Blog | Lees meer over onze behandelmethoden | Newmedix

Verhoogde homocysteïne als indicator voor angst en depressie klachten

Colorlib newmedix 0

Verhoogde homocysteïne als indicator voor angst en depressie klachten

De samenhang tussen verhoogde homocysteïne een tekort aan vitamine b12, en foliumzuur en angst en depressie klachten.
Door: Tim Kors, Orthomoleculair therapeut.

Homocysteïne is een intermediair binnen een metabole (stofwisseling) cyclus die bekend staat als methylatie.

Methylering reacties, grotendeels afhankelijk van B-vitamine-cofactoren (met name B6, B12 en foliumzuur), zijn van cruciaal belang voor de juiste synthese (aanmaak) van neurotransmitters die een belangrijke rol spelen bij het reguleren onze stemming.

Naarmate de B-vitamine spiegels afnemen, wordt de methylering cyclus verstoord, wat leidt tot een gelijktijdige stijging van de homocysteïnespiegels (omdat het niet langer efficiënt wordt gerecycled) en een verstoring van de aanmaak van neurotransmitters.

De nauwe relatie tussen de aanmaak van neurotransmitters en homocysteïne vorming heeft ertoe geleid dat sommige onderzoekers vermoeden dat er een verband bestaat tussen homocysteïne en stemming.

Bepaalde studies suggereren inderdaad dat homocysteïnegehaltes een effectieve marker zijn voor de B-vitaminestatus en dat veranderingen in homocysteïnegehalten correleren met stemmingswisselingen.

Interessant om te vermelden is dat in bepaalde studies de homocysteïnespiegels de duur van PTSS (post traumatische stress stoornis) konden voorspellen.

Dit suggereert dat verlaging van de homocysteïnespiegels door suppletie met B-vitamines de symptomen van stemmingsstoornissen zou kunnen verminderen door het verbeteren van de stofwisselingsprocessen die betrokken zijn bij aanmaak van neurotransmitters.

 Andere studies hebben genetische afwijkingen zoals een mutatie in het foliumzuur-activerende enzym, MTHFR, duidelijk in verband kunnen brengen met hoge homocysteïnespiegels en verhoogde stemmingsstoornissen.

 Dit versterkt het idee dat homocysteïne metabolisme een belangrijke marker is bij psychiatrische aandoeningen.

 Een ander studie laat zien dat suppletie met homocysteïne-verlagende B-vitamines angstklachten verlichten bij 44 vrouwen met premenstruele angst

 Een andere verbinding die betrokken is bij de methyleringscyclus is S-adenosylmethionine (SAM-e). SAM-e- doneert methylgroepen in de methyleringscyclus, waardoor de vorming van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine makkelijker wordt gemaakt. In klinische onderzoeken is aangetoond dat suppletie met SAM-e net zo effectief is als tricyclische antidepressiva bij de behandeling van depressieve stoornissen.

Neurotransmitters zijn eigenlijk aminozuren die aan een methylgroep gehecht zijn.

Hoe ziet de methylering cyclus eruit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Methionine is een aminozuur dat in alle voedsel met eiwitten zit. Realiseer je dat het ‘meth’ gedeelte van methionine verwijst naar de methylgroep die het bevat. Methionine pakt een pakketje energie genaamd ATP op met een molecule magnesium en wordt dan SAM (S- Adenosyl Methionine). Als SAM lift de methylgroep mee het hele lichaam door, waarbij meer dan 400 bekende chemische reacties plaatsvinden.

Methionine + ATP = SAM

Als SAM een methylgroep op de benodigde plek heeft afgezet, blijft een aminozuur genaamd homocysteïne over.

SAM – CH3 = Homocysteïne

Als homocysteïne een andere methylgroep tegenkomt, ontvangt het die en transformeert zichzelf dan weer in SAM.

Homocysteïne + CH3 = Methionine (SAM)

Als homocysteïne geen methylgroep vindt, wordt het een gevaarlijke molecule die geassocieerd wordt met hart- en vaatziektes en degeneratieve aandoeningen. Eén van de paden waarlangs homocysteïne een methylgroep kan verkrijgen is door vitamine B12, Foliumzuur/folaat, B6 en choline, of via trimethylglycine (TMG)

NB: Het bekende supplement SAMe is de vorm van SAM die via de voeding kan worden opgenomen. Het kan helpen bij depressie, maar het zorgt niet voor verlaging van homocysteïne, dus het fungeert alleen als noodoplossing en pakt niet de oorzaak aan.

De oorzaak ligt vooral op het gebied van voeding en B12/foliumzuur supplementen zijn effectiever, met resultaten die vaak al na 60 dagen optreden. Zowel het veilige, nutritionele SAMe als bepaalde antidepressiva zijn slechts ‘stoplappen’ die de echte oplossing van het herstellen van de methylering in het lichaam alleen maar in de weg staan.

Gezien de rol van een optimale methylering bij behouden van biochemische balansen in het centrale zenuwstelsel, helpt een beoogde bloedspiegel van minder dan 7-8 ug/nmol / l homocysteïne om een ​​goede neurotransmitter stofwisseling te verzekeren en kan het de stemming in evenwicht brengen in tijden van stress, depressie, en angst.

Wetenschappelijke referentie:
1. Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12
Alec Coppen, Christina Bolander-Gouaille
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15671130/

2. Associations between serum homocysteine levels and anxiety and depression among children and adolescents in Taiwan
Kuo-Hsuan Chung , Hung-Yi Chiou Yi-Hua Chen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28827592/

lekkende darm of leaky gut
Colorlib newmedix 0

Wat is een lekkende darm of leaky gut?

Wat is een lekkende darm of leaky gut?

Lekkende darm of een Leaky gut is een aandoening van de darmen waarbij de darmwand verhoogd doorlaatbaar is. De darmwand vormt normaal gesproken een barrière die de gastheer beschermt tegen de omgeving en reguleert wat er in je bloedsomloop terechtkomt vanuit de darmen en wat niet.

Tussen de epitheelcellen van de darmwand, die uit een laag cellen bestaat, zitten zogenaamde tight junctions: een soort bruggetjes die de darmwand aaneengesloten houden. Als de darmwandcellen of tight junctions beschadigd raken, kunnen er toxines (van bijvoorbeeld bacteriën of schimmels), microorganismen of onverteerde eiwitten (uit voeding) de bloedbaan in lekken.

Deze ongewenste deeltjes lokken een ontstekingsreactie uit van het immuunsysteem, die zich in het hele lichaam kan uitbreiden en klachten geven. Dit kan op zijn beurt weer een trigger zijn om een auto-immuunziekte te ontwikkelen, waaronder chronische darmontstekingen, lupus en schildklierziekte.

 

lekkende darm of leaky gut

 

Symptomen lekkende darm of leaky gut

Allergieën, voedselintoleranties, inflammatoire huidaandoeningen (bijvoorbeeld eczeem), gewrichtspijn, hoofdpijn, hormonale disbalansen, stemmingsklachten, angstklachten en vermoeidheid. Spijsverteringsproblemen zoals chronische diarree, opgeblazenheid en obstipatie kunnen ook tekenen zijn van een leaky gut.

Oorzaken of bijdragende factoren van een lekkende darm

Langer bestaande voedselallergieën, ontstekingsbevorderende voeding (zoals voeding hoog in suiker en verzadigd vet, bewerkte voeding, zuivel), blootstelling aan gifstoffen (waaronder pesticiden zoals glyfosaat en chemische reinigings-/schoonmaakmiddelen), hoog gebruik van medicatie (zoals antibiotica en NSAIDS: ontstekingsremmende pijnstillers bijvoorbeeld ibuprofen), alcoholconsumptie, roken, verstoringen in de darmflora, darminfecties en stress.

Onderzoek naar een leaky gut

Om een leaky gut of lekkende darm op te sporen en te behandelen kunnen de volgende onderzoeken zinvol zijn:

In bloed:
Voedselintoleranties (IgG reacties): vertraagde overgevoeligheidsreacties op bepaalde voedingsmiddelen
Endotoxinen/LPS (lipopolysacchariden): de aanwezigheid van endotoxinen of gifstoffen van (slechte) LPS bacteriën in de bloedbaan.
Vitamine d : vitamine d verbetert een leaky gut bij bijvoorbeeld mensen met de ziekte van Crohn en heeft een regulerende werking op je immuunsysteem

In de ontlasting:
– Zonuline: een eiwit dat de darmdoorlaatbaarheid verhoogt
– Alfa-1-antitrypsine: een ontstekingsmarker van de darm (ontstekingen in de darm veroorzaken een leaky gut)
– Secretoir IgA: werking van het immuunsysteem in je darmwand. S- IgA beschermt je tegen infecties, ontstekingen, allergieën en gifstoffen
– Beta-defensine: een ontstekingsremmende stof die door darmwandcellen wordt geproduceerd en microorganismen helpt doden
– Microbioom onderzoek: het in beeld brengen van je darmflora, onder andere de diversiteit van je bacteriestammen en mogelijke disbalansen bijvoorbeeld een tekort aan goede, beschermende bacteriën (zoals de Prausnitizii bacterie) en een overschot aan slechte bacteriën (zoals LPS bacteriën).
– Calprotectine: een parameter voor ontstekingen in de darmwand.

In deze huidige tijd met meer vervuiling vanuit onze omgeving, hoge stress en ongezondere voedingspatronen en gewoontes is het misschien niet vreemd dat steeds meer mensen een zekere mate van leaky gut hebben. Gelukkig kunnen we hier zelf van alles aan doen door onze voeding en leefstijl aan te pakken.

Lekkende darm helen

Een lekkende darm helen begint met het onderkennen en aanpakken van de oorzaken:

– Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van antibiotica, pijnstillers (NSAIDS), alcohol, roken en ontstekingsbevorderende chemicaliën of voeding.
– Breng de darmflora weer in balans. Eet voldoende vezels (plantaardige onbewerkte voeding).
– Verlaag ontstekingen in de darmwand en repareer de darmslijmlaag (gezonde voeding en zo nodig supplementen). Verminder stress en leer hier beter mee omgaan.

Colorlib newmedix 4

Nieuw e-boek van Prof. Dr. Michael Maes: Waarom het chronisch vermoeidheidssyndroom “niet tussen de oren zit”…

Newmedix, together with Prof Dr. Michael Maes released a new ebook.

Prof. Dr. Maes is number 1 scientific expert in the field of CFS / ME.

In this ebook, Dr. Maes explains why the chronic fatigue syndrome (CFS / ME) is not “between the ears” and what the biological causes are.

Since early 2016, Newmedix has been working closely with Prof Dr. ir. Maes. The treatments at Newmedix are largely based on his scientific research.

This book explains the scientific framework of this method further. A patient case is discussed at the end of the book.

New topics are also being offered, such as tryptophan catabolites (trycats). These are substances that can lead to neuroinflammation (inflammation of the nerve cells). According to Dr. Maes is Chronic Fatigue Syndrome (CFS / ME) a ​​neuro-inflammatory disease.

This book is written for patients, therapists and doctors who want to better understand the backgrounds of this complex condition.

The book can be downloaded for only € 10 from this page:  https://newmedix.nl/boekdrmaescvs

Colorlib newmedix 0

Waarom vermoeidheid bij vrouwen vaak komt door een ijzertekort….

Waarom vermoeidheid bij vrouwen vaak komt door een ijzertekort….

Meer dan 150 miljoen menstruerende vrouwen in Europa lijden aan symptomen van niet-gediagnosticeerd bloedarmoede. Wereldwijd gaat het om ongeveer 2 miljard vrouwen.

IJzertekort is een wereldwijde aandoening die tot nu toe ernstig wordt onderschat. Het wordt niet besproken op medische faculteiten, behalve als er eens een diagnose van bloedarmoede is gesteld. 30-50% van alle mensen heeft een ijzertekort. Van alle mensen die een ijzertekort hebben, is 92% vrouw (Schaub 2004).

IJzertekort symptomen
Typische symptomen van ijzertekort zijn toestanden van:

vermoeidheid
depressiviteit
concentratieproblemen
psychologische instabiliteit
slaapstoornissen
hoofdpijn
bleke huid
onregelmatige hartslag
gevoelens van angst
haaruitval
schildklier problemen
kortademigheid
bij vrouwen: hevige bloedingen bij menstruatie

Heeft u een ijzer tekort?  Doe hier de test

Hoe ontstaat een ijzertekort?
De voornaamst oorzaak van een ijzerdeficientie syndroom is menstruatie!. Elke keer dat je menstrueert neemt de voorraad van ijzer een beetje af. Als de ferritine waarde (een maatstaaf voor de ijzervoorraad) onder de 50 zakt dan is er een 78% kans dat bestaande vermoeidsheidsklachten veroorzaakt worden door een ijzer tekort.

Belangrijk verschil tussen bloedarmoede (laag HB) en het ijzer deficientie syndroom (Laag Ferritine):

Bij bloedarmoede is het hemoglobine(hb) te laag. Ofwel de vulling van de rode bloedcellen met ijzer. Ferrritine geeft de voorraad van ijzer weer. Een laag ferritine kan exact dezelfde klachten geven als een laag Hb. Echter kan iemand een normaal Hb hebben met een laag ferrtine. Vandaar dat het belangrijk is om te kijken naar zowel het hb als de ferrtine. De optimaal waarde van het ferritine ligt op 120.

Hoe vul je een ijzertekort aan?
Er bestaan nu methodes die goed blijken te werken om het ijzertekort aan te vullen. Een behandeling kan bestaan uit ijzertabletjes, maar uit onderzoek blijkt dat dit heel vaak niet effectief is (het lichaam neemt het niet goed op) en vaak ook niet goed verdragen wordt (misselijkheid). De behandeling van ijzertekort met een ijzer infuus is echter heel erg succesvol gebleken en wordt goed verdragen.

Vermoed je een ijzertekort bij jezelf? Vraag hier een gratis advies gesprek aan.