Test: zijn je bijnieren uitgeput?

 

Om voor jezelf na te gaan in hoeverre jij last hebt van stress, is het goed om te weten wat de symptomen van chronische stress zijn. Stress kent heel veel uiteenlopende lichamelijke, emotionele en gedragsmatige symptomen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • pijn en vermoeidheid
 • overeten en tandenknarsen
 • nervositeit en huilbuien
 • vergeetachtigheid en besluiteloosheid

 

Download het Gratis E-Book

Wil je meer informatie over alle symptomen, oorzaken en oplossingen bij chronische stress? Download dan ons e-book: De invloed van een burn-out & stress op je gezondheid.

Veelvoorkomende stressklachten

Wellicht is het goed en fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat. Maar liefst 25% van alle werknemers in onze maatschappij heeft last van stressgerelateerde vermoeidheidsklachten. Maar liefst 50 mensen komen per dag thuis te zitten met een burn-out. Zeker niet uniek dus!

Volgens ons ligt dit aantal echter veel te hoog. Daarom heeft Newmedix een persoonlijk behandelplan ontwikkeld waarmee jij jouw stress de baas wordt. Wacht niet te lang met aan de bel trekken, zodat je ernstige gevolgen kunt voorkomen. Ben je benieuwd naar mogelijke behandelingen voor jou? Dan vraag je hier gemakkelijk een gratis adviesgesprek aan: newmedix.nl/adviesgesprek.

Paniek, hartkloppingen, stress… Wat nu?

Ernstige stress kan vreselijke gevolgen hebben op het lichaam. Bij sommige mensen kan dit leiden tot hartkloppingen of zelfs cardiomyopathie. In zeer ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot een plotselinge hartstilstand. Omdat naast hartproblemen ook andere gezondheidsproblemen, zoals depressies en slaapstoornissen, aan stress worden gelinkt, is het van levensbelang om stress serieus te nemen. Gelukkig kan je als je dit leest en last hebt van stressklachten direct besluiten om actie te ondernemen.

Zo kan je stress verminderen

Heb je besloten om stappen richting een minder stressvol bestaan te zetten? Super goed bezig! Bij Newmedix helpen we je graag met een gepersonaliseerd behandelplan en intensieve ondersteuning. Door eerst een gratis adviesgesprek aan te vragen, weet je waar je straks aan toe bent. Voordat je in behandeling gaat, kan je natuurlijk ook eerst zelf proberen je stressniveau terug te dringen.

Dit doe je als volgt:

 • Onderzoek de oorzaak van jouw symptomen
  Het belangrijkste is om eerst de oorzaak van jouw symptomen te achterhalen. Behaalde klachten kunnen namelijk naast stress, ook te maken hebben met bijvoorbeeld je schildklier, ondervoeding, depressie, chronische ziekten of alcoholmisbruik. Neem contact met ons op als je geïnteresseerd bent in een diepgaand onderzoek.
 • Onderzoek de oorzaak van je stress
  In 30% van de gevallen wordt stress veroorzaakt door conflicten op het werk. Is dit bij jou ook het geval, of zijn er andere oorzaken? Hoe dan ook: zorg dat je de oorzaak opspoort. Daarbij is het ook goed om na te gaan of jouw stress fysiologisch of psychologisch van aard is.
 • Probeer stress te verminderen
  Waar kreeg je vroeger altijd energie van? Wat breekt je de laatste tijd helemaal op? Door simpele veranderingen te maken in je levensstijl kan je jouw lichaam een stuk meer in balans brengen. Toch raden we je aan om bij ernstige stress daadwerkelijk professionele hulp te zoeken. Daar hoef jij je zeker niet voor te schamen, want stressklachten liggen een stuk ingewikkelder dan vaak gedacht!

 

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Voor meer informatie over chronische stress download je het e-book van orthomoleculair therapeut Tim Kors. Wij helpen je graag verder bij vermindering van stress. Vraag daarvoor een vrijblijvend adviesgesprek aan, of doe eerst de symptomenchecker over een teveel aan stress of de uitputting van de bijnieren.

 

Colorlib newmedix 0

IJzertekort: een zeer onderschat probleem bij vrouwen

IJzertekort: hoe lossen we dat op?

IJzertekort, het is een vaak voorkomend en helaas onderschat probleem onder vrouwen. Doordat diagnose uitblijft, wordt lang doorgelopen met klachten als chronische vermoeidheid, haaruitval en bleekheid. Herken je soortgelijke symptomen, dan zou je weleens een ijzertekort kunnen hebben. Maar liefst 30 tot 50 procent van de wereldbevolking lijdt hieraan en 92% van de mensen met ijzergebrek is vrouw.

In dit artikel licht Newmedix toe wat de oorzaak van ijzertekort is, hoe je het kunt herkennen en wat mogelijke oplossingen kunnen zijn.

IJzertekort symptomen

De symptomen van ijzertekort zijn niet altijd makkelijk te herkennen. Zo worden veel patiënten eerst behandeld als psychosomatisch ziek, terwijl zij eigenlijk een ijzertekort hebben. Als je te weinig ijzer in het bloed hebt, kan je last krijgen van de volgende typische symptomen:

        Duizeligheid en/of hoofdpijn;
        Psychologische instabiliteit;
        Vermoeidheid;
        Concentratiestoornissen;
        Slaapproblemen;
        Haaruitval;
        Rusteloze benen;
        Broze nagels;
        Samentrekking van de nekspieren.

IJzertekort test

Herken jij jezelf in deze symptomen? Dan kan een ijzertekort test een indicatie geven over de kans dat jij lijdt aan een ijzertekort.

IJzertekort oorzaak

Al eerder noemden we dat ijzertekort voornamelijk veel voorkomt bij vrouwen. 90% van de gevallen van ijzertekort bij vrouwen wordt veroorzaakt door de menstruatie. Door overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie kan een tekort aan ijzer ontstaan, wat alle hiervoor genoemde symptomen veroorzaakt.

Naast de menstruatie, kunnen ook bijvoorbeeld zwangeren, sporters, vegetariërs en veganisten vatbaarder zijn voor ijzertekort. Tijdens de zwangerschap en periodes van veelvuldige sportprestaties heeft het meer ijzer nodig. Omdat ijzer vooral veel te vinden is in dierlijke producten, is het lastiger om aan de juiste hoeveelheid te komen wanneer je geen vlees en zuivel eet.

IJzertekort waarden in het bloed

Heb je de ijzert test gedaan en blijkt daaruit een mogelijk ijzergebrek syndroom? Dan zou je wellicht afwijkende ijzerwaarden in je bloed kunnen hebben. Dit is te zien aan het ferritinegehalte. Ferritine is een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer in de level en het beenmerg.

Het ferritinegehalte van vrouwen in de vruchtbare leeftijd (de leeftijd waarop zij menstrueren) ligt gewoonlijk onder de 50ng/ml. Voor sommigen is dit net genoeg, terwijl dit voor anderen te weinig is, waardoor zij klachten ervaren. Hoewel een ferritinegehalte van 120ng/ml optimaal is en mannen gewoonlijk rond de 200ng/ml zitten, wordt in Nederland een gehalte van slechts 20ng/ml nog geaccepteerd. Kom je zelf onder de 50ng/ml, dan rijst dus de vraag of je je ijzerniveau moet aanvullen.

IJzertekort aanpakken

Na diagnose worden veel patiënten met ijzertekort naar huis gestuurd met tabletten. Het is echter al tientallen jaren duidelijk dat ijzerpillen weinig effectief zijn en slecht worden verdragen. Kom je dus met een ijzertekort bij Newmedix, dan doen wij eventuele ijzersuppletie via intraveneuze toediening, zodat de ontbrekende stoffen snel en effectief aankomen op de juiste plek.

Naast het aanvullen van je ijzertekort waarden via een infuus, is het goed om zelf ook op te letten dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Newmedix kan hier ook bij helpen en ondersteunen. Ben je benieuwd naar wat wij exact voor jou kunnen betekenen? Maak dan gerust een vrijblijvende afspraak voor een adviesgesprek.

IJzertekort aanvullen

IJzertekort aanvullen? Voordat wordt overgegaan op suppletie of aanvullende behandeling, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je ijzertekort aan te vullen (of op peil te houden). Naast het slikken van ijzertabletten – die dus vaak onvoldoende werken – is het belangrijk om naar je voedingspatroon te kijken. Er zijn talloze voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten.

IJzertekort voeding

Zeker wanneer je last hebt van een ijzertekort, is het belangrijk om veel ijzerrijke voeding te kiezen. Op die manier kun je jouw ijzergehalte verhogen of op peil houden. Hieronder staan enkele voorbeelden van producten die relatief veel ijzer bevatten:

        Vlees, vis, gevogelte en eieren;
        Vleesvervangers (check ingrediënten op ijzer!);
        Volkorenbrood en volkorenpasta;
        Peulvruchten zoals linzen, bonen en erwten;
        Gedroogd fruit zoals dadels, vijgen en rozijnen;
        Groente- of fruitsoorten rijk aan vitamine C;
        Noten zoals walnoot, cashewnoot en hazelnoot;
        Verschillende pitten en zaden.

Download Gratis E-Book 

Wil je meer informatie over ijzertekort bij vrouwen? Download dan het e-book Het meest onderschatte gezondheidsprobleem bij vrouwen: ijzertekort! van Tim Kors. Kors is orthomoleculair therapeut en legt duidelijk uit waarom je niet rond hoeft te blijven lopen met al deze vervelende symptomen.

Gratis Adviesgesprek

Heb je de ijzertekost test gedaan en vermoed je ijzertekort, of weet je al zeker dat je last van ijzertekort hebt? Bij Newmedix behandelen we de hele persoon, niet alleen de symptomen. Zo pakken we de oorzaak aan! Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. 

 

Colorlib newmedix 0

Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS): Newmedix pakt de oorzaak aan

Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Chronisch vermoeidheidssyndroom, het komt steeds vaker voor. Kamp je al langer dan 6 maanden met een continu vermoeid gevoel dat niet weggaat na een goede nachtrust en biedt sporten ook geen verlichting? Dan heb je wellicht, net als zo’n 60.000 andere Nederlanders, last van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS). Dit is een moeilijk vast te stellen aandoening, waardoor patiënten vaak met symptoombestrijding en psychotherapie worden afgewimpeld. Om CVS-patiënten beter te helpen, werkt Newmedix samen met Professor Michael Maes. Samen hebben wij verschillende oorzaken van CVS achterhaald, om zo een ideaal behandelplan samen te stellen. Ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? In deze blog vind je meer informatie over de zienswijze over en aanpak van Newmedix van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

CVS symptomen

Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom is serieuzer en ingrijpender dan veel mensen denken. Deze vermoeidheid gaat niet over na een goede nachtrust. Ook inspanning maakt de klachten alleen maar erger. Naast de gebruikelijk gepaarde symptomen zoals stramme spieren, pijnlijke gewrichten, slaapstoornissen, opgezette lymfeklieren en het verlies aan eetlust, kan CVS gepaard gaan met psychische klachten. Zo blijken CVS-patiënten vatbaarder voor depressieve of angstige klachten met eventuele stemmingswisselingen of paniekaanvallen. Binnen de reguliere geneeskunde zijn deze klachten vaak lastig te koppelen aan het Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Ook wanneer de aandoening wél wordt vastgesteld, kan men vaak geen duidelijke oorzaak vinden. Dit leidt ertoe dat snel wordt gesteld dat de klachten van psychosociale aard zijn. Toch zijn er onderzoeken die wijzen op een toegenomen risico op andere serieuze ziektes, zoals hartklachten en zelfs kanker. Newmedix neemt dergelijke klachten dan ook ontzettend serieus bij het opstellen van een behandelplan.

Oorzaken van Chronisch vermoeidheidssyndroom

Newmedix kijkt nooit alleen naar de symptomen. Hoewel dit extra aandacht vergt, kan enkel door de onderliggende factoren te identificeren en corrigeren een duurzaam resultaat worden behaald. Newmedix streeft er dan ook naar om de gehele persoon te behandelen, beginnend bij een analyse van de medische voorgeschiedenis. Om een goed behandelplan op te stellen voor cliënten met CVS, heeft professor Michael Maes, gespecialiseerd in CVS en andere vermoeidheidsklachten, ons geholpen om mogelijke oorzaken te achterhalen. Hoewel in Nederland, België en de UK nog altijd wordt beweerd dat CVS een psychosociale aandoening is, denkt men daar in Australië en Amerika anders over. Professor Maes ontdekte onder andere dat de oorzaken van CVS gevonden kunnen worden in bijvoorbeeld verhoogde zuurstofradicalen, ontstekingsprocessen in het lichaam en zelfs hersenstoornissen. Dit bewijst dat CVS een serieuze aandoening is die kan worden beïnvloed door het hele lichaam. De talloze ernstige klachten zitten dus zeker niet tussen de oren. Over de zojuist genoemde en andere mogelijke oorzaken van CVS schreef prof. Maes mede het e-book Waarom het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME) niet “tussen de oren” zit; De biologische oorzaken van CVS/ME volgens de laatste stand van de wetenschap.

Klik en download het e-book over het chronisch vermoeidheidssyndroom.

CVS Behandeling

Newmedix is gespecialiseerd in het behandelen van langdurige gezondheidsklachten waar geen oorzaak of oplossing voor lijkt te zijn. Ons bewezen behandelplan onderscheidt oorzaak en gevolg, waardoor complexe ziektes als CVS permanent verbeterd of verholpen worden. Door grondig onderzoek wordt voor iedere individuele patiënt een persoonlijk en écht effectief behandelplan opgesteld. Deze behandeling richt zich op het doorbreken van eventuele ontstekingsprocessen en het herstellen van de biochemische balans in het lichaam. Vaak zijn CVS-patiënten gebaat bij een verbeterd voedingspatroon met eventuele supplementen zoals vitamine B en C, antioxidanten, magnesium, zink, L-tryptofaan, L-carnitine, Co-enzym Q10 en essentiële vetzuren. Naast het in balans brengen van de biochemische balans, bieden wij waar nodig ook therapieën als mindfulness en coaching aan. Wat een patiënt exact nodig heeft, is ontzettend persoonlijk. Het is dan ook aan te raden om een persoonlijk, gratis adviesgesprek aan te vragen, zodat wij je beter van dienst kunnen zijn.

Gratis adviesgesprek voor CVS

Door Newmedix zijn sinds 2016 al ruim 600 voormalige CVS-patiënten geheel klachtenvrij. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen, vraag dan een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek aan. Maak je liever telefonisch een afspraak of heb je andere vragen, dan kun je ons bereiken via 040-7113026, of mailen naar info@newmedix.nl.

Colorlib newmedix 0

Het verband tussen homocysteïne, methylering, vitamine b12 en foliumzuur bij angst en depressie

Het verband tussen homocysteïne, methylering, vitamine B12 en foliumzuur bij angst en depressie

Door: Tim Kors, Orthomoleculair therapeut

Neurotransmitters spelen een belangrijke rol bij het reguleren van onze stemming. Door de nauwe relatie tussen de aanmaak van neurotransmitters en homocysteïne vorming, vermoeden sommige onderzoekers dat er een verband bestaat tussen homocysteïne en stemming. Hoe zit dit precies?

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=xULoIjeSe0Q[/embedyt]

Wat is homocysteïne?

Homocysteïne is een tussenproduct binnen de stofwisselingscyclus, ook wel bekend als methylatie. Dit principe wordt onderaan deze tekst nader toegelicht. Kortgezegd is methylering een organische reactie die een methylgroep aan een molecuul toevoegt. Zo’n reactie is grotendeels afhankelijk van B-vitamine-cofactoren (B6, B12 en foliumzuur). Deze cofactoren zijn op hun beurt weer cruciaal voor de aanmaak van de stemmingsregulerende neurotransmitters. Wanneer de hoeveelheid B-vitamines afneemt, wordt deze methylatiecyclus verstoord. Hierdoor stijgen de homocysteïne spiegels waardoor ook de aanmaak van neurotransmitters verslechtert. Indirect zou de homocysteïne dus de neurotransmitters en daarmee de stemming beïnvloeden.

Bepaalde studies suggereren zelfs dat homocysteïnegehaltes een effectieve aanduiding zijn voor de B-vitaminestatus en dat veranderingen in deze gehaltes in verband staan met stemmingswisselingen. Andere studies gaan nog een stapje verder: deze zijn er namelijk in geslaagd om de duur van PTSS (posttraumatische stressstoornis) te voorspellen aan de hand van homocysteïnespiegels. Andere studies hebben genetische afwijkingen zoals een mutatie in het foliumzuur-activerende enzym, MTHFR, duidelijk in verband kunnen brengen met hoge homocysteïnespiegels en verhoogde stemmingsstoornissen. Dit versterkt het idee dat het homocysteïne metabolisme een belangrijke marker is bij psychiatrische aandoeningen.

Vitaminesupplementen bij stemmingsstoornissen

Het gesuggereerde verband tussen de homocysteïnespiegels en de stemming brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo zouden bijvoorbeeld vitamine B supplementen de symptomen van stemmingsstoornissen kunnen verminderen. Deze supplementen verbeteren namelijk de stofwisselingsprocessen die betrokken zijn bij de aanmaak van de zojuist besproken neurotransmitters. Dit principe wordt onder andere onderschreven door een studie waarin klachtenvermindering optrad bij 44 vrouwen met premenstruele angst na suppletie met homocysteïne-verlagende B-vitamines.

SAM-e en S-adenosylmethionine

Een andere verbinding die betrokken is bij de methyleringscyclus is S-adenosylmethionine (SAM-e), welke de vorming van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine makkelijker maakt. In klinische onderzoeken is dan ook aangetoond dat suppletie met SAM-e net zo effectief is als tricyclische antidepressiva bij de behandeling van depressieve stoornissen. [1]

Hoe ziet de methylering cyclus eruit?

methylering cyclus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Methionine is een aminozuur dat in al ons voedsel met eiwitten zit. ‘Met’ verwijst in deze term naar de methylgroep die het bevat. Methionine pakt een pakketje energie op (ATP), met een molecule magnesium en wordt dan SAM (S- Adenosyl Methionine). SAM lift met de methylgroep mee het hele lichaam door, waarbij meer dan 400 bekende chemische reacties plaatsvinden.

Methionine + ATP = SAM 

Als SAM een methylgroep op de benodigde plek heeft afgezet, blijft een aminozuur genaamd homocysteïne over.

SAM – CH3 = Homocysteïne

Als homocysteïne een andere methylgroep tegenkomt, ontvangt het die en transformeert het zichzelf weer terug naar SAM.

boek methylering

Homocysteïne + CH3 = Methionine (SAM)

Als homocysteïne geen methylgroep vindt, wordt het een gevaarlijke molecule die geassocieerd wordt met hart- en vaatziektes en degeneratieve aandoeningen. Eén van de paden waarlangs homocysteïne een methylgroep kan verkrijgen is door vitamine B12, foliumzuur/folaat, B6 en choline, of via trimethylglycine (TMG).

Gratis E-Book: Methylering

Wil je meer weten over het onderwerp methylering? Klik en download dan het gratis e-boek Methylering.

 

Wetenschappelijke referenties

Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12, Alec Coppen, Christina Bolander-Gouaille, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15671130 

Associations between serum homocysteine levels and anxiety and depression among children and adolescents in Taiwan, Kuo-Hsuan Chung , Hung-Yi Chiou , Yi-Hua Chen. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28827592/

Voetnoten
[1] Het bekende supplement SAMe is de vorm van SAM die via de voeding kan worden opgenomen. Het kan helpen bij depressie, maar het zorgt niet voor verlaging van homocysteïne, dus het fungeert alleen als noodoplossing en pakt niet de oorzaak aan. Deze oorzaak ligt vooral op het gebied van voeding. B12/foliumzuur supplementen zijn hierin effectiever, met resultaten die vaak al na 60 dagen optreden. Zowel het veilige, nutritionele SAMe als bepaalde antidepressiva zijn slechts ‘stoplappen’ die het echte herstel van de methylering in het lichaam alleen maar in de weg staan.

Vanwege de rol van een optimale methylering bij het behouden van de biochemische balansen in het centrale zenuwstelsel, helpt een bloedspiegel van minder dan 7-8 ug/nmol / l homocysteïne om een ​​goede neurotransmitter stofwisseling te verzekeren. Dit kan de stemming in evenwicht brengen in tijden van stress, depressie en angst.

 

lekkende darm of leaky gut
Colorlib newmedix 0

Wat is een lekkende darm of leaky gut?

Wat is een lekkende darm of leaky gut?


 

Lekkende darm of een Leaky gut is een aandoening van de darmen waarbij de darmwand verhoogd doorlaatbaar is. De darmwand vormt normaal gesproken een barrière die de gastheer beschermt tegen de omgeving en reguleert wat er in je bloedsomloop terechtkomt vanuit de darmen en wat niet.

Tussen de epitheelcellen van de darmwand, die uit een laag cellen bestaat, zitten zogenaamde tight junctions: een soort bruggetjes die de darmwand aaneengesloten houden. Als de darmwandcellen of tight junctions beschadigd raken, kunnen er toxines (van bijvoorbeeld bacteriën of schimmels), microorganismen of onverteerde eiwitten (uit voeding) de bloedbaan in lekken.

Deze ongewenste deeltjes lokken een ontstekingsreactie uit van het immuunsysteem, die zich in het hele lichaam kan uitbreiden en klachten geven. Dit kan op zijn beurt weer een trigger zijn om een auto-immuunziekte te ontwikkelen, waaronder chronische darmontstekingen, lupus en schildklierziekte.

 

lekkende darm of leaky gut

 

Symptomen lekkende darm of leaky gut

Allergieën, voedselintoleranties, inflammatoire huidaandoeningen (bijvoorbeeld eczeem), gewrichtspijn, hoofdpijn, hormonale disbalansen, stemmingsklachten, angstklachten en vermoeidheid. Spijsverteringsproblemen zoals chronische diarree, opgeblazenheid en obstipatie kunnen ook tekenen zijn van een leaky gut.

Oorzaken of bijdragende factoren van een lekkende darm

Langer bestaande voedselallergieën, ontstekingsbevorderende voeding (zoals voeding hoog in suiker en verzadigd vet, bewerkte voeding, zuivel), blootstelling aan gifstoffen (waaronder pesticiden zoals glyfosaat en chemische reinigings-/schoonmaakmiddelen), hoog gebruik van medicatie (zoals antibiotica en NSAIDS: ontstekingsremmende pijnstillers bijvoorbeeld ibuprofen), alcoholconsumptie, roken, verstoringen in de darmflora, darminfecties en stress.

Onderzoek naar een leaky gut

Om een leaky gut of lekkende darm op te sporen en te behandelen kunnen de volgende onderzoeken zinvol zijn:

In bloed:
Voedselintoleranties (IgG reacties): vertraagde overgevoeligheidsreacties op bepaalde voedingsmiddelen
Endotoxinen/LPS (lipopolysacchariden): de aanwezigheid van endotoxinen of gifstoffen van (slechte) LPS bacteriën in de bloedbaan.
Vitamine d : vitamine d verbetert een leaky gut bij bijvoorbeeld mensen met de ziekte van Crohn en heeft een regulerende werking op je immuunsysteem

In de ontlasting:
– Zonuline: een eiwit dat de darmdoorlaatbaarheid verhoogt
– Alfa-1-antitrypsine: een ontstekingsmarker van de darm (ontstekingen in de darm veroorzaken een leaky gut)
– Secretoir IgA: werking van het immuunsysteem in je darmwand. S- IgA beschermt je tegen infecties, ontstekingen, allergieën en gifstoffen
– Beta-defensine: een ontstekingsremmende stof die door darmwandcellen wordt geproduceerd en microorganismen helpt doden
– Microbioom onderzoek: het in beeld brengen van je darmflora, onder andere de diversiteit van je bacteriestammen en mogelijke disbalansen bijvoorbeeld een tekort aan goede, beschermende bacteriën (zoals de Prausnitizii bacterie) en een overschot aan slechte bacteriën (zoals LPS bacteriën).
– Calprotectine: een parameter voor ontstekingen in de darmwand.

In deze huidige tijd met meer vervuiling vanuit onze omgeving, hoge stress en ongezondere voedingspatronen en gewoontes is het misschien niet vreemd dat steeds meer mensen een zekere mate van leaky gut hebben. Gelukkig kunnen we hier zelf van alles aan doen door onze voeding en leefstijl aan te pakken.

Lekkende darm helen

Een lekkende darm helen begint met het onderkennen en aanpakken van de oorzaken:

– Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van antibiotica, pijnstillers (NSAIDS), alcohol, roken en ontstekingsbevorderende chemicaliën of voeding.
– Breng de darmflora weer in balans. Eet voldoende vezels (plantaardige onbewerkte voeding).
– Verlaag ontstekingen in de darmwand en repareer de darmslijmlaag (gezonde voeding en zo nodig supplementen). Verminder stress en leer hier beter mee omgaan.