img
Functional medicine
Colorlib Tim Kors 0

Wat is functionele geneeskunde?

De geschiedenis van functionele geneeskunde: van dr. Jeffrey Bland tot dr. Mark Hyman

Voordat we de vraag ‘Wat is functionele geneeskunde?’ beantwoorden, nemen we je even mee terug naar het ontstaan van deze medische wetenschap. Functionele geneeskunde ontstond ruim 40 jaar geleden in Amerika en heeft sindsdien een aanzienlijke invloed op de moderne gezondheidszorg. Dr. Jeffrey Bland, een biochemicus, wordt beschouwd als de grondlegger omdat hij in de jaren 80 deze medische stroming toegankelijk maakte voor het grote publiek. Ook was hij in 1991 medeoprichter van het Institute for Functional Medicine (IFM), dat sinds de oprichting een belangrijke rol heeft in de bevordering van functionele geneeskunde. Bland’s werk en leiderschap hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van nutritionele geneeskunde plus persoonlijke en preventieve gezondheidszorg.

Een andere prominente figuur in de geschiedenis van functionele geneeskunde is dr. Mark Hyman, die als belangrijke voorvechter en leider functionele geneeskunde verder heeft ontwikkeld en gepopulariseerd. Hyman heeft diverse bestsellers geschreven en verschillende functies bekleed binnen het IFM, waaronder die van bestuursvoorzitter. Dankzij de inspanningen van Bland en Hyman heeft functionele geneeskunde wereldwijd bekendheid en erkenning gekregen.

Functionele geneeskunde versus traditionele geneeskunde

Traditionele geneeskunde richt zich meestal op het behandelen van symptomen. Functionele geneeskunde werkt echter holistisch en zoekt naar de diepere oorzaken van ziektes en probeert deze ook te voorkomen. Deze aanpak is heel persoonlijk en kijkt naar zowel de patiënt als zijn of haar omgeving. Artsen in de functionele geneeskunde besteden veel tijd aan het luisteren naar de levensverhalen van hun patiënten. Ook onderzoeken ze uitgebreid hoe genen, de omgeving en leefstijl de gezondheid kunnen beïnvloeden. Daarnaast combineert functionele geneeskunde methoden uit de traditionele Westerse geneeskunde met alternatieve benaderingen. Een belangrijk aspect van functionele geneeskunde is de preventie van gezondheidsproblemen door aanpassingen in voeding en lichaamsbeweging.

De rol van het functionele geneeskundemodel bij het begrijpen van oorzaken van klachten en symptomen

In de functionele geneeskunde wordt de Functional Medicine Matrix ingezet om alle factoren die de gezondheid beïnvloeden te onderzoeken. Dit model maakt de complexe wisselwerking tussen verschillende gezondheids- en ziekteaspecten inzichtelijk. Bovendien is dit analysemodel een waardevol instrument voor de preventie van gezondheidsproblemen. Je kunt namelijk de onderliggende oorzaak van symptomen analyseren en daarmee een route uitstippelen naar een betere of optimale gezondheid zonder klachten.

 

Het Functionele Geneeskunde Analysemodel: een complete aanpak van je gezondheid

Naar de gezondheid van je lichaam richt de Functional Medicine Matrix zich ook op andere levensaspecten die je welzijn beïnvloeden, zoals je levensstijl. Hoe slaap je, beweeg je voldoende, hoe is je sociale leven en ervaar je stress? Verder wordt er veel belang gehecht aan je voedingspatroon. Bovendien wordt in de functionele geneeskunde aandacht besteed aan het persoonlijke levensverhaal van de patiënt en diens mentale, emotionele en spirituele gezondheid. Welke gebeurtenissen van vroeger zijn triggers voor de huidige problemen met je gezondheid?

Voor wie is functionele geneeskunde geschikt?

Zoals je ziet, stelt het Functional Medicine analysemodel ons in staat om inzicht te krijgen in alle facetten die de gezondheid en het welzijn van een patiënt kunnen beïnvloeden. Hierdoor kan er op een veel diepgaandere en meer geïntegreerde manier aan preventie of herstel worden gewerkt. Het is daarom geschikt voor allerlei soorten patiënten, omdat er altijd een behandelplan op maat wordt gemaakt; of je nu streeft naar preventie van gezondheidsproblemen of al een aandoening hebt en geen oplossing kunt vinden bij de traditionele geneeswijzen.

Newmedix helpt je gezondheid met functionele geneeskunde

Newmedix is specialist in functionele geneeskunde. Wil je ontdekken wat ons medisch team voor jouw gezondheid kan betekenen? Maak dan snel een afspraak voor een gratis adviesgesprek!

 

mitochondriën
Colorlib Tim Kors 0

Mitochondriën: Essentieel voor Optimale Energie

Goed werkende mitochondriën: noodzakelijk voor een optimaal energieniveau

Heb je last van vermoeidheid? Dan is een mitochondriale disfunctie mogelijk de oorzaak. In dat geval functioneren je mitochondriën niet goed. Deze organellen, ofwel delen van een lichaamscel met een bepaalde functie, beïnvloeden je algehele energieniveau en je gezondheid. In dit artikel ontdek je meer over de rol van mitochondriën bij vermoeidheid en wat je kunt doen om je energieproductie weer in vorm te krijgen.

Mitochondriën: de energiefabriekjes van je lichaam

Mitochondriën worden ook wel energiefabrieken genoemd. Ze zitten namelijk in iedere lichaamscel, waar ze vetten, koolhydraten en eiwitten omzetten in energie. De energie die hierbij vrijkomt, wordt opgeslagen als adenosinetrifosfaat (ATP) en is onmisbaar voor het functioneren van bijna alle cellulaire processen. Behalve voor de energieproductie van je lichaam spelen mitochondriën een rol in onder andere het reguleren van de celcyclus en de celgroei.

De aanmaak van ATP

Het produceren van ATP is een proces dat in drie stappen verloopt. Om koolhydraten, eiwitten en vetten om te zetten in energie voert je lichaam de volgende processen uit:

 1. Glycolyse: dit vindt plaats in het cytoplasma van de cel. Hier worden koolhydraten, waaronder glucose, afgebroken tot pyruvaat. Dit proces maakt ook een klein beetje ATP aan.
 2. Bèta-oxidatie: is verantwoordelijk voor het afbreken van vetten. Bèta-oxidatie gebeurt in het cytoplasma voor kortere vetzuren en in de mitochondriën voor langere vetzuren. Vetten worden omgezet in acetyl-CoA, een molecuul dat naar de volgende stap gaat.
 3. Citroenzuurcyclus en oxidatieve fosforylatie: deze beide processen gebeuren in de mitochondriën. Acetyl-CoA, dat komt uit de afbraak van zowel koolhydraten als vetten, wordt verder afgebroken. Hierbij worden moleculen zoals NADH en FADH2 geproduceerd. Deze moleculen zijn belangrijk voor de laatste stap, de oxidatieve fosforylatie, waar veel ATP wordt geproduceerd.

Vermoeidheid door mitochondriale disfunctie

Je hebt dus optimaal functionerende mitochondriën nodig voor voldoende energieproductie in je lichaamscellen. Werken ze niet goed? Dan wordt er minder ATP geproduceerd en is er minder energie beschikbaar voor je cellen. Dit heeft vooral een groot effect op het functioneren van je hersenen, spieren, lever, hart en nieren. Respectievelijk gebruiken ze 22, 22, 21, 9 en 8 procent van de beschikbare lichaamsenergie. Om goed te kunnen functioneren maakt een volwassen man per dag gemiddeld 80 kilo ATP aan. Wanneer je mitochondriën niet goed werken merk je dat daarom al snel, omdat je lichaam niet genoeg energie heeft om je normale lichamelijke functies te onderhouden. Dit kan zich uiten in onder andere vermoeidheid, spierpijn, depressie en concentratiestoornissen.

Aandoeningen gerelateerd aan mitochondriale disfunctie

Mitochondriale disfunctie kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, waaronder het chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en depressie. Ook neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer en Parkinson, kunnen optreden. Verder kan door een mitochondriale disfunctie het metabolisme verstoord raken, wat kan leiden tot diabetes en obesitas. Verder spelen niet goed functionerende mitochondriën een rol bij hart- en leveraandoeningen en kanker. Ook kan een verstoorde werking van de mitochondriën het verouderingsproces versnellen.

Hoe kan ik mijn mitochondriën gezond houden?

Zoals je ziet, is het belangrijk om een mitochondriale disfunctie te voorkomen. De mitochondriale functie kun je aanzienlijk verbeteren door verschillende leefstijlfactoren aan te passen. Allereerst is regelmatige lichaamsbeweging onmisbaar. Door fysieke stress op het lichaam uit te oefenen, stimuleert dit de mitochondriale biogenese, wat betekent dat er meer mitochondriën worden gevormd om energie te produceren.

Voeding speelt ook een doorslaggevende rol. Zo kan het volgen van het Mitochondriale Voedingsplan helpen. Dit is rijk aan B-vitamines, carnitine, co-enzym Q10, vitamine C en alfaliponzuur. Deze voedingsstoffen zijn noodzakelijk voor een optimale energiestofwisseling.

Een andere belangrijke factor is slaap. Kwalitatieve slaap herstelt en repareert cellulaire schade, wat cruciaal is voor de mitochondriale gezondheid.

Stressmanagement moet eveneens aandacht krijgen. Chronische stress kan namelijk leiden tot een verhoogde productie van vrije radicalen, wat mitochondriale schade kan veroorzaken. Methoden zoals mindfulness en meditatieve praktijken kunnen helpen bij het verlagen van stressniveaus.

Tot slot speelt periodiek vasten, zoals intermittent fasting, een rol in het stimuleren van autofagie. Dit is een proces waarbij beschadigde mitochondriën worden opgeruimd en vervangen door nieuwe.

Door deze leefstijlfactoren op een gebalanceerde manier te integreren kun je je algemene mitochondriale functie versterken. Daarmee kan ook je energieniveau en je algehele gezondheid aanzienlijk verbeteren.

Fission en fusion: een unieke eigenschap van mitochondriën

Om onze cellen gezond te houden en goed te laten functioneren gebruiken mitochondriën een uitzonderlijke methode. Ze kunnen zich namelijk splitsen (fission) en fuseren (fusion).

Fission is het proces waarbij een mitochondrion zich splitst in twee kleinere. Dit gebeurt vaak wanneer er een beschadiging is of als de cel extra energie nodig heeft. Door te splitsen, kunnen deze kleinere mitochondriën gemakkelijker worden herkend en gerepareerd of afgebroken door de cel. Dit helpt om de celomgeving gezond te houden.

Aan de andere kant hebben we fusion, waarbij twee mitochondriën samensmelten tot één groter mitochondrion. Dit is belangrijk voor het delen van materialen, zoals DNA en andere essentiële componenten, tussen mitochondriën. Dit proces helpt om schade te herstellen en zorgt ervoor dat mitochondriën efficiënt kunnen blijven werken.

Het evenwicht tussen fission en fusion is essentieel voor de cellulaire gezondheid. Verstoringen in deze processen kunnen worden geassocieerd met verschillende ziekten: van neurodegeneratieve aandoeningen, zoals multiple sclerose, tot stofwisselingsziekten.

Ontdek wat mitochondriale biogenese inhoudt

Mitochondriale biogenese is het proces waarbij nieuwe mitochondriën worden gevormd in een cel. Dit proces is onmisbaar voor de energieproductie en het behoud van je celgezondheid.

Biogenese van mitochondriën wordt gereguleerd door de coactivator PGC-1α (peroxisome proliferator-activated receptor gamma coactivator 1-alpha). Factoren zoals lichaamsbeweging, vasten en blootstelling aan koude kunnen de expressie van PGC-1α verhogen. Dit leidt tot een verhoogde mitochondriale activiteit en een verbeterde vetzuuroxidatie. Naast PGC-1α zijn er andere genen en eiwitten betrokken bij dit proces, waaronder NRF-1, NRF-2, en TFAM. Deze werken samen om zowel de mitochondriale DNA-replicatie als de synthese van mitochondriale eiwitten te stimuleren.

Voeding speelt ook een cruciale rol bij mitochondriale biogenese. Nutriënten zoals omega 3-vetzuren, resveratrol en alfa-liponzuur kunnen deze processen ondersteunen. Door het bevorderen van zowel mitochondriale biogenese als gezonde levensstijlkeuzes, kun je de algemene cel- en orgaangezondheid verbeteren en mogelijk het verouderingsproces vertragen.

Zware metalen: een gevaar voor je mitochondriën

Bepaalde zware metalen en toxines kunnen de mitochondriale functie aanzienlijk verstoren. Lood, kwik, cadmium en arsenicum zijn de meest schadelijke.

Blootstelling aan lood kan leiden tot de remming van essentiële enzymen in de mitochondriën. Hierdoor vermindert de ATP-productie en verhoogt de oxidatieve stress. Kwik, vooral methylkwik, interfereert met de elektronentransportketen, wat leidt tot verminderde cellulaire energie en verhoogde productie van reactieve zuurstofsoorten (ROS). Overmatige ROS-productie kan mitochondriale DNA-schade veroorzaken, wat bijdraagt aan dysfunctie.

Arsenicum werkt als een mitochondriaal toxine door de productie van ATP te verstoren via directe interactie met enzymen in de glycolytische en oxidatieve fosforyleringsroutes.

Cadmium bindt aan mitochondriale membraanproteïnen en verstoort de integriteit van membraanpotentiaal, wat essentieel is voor ATP-synthese. Dit kan vooral in de nieren en lever leiden tot verhoogde afsterving van de cellen. Deze organen zijn erg belangrijk voor de ontgifting van je lichaam.

De genoemde zware metalen verhogen ook allemaal de oxidatieve stress door het uitputten van antioxidanten zoals glutathion, wat verder mitochondriale schade en celdood bevordert. Aanpassing van je levensstijl en voedingsinterventies, zoals het verhogen van de antioxidantinname en het vermijden van blootstelling aan deze toxines, kunnen helpen bij het beschermen van de mitochondriale functie.

De invloed van gifstoffen op de gezondheid van je mitochondriën

Gifstoffen hebben aanzienlijke negatieve effecten op de mitochondriale functie. Enkele van de belangrijkste vergiffen zijn de organofosfaten en organochloor. Deze pesticiden kunnen de productie van ATP verminderen door de activiteit van belangrijke enzymen in de mitochondriale ademhalingsketen te verstoren.

Naast de directe beïnvloeding van enzymen, kunnen gifstoffen ook bijdragen aan oxidatieve stress in de cellen. Ze verhogen de productie van reactieve zuurstofsoorten (ROS), wat leidt tot schade aan mitochondriaal DNA, eiwitten en lipiden. Deze oxidatieve stress kan verder apoptose (geprogrammeerde celdood) of necrose (onbeheerste celdood) veroorzaken.

Een ander voorbeeld van een schadelijke stof is acetaminophen, beter bekend als paracetamol, dat vaak opduikt in lijsten van mitochondriale beschadigers. Acetaminophen interfereert met de mitochondriale synthese en ATP-productie, ofwel ze verstoren de energieproductie in de cellen. Daarom kun je beter geen paracetamol op chronische basis gebruiken.

Het is voor je mitochondriale gezondheid dus van groot belang om zo min mogelijk blootgesteld te worden aan deze gifstoffen. Zo kun je bijvoorbeeld biologische producten eten. Ook kun je de schade door gifstoffen verminderen door te zorgen dat je een dieet volgt dat rijk is aan antioxidanten. Daarbij kunnen supplementen, zoals sulforafaan en resveratrol, je helpen de schade door oxidatieve stress te verminderen.

De rol van voeding bij de werking van mitochondriën

Er zijn verschillende stoffen belangrijk voor de aanmaak van ATP in de mitochondriën. Dit zijn de mineralen ijzer en magnesium. Ook de vitamines B12, B6, foliumzuur en K2 spelen een belangrijke rol. Verder zijn de volgende co-enzymen, aminozuren, vetzuren en andere stoffen belangrijk voor de optimalisatie van je ATP-productie:

 -Q10
-NAD+
-D-ribose
-Carnitine
-Taurine
-Omega-3

Ten slotte kunnen vrije radicalen de werking van je mitochondriën ondermijnen. De tegenstanders van deze stoffen zijn antioxidanten, zoals alfaliponzuur.

Mitochondriale disfunctie: een samenvatting

Zoals je ziet, kan mitochondriale disfunctie worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetische variaties in het mitochondriale DNA. Ook voedingsstoftekorten (zoals te weinig B-vitamines, ijzer, Q10 of carnitine), milieuverontreinigende stoffen, chronische laaggradige ontstekingen en oxidatieve stress kunnen de normale werking van de mitochondriën verstoren.

Daarnaast zijn er medicijnen die het functioneren van je mitochondriën benadelen. Paracetamol  hebben we al eerder in dit artikel genoemd. De andere medicijnen zijn:

-Statines
-Aspirine
-Antipsychotica
-SSRI’s
-Metformine
-Bètablokkers
-Steroïden

Bovendien zijn er leefstijlfactoren die zorgen voor een verminderde mitochondriale functie, zoals het drinken van te veel alcohol of drugsgebruik. Ook een te suikerrijke voeding en een inactieve leefstijl kunnen een mitochondriale disfunctie veroorzaken.

Het gevolg van een mitochondriale disfunctie is een afname van de ATP-productie en een toename van oxidatieve stoffen die de mitochondriën nog verder kunnen beschadigen. Dit kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, waaronder het chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, depressie en neurodegeneratieve ziekten.

Door leefstijlfactoren aan te pakken, voeding te optimaliseren en oxidatieve stress en ontstekingen te verminderen, kun je de mitochondriale functie ondersteunen en de energie- en ATP-aanmaak verbeteren.

Newmedix: een persoonlijke aanpak voor gezonde mitochondriën

Wordt je beperkt door vermoeidheid? Laat Newmedix je dan helpen aan een optimale energieproductie van je lichaam. Ook als je al gehoord hebt dat je vermoeidheid niet te verhelpen valt of waarschijnlijk een psychische oorzaak heeft, is er een grote kans dat wij je weer kunnen begeleiden naar een energiek leven. Wij gaan namelijk op zoek naar de onderliggende oorzaken van je mitochondriale disfunctie. Zo kunnen we de bron van je vermoeidheid aanpakken en je mitochondriën helpen om hun taak als energieproducent weer goed uit te voeren.

Wil je meer weten? We leggen je graag de mogelijkheden uit voor je herstel. Maak daarom gerust een afspraak voor een gratis adviesgesprek!

Telomeren antiaging
Colorlib Tim Kors 0

Anti-aging van binnenuit met NAD+ en Resveratrol

Anti-aging van binnenuit? Het verouderingsproces is een strijd die moeilijk te winnen valt. Toch komen er de laatste tijd hoopvolle geluiden uit de wetenschap over anti-aging, het vertragen van veroudering. Newmedix volgt deze revolutionaire ontwikkelingen op de voet. Graag delen we in dit artikel de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van een anti-aging behandeling. Ook ontdek je wat in dit proces de rol is van NAD+ en resveratrol.

David Sinclair en Elizabeth Blackburn: leidende wetenschappers in anti-aging

Door het werk van de moleculair biologen David Sinclair en Elizabeth Blackburn weten we dat NAD+ en resveratrol een belangrijke rol kunnen spelen bij anti-aging, het tegengaan van veroudering. Beide wetenschappers zijn aanvoerders in het wetenschappelijke onderzoek naar anti-aging of zelfs omkering van het verouderingsproces.

De Australische Sinclair is professor aan de Harvard Medical School en doet onderzoek naar cellulaire verjonging en anti-aging. Hij is regelmatig in de prijzen gevallen voor zijn publicaties over het effect van voeding, levensstijl en genetica op het verouderingsproces.

Elizabeth Blackburn is van Australisch-Amerikaanse afkomst en is hoogleraar aan de Universiteit van Californië. Ze heeft naam gemaakt met een revolutionair onderzoek naar telomeren. Haar bevindingen hebben tot meer inzicht in de verouderingsprocessen van ons lichaam geleid en ook tot nieuwe behandelmethodes voor diverse ziektes. Blackburn heeft voor haar werk ook veel prijzen ontvangen. De kroon op haar wetenschappelijk onderzoek is de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde die ze in 2009 samen met bioloog Jack Szostak en moleculair bioloog Carol Greider won.

Anti-aging behandeling: de belangrijkste processen die bijdragen aan veroudering

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er zeven belangrijke biochemische processen zijn om je cellen te beschermen tegen veroudering. Dit zijn:

1.Telomerase activeren:
Telomeren zijn de uiteinden van chromosomen, de lange strengen van genetisch materiaal (DNA) die zich in de kern van een cel bevinden. Tijdens de celdeling worden de telomeren steeds korter omdat er bij elke celdeling een stukje telomeer verloren gaat. Dit proces wordt ook wel telomerverkorting genoemd. Uiteindelijk, wanneer de telomeren te kort worden, stopt de celdeling en sterft de cel af. Telomeren verkorting is een belangrijk onderdeel van het verouderingsproces. Telomerase is een enzym dat helpt de telomeren te beschermen tegen versneld korter worden. 

2.AMPK activeren:
AMPK staat voor Adenosine Monophosphate-Activated Protein Kinase, het is een enzym dat een belangrijke rol speelt in de stofwisseling van de cel. Het activeren van dit enzym heeft cel verjongende effecten. 

3.Mtor remmen:
Mtor is een fascinerend eiwit dat een sleutelrol speelt in de biologie van veroudering. Het bevindt zich in vrijwel alle cellen van het lichaam, van de hersenen tot de spieren en organen. Door de jaren heen is er steeds meer bewijs verzameld dat een overactieve mTOR-activiteit geassocieerd kan worden met verschillende ouderdomsgerelateerde ziekten. 

4.Overmatige oxidatie verlagen:
Langdurig te hoge oxidatie in de cellen zorgt voor versnelde aftakeling van cellen en daarmee versnelde veroudering. 

5.Low grade inflammation verlagen:
Chronische laaggradige ontsteking kunnen bijdragen aan celveroudering.

6.SIRT-genen activeren:
SIRT-genen, ook wel bekend als Sirtuins, zijn een familie van genen die betrokken zijn bij verschillende biologische processen, waaronder de regulatie van celveroudering en metabolisme. Ze worden ook wel beschouwd als ‘anti-aging’ genen, omdat ze zijn betrokken bij het vertragen van verouderingsprocessen en het verbeteren van de gezondheid op lange termijn. SIRT-genen produceren Sirtuïne-eiwitten die betrokken zijn bij het reguleren van verschillende cellulaire processen, zoals DNA-reparatie, celstofwisseling, energieproductie en celgroei. De activiteit van Sirtuïne-eiwitten wordt gestimuleerd door het co-enzym NAD+, dat afneemt naarmate we ouder worden. Daarom wordt gedacht dat het stimuleren van de activiteit van Sirtuïne-eiwitten kan helpen om de gezondheid te verbeteren en de veroudering te vertragen.
Een van de belangrijkste manieren waarop SIRT-genen bijdragen aan anti-aging is door het bevorderen van de gezondheid van de mitochondriën, de energiecentrales van de cel. SIRT-genen kunnen de mitochondriale functie verbeteren en het aantal beschadigde mitochondriën verminderen. Dit kan bijdragen aan anti-aging, het verminderen van oxidatieve stress en het verminderen van celveroudering.

7.PGC-1alpha activeren:
PGC-1alpha (peroxisoom-proliferator-geactiveerde receptor gamma co-activator 1-alpha) is een eiwit dat in verschillende soorten cellen in ons lichaam kan voorkomen. Het is bijvoorbeeld aanwezig in spiercellen, levercellen, hersencellen, vetcellen en hartcellen.PGC-1alpha speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de energiehuishouding in deze cellen. Zo kan het bijvoorbeeld helpen bij de aanmaak van mitochondriën, de energiefabriekjes in onze cellen. Ook kan het de stofwisseling van glucose en vetzuren reguleren, en helpen bij het beschermen van cellen tegen oxidatieve stress. Recent onderzoek suggereert dat PGC-1alpha ook betrokken is bij het verouderingsproces. Studies hebben aangetoond dat de expressie van PGC-1alpha afneemt naarmate we ouder worden, wat kan bijdragen aan leeftijdsgebonden afnames in mitochondriale functie en energiemetabolisme. Bovendien is aangetoond dat PGC-1alpha anti-verouderingseffecten heeft in verschillende diermodellen. Zo blijkt uit onderzoek dat het verhogen van de expressie van PGC-1alpha de levensduur kan verlengen en leeftijdsgebonden ziekten kan vertragen bij muizen.

NAD+ en resveratrol bij anti-aging: wat zijn dat?

NAD+ is een co-enzym dat voluit nicotinamide-adenine-dinucleotide heet. Het zit in je cellen en heeft de functie van een biochemische elektronendrager. NAD+ is een co-Resveratrolenzym zonder elektronen en kan daardoor elektronen opnemen. Volgens de onderzoeken is NAD+ daardoor onmisbaar voor de energieproductie van je cellen, waardoor het een belangrijke rol speelt in anti-aging. Ook is NAD+ betrokken bij diverse andere processen die te maken hebben met de conditie van lichaamscellen.

Resveratrol is een ander hulpmiddel in de strijd tegen veroudering. Dit polyfenol komt voor in verschillende planten, maar is vooral te vinden in druiven, bessen en pruimen.

Resveratrol heeft net als NAD+ invloed op verschillende lichaamsprocessen die een rol spelen bij veroudering. 

Het effect van resveratrol en NAD+ op telomeren en telomerase

Telomeren zijn beschermende kapjes op de uiteindes van je chromosomen. Deze kapjes worden naarmate je ouder wordt steeds korter. Bij elke celdeling verkorten telomeren en uiteindelijk kunnen ze niet meer functioneren. Dat kan op den duur schadelijk zijn voor je lichaam, want telomeren geven aan hoe vaak een cel zich kan delen voordat deze afsterft. Ze zijn daardoor essentieel voor de levensduur van je cellen.

Het korter worden van telomeren is een van de factoren van het verouderingsproces. Ook kunnen er ziektes en aandoeningen optreden die gerelateerd zijn aan het ouder worden, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Wanneer je een ongezonde levensstijl hebt of blootstaat aan chemische stoffen, kan dit proces worden versneld. 

Het goede nieuws is dat er naast gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en goed omgaan met stress, nog een troef is. Je lichaam beschikt namelijk over het enzym telomerase dat de telomeren opnieuw kan verlengen. Hierbij kan resveratrol zorgen dat telomerase beter werkt. NAD+ heeft op zijn beurt een positieve invloed op de stabilisatie van de telomeren

De invloed van NAD+ en resveratrol op mTOR

Mammalian target of rapamycin of korter gezegd, mTOR, heeft een belangrijke functie in het reguleren van de groei en metabolisme in je lichaamscellen. Wanneer je lichaam voldoende voedingsstoffen heeft, stimuleert dit eiwit de celgroei. Een te actieve mTOR kan daardoor ook een nadeel zijn. Door overmatige celgroei kunnen je cellen en weefsels namelijk sneller verouderen. 

Voldoende lichaamsbeweging, minder calorieën eten of zelfs vasten, kunnen een te actieve mTOR tegengaan. Daarnaast helpen een resveratrolbehandeling en een NAD-behandeling om het eiwit af te remmen.

AMPK en de resveratrolwerking

AMPK is een enzym dat voluit adenosine-monofosfaat-geactiveerd-proteïne-kinase heet. De taak van AMPK is te zorgen dat je cellen genoeg energie hebben, wanneer er een tekort dreigt. Het enzym heeft verder een belangrijk aandeel in meerdere lichamelijke processen, waaronder veroudering. 

Resveratrol kan de activiteit van AMPK verhogen, wat de kans op ontstekingen verkleint. Ook heeft een actievere AMPK een gunstige invloed op de werking van de mitochondriën. Op die manier kan resveratrol je helpen om langer te leven.

Ga een teveel aan oxidatie tegen met resveratrol en NAD+

In je lichaam vinden chemische processen plaats waarbij elektronen door atomen, moleculen of ionen worden afgestaan aan een soortgenoot. Dit heet oxidatie. Hierbij komen vrije radicalen vrij. Wanneer er te veel vrije radicalen in je lichaam komen, ontstaat er oxidatieve stress. Dit kan je lichaamscellen beschadigen, waardoor de veroudering van je lichaam wordt versneld

De aanmaak van vrije radicalen wordt versterkt door negatieve factoren van buitenaf, zoals luchtvervuiling, stress, uv-stralen, tabaksrook en ongezonde voeding. Gelukkig heb je ook een bondgenoot en dat zijn de antioxidanten. Deze stoffen helpen je lichaam met het neutraliseren of afbreken van de vrije radicalen. Antioxidanten kun je via je voeding binnenkrijgen. De vitamines C en E zijn onder andere sterke antioxidanten.

Een gezonde levensstijl, een dieet met goede voedingsstoffen en voldoende lichaamsbeweging helpen je aan de juiste balans tussen oxidatie en antioxidanten. Verder kan resveratrol bijdragen aan het verminderen van de oxidatie. Daarbij helpt NAD+ om de gevolgen van een teveel aan oxidatie te verminderen. 

Zet NAD+ en resveratrol in tegen low-grade inflammation

Low-grade inflammation ontstaat wanneer je immuunsysteem langdurig een beetje wordt geactiveerd. Dit is een chronische ontsteking die kan bijdragen aan het ontwikkelen van chronische ziektes en de veroudering van je lichaamscellen. De ontstekingsstoffen kunnen namelijk schadelijk zijn voor je weefsels en organen. Low-grade inflammation kan ontstaan door slechte voeding, te weinig beweging, overgewicht, roken, slaapgebrek en te veel stress. 

Een gezonde levensstijl met stressmanagement en voldoende lichaamsbeweging kan de ontwikkeling van low-grade inflammation tegengaan. Ook een gezond voedingspatroon speelt een rol bij het afremmen van deze chronische ontsteking. Zeker als je in je voeding let op ontstekingsremmende voedingsstoffen als omega-3-vetzuren, vitamine D, kurkuma en resveratrol. Verder kan het verhogen van de NAD+-gehaltes in je lichaam de low-grade inflammation verminderen.

Anti-aging: de wisselwerking tussen verschillende lichamelijke processen

Belangrijk om te weten is dat de verouderingsprocessen elkaar kunnen versterken. Zo kan oxidatie de telomeren verkorten door het DNA van je cellen te beschadigen. De ontstekingsreacties die optreden bij low-grade inflammation kunnen ook zorgen voor de verkorting van telomeren. Kun je een proces omkeren, dan heb je dus een win-winsituatie.

Combineer NAD+ en resveratrol met andere stoffen voor een optimale anti-aging behandeling

Een resveratrolbehandeling en een NAD+ behandeling kunnen dus op meerdere fronten een gunstige invloed hebben op het afremmen van het verouderingsproces. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Veroudering is namelijk het gevolg van een complex biologisch samenspel in je lichaam. Zo zijn er een hele reeks stoffen die een gunstige invloed hebben op de oxidatie, mTOR, AMPK, telomerase, low-grade inflammation, SIRT-genen en PGC-1alpha.Hiermee helpen ze niet alleen met het vertragen van het verouderingsproces, maar maken ook de kans groter om gezond ouder te worden. Dit komt doordat deze stoffen net als resveratrol en NAD ook de kans op leeftijdsgebonden ziekten kunnen verlagen:

Alfaliponzuur:
Dit zwavelhoudende vetzuur komt van nature voor in je lichaam. De productie ervan neemt af naarmate je ouder wordt. Je kunt het vetzuur in verschillende voedingsmiddelen vinden, waaronder lever en spinazie. Supplementen met alfaliponzuur zijn echter makkelijker opneembaar en bevatten grotere hoeveelheden.

Alfa-ketoglutaraat:
Alfa-ketoglutaraat is een ketozuur dat door je lichaam wordt geproduceerd. Je kunt het dus niet uit voeding halen. Wel kan de aanmaak ervan worden beïnvloed door je voeding en levensstijl. Ook kun je alfa-ketoglutaraat via supplementen innemen.

EGCG:
EGCG (epigallocatechinegallaat) is een krachtige antioxidant die voorkomt in groene thee. Als een type catechine, een polyfenolische verbinding, helpt EGCG bij het neutraliseren van vrije radicalen en het voorkomen van celbeschadiging

Vitamine D:
Niet alleen voor een anti-aging behandeling, maar ook voor je algehele gezondheid is vitamine D essentieel. Uit onderzoek blijkt dat veel volwassenen te weinig van deze vitamine hebben, waardoor er een grotere kans bestaat op bijvoorbeeld osteoporose. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Ook is vette vis een goede leverancier van vitamine D. 

Omega 3-vetzuren:
Deze essentiële vetzuren vind je vooral in vette vis, noten, zaden en plantaardige oliën.

Quercitine:
Quercitine is een natuurlijk voorkomende flavonoïde, een type polyfenol, dat voorkomt in verschillende plantaardige voedingsmiddelen, zoals appels, uien, bessen en groene thee. Vanuit het anti-aging perspectief wordt quercitine vaak bestudeerd vanwege zijn potentiële antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen.

Berberine:
Berberine is een bioactieve stof die in verschillende planten zit. Het wordt uit deze planten gewonnen en verwerkt in supplementen.

Curcumine:
Curcumine is een kleurstof uit de wortelstokken van de kurkumaplant. Het stofje zit in de specerij kurkuma, maar je kunt het ook als supplement slikken.

Astragalus:
Astragalus is een kruid dat in China al eeuwen wordt gebruikt voor het verhogen van de weerstand. In Nederland staat het ook bekend als de vlezige hokjespeul. Astralagus is onder andere als thee verkrijgbaar, maar ook bestaan er supplementen van.

Ashwaganda:
Ashwagandha stamt uit de traditionele Indiase geneeskunde en wordt al eeuwen gebruikt om het menselijke lichaam te helpen met een lang en gezond leven. 

Sulforafaan:
Deze stof zit in kruisbloemige groenten, zoals broccoli. Zorg wel dat je deze groenten zo vers mogelijk eet, want dan is het gehalte aan sulforafaan het hoogste. Ook door de bereiding kan sulforafaan verloren gaan. Het beste is daarom om kruisbloemige groenten even kort te stomen.

NAC (N-acetylcysteïne):
Je lichaam zet het aminozuur NAC om in de glutathion. Dit is een krachtige antioxidant die je cellen beschermt tegen schadelijke oxidatie.  

Q10:
Dit co-enzym is een antioxidant die als supplement verkrijgbaar is. Maar ook vind je het in verschillende voedingsmiddelen, waaronder vette vis, noten, vlees, en donkergroene groenten.

Carnosine
Carnosine zit van nature in je spieren. Je kunt het ook uit je voedsel halen via vlees, vis en gevogelte. Verder zijn er supplementen met carnosine verkrijgbaar. 

Hieronder vind je een samenvatting van de effecten van bepaalde stoffen op de biochemische processen die celveroudering tegengaan. Zoals blijkt uit het overzicht hebben NAD+, Resveratrol, Alfaliponzuur, Alfa-ketoglutaraat, Vitamine D en EGCG een gunstig effect op alle zeven celverjongende processen. (zie wetenschappelijke referenties nr 1 t/m 62)

NAD-resveratrol

Welke onderzoeken kunnen iets zeggen over de veroudering van je lichaam?

Zoals gezegd draait een anti-aging behandeling om allerlei verschillende lichaamsprocessen. Daarbij is ieder lichaam verschillend. Misschien heeft een resveratrolbehandeling de beste werking voor jou? Of misschien biedt een NAD-behandeling meer voordelen? Maar het kan ook zijn dat beide anti-aging behandelingen voor jou de beste optie is in combinatie met een van de andere methodes.

Om uit te vinden hoe het staat met de veroudering van je lichaam en welke behandelingen het beste voor jou zijn, kunnen we verschillende onderzoeken doen. Zo kunnen we via een telomerenonderzoek ontdekken wat de lengte van je telomeren zijn en daardoor zien wat je cellulaire leeftijd is. Een onderzoek naar de lipidoxidatie en DNA-oxidatie geven inzicht in welke factoren de oxidatie versnellen of vertragen en hoe we hier invloed op kunnen uitoefenen. Ook speelt je bloedsuikerspiegel een belangrijke rol bij veroudering. Hoe het hiermee staat, kunnen we uitvinden via een onderzoek naar de Hba1c. Dit geeft aan hoe hoog je gemiddelde bloedsuikerspiegel is gedurende enkele maanden.

We kunnen nog meer informatie halen uit biologische reacties. Zo maakt je lichaam geoxideerd LDL als gevolg van vrije radicalen en oxidatieve stress. Ontstekingsprocessen kunnen we weer onderzoeken aan de hand van het ferritine- en CRP-niveau. Ferritine en CRP zijn eiwitten, waarbij een hoge aanwezigheid kan duiden op ontstekingsprocessen die betrokken zijn bij veroudering. Ook kunnen we zien of je immuunfunctie ondersteuning nodig heeft aan de hand van een onderzoek naar de NK-cellen in je lichaam. Dit zijn witte bloedcellen die in actie komen tegen virussen en kankercellen. Verder kunnen we bekijken hoe het gesteld is met de hoeveelheid antioxidanten in je lichaam door het gehalte aan glutathion en het coenzym Q10 te onderzoeken.

Tenslotte is het belangrijk om te weten of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kunnen we doen aan de hand van een algeheel vitamine- en mineralenprofiel. Verder spelen enkele vitamines en mineralen een extra belangrijke rol bij veroudering. Zo is vitamine D essentieel voor gezonde botten en spieren en heb je zink weer nodig voor een gezonde huid, haardos en nagels. Ook vitamine K2 is belangrijk voor je botten en helpt ook je hart om gezond te blijven. Naast vitamine D heb je ook magnesium nodig voor gezonde spieren.

Aandoeningen en veroudering

Verschillende aandoeningen vertonen sterke samenhang met veroudering, zoals dementie, kanker, Alzheimer, diabetes en hart- en vaatziekten. Naarmate we ouder worden, neemtanti-aging and diseases het risico op deze ziektes toe. Gelukkig groeit het bewijs dat het toepassen van effectieve anti-verouderingsstrategieën kan helpen om veroudering te vertragen en mogelijk deze aandoeningen te voorkomen

Gratis Adviesgesprek: ga veroudering tegen met de hulp van Newmedix

Telkens weer blijkt uit alles dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan het gezond en fit ouder worden. Hierbij kun je denken aan diverse aspecten, zoals intermittent vasten, een mediterraan dieet, krachttraining, meditatie, koude therapie en ademhalingsoefeningen.  Daarbij kunnen de behandelingen met NAD+ en resveratrol helpen om je lichaam zo lang mogelijk jong te houden. Bovendien kunnen ze ook bijdragen aan je gezondheid en het risico verlagen op ziektes die op oudere leeftijd voorkomen. 

Naast een gezonde levensstijl en behandelingen met NAD+ of resveratrol, kunnen we je ook helpen met de overige strategieën voor anti-aging. Het team van Newmedix bespreekt ze graag met je. Ook kunnen we door middel van verschillende onderzoeken je lichamelijke situatie op het gebied van veroudering in kaart brengen.

Maak voor meer informatie gerust een afspraak voor een gratis adviesgesprek

Colorlib Isabelle Arts 0

Verstoord oestrogeenmetabolisme verhoogt risico op endometriose, PMS, PCOS, PMDD en kanker

Verstoord oestrogeenmetabolisme verhoogt risico op endometriose, PMS, PCOS, PMDD en kanker

Oestrogeen staat bij velen bekend als het vrouwelijk geslachtshormoon. Het speelt dan ook een grote rol in de menstruatiecyclus, vruchtbaarheid en zwangerschap van de vrouw. Maar oestrogeen komt niet alleen bij vrouwen voor. Ook mannen hebben kleine hoeveelheden van dit hormoon in hun lichaam, bijvoorbeeld in de testikels.

Hoe goed ons lichaam oestrogeen produceert, gebruikt en elimineert, hangt af van het oestrogeenmetabolisme. In sommige gevallen raakt dit oestrogeenmetabolisme verstoord. Bijvoorbeeld voeding, stress, genetica, toxines en gezondheidsproblemen als anorexia nervosa, hypothyreoïdie en auto-immuniteit beïnvloeden het oestrogeenmetabolisme.

Lees in dit artikel meer over wat een verstoord oestrogeenmetabolisme inhoudt, welke symptomen daarbij horen, wat de gevolgen zijn van een oestrogeentekort of oestrogeendominantie en hoe je de balans van het oestrogeenmetabolisme herstelt.

Oestrogeen betekenis: wat is het eigenlijk?

Voordat we ingaan op een verstoord oestrogeenmetabolisme, is het belangrijk dat je begrijpt wat oestrogeen precies is. Het betreft namelijk meer dan één hormoon. Oestrogenen zijn eigenlijk een familie van hormonen. Daaronder vallen voornamelijk oestron (E1), estradiol (E2) en oestriol (E3).

Veel vrouwen kennen oestrogenen wel vanuit de anticonceptiepil. Dit geeft eigenlijk al aan dat ze een belangrijke rol spelen bij de eisprong, menstruatie en zwangerschap. Oestrogeen is het hormoon dat je lichaam voorbereidt op het dragen en baren van een baby. Ook dragen oestron, estradiol en oestriol bij aan de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken tijdens de puberteit. 

Maar oestrogeen heeft niet alleen maar te maken met het geslacht. Deze hormonen hebben ook invloed op het vasthouden van vocht in weefsel en botten, het cholesterolgehalte en het immuunsysteem.

Oestrogeenbalans verstoord

Is jouw oestrogeenmetabolisme uit balans, dan worden je oestrogenen niet goed gemetaboliseerd en geëlimineerd. Zo’n verstoring heeft erg vervelende gevolgen. Zo kan het je DNA beschadigen en je zo – in sommige gevallen – vatbaar maken voor kanker. Het gaat daarbij voornamelijk om borst-, eierstok- en prostaatkanker.

Hoe raakt het oestrogeenmetabolisme verstoord?

Een aantal aspecten die de oestrogeenstofwisseling verstoren, beschrijven we hieronder.

Bepaalde chemicaliën in verzorgingsproducten
Veel lichamelijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen bevatten xeno-oestrogenen. Dat zijn chemicaliën die oestrogeen nabootsen in je lichaam, maar dus eigenlijk een toxine zijn. Newmedix kijkt graag met je mee welke producten je nu gebruikt en wat je hieraan kan verbeteren.

Bepaalde genetische varianten
Het kan zomaar dat je aanleg hebt voor een verstoord oestrogeenmetabolisme. Dat is bijvoorbeeld zo bij verschillende genetische varianten die gerelateerd zijn aan ontgifting. Hieronder vallen COMT, CYP1A1, CYP1B1 en GST. Wil je begrijpen hoe genetica invloed heeft op jouw hormonale gezondheid? Neem dan gerust contact met ons op.

Te hoge alcoholconsumptie
Zowel alcohol als oestrogeen wordt gemetaboliseerd in de lever. Drink je regelmatig meer dan 1 à 2 glaasjes alcohol per dag? Dan is dat niet bevorderlijk voor je oestrogeenmetabolisme. Drink het liefst niet vaker dan vier keer per week.

Insulineresistentie en obesitas
Oestrogeen zou een positief effect hebben op je gewicht en insulinegevoeligheid, maar dat werkt ook andersom. Ben je te zwaar en/of heb je last van insulineresistentie, dan beïnvloedt dit jouw oestrogeenmetabolisme waarschijnlijk negatief.

Bepaalde medicijnen
Ook sommige medicijnen kunnen het oestrogeenmetabolisme verstoren en het risico op hormoongerelateerde kankers verhogen. Hieronder vallen ook anticonceptie en hormoonvervangende therapie (HST).

Een verstoorde oestrogeenbalans leidt bijna altijd tot een oestrogeentekort of oestrogeendominantie. Beide lichten we hieronder kort toe.

Oestrogeentekort en oestrogeendominantie

Bij vrouwen is het normaal dat na verloop van tijd de productie van oestrogeen afneemt. Dit kennen we allemaal als de overgang. Hierbij krijg je last van opvliegers, overmatig zweten, slapeloosheid, verminderd libido, gewrichtspijn, hartkloppingen, slechte concentratie en depressieve stemmingen.

Maar een oestrogeentekort kan zich ook voordoen vóór de menopauze. Dit uit zich naast bovenstaande symptomen bijvoorbeeld in een onregelmatige menstruatie, tussentijdse bloedingen of onvruchtbaarheid. Bekende oorzaken hiervan zijn:

        Ernstige, langdurige stress;

        Extreme lichamelijke activiteit;

        Bijnierinsufficiëntie;

        Ondervoeding.

In het geval van oestrogeendominantie is er juist sprake van een overschot aan oestrogeen. Dat uit zich in heel andere symptomen, zoals gewichtstoename, vermoeidheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten, stemmingswisselingen, depressie, eierstokcysten en slapeloosheid. Oestrogeendominantie komt vaak voor bij vrouwen: het is zelfs een belangrijke oorzaak bij PMS. 

Ben jij ook bekend met deze maandelijkse, emotionele achtbaan of ernstige lichamelijke ongemakken rondom de menstruatie? Dat wil niet zeggen dat je lichaam te veel oestrogeen aanmaakt, maar wel dat dit hormoon niet goed in verhouding is met de hoeveelheid progesteron. En daar kunnen we iets aan doen! Plan dus zeker eens een gratis adviesgesprek bij ons in, we vertellen je graag wat wij voor jouw klachten kunnen betekenen.

Zó herstel je jouw oestrogeenbalans

Wanneer je oestrogeenmetabolisme volledig uit balans is, kan je het beste een arts raadplegen. De juiste aanpak is voor iedereen anders. Bij Newmedix hebben we veel ervaring met patiënten die lijden aan hormoongerelateerde klachten. Neem gerust contact met ons op voor vragen over onze aanpak en behandelingen.

Wil je toch zelf je oestrogeenmetabolisme bevorderen? Kies dan voor een vezelrijk dieet (zoals volkoren granen) met kruisbloemige groenten (zoals broccoli, spruitjes, bloemkool en kool), antioxidanten (zoals spinazie, artisjokken, aardbeien en pecannoten) en omega 3-vetzuren (zoals vette vis, walnoten en lijnzaad).

Daarnaast kunnen ook bepaalde supplementen je helpen met het herstellen van je oestrogeenmetabolisme. Opvallend hierbij is dat de hiervoor vaak aanbevolen supplementen ook worden gewonnen uit kruisbloemige groenten. Het gaat daarbij om diindolylmethane (DIM) en indol-3-carbinol (I3C). Daarnaast zouden ook melatonine, N-acetylcystine en gemethyleerde B-vitamines goed zijn voor het oestrogeenmetabolisme. Maar let op: ga nu niet direct zelf op zoek naar deze supplementen. Wij adviseren je graag wat passend is bij jouw klachten, jouw fysiologie en je gezondheidsdoelen.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Bij Newmedix kan je altijd terecht voor een gratis adviesgesprek. Zo maken we vrijblijvend kennis en bepaal je daarna of wij de juiste partij zijn voor jou. Natuurlijk helpen we je graag met het opsporen en behandelen van de oorzaak van jouw klachten. Plan hier een gratis adviesgesprek in.|

 • Referenties

  1. Samavat, H., & Kurzer, M. S. (2015). Estrogen metabolism and breast cancer. Cancer Letters, 356(2 Pt A), 231-243. Beschikbaar op: research.amanote.com
  2. Cavalieri, E., & Rogan, E. (2011). Unbalanced metabolism of endogenous estrogens in the etiology and prevention of human cancer. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 125(3-5), 169-180.
  3. Sangaramoorthy, M., Koo, J., & John, E. (2018). Intake of bean fiber, beans, and grains and reduced risk of hormone receptor-negative breast cancer: the San Francisco Bay Area Breast Cancer Study. Cancer Med, 7(5), 2131-2144.
  4. Farvid, M. S., Chen, W., Rosner, B., Tamimi, R. M., Willett, W. C., & Eliassen, A. H. (2019). Fruit and vegetable consumption and breast cancer incidence: Repeated measures over 30 years of follow-up. International Journal of Cancer, 144(7), 1496-1510.
  5. Teitelbaum, S. L., Belpoggi, F., & Reinlib, L. (2015). Advancing research on endocrine disrupting chemicals in breast cancer: Expert panel recommendations. Reproductive Toxicology, 54, 141-147.
  6. Thomson, C. A., Ho, E., & Strom, M. B. (2016). Chemopreventive properties of 3,3′-diindolylmethane in breast cancer: evidence from experimental and human studies. Nutrition Reviews, 74(7), 432-443.
  7. Larsson, S. C., Kumlin, M., Ingelman-Sundberg, M., & Wolk, A. (2004). Dietary long-chain n-3 fatty acids for the prevention of cancer: a review of potential mechanisms. American Journal of Clinical Nutrition, 79(6), 935-945.
  8. National Cancer Institute (2018). Alcohol and Cancer Risk. Beschikbaar op: cancer.gov
  9. Chan, D. S. M., Abar, L., Cariolou, M., et al. (2019). Systematic literature review and meta-analysis of observational cohort studies on physical activity, sedentary behavior, adiposity, and weight change and breast cancer risk. Cancer Causes Control, 30(11), 1183-1200.
  10. Moulton, V. R. (2018). Sex Hormones in Acquired Immunity and Autoimmune Disease. Frontiers in Immunology, 9, 2279. Beschikbaar op: frontiersin.org
Long covid
Colorlib Tim Kors 0

Wat te doen bij long COVID?

Wat te doen bij long COVID?

Sinds 2019 kreeg het coronavirus (SARS-CoV-2) de wereld in zijn greep. Inmiddels lijkt het virus onder controle. Maar wat nog voor vraagtekens zorgt, is long COVID. Toch is er ook nu inzicht gekomen in het ontstaan van deze aandoening en hoe je de symptomen kunt verminderen. Hierin zouden laaggradige ontstekingen (low grade inflammation), heractivatie van herpesvirussen (waaronder Epstein-Barr), verlaagde cortisolspiegels en mitochondriën een rol spelen. Wat dit zijn en wat hun functie is bij post COVID leggen we je graag uit. Dus heb je last van langdurige klachten na corona? Lees dan vooral verder en ontdek wat Newmedix voor jou kan betekenen.

Wat is long COVID?

Volgens de World Health Organization heb je long COVID wanneer je na drie maanden na de infectie met het coronavirus nog symptomen hebt. Ook moeten deze langer dan twee maanden duren. Er zijn echter patiënten die veel langer met klachten rondlopen en er zelfs jarenlang last van hebben.

Post COVID kan je leven ernstig beïnvloeden. Zo kunnen de lichamelijke klachten bestaan uit vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn en spierzwakte. Andere symptomen van long COVID zijn reukverlies, griepgevoel zonder koorts of lichte verhoging.

Behalve lichamelijke symptomen zijn er ook patiënten die mentaal of psychisch last hebben van long COVID. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat SARS-CoV-2 het centrale zenuwstelsel direct of indirect kan beïnvloeden.(1) Is dat bij jou het geval? Dan ervaar je misschien een zogenaamde hersenmist. Dit is een cognitieve stoornis waardoor er concentratieproblemen of vergeetachtigheid kan optreden. Ook zijn verwardheid, vermoeidheid, depressie, angsten, slaapproblemen of gedragsveranderingen mogelijke gevolgen van long COVID. Wanneer je je inspant of stress ervaart, kunnen deze symptomen sterker worden.

Uit recent onderzoek werd duidelijk dat zuurstofsaturatie en lichaamstemperatuur tijdens acute covid een prognose waren voor het krijgen van long COVID. Daarbij bleken een zuurstofsaturatie van 89 procent en een piek in de lichaamstemperatuur van 39 graden een goede voorspeller te zijn voor het ontwikkelen van long COVID. (2)

Het ontstaan van long COVID en de rol van mitochondriën

Om te begrijpen hoe COVID zich ontwikkelt, is het belangrijk om te weten wat er gebeurt in je lichaam als er een virus binnendringt. Bij een virale ziekte neemt het virus je intracellulaire omgeving over en destabiliseert deze. Ofwel: de indringer maakt de omstandigheden binnen in je cellen zo gunstig mogelijk voor zichzelf. Het doel daarbij van het virus is om zich succesvol te vermeerderen.

In bijna al je lichaamscellen zitten mitochondriën, die werken als ware energiefabriekjes. Mitochondriën zorgen namelijk voor de productie van energie in de vorm van ATP. Van deze energie is 95 procent van al je lichaamsfuncties afhankelijk. Bovendien kan je lichaam bijna geen ATP opslaan waardoor je weinig voorraad hebt. Dat betekent dat er een voortdurende productie van ATP nodig is. Daarom heeft je lichaam goed werkende mitochondriën nodig om goed te kunnen functioneren. Kortom: worden de energiefabriekjes in je cellen verstoord? Dan heb je dus minder energie en raken je lichaamsfuncties ontregeld.

De connectie van post COVID met het chronisch vermoeidheidssyndroom

Er wordt al lang onderzoek gedaan naar de precieze oorzaak van mitochondriale aandoeningen. Inmiddels weten we dat het een complexe groep ziekten is die wordt veroorzaakt door een stoornis van de mitochondriale functie. Het gevolg is dat de energieproductie in de cellen wordt aangetast. Bij sommige patiënten leidt dit tot de onverklaarde postvirale ziekte ME/CVS, ofwel het myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom. Er is inmiddels sterk bewijs dat ME/CVS te maken heeft met onder andere het niet goed functioneren van de mitochondriën.

Een interessante achtergrondinformatie waar de onderliggende biochemische afwijken nog eens duidelijk worden gelegd is het volgende E-boek: Waarom het chronisch vermoeidheidssyndroom niet tussen de oren zit.

Een deel van de langdurige klachten na corona lijken op de symptomen die horen bij ME/CVS. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een deel van de patiënten met post COVID ook de kenmerken heeft van ME/CVS. Zo bleek uit een studie met 46 patiënten, die zes maanden na milde of matige acute SARS-CoV-2 ziek bleven, dat ongeveer de helft voldeed aan de criteria voor ME/CVS.(3)

Behandel long COVID hetzelfde als CVS

Professor Michael Maes (MD, PhD) staat bekend als de wereldwijde expert op het gebied van het chronisch vermoeidheidssyndroom, low grade inflammation, oxidatie en neuroinflammatie. Samen met Martin Pall (PhD) onderzoekt hij al ruim dertig jaar onafhankelijk CVS. Uit hun werk blijkt dat deze aandoening geassocieerd is met functionele mitochondriale afwijkingen, verstoringen in het immuunsysteem en oxidatieve stress wat leidt tot een aanhoudende weefselspecifieke chronische laaggradige ontsteking. Hierdoor kunnen de complexe symptomen aan meerdere organen ontstaan.

Volgens dr. professor Michael Maes zou je patiënten met long COVID dezelfde behandeling moeten geven als iemand met CVS. Dat concludeert hij in dit interview over de laatste wetenschappelijke inzichten van de oorzaken voor long COVID: (zet ondertiteling aan)

Hoe kan kan het coronavirus het mitochondriale proces verstoren?

De wetenschap heeft nu een sterk vermoeden hoe long COVID ontstaat, maar wat is de rol van het coronavirus? De langdurige klachten na corona worden waarschijnlijk veroorzaakt door aanhoudende laaggradige ontstekingen (low grade inflammation) die door de chronische activatie van twee intracellulaire ontstekingsroutes ontstaan. Deze NF-kB(4,13,14,15) en Inflammasome (5) zorgen voor een verhoogde productie van pro-inflammatoire cytokinen. Dit zijn moleculen die ontstekingen bevorderen en worden dus aangemaakt door de cellen van het immuunsysteem. Wanneer je mitochondriën door COVID zijn aangetast, is het dus mogelijk dat je lichaam via deze twee routes langdurig met laaggradige ontstekingen krijgt te kampen. (6), Deze laaggradige ontstekingsactiviteit zorgen voor verhoogde oxidatie in de cellen. Door deze verhoogde oxidatie ontstaan er beschadigingen van de mitochondriën waardoor de aanmaak van je energie verstoord raakt. Een conclusie uit een recent onderzoek naar long COVID luidt: De resultaten suggereren dat post-virale lichamelijke en mentale symptomen een neuro-immune en neuro-oxidatieve oorsprong hebben. (2)

Nog meer conclusies komen uit een recente studie onder 215 long COVID-patiënten (7). Het opvallendste van dit onderzoek is dat de cortisolniveaus uniform lager waren bij long COVID-patiënten vergeleken met de gezonde controlegroep en ze waren ongeveer de helft van de gezonde of herstellende personen. Hierdoor zijn cortisolspiegels een belangrijke voorspeller voor long COVID. Daarbij kunnen lage cortisolspiegels diverse klachten veroorzaken die overlappen met de symptomen van long COVID.

Daarnaast suggereren de gegevens uit dezelfde studie de betrokkenheid van de reacties van de antilichamen tegen SARS-CoV-2 antigenen. Ook de reactivering van latente herpesvirussen, waarvan Epstein-Barr Virus in het bijzonder, spelen een rol. Daarnaast kunnen chronische ontstekingen, ofwel low grade inflammation, optreden.

Omstandigheden die long COVID kunnen bevorderen

Andere belangrijke cofactoren die kunnen bijdragen aan low grade inflammation en verminderde mitochondriale functie/energieproductie in de cellen zijn onder andere:

-Dysbiose in de darmen (verstoring in de darmflora)
-Chronische stress (bijnieruitputting, verminderd werking stresssysteem)
-Tekorten van essentiële vitamines en mineralen
-Vitamine D tekort
-Verstoorde hersenstofwisseling (verstoorde gaba/glutamaat verhouding, verhoogde trycat’s en verhoogd histamine)
-Overgevoeligheden of allergieën voor voedingsstoffen
-Overmatig alcohol
-Roken
-Inname van transvetten en geoxideerde omega-6-vetzuren (vooral consumptie van bepaalde plantaardige vetten)
-Verstoorde bloedsuikerregulatie
-Tekort aan omega-3-vetzuren
-Overgewicht
-Overtraining (te veel sporten)
-Darmwand doorlaatbaarheid (leaky gut)
-Chronisch slaaptekort
-PTSS en trauma

Post COVID en behandelingen: start met de juiste voeding

Nu de wetenschap de oorzaken van post COVID op het spoor is, zijn er ook behandelingen die de symptomen kunnen verlichten. Zo is het belangrijk om je mitochondriën in een optimale conditie te houden, want ze vormen een belangrijk onderdeel in je afweer tegen een infectie met het SARS-CoV-2-virus. De omstandigheden voor je mitochondriën verbeteren, kun je doen door je voedingspatroon aan te passen.

Zo kan een dieet op basis van ontstekingsremmende en laag glycemische voeding de gezonde mitochondriën ondersteunen en zorgen voor een betere energieproductie. Dit werkt nog beter als je hoogwaardige vetten aan je voedingspatroon toevoegt.

Ook plantaardige voeding dat veel plantenafweerstoffen bevat, is goed voor de mitochondriale functie. Bovendien hebben fruit en groenten vaak ontstekingsremmende eigenschappen en een antipathogene werking. Dit houdt in dat ze biologische ziekteverwekkers tegengaan.

Bestrijd langdurige klachten na corona met supplementen

Behalve een speciaal dieet, kun je de symptomen van post COVID verminderen met extra antioxidanten (8). Zo kunnen supplementen met vitamine C, E, en selenium de overmatige aanmaak van vrije radicalen door de mitochondriën tegengaan. Vrije radicalen zijn namelijk schadelijke deeltjes die de cel kunnen beschadigen. Ook supplementen met CoQ10 (9) passen in de strategie om de klachten van post COVID te verminderen. CoQ10 is een belangrijke antioxidant en beschermt de cellen en mitochondriën tegen vrije radicalen plus speelt een sleutelrol in de energieproductie.

Verder is N-acetyl-L-cysteïne (10) een krachtige antioxidant die de gevolgen van oxidatieve stress kan verminderen. Om het zenuwstelsel te helpen, kan Acetyl-L-carnitine (11) toegediend worden. Nog een sterke antioxidant is Alfa-liponzuur (11), dat ook een rol speelt in de energieproductie van je cellen. Het is namelijk een co-enzym dat helpt bij de omzet van glucose naar energie.

Beweging kan je helpen bij long COVID

Om je immuunsysteem te versterken en de werking van je mitochondriën te verbeteren, is het goed om regelmatig te bewegen. Zorg wel dat je dan alleen lichte lichamelijke inspanning doet die niet meer dan 50 tot 75 procent van je maximale vermogen vergt. Let erop dat als je meer klachten ervaart na inspanning je de intensiteit verlaagt. Wandelen op een rustig tempo is voor de meeste mensen in de beginfase het beste advies.

Post COVID: laat Newmedix je helpen

Zoals je ziet, zijn er bij long COVID maatregelen mogelijk om de symptomen te verminderen. Heb je dus al langdurig klachten nadat je corona hebt gehad? Vraag dan gerust een gratis adviesgesprek aan bij Newmedix. Bij ons merk je dat we niet alleen naar je aandoening kijken, maar naar het geheel. We zetten daarbij jou en de onderliggende oorzaak van je klachten centraal. Bovendien nemen we daarin het natuurlijk herstellende vermogen van je lichaam mee. Dus neem snel contact op, want we helpen je graag met een behandelplan op maat!

Omega 3
Colorlib Tim Kors 0
Tags:#omega 3

Omega 3-vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor je gezondheid

Omega 3-vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor je gezondheid

We zien het langskomen in tijdschriften, in de supermarkt en zelfs in de commercials op tv: omega 3-vetzuren staan volop in de belangstelling. Dat is niet zonder reden: omega 3-vetzuren zijn essentieel voor je gezondheid. Maar waarom eigenlijk?

Wat zijn omega 3-vetzuren?

Omega 3-vetzuren zijn belangrijke onverzadigde vetzuren die je lichaam niet zelf aanmaakt. Je moet ze dus volledig halen uit een gezonde voeding. Eigenlijk is ‘omega 3’ en verzamelnaam van verschillende vetzuren. De meeste omega 3-vetzuren vallen onder alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Waar je ALA veel terugvindt in plantaardige voeding, zitten EPA en DHA juist in vette vis.

Elke cel in het lichaam heeft deze essentiële vetzuren nodig. Bijvoorbeeld voor behoud van een goede celstructuur en celfunctie. Wanneer je lichaam over voldoende omega 3-vetzuren beschikt, bevordert dit een gezonde zenuwactiviteit. Daarnaast helpen de vetzuren bij hormoonproductie en het tegengaan en bestrijden van ontstekingen. Bekijk onderstaande video voor meer uitleg:

Zoals je in de video hierboven kunt zien, hebben vooral de EPA’s en DHA’s een belangrijk ontstekingsremmend effect. Dat wil niet zeggen dat ALA’s innemen je helemaal niet kan helpen als ontstekingsremmer (16,21). Zoals het schema aangeeft, heb je dan alleen nog wel een aantal enzymen nodig waardoor deze stof alsnog goed wordt omgezet in EPA’s en DHA’s. Kan jouw lichaam deze omzetting niet zo goed verwerken? Dan biedt plantaardige voeding voor jou geen volwaardige vervanging van de dierlijke omega 3-vetzuren.

De voordelen van omega 3-vetzuren

Het consumeren van voldoende omega 3-vetzuren heeft ontzettend veel voordelen. Het is bijvoorbeeld goed voor de hersenen, ogen, huid en spijsvertering. Ben je benieuwd naar een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen van omega 3-vetzuren? Hieronder noemen we er 6.

Omega 3 vetzuren verminderen de kans op een auto-immuunziekte

Uit een nieuwe studie blijft dat de consumptie van omega 3-vetzuren in combinatie met vitamine D de kans op auto-immuunziekten met wel 30% vermindert (1). 

Depressie en angst voorkomen

Wist je dat depressie wereldwijd één van de meest voorkomende psychische problemen is? Uit recent onderzoek bleek dat wanneer je regelmatig omega 3 consumeert, je risico op een depressie significant vermindert (11,12)

DHA als bouwstof voor de hersenen en het netvlies

Ooit gehoord van maculadegeneratie? Dit is een ingrijpende oogziekte waardoor je last krijgt van verlies van gezichtsvermogen of zelfs blindheid. Deze ziekte is zelfs is één van de hoofdoorzaken van permanente oogschade. Voornamelijk het omega 3-vetzuur DHA kan dit helpen voorkomen. Een tekort aan DHA veroorzaakt problemen met de hersenen en het netvlies van de ogen (17,18).

Omega 3 leidt tot betere hersengezondheid van je ongeboren baby

Ben je zwanger? Dan zijn omega 3-vetzuren al helemaal van groot belang! Niet alleen voor tijdens je zwangerschap, maar ook daarna. Een goede hoeveelheid aan omega 3-vetzuren voor jouw baby leidt bewezen tot een hogere intelligentie, betere communicatieve vaardigheden, minder gedragsproblemen en een lager risico op ontwikkelingsachterstanden, ADHD, autisme en hersenverlamming (15).

Omega 3-vetzuren hebben talloze positieve invloeden op het hart

Komen hartziekten voor in je familie en wil je dit bij jezelf graag voorkomen? Omega 3-vetzuren houden bloeddruk en cholesterol op peil, voorkomen ongewenste bloedstolling en gaan ontstekingsreacties tegen. Zo verlaag je dus jouw risico op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat voldoende omega 3 je kans op een hartaanval met 28% vermindert en je kans op een fatale hartaanval zelfs met 50% (2,3,4,5,6)

Omega 3 verlicht menstruatiepijn (en andere pijn, zoals bij reuma or artritis)

Een minder bekend voordeel van omega 3-vetzuren is het effect op menstruatiepijn. Verschillende onderzoeken wijzen namelijk uit dat de inname hiervan deze pijn flink vermindert. Dat is fijn, want de menstruatie veroorzaakt bij veel vrouwen ernstige klachten (13).

EPA en DHA zouden zelfs nét zo effectief zijn in pijnreductie als een veelgebruikt reumamedicijn (Humira). Dat bleek uit een onderzoek waarbij het medicijngebruik van reumapatiënten 45% was vermindert ten opzichte van de controle/placebogroep. Met deze omega 3-vetzuren had nog maar 22% NSAID’s nodig, terwijl dit onder omega 3-vetzuren wel 77% was (19,20,21). 

Hoeveel omega 3-vetzuren heb je nodig?

Voor de ideale hoeveelheid aan omega 3-vetzuren in je lichaam heb je een bepaald aantal gram nodig per dag. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van je leeftijd en geslacht. Zo hebben mannen bijvoorbeeld meer nodig dan vrouwen en ouderen meer dan jongeren.

Hoeveelheid omega 3-vetzuren voor kinderen

Zeker voor kinderen is het binnenkrijgen van omega 3-vetzuren erg belangrijk. De hersenen zijn nog in ontwikkeling en ook de ogen zijn nog niet volledig volgroeid. Een groeiend lijf heeft omega 3-vetzuren dus hard nodig voor de ontwikkeling. Heb je kinderen? Zorg er dan voor dat ze dagelijks zo’n 1 gram aan omega 3-vetzuren binnenkrijgen. Dat lijkt niet veel, maar omdat kinderen minder eten dan volwassenen, blijkt dit soms toch een uitdaging.

Hoeveelheid omega 3-vetzuren voor vrouwen

Een volwassen vrouw heeft ongeveer 1,1 gram aan omega 3-vetzuren nodig per dag. Diezelfde hoeveelheid geldt nog altijd wanneer zij ouder wordt. Maar let op: ben je zwanger? Dan gaat de behoefte wat omhoog. Zwangere vrouwen hebben een omega 3-behoefte van ongeveer 1,4 gram per dag.

Hoeveelheid omega 3-vetzuren voor mannen

Bij mannen gaat de omega 3-behoefte wel degelijk omhoog met de jaren. Een volwassen man heeft gemiddeld zo’n 1,3 gram aan omega 3-vetzuren nodig per dag. Zodra hij echter een leeftijd bereikt van boven de 50, stijgt deze aanbevolen hoeveelheid naar ongeveer 1,6 gram per dag.

Omega 3-vetzuren meten

Maar hoe weet je eigenlijk of jij voldoende omega 3 in je lichaam hebt? Hiervoor kan je een test laten uitvoeren via Newmedix. Op basis van een bloedtest bepalen we jouw omega 3-index. Optimaal gezien moet deze index boven de 8 procent zitten. Daarnaast is ook de verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren van belang. Deze ligt in het ideale geval tussen de 4:1 en 2:1 (22)

Omega 3-vetzuren: waar zit het in?

Dat je omega 3-vetzuren hard nodig hebt, is dus wel duidelijk. Maar in welke voeding zitten eigenlijk omega 3-vetzuren? Hieronder noemen we enkele voorbeelden.

Lijnzaadolie en chiazaden

Lijnzaad en chiazaad zijn goede, natuurlijke bronnen van de plantaardige omega 3-vetzuren: ALA. In slechts één eetlepel lijnzaadolie zit al 7,3 gram ALA. Kies je voor hele lijnzaad, dan zit in één eetlepel 2,4 gram ALA. Ook met chiazaden zit je goed. Met zo’n 2 eetlepels van deze zaden zit je al snel op zo’n 5,1 gram. 

Eet je geen vis? Let er dan wel op dat hoewel ALA een goede bron is van omega 3-vetzuren, deze variant nog door je lichaam moet worden omgezet naar EPA of DHA. Alleen die varianten werken namelijk ontstekingsremmend. In veel gevallen gaat dat prima met ALA, maar het komt ook best vaak voor dat het lichaam dit niet goed uit zichzelf kan.  

 Walnoten

Ook uit verschillende noten haalt je lichaam gemakkelijk ALA omega 3-vetzuren. Vooral walnoten zijn een goede toevoeging aan het dieet. Met 7 hele walnoten zit je al op 2,6 gram ALA.

Verschillende soorten vis

Zoals eerder besproken zitten omega 3-vetzuren EPA en DHA voornamelijk in vette vis. Wanneer je deze vis kookt in plaats van bakt (en je dus geen boter of olie toevoegt), zit in 300 gram zalm zo’n 1,8 gram omega 3 en in 300 gram haring 1,7 gram. Ook sardines uit blik (1,2 gram per 300 gram) en gekookte makreel (1 gram per 300 gram) zijn rijk aan omega 3-vetzuren.

Omega 3-supplementen

Denk je dat je een tekort aan omega 3 in je voeding hebt, maar lukt het aanvullen hiervan niet? Dan is het toevoegen van supplementen natuurlijk ook een optie. Lukt aanvullen niet zelf of wil je weten of je genoeg binnenkrijgt? Dan helpt Newmedix je graag op weg naar jouw gezondere leven. Wij weten bijvoorbeeld ook welke supplementen wel of niet goed werken en of de dosis gelijk staat aan jouw behoefte

Geoxideerde omega 3-vetzuren

Hoewel omega 3-vetzuren een positief effect hebben op je gezondheid, geldt dat alleen voor wanneer je de juiste variant kiest. Newmedix kan je helpen bij het kiezen van een volwaardig supplement. Zo is bijvoorbeeld het innemen van geoxideerde omega 3-vetzuren geen goed idee. Dit veroorzaakt namelijk juist weer andere gezondheidsproblemen. Wil je hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op.

Werken omega 3-supplementen bloedverdunnend?

Misschien heb je weleens gehoord dat omega 3-suppletie gelijk staat aan een bloedverdunnend effect. Tot op heden is een dergelijke werking niet door onderzoek bevestigd. Zal heeft het mogelijk effect op het verlagen van het aantal bloedplaatjes, maar dat zorgt er uiterlijk niet voor dat je bloed dunner wordt (7,8,9,10).

Gratis adviesgesprek

Newmedix spoort de oorzaak op en pakt hem aan! Wij vertellen jou graag meer over onze werkwijze en hoe we jou kunnen helpen op weg naar een nieuw dieet, rijk aan omega 3-vetzuren. Meer weten? maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Bijnieren
Colorlib Tim Kors 0

Cortisol en de gevolgen van chronische stress op je bijnieren

Cortisol en de gevolgen van chronische stress op je bijnieren

Bijnieruitputting is een veelal onderschat probleem bij chronische stress. Dat is jammer, want dit probleem veroorzaakt een hoop vervelende klachten, zoals slapeloosheid, vermoeidheid, depressie en spijsverteringsproblemen.

 Maar wat is dat eigenlijk, bijnieruitputting? In dit artikel vertellen we je meer over de desastreuze gevolgen van stress op je lichaam, de functie van verschillende hormonen hierin en de uitputting van je bijnieren.

Is chronische stress gevaarlijk?

We weten allemaal wel dat stress een weerslag heeft op je gezondheid. Tijdens zo’n hectische periode gebeurt er intern namelijk van alles. Je hartslag en bloeddruk verhogen, je verbruikt meer energie en je spijsvertering en immuunsysteem werken minder effectief.

Gelukkig lost je lijf dat redelijk goed zelf op. Dat komt door de bijnieren: kleine orgaantjes die bovenop je nieren liggen. In het geval van stressvolle situaties maken jouw bijnieren verschillende hormonen aan. Voorbeelden van die hormonen zijn cortisol en adrenaline. In feite krijg je hierdoor direct een energieboost zodat je bereid bent om te vechten of vluchten. Ideaal dus voor het overleven van plotselinge stresssituaties.

Maar wat nu als je niet direct kan vechten of vluchten? Dat is bijvoorbeeld zo bij langdurige stress op het werk. Gaat het bij jou niet om een enkele situatie, maar om maanden of zelfs jaren van chronische stress? Dan raken je bijnieren mogelijk uitgeput. Langdurige, chronische stress leidt ertoe dat ontstekingen niet meer goed worden geremd, terwijl stress tegelijkertijd juist voor méér ontstekingsactiviteit zorgt. 

Wat is bijnieruitputting?

Zoals hierboven eigenlijk al beschreven, is er sprake van bijnieruitputting wanneer de bijnieren niet meer kunnen voldoen aan de vraag. In de eerste fase van bijnieruitputting wordt er dus wel veel cortisol aangemaakt. Voor even is dat niet zo’n probleem, maar op de langere termijn leiden hoge cortisollevels tot problemen. Zo is het bijvoorbeeld in verband gebracht met depressie, gewichtstoename, diabetes, osteoporose, een verlangen naar snoep en problemen met in- of doorslapen. In deze fase worden je cellen ongevoelig voor cortisol. 

Naarmate de bijnieruitputting vordert, wordt er juist te weinig cortisol aangemaakt. Dit in combinatie met de ongevoeligheid voor cortisol zorgt ervoor dat je natuurlijke rem voor ontstekingen niet meer goed werkt. Dat leidt bijvoorbeeld tot depressie, vermoeidheid, pijnklachten, fibromyalgie, duizeligheid, lage bloeddruk, behoefte aan zoute voeding, slechte wondgenezing, het gemakkelijk krijgen van blauwe plekken, prikkelbaarheid, lage bloedsuikerspiegel en een instabiele lichaamstemperatuur.

Voor meer uitleg bekijk onderstaande video:

De meest typische klachten van bijnieruitputting zijn:

 • Moeilijk tegen prikkels kunnen (zoals licht en geluid);
 • Motivatieproblemen;
 • Concentratieproblemen;
 • Slaapproblemen;
 • Depressieve klachten;
 • Drang naar zoet eten.

Kortom: je kan je door bijnieruitputting flink slecht voelen. Dat gaat van vermoeidheid en obstipatie tot serieuze psychische problemen. Een bijnieruitputting kan zelfs leiden tot een serieuze depressie.

Wat is cortisol?

Het hormoon cortisol speelt dus een grote rol in de ontwikkeling van bijnieruitputting. Maar wat is cortisol eigenlijk? In de volksmond noemen we cortisol ook wel ‘het stresshormoon’. Niet zo gek, aangezien het wordt aangemaakt als reactie op stress of ziekte.

Dat wil niet zeggen dat je de aanmaak van cortisol moet vermijden. Dat kan ook helemaal niet. Het hormoon heeft een belangrijke functie. Cortisol beschermt jouw lichaam namelijk tegen de gevolgen van ziekte, verwonding of stress. In feite is het een lichaamseigen ontstekingsremmer. Daarmee houdt het onder andere ook je bloeddruk op peil.

Cortisol verlagen 

Heb je gedurende langere tijd een overschot aan cortisol, dan geeft dat allerlei klachten. Heb je een hoge bloeddruk, last van overgewicht, een hoge bloedsuikerspiegel, weinig spierkracht en regelmatig blauwe plekken? Dan kan het checken van je cortisol levels een goed idee zijn.

Je cortisol verlagen doe je door gezonder en bewuster te leven. Slaap bijvoorbeeld voldoende, eet minder suiker en blijf gehydrateerd. Daarnaast helpt natuurlijk ook het verlagen van je stress.

Ook de rol van adaptogen zijn in dit geval belangrijk voor jou. Adaptogenen verlagen namelijk de productie van het stresshormoon, waardoor de stressrespons tot rust komt. Hierdoor wordt de vicieuze cirkel van ‘stress, ontsteking, neuroinflammation, stress, etc.’ doorbroken. Adaptogenen vind je bijvoorbeeld in ashwaganda, rhodiola, gember en zoethoutwortel.

Bijnierschorsinsufficiëntie

Bij Newmedix gaan we graag met jou op zoek naar de oorzaak van je klachten. Zijn jouw cortisolwaarden te hoog? Dan bieden wij professionele hulp bij het verlagen hiervan. Maar let op: we moeten er eerst zeker van zijn dan jouw cortisolwaarden écht te hoog zijn. Een tekort aan cortisol veroorzaakt namelijk ook erg vervelende klachten en vraagt om een ander soort behandeling. Bijnierschorsinsufficiëntie leidt bijvoorbeeld tot een lage bloeddruk, buikpijn, vermoeidheid en spierzwakte.

Bijnieruitputting en een opgezette buik

Wij merken dat patiënten die bij ons komen met een bijnieruitputting, vaak ook last hebben van een opgeblazen buik en zelfs SIBO kunnen ontwikkelen. Dat is niet zo gek: bijnieruitputting heeft een erg negatief effect op je spijsvertering. Wanneer je last hebt van buikpijn, onregelmatige ontlasting, obstipatie of diarree, komt hier vaak ook een opgeblazen buik bij kijken. Je maag-darmkanaal is dan zó overprikkeld of verstoord dat overmatige gasvorming optreedt.

Bijnieruitputting behandeling

 Bijnieruitputting is absoluut geen pretje, maar het is gelukkig prima te behandelen. Wel neemt het herstel soms wat tijd in beslag. Hier begeleiden we je graag bij. Zie hieronder enkele stappen die we doorlopen tijdens onze consulten.

 1.  Klachten veroorzaakt door bijnieruitputting zijn vaak nauw verbonden aan je voeding. Zelfs wanneer de stressklachten over zijn, bestaan er soms nog problemen in de spijsvertering. Daarom sporen we triggerfoods op en ga je deze actief vermijden.
 2.  Ook nuttig je geen geraffineerde suikers, cafeïne en alcohol.
 3.  Het volledige voedingspatroon gaat op de schop: vanaf nu eet je meerdere kleinere maaltijden met grote hoeveelheden eiwitten.
 4. Ter ondersteuning consumeer je ginseng en/of zoethoutthee en zorg je voor voldoende vitamine C en magenesium.
 5. Ook slaap is heel belangrijk! Ga iedere dag ongeveer om 22:00 uur naar bed.
 6. Verder adviseren we over technieken voor stressbeheersing en gaan we aan de slag met emoties en ademhaling.
 7. Het is belangrijk dat je iedere dag even in aanraking komt met zonlicht.
 8. Het gebruik van adaptogenen in de vorm van supplementen kan ook helpen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een combinatie supplement van ashwaganda, zoethoutwortel en Rhodiola.

 Professionele hulp nodig bij jouw klachten? Neem contact op!

Vermoed je dat je last hebt van bijnieruitputting en ben je op zoek naar een goede behandelaar? Newmedix behandelt jou als volledig persoon; we kijken verder dan één enkel symptoom. We gaan actief op zoek naar de oorzaak van jouw klachten. Wil je meer weten? Plan dan een gratis adviesgesprek in.

b12 tekort
Colorlib Isabelle Arts 0

Vitamine B12 tekort diagnose en oplossing

Vitamine B12 tekort diagnose en oplossing

In onze praktijk komen geregeld patiënten langs die lijden aan een vitamine B12 tekort. Zeker bij vegetariërs (45%) en veganisten (75%) is het een bekend probleem. Deze belangrijke vitamine komt namelijk uitsluitend voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis, gevogelte en zuivel. Daarnaast hebben ook mensen boven de 50 vaker te maken met een vitamine B12 tekort.

Een dergelijk tekort is vaak een hoofd- of bijoorzaak van verschillende variërende klachten. Patiënten krijgen bijvoorbeeld last van vermoeidheid, bleekheid, tintelende ledematen, oorsuizen, kortademigheid en spierzwakte bij inspanning. Een ernstig of langdurig tekort aan vitamine B12 is gevaarlijk en leidt mogelijk zelfs tot ernstige aandoeningen.

Maar wat is vitamine B12 eigenlijk? Waar hebben we deze vitamine voor nodig, hoe herkennen we een tekort en wat kan Newmedix doen om dit tekort tegen te gaan?

Wat is vitamine B12 eigenlijk?

De B12 vitamine is eigenlijk een super complex en bijzonder molecuul. Het is de enige bekende kobalthoudende verbinding in de natuur. Wij mensen functioneren het beste wanneer we deze vitamine regelmatig binnen krijgen via de voeding. Ben je benieuwd hoe het bijzondere B12 precies in elkaar steekt? Bekijk dan zeker ook even onze lezing over vitamine B12:

 

Idealiter is de B12 waarde in ons bloed hoger dan 600. Dat bevordert onder andere de aanmaak van hemoglobine, de werking van het zenuwstelsel en de energieproductie uit vetten en eiwitten. We kennen vitamine B12 in verschillende actieve en inactieve vormen.

Het verschil tussen inactief en actief B12

Uiteraard is vitamine B12 alleen nuttig wanneer het bruikbaar is. Met andere woorden: wanneer de vitamine is gekoppeld aan transporteiwit Transcobalamine II. Alleen dit type B12 wordt goed opgenomen door onze bloedcellen. Dit noemen we actief B12. Is de vitamine B12 echter gekoppeld aan transporteiwit Haptocorrine, dan is de B12 inactief. Dit vitaminedeel kan je lichaam dus niet gebruiken, maar toch bevat een gezond lichaam beide varianten.

Verschillende vormen vitamine B12

Binnen de actieve en inactieve B12 bestaan er verschillende vormen van de vitamine. De meest voorkomende vitamine B12 in voeding is adenosylcobalamine. Dit is een biologisch actieve vorm die werkt in de mitochondriën (kleine energiefabrieken) van je cellen.

Een andere biologisch actieve vorm van vitamine B12 is methylcobalamine. Deze vorm werkt in de methyleringcyclus van de cel, welke verantwoordelijk is voor de aanmaak van onder andere DNA, RNA, neurotransmitters, bijnierhormonen en talloze enzymen.

Daarnaast hebben we nog het natuurlijke hydroxycobalamine, wat veel wordt gebruikt voor vitamine B12 injecties. Deze vorm wordt door het lichaam omgezet in methyl-en adenosyl cobalamine, wat bijdraagt aan het goed functioneren van het zenuwstelsel, de hersenen en het immuunsysteem.

Tenslotte is cyanocobalamine een synthetische, goedkope en stabiele vorm van vitamine B12. Omdat dit geen lichaamseigen stof is, kan cyanocobalamine minder effectief zijn.

Vitamine B12 tekort test

Vermoed je een vitamine B12 tekort of eet je weinig tot geen dierlijke producten? Laat je dan zeker eens testen. Om te beginnen, kun je de vitamine B12 tekort symptomentest doen. Dan zie je direct in hoeverre jouw klachten overeenkomen met de symptomen van een vitamine B12 tekort. Is de uitslag bevestigend? Dan kan het aanvragen van een bloedtest zeker geen kwaad.

 

Waarom een diagnose op basis van de bloedwaarde niet altijd klopt

Vaak gaan patiënten direct na een symptomentest naar de huisarts. Deze meet de vitamine B12 waarde in het bloed, welke regelmatig wel binnen de referentiewaarden past. Toch hebben sommige patiënten ondanks een goede bloedwaarde toch een intracellulair tekort aan de actieve vormen van vitamine B12. Dit komt door een verstoring in stofwisselingsprocessen die nodig zijn om de vitamine B12 om te zetten in een actieve vorm of door simpelweg een te klein aandeel aan actieve vitamine B12.

Hoe je een vitamine B12 tekort wél effectief kan opsporen

Bij Newmedix kijken we niet alleen hoeveel vitamine B12 er in de bloedbaan aanwezig is, we kijken specifiek of je in staat bent om deze vitaminen om te zetten in een vorm die je cellen nodig hebben. Dit doen we bijvoorbeeld door het testen van je homocysteïnegehalte. Homocysteïne is een zwavelhoudend aminozuur. De hoeveelheid homocysteïne stijgt bij een tekort aan de actieve vorm van vitamine b12. Daarmee is homocysteine dus een indicatie voor een verstoorde methylering en tekort van actieve vitamine b12 in de cellen. 

Verder kijken we naar het methylmalonzuurgehalte (MMA) in de urine. Een verhoogd MMA is een kan ook indicatie zijn van een verstoorde methylering en daarmee een tekort aan de actieve vormen van vitamine B12 in de cellen. 

In onze cellen wordt de actieve vorm van vitamine b12 gebruikt voor de productie van energie in onze mitochondriën (energiefabriekjes in onze cellen). 

Een andere vaker voorkomende verandering in het bloedbeeld bij een vitamine B12 tekort is de gemiddelde celgrootte, het mean corpuscular volume (MCV). Daarom meten we ook deze waarde. Als de MCV verhoogd is, bestaat er een grotere kans op de aanwezigheid van een B12 tekort.                                                              

Vitamine B12 tekort behandelen

Lijd je aan een vitamine B12 tekort? Dan is het belangrijk om tijdig in te grijpen. Een ernstig tekort leidt tot zowel psychische als lichamelijke problemen, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, neurologische klachten, geheugenverlies, psychoses, persoonlijkheidsstoornissen, bloedarmoede en verlamming. Gelukkig kan Newmedix je hierbij helpen.

Wij werken met verschillende behandelmethoden die grotendeels doelen op het aanvullen van het bruikbare B12-gehalte. Zeker bij ernstige deficiëntie starten we vaak met een hoge begindosering. Op deze manier wordt je B12 voorraad spoedig verhoogd. Voor een teveel aan vitamine B12 hoef je niet bang te zijn; een maximaal gehalte bestaat niet en is dus ook niet giftig. Daarnaast is het mogelijk om, in plaats van een hoge begindosering, de B12 naar behoefte dagelijks aan te vullen. Indien er geen sterk afwijkende B12-waarde is, spelen we vaak ook in op de MMA of homocysteïne waarden.

Het toedienen van vitamine B12 kan op verschillende manieren. Er zijn bijvoorbeeld tabletten en capsules, maar er zijn ook bijvoorbeeld mondsprays, huidpleisters en injecties beschikbaar. In sommige gevallen is injecteren beter dan supplementeren. Hierover adviseren we je graag. Heb je vragen over onze behandeling, de uitkomst van jouw symptomentest of de vitamine B12 lezing? Tijdens een gratis adviesgesprek vertellen we persoonlijk wat we voor jou kunnen betekenen.

Colorlib Tim Kors 0

Schildklierproblemen: klachten en symptomen herkennen

Schildklierproblemen en schildklier klachten zijn veelvoorkomend: jaarlijks hebben miljoenen mensen wereldwijd last van een schildklieraandoening. Toch wordt de diagnose regelmatig laat of helemaal niet gesteld. Hoe komt het dat problemen met de schildklier zo vaak over het hoofd worden gezien? Dat heeft vooral te maken met de aard van de schildklier klachten, die heel algemeen kunnen zijn. Veelvoorkomende schildklier symptomen zijn: vermoeidheid, aankomen of afvallen, vergeetachtigheid of nervositeit. Deze symptomen kunnen tal van oorzaken hebben, waardoor niet altijd direct gedacht wordt aan een onderliggend probleem met de schildklier. 

Schildklierklachten worden vaak niet of laat onderkend 

Wij zien het als een gemiste kans dat schildklierproblemen zo vaak onopgemerkt blijven. Onbehandelde schildklier klachten kunnen een verregaande invloed hebben op het dagelijks leven en het ontstaan van andere klachten veroorzaken. Het is dus belangrijk om deze klachten te signaleren en, indien nodig, op een doeltreffende manier te behandelen. Bij Newmedix kiezen we ervoor om testen te gebruiken die een zo compleet mogelijk beeld geven van het functioneren van de schildklier, zodat mensen hier niet onnodig lang mee rond blijven lopen. 

Wat doet de schildklier precies in het lichaam?

De schildklier bevindt zich aan de voorzijde van de hals en heeft de vorm van een vlinder. Een gezonde schildklier is relatief klein en niet of nauwelijks zichtbaar. In de schildklier worden hormonen aangemaakt die van groot belang zijn in vrijwel alle delen van je lichaam. Deze hormonen spelen onder andere een rol in de groei en in de stofwisseling. Ook als het gaat om de geestelijke gesteldheid en gemoedstoestand spelen deze hormonen een rol. De meest voorkomende klachten van de schildklier zijn: een traag werkende schildklier of – iets minder gebruikelijk – een te snel werkende schildklier

Wat zijn de symptomen van een trage schildklier?

De medische term voor een traag werkende schildklier is hypothyreoïdie. Chronische vermoeidheid zonder duidelijke aanleiding, gewichtstoename of ondanks leefstijlaanpassingen niet kunnen afvallen, zijn veelvoorkomende klachten bij een te traag werkende schildklier. Ook cognitieve klachten, bijvoorbeeld vergeetachtigheid, kunnen samenhangen met hypothyreoïdie. Het gebeurt regelmatig dat deze vrij algemene klachten als ouderdomsklachten worden gezien.

Welke klachten kun je ervaren bij een te snel werkende schildklier? 

Een te snel werkende schildklier noemen we in medische termen hyperthyreoïdie. Hyperthyreoïdie geeft opvallende klachten, maar komt minder vaak voor dan een te traag werkende schildklier. Bij een te snel werkende schildklier kun je een snelle of onregelmatige hartslag ervaren, dit noem je aritmie. Ook hartkloppingen komen regelmatig voor. Daarnaast kun je last hebben van overmatig zweten en trillende handen en vingers. Vaak zijn er bij een te snel werkende schildklier ook psychische klachten, zoals: angstaanvallen, geprikkeldheid en nervositeit. Ook miskramen en gewichtsverlies kunnen worden veroorzaakt door een te snel werkende schildklier. Zelfs de gezondheid van het bot en het suikergehalte in het bloed kunnen negatief worden beïnvloed door hyperthyreoïdie. 

Wat hebben schildklierklachten en hart- en vaatziekten met elkaar te maken? 

Er is een verband tussen schildklierproblemen en hart- en vaatziekten. Een te snel werkende of te langzaam werkende schildklier heeft invloed op het hartritme. Hierdoor kunnen een te traag hartritme (bradycardie) en een te snel hartritme (tachycardie) voorkomen. Naast de andere hinderlijke klachten die schildklierproblemen kunnen veroorzaken, is dit een belangrijke reden om schildklierklachten bijtijds te signaleren. 

Hoe kun je je laten testen op schildklier klachten? 

Twijfel je of je klachten veroorzaakt worden door een probleem met je schildklier? Newmedix werkt met uitgebreide en nauwkeurige testen die zowel het T3, T4 als het TSH-hormoon meten. Deze test is uitgebreider dan de test die normaal gesproken wordt aangeboden. Voor deze onderzoeken werken wij samen met gerenommeerde en erkende laboratoria. Deze complete test geeft een goed beeld van de waarden van verschillende schildklierhormonen. 

T3, T4 en TSH-test bij schildklierprobleem

De TSH-waarde geeft aan hoeveel schildklierstimulerend hormoon de hypofyse afgeeft. De schildklier zelf maakt twee soorten hormoon aan. De T3-waarde geeft aan hoeveel er van het ene hormoon aanwezig is (trijodothyronine); de T4-test geeft aan wat de waarde is van het tweede hormoon (thyroxine). Andere mogelijke testen voor de schildklier zijn: vrije T3, vrije T4, Reverse T3 en de waarden van schildklier-antistoffen. Ook vitamines kunnen de schildklierfunctie beïnvloeden: hiervoor testen we op de waarden van jodium en selenium. Samen geven de waarden en uitkomsten van deze testen optimaal inzicht in een eventueel schildklierprobleem. Is er inderdaad sprake van een schildklierprobleem? Dan is overleg mogelijk over de juiste behandeling. Wanneer uit deze waarden blijkt dat het niet aan de schildklier ligt, dan kun je dit in elk geval wegstrepen. Je kunt dan op zoek gaan naar andere onderliggende oorzaken voor jouw klachten.

Aandacht voor jouw (schildklier-)probleem 

Heb je klachten waarvan je vermoedt dat ze veroorzaakt kunnen worden door een probleem met de schildklier? Blijf hier dan niet mee rondlopen! Veelvoorkomende schildklierproblemen zijn goed te behandelen, waardoor de soms ernstige klachten al binnen relatief korte tijd verminderen of zelfs verdwijnen. Met onze korte schildklier symptomen-check krijg je snel en eenvoudig helderheid of jouw klachten aanleiding geven tot nader onderzoek.


Vraag direct een gratis adviesgesprek aan!

Heb je vragen naar aanleiding van de uitkomst van de test, twijfel je nog of de symptomen die je ervaart veroorzaakt worden door een te langzaam werkende schildklier of juist een te snel werkende schildklier? Of heb je andere klachten die tot nu toe onverklaarbaar zijn en vraag je je af of er iets anders aan de hand kan zijn? Maak dan vandaag nog een afspraak voor een gratis adviesgesprek of bel ons op: 040-7113026. We luisteren graag naar je verhaal, en vertellen je meer over onze unieke visie op gezondheid.

Colorlib Tim Kors 0

Chronische darmontsteking symptomen en behandeling

De behandeling en symptomen van een chronische darmontsteking

De darm vormt de basis van onze gezondheid. Maar wat als juist daar het probleem zit? Dit is het geval bij een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Een darmontsteking veroorzaakt vaak ernstige klachten. Veel patiënten komen de dag alleen ‘normaal’ door met het gebruik van zware medicatie. Maar helaas: door deze medicijnen raakt de darmflora vaak juist meer uit balans. Wij denken dat dit anders kan.


Veel van onze patiënten lopen jaren rond met klachten en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Naast het onderdrukken van eventuele symptomen biedt de reguliere zorgt hen vaak weinig. Onze aanpak is anders. We bekijken de patiënt als individueel persoon om de balans in het lichaam terug te brengen.

Hoe zit het bijvoorbeeld met de vitamines? Tekorten komen vaak voor bij mensen met een chronische darmontsteking. Ook houden we rekening met bacteriën, stress, overgevoeligheden, medicijngebruik en glysofaat: dat is een onkruidverdelger die weleens in onze voeding terechtkomt. Maar wat houdt een chronische darmontsteking precies in? Wat zijn de symptomen, oorzaken en behandelmethoden? In deze blog vertellen we hier meer over.

 

Chronische darmontsteking symptomen

Zoals eerder genoemd, zorgt een chronische darmontsteking voor erg nare klachten. Toch komen deze problemen helaas bij veel mensen voor. Zo’n 90.000 mensen lijden momenteel aan een chronische darmontsteking. Zo’n 55.000 daarvan hebben colitis ulcerosa en 35.000 hebben Crohn. De symptomen van deze twee aandoeningen verschillen.

Symptomen van de ziekte van Crohn

Mensen die lijden aan de ziekte van Crohn hebben vaak last van diarree, maar niet altijd. Ook komen buikpijn, gewichtsverlies en klachten rond de anus vaak voor. In bepaalde gevallen hebben Crohnpatiënten ook last van bloed en slijm bij de ontlasting of zelfs darmvernauwingen, maar dit komt minder vaak voor.

Colitis ulcerosa symptomen

Hoewel de symptomen van Crohn en colitis op elkaar lijken, zijn ze niet hetzelfde. Waar mensen met Crohn vaak diarree hebben en soms bloed of slijm bij de ontlasting, hebben patiënten met colitis deze drie symptomen bijna altijd. Buikpijn en gewichtsverlies komen bij colitis juist minder voor, maar wel regelmatig. Een symptoom dat je bij colitis ulcerosa zelden tegenkomt, is een darmvernauwing. Daarnaast zijn klachten rondom de anus, die vaak voorkomen bij Crohn, bij colitis zeldzaam.

Oorzaken van een chronische darmontsteking

Men doet nog altijd veel onderzoek naar de oorzaken, triggers en risicofactoren voor een chronische darmontsteking. Inmiddels weten we dat er sprake is van een genetische factor, stress een belangrijke trigger is en er een groot verband bestaat met het dieet. Ook hebben veel patiënten last van bepaalde intoleranties of voedselovergevoeligheden. Lees in deze blog wat het verschil is tussen voedselallergie, gevoeligheid of intolerantie. Hieronder een aantal mogelijke ‘oorzaken’ van een chronische darmontsteking, voor zover we dat nu weten.

1. Stress verergert de klachten

In tegenstelling tot wat men vroeger dacht, is stress niet dé oorzaak van een chronische darmontsteking. Toch heeft het wel een grote invloed op het verloop van het ziektebeeld. In een stressvolle periode ervaren patiënten vaak opvlammingen van de darmontsteking. Heb je de ziekte van Crohn of lijdt je aan colitis ulcerosa? Dan is het verstandig om stress zoveel mogelijk te voorkomen.

2. Bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken meer ontstekingen

Een gezond voedingspatroon bevat granen, peulvruchten, fruit en groenten. Dat geldt ook voor mensen met een chronische darmontsteking. In culturen waar ze het bovenstaande, eenvoudige dieet volgen, komen dergelijke darmklachten veel minder voor. Een anti-inflammatoir dieet helpt patiënten richting zo’n gezonder dieet. Ontstekingen verergeren met name door dierlijke eiwitten, geraffineerde voedingsmiddelen, verkeerde vetten en suikers. Veel darmklachten? Dan is het verstandig om je daarnaast eens te laten testen op voedingsintoleranties.

3. Antibioticagebruik

Heb je al vaker een antibioticakuur gehad en lijdt je aan Crohn of colitis? Dan ben je niet de enige. Dergelijke kuren zorgen ervoor dat goede darmbacteriën worden vernietigd, terwijl de slechte bacteriën zich vermenigvuldigen. Dit terwijl je de goede bacteriën zo hard nodig hebt voor je immuunsysteem, vitamineopname en genetische expressie.

4. Glysofaatgebruik wordt vaak onderschat

Glysofaat is een giftig middel dat ervoor zorgt dat onkruid wordt verdelgd. Het is een van de stoffen die veelvuldig in ons milieu aanwezig is. Onderzoekers hebben recentelijk aanwijzingen gevonden dat deze stof een belangrijke oorzaak kan zijn bij verschillende ziektes, waaronder chronische darmontstekingen. Mocht je hier meer over willen weten, neem dan zeker een kijkje in ons e-book over chronische darmontsteking.

5. Vitamine D tekort 

Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat colitis patiënten vaak enorm gebaat zijn bij het innemen van vitamine D. Het zou zelfs de kwaliteit van leven zelfs aanzienlijk verbeteren. Dit onderzoek werd uitgevoerd met patiënten die voorafgaand een vitamine D tekort hadden. Mogelijk heeft een dergelijk tekort dus ook iets te maken met het ontstaan van een chronische darmontsteking.

6. Microbioom

Ook een disbalans van het microbioom speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ons microbioom, oftewel onze darmflora, functioneert het beste wanneer de juiste bacteriën in de juiste mate aanwezig zijn. Dit zien we ook veel terug in onderzoeken naar het ziekteverloop van een chronische darmontsteking. Zo zou een tekort aan de prausnitzii bacterie of juist een teveel aan de slechte LPS bevattende bacteriën niet bevorderlijk zijn. LPS, lipopolysaccharide is een groot molecuul met toxische activiteit. Wil je meer te weten komen over het microbioom? Bekijk dan deze lezing: Het microbioom (darmflora); de fundering van onze gezondheid.

De rol die het microbioom speelt bij een chronische darmontsteking onderstreept nogmaals het belang van prebiotica. Prebiotica zijn voedingsvezels die onze goede darmbacteriën voeden. En de goede bacteriën hebben we hard nodig, zeker colitis en Crohn patiënten. Ze produceren namelijk het ontstekingsremmende vetzuur genaamd butyraat.

7. SIBO

Een groot percentage van mensen met colitis en Crohn heeft tevens als onderliggend probleem SIBO. Lees hier meer over de SIBO aandoening

 

Chronische darmontsteking behandeling

Via de conventionele weg worden patiënten met een chronische darmontsteking vaak behandeld met anti-inflammatoire middelen. Dit zijn medicijnen die ervoor moeten zorgen dat de ontsteking verminderd, zoals sulfasalazine, mesalamine, olsalazine en corticosteroïden (zoals Prednison). Hoewel deze middelen kunnen werken, hebben ze erg vervelende bijwerkingen.

In de praktijk van Newmedix vinden we gelukkig vaak oplossingen waarbij het niet noodzakelijk meer is om deze medicijnen te gebruiken. In onze e-book lees je meer over onze behandelmethoden. Hieronder vatten we enkele van onze methoden kort samen.

1. Low dose naltrexone (LDN)

Dit is een middel met een immuunmodulerend effect. Dat wil zeggen: het brengt een overactief immuunsysteem weer tot rust. Hierdoor kunnen ontstekingsreacties verminderen.

2. Colitis ulcerosa-dieet

Per patiënt kijken we wat er beter kan in de voeding. Hierin ondersteunen we uitvoerig met behulp van verschillende dieetvormen. We kijken naar voeding overgevoeligheden en maken eventueel gebruik van een eliminatiedieet waarbij we bekende voedingstriggers elimineren en vervolgens weer introduceren. Is er sprake van SIBO? Dan kunnen we het fodmap dieet toepassen.

3. Cannabidoïde olie

Cannabioïde olie (CBD) staat ook wel bekend als wietolie, en kan schijnbaar effectief helend werken voor mensen met colitis en Crohn.

4. Boswellia serrata

Dit is een natuurlijke stof die steeds water wordt gebruikt bij auto-immuunziekten van de darm, met dezelfde soort werking als Prednison. 

5. Curcumine

Dit middel bevat sterke ontstekingsremmende eigenschappen door het remmen van verschillende ontstekingsvormende stoffen.

6. Omega 3-vetzuren

Het is bij Newmedix standaard protocol om hoge doseringen omega 3 vetzuren toe te passen voor het verminderen van ontstekingen.

7. Ozon-behandeling

Een in Nederland nieuwe methode, maar in het buitenland al meer erkent. Ozongas remt ontstekingen en bevordert het herstel van weefsel.

8. Pre- en probiotica

Zoals eerder al beschreven, is het supplementeren van pre- en probiotica vaak van toegevoegde waarde.

9. Vitamine- en mineralenbalans herstellen

Niet alleen een vitamine D-tekort, maar ook tekorten aan andere vitamines en mineralen maken de chronische darmontsteking niet veel beter. Daarom sporten we tekorten op en vullen we deze aan. Denk hierbij naast vitamine D bijvoorbeeld aan ijzer, vitamine B12 en foliumzuur.


Hulp nodig bij jouw chronische darmontsteking?

Wil je weten of Newmedix jou kan helpen? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek. We kunnen meestal meer voor je betekenen dan je denkt.

Gratis E-Book: Effectieve behandeling van een Chronische Darmonsteking

Klik en download ons gratis e-book ‘Effectieve behandeling van een chronische darmontsteking

 • Referenties

  The bone morphogenetic protein-hepcidin axis as a therapeutic target in inflammatory bowel disease.Wang L1, Trebicka E, Fu Y, Ellenbogen S, Hong CC, Babitt JL, Lin HY, Cherayil BJ. nflamm Bowel Dis. 2012 Jan;18(1):112-9. doi: 10.1002/ibd.21675. Epub 2011 Feb 23.

  Low-dose naltrexone therapy improves active Crohn’s disease.Smith JP1, Stock H, Bingaman S, Mauger D, Rogosnitzky M, Zagon IS. Am J Gastroenterol. 2007 Apr;102(4):820-8. Epub 2007 Jan 11.

  Reduced Pro-Inflammatory Cytokines after Eight Weeks of Low-Dose Naltrexone for Fibromyalgia.Parkitny L1, Younger J2. Biomedicines. 2017 Apr 18;5(2). pii: E16. doi: 10.3390/biomedicines5020016

  Evaluation of therapeutic effect of low dose naltrexone in experimentally-induced Crohn’s disease in rats.Tawfik DI1, Osman AS2, Tolba HM3, Khattab A3, Abdel-Salam LO4, Kamel MM5. Neuropeptides. 2016 Oct;59:39-45. doi: 10.1016/j.npep.2016.06.003. Epub 2016 Jun 22.

  Therapy with the opioid antagonist naltrexone promotes mucosal healing in active Crohn’s disease: a randomized placebo-controlled trial.Smith JP1, Bingaman SI, Ruggiero F, Mauger DT, Mukherjee A, McGovern CO, Zagon IS. Dig Dis Sci. 2011 Jul;56(7):2088-97. doi: 10.1007/s10620-011-1653-7. Epub 2011 Mar 8.

  Low dose naltrexone: side effects and efficacy in gastrointestinal disorders. Ploesser J1, Weinstock LB, Thomas E. Int J Pharm Compd. 2010 Mar-Apr;14(2):171-3.

  Boswellic Acids and Their Role in Chronic Inflammatory Diseases. Ammon HP1,2. Adv Exp Med Biol. 2016;928:291-327.

  Boswellia serrata Preserves Intestinal Epithelial Barrier from Oxidative and Inflammatory Damage.Catanzaro D1, Rancan S1, Orso G2, Dall’Acqua S1, Brun P3, Giron MC1, Carrara M1, Castagliuolo I3, Ragazzi E1, Caparrotta L1, Montopoli M1. PLoS One. 2015 May 8;10(5):e0125375. doi: 10.1371/journal.pone.0125375. eCollection 2015.Boswellia serrata has beneficial anti-inflammatory and antioxidant properties in a model of experimental colitis. Hartmann RM1, Fillmann HS, Martins MI, Meurer L, Marroni NP. Phytother Res. 2014 Sep;28(9):1392-8. doi: 10.1002/ptr.5142. Epub 2014 Mar 12.

  Boswellia serrata: an overall assessment of in vitro, preclinical, pharmacokinetic and clinical data. Abdel-Tawab M1, Werz O, Schubert-Zsilavecz M. Clin Pharmacokinet. 2011 Jun;50(6):349-69. doi: 10.2165/11586800-000000000-00000.

  Food antigen-induced immune responses in Crohn’s disease patients and experimental colitis mice. Kawaguchi T1, Mori M, Saito K, Suga Y, Hashimoto M, Sako M, Yoshimura N, Uo M, Danjo K, Ikenoue Y, Oomura K, Shinozaki J, Mitsui A, Kajiura T, Suzuki M, Takazoe M. J Gastroenterol. 2015 Apr;50(4):394- 405. doi: 10.1007/s00535-014-0981-8. Epub 2014 Aug 7.

  Serological investigation of food specific immunoglobulin G antibodies in patients with inflammatory bowel diseases. Cai C1, Shen J1, Zhao D1, Qiao Y1, Xu A1, Jin S1, Ran Z1, Zheng Q1. PLoS One. 2014 Nov 13;9(11):e112154. doi: 10.1371/journal.pone.0112154. eCollection 2014.

  Diet as a Trigger or Therapy for Inflammatory Bowel Diseases. Lewis JD1, Abreu MT2. Gastroenterology. 2017 Feb;152(2):398-414.e6. doi: 10.1053/j.gastro.2016.10.019. Epub 2016 Oct 25.

  Inflammatory bowel disease: can omega-3 fatty acids really help? Barbalho SM1, Goulart Rde A2, Quesada K3, Bechara MD4, de Carvalho Ade C5. Ann Gastroenterol. 2016 Jan-Mar;29(1):37-43.

  Fish oil fatty acid supplementation in active ulcerative colitis: a double-blind, placebo-controlled, crossover study. Aslan A1, Triadafilopoulos G. Am J Gastroenterol. 1992 Apr;87(4):432-7

  Zinc Deficiency is Associated with Poor Clinical Outcomes in Patients with Inflammatory Bowel Disease. Siva S1, Rubin DT, Gulotta G, Wroblewski K, Pekow J. Inflamm Bowel Dis. 2017 Jan;23(1):152-157. doi: 10.1097/MIB.0000000000000989.

  Evaluation of Serum Trace Element Levels and Superoxide Dismutase Activity in Patients with Inflammatory Bowel Disease: Translating Basic Research into Clinical Application. Mohammadi E1, Qujeq D2,3,4, Taheri H5, Hajian-Tilaki K6. Biol Trace Elem Res. 2017 Jun;177(2):235- 240. doi: 10.1007/s12011-016-0891-0. Epub 2016 Nov 18.

  Glyphosate, pathways to modern diseases II: Celiac sprue and gluten intolerance. Samsel A1, Seneff S2. Interdiscip Toxicol. 2013 Dec;6(4):159-84. doi: 10.2478/intox-2013-0026

  Vitamin D Status Is Associated with Hepcidin and Hemoglobin Concentrations in Children with Inflammatory Bowel Disease. Syed S1, Michalski ES, Tangpricha V, Chesdachai S, Kumar A, Prince J, Ziegler TR, Suchdev PS, Kugathasan S. Inflamm Bowel Dis. 2017 Jul 11. doi: 10.1097/MIB.0000000000001178. [Epub ahead of print]

  Role of Vitamin D in Inflammatory Bowel Disease. Limketkai BN1,2, Mullin GE2, Limsui D1, Parian AM2. Nutr Clin Pract. 2017 Jun;32(3):337-345. doi: 10.1177/0884533616674492. Epub 2016 Oct 21.

  Immunoregulation of Inflammatory and Inhibitory Cytokines by Vitamin D3 in Patients with Inflammatory Bowel Diseases. Alhassan Mohammed H1,2, Mirshafiey A1, Vahedi H3, Hemmasi G4, Moussavi Nasl Khameneh A5, Parastouei K5, Saboor-Yaraghi AA1. Scand J Immunol. 2017 Jun;85(6):386-394. doi: 10.1111/sji.12547.

  Increased dietary vitamin D suppresses MAPK signaling, colitis, and colon cancer. Meeker S1, Seamons A1, Paik J1, Treuting PM1, Brabb T1, Grady WM2, Maggio-Price L3. Cancer Res. 2014 Aug 15;74(16):4398-408. doi: 10.1158/0008-5472.CAN-13-2820. Epub 2014 Jun 17.

  Diagnosis and treatment of anemia in patients with inflammatory bowel disease. Mücke V1, Mücke MM1, Raine T2, Bettenworth D3. Ann Gastroenterol. 2017;30(1):15-22. doi: 10.20524/aog.2016.0083. Epub 2016 Sep 6. 

  ​​Correction of Iron Deficiency Anemia With Intravenous Iron Sucrose in Children With Inflammatory Bowel Disease. Danko I1, Weidkamp M. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2016 Nov;63(5):e107-e111.

  Prevalence of anaemia in inflammatory bowel disease in Switzerland: a cross-sectional study in patients from private practices and university hospitals. Voegtlin M1, Vavricka SR, Schoepfer AM, Straumann A, Voegtlin J, Rogler G, Ballabeni P, Pittet V, Buser A, Fried M, Beglinger C; Swiss IBD Cohort Study. J Crohns Colitis. 2010 Dec;4(6):642-8. doi: 10.1016/j.crohns.2010.07.008. Epub 2010 Aug 12.

  Curcumin in Combination With Mesalamine Induces Remission in Patients With Mild-to-Moderate Ulcerative Colitis in a Randomized Controlled Trial. Lang A1, Salomon N2, Wu JC3, Kopylov U1, Lahat A1, Har-Noy O1, Ching JY3, Cheong PK3, Avidan B1, Gamus D4, Kaimakliotis I5, Eliakim R1, Ng SC3, Ben-Horin S1. Clin Gastroenterol Hepatol. 2015 Aug;13(8):1444-9.e1. doi: 10.1016/j.cgh.2015.02.019. Epub 2015 Feb 24 Rev Esp Enferm Dig. 2017 Jul 27;109. doi: 10.17235/reed.2017.4941/2017. [Epub ahead of

  Fecal transplantation as a treatment for Clostridium difficile infection in patients with ulcerative colitis . Izquierdo Romero M1, Varela Trastoy P2, Mancebo Mata A2.

  Curcumin half analog modulates interleukin-6 and tumor necrosis factor-alpha in inflammatory bowel disease. Kondamudi PK1, Kovelamudi H1, Nayak PG1, Rao MC1, Shenoy RR1. Pharmacogn Mag. 2015 Oct;11(Suppl 2):S296-302. doi: 10.4103/0973-1296.165991.

  Cannabis for inflammatory bowel disease. Naftali T1, Mechulam R, Lev LB, Konikoff FM. Dig Dis. 2014;32(4):468-74. doi: 10.1159/000358155. Epub 2014 Jun 23.

  An Orally Active Cannabis Extract with High Content in Cannabidiol attenuates Chemically- induced Intestinal Inflammation and Hypermotility in the Mouse. Pagano E1, Capasso R1, Piscitelli F2, Romano B1, Parisi OA3, Finizio S3, Lauritano A2, Marzo VD2, Izzo AA1, Borrelli F1. Front Pharmacol. 2016 Oct 4;7:341. eCollection 2016.

  Cannabidiol reduces intestinal inflammation through the control of neuroimmune axis.De Filippis D1, Esposito G, Cirillo C, Cipriano M, De Winter BY, Scuderi C, Sarnelli G, Cuomo R, Steardo L, De Man JG, Iuvone T. PLoS One. 2011;6(12):e28159. doi: 10.1371/journal.pone.0028159. Epub 2011 Dec 6.

  Cannabis induces a clinical response in patients with Crohn’s disease: a prospective placebo- controlled study. Naftali T1, Bar-Lev Schleider L, Dotan I, Lansky EP, Sklerovsky Benjaminov F, Konikoff FM. Clin Gastroenterol Hepatol. 2013 Oct;11(10):1276-1280.e1. doi: 10.1016/j.cgh.2013.04.034. Epub 2013 May 4. Clin Gastroenterol Hepatol. 2013 Oct;11(10):1276-1280.e1. doi: 10.1016/j.cgh.2013.04.034. Epub 2013 May 4.

  Glyphosate, pathways to modern diseases III: Manganese, neurological diseases, and associated pathologies. Samsel A1, Seneff S2. urg Neurol Int. 2015 Mar 24;6:45. doi: 10.4103/2152-7806.153876. eCollection 2015.

  Peripartum Antibiotics Promote Gut Dysbiosis, Loss of Immune Tolerance, and Inflammatory Bowel Disease in Genetically Prone Offspring. Miyoshi J1, Bobe AM1, Miyoshi S1, Huang Y1, Hubert N1, Delmont TO1, Eren AM1, Leone V1, Chang EB2. Cell Rep. 2017 Jul 11;20(2):491-504. doi: 10.1016/j.celrep.2017.06.060.

  Inflammatory Bowel Diseases: Review of Known Environmental Protective and Risk Factors Involved. van der Sloot KWJ1, Amini M, Peters V, Dijkstra G, Alizadeh BZ. Inflamm Bowel Dis. 2017 Aug 2. doi: 10.1097/MIB.0000000000001217. [Epub ahead of print]

  Specificities of the intestinal microbiota in patients with inflammatory bowel disease and Clostridium difficile infection. Sokol H1,2,3,4, Jegou S1,4, McQuitty C1,4, Straub M1,4, Leducq V1,4, Landman C3,4, Kirchgesner J3,4, Le Gall G3,4, Bourrier A3,4, Nion-Larmurier I3,4, Cosnes J3,4, Seksik P3,4, Richard ML2,4, Beaugerie L3,4. Gut Microbes. 2017 Aug 8:0. doi: 10.1080/19490976.2017.1361092. [Epub ahead of print.

  Close association between intestinal microbiota and irritable bowel syndrome. Fan WT1, Ding C2,3, Xu NN1, Zong S4, Ma P5,6,7, Gu B8,9,10. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2017 Aug 7. doi: 10.1007/s10096-017-3060-2. [Epub ahead of print] 

  A nutritional approach for managing irritable bowel syndrome. Bhesania N1, Cresci GAM. Curr Opin Pediatr. 2017 Jul 21. doi: 10.1097/MOP.0000000000000536. [Epub ahead of print]

  The human microbiome. Blum HE1. Adv Med Sci. 2017 Jul 13;62(2):414-420. doi: 10.1016/j.advms.2017.04.005. [Epub ahead of print]

  Role of the gut microbiota in inflammatory bowel disease pathogenesis: what have we learnt in the past 10 years? Hold GL1, Smith M1, Grange C1, Watt ER1, El-Omar EM1, Mukhopadhya I1. World J Gastroenterol. 2014 Feb 7;20(5):1192-210. doi: 10.3748/wjg.v20.i5.1192

  Role of antibiotics for treatment of inflammatory bowel disease. Nitzan O1, Elias M1, Peretz A1, Saliba W1. World J Gastroenterol. 2016 Jan 21;22(3):1078-87. doi: 10.3748/wjg.v22.i3.1078.

Colorlib Tim Kors 0

Behandeling hartfalen door metabole cardiologie

Een goed werkend hart is letterlijk van levensbelang. Maar wat nu als jouw hart ineens niet zo keurig meer klopt? Hartfalen is wereldwijd een groot probleem. Maar liefst 20 à 30% van de mensen krijgt er ooit mee te maken. Tegenwoordig kunnen we gelukkig steeds meer, op een minder ingrijpende manier behandelen. Ook kan je zelf een hoop preventieve maatregelen nemen. Toch zijn we er nog lang niet: cardiologisch onderzoek brengt steeds meer nieuwe inzichten en methoden aan het licht. Veel hartpatiënten gebruiken talloze soorten medicaties. Soms is dat nodig, maar het uitgangspunt moet zijn om dát te doen wat voor die specifieke patiënt juist is. Metabole cardiologie is een behandeling tegen hartfalen die, naast de reguliere hartfalen behandeling, voor veel hartpatiënten ondersteuning kan bieden. Newmedix is gespecialiseerd in het toepassen van deze behandelvisie bij hartfalen, die uitgaat van ‘oorzaak en gevolg’. Wat kan je zelf doen om je kans op hartfalen te verminderen? En wat is metabole cardiologie precies?

Preventieve maatregelen tegen hartfalen

De kans op hart- en vaatziekten kan aanzienlijk verhogen bij verschillende risicofactoren. Heb je bijvoorbeeld overgewicht of rook je? Dan is de kans dat je last van je hart krijgt een stuk groter! Gelukkig biedt een actieve en gezonde levensstijl hiervoor uitkomst. Voorbeelden van preventieve maatregelen die jij zelf kan nemen, zijn:

Gezonde voeding met voldoende vezels, vitamines, mineralen, antioxidanten en omega 3 vetzuren
Zorgen dat je minstens 30 minuten per dag actief in beweging bent;
Stoppen met roken, mocht je dat doen;
 … en nog veel meer!

Hartfalen behandeling via metabole cardiologie

Mocht je hart toch niet helemaal lekker meer lopen, dan is het voor preventieve maatregelen al te laat. Newmedix gelooft in de visie van metabole cardiologie als aanvullende behandeling bij hartfalen. Wat houdt dit precies in? Daarover heeft Tim Kors van Newmedix een interessant interview gehouden met de Amerikaanse cardioloog Dr. Stephen Sinatra. Bekijk die video hier:

 

Met metabole cardiologie willen we eigenlijk de energie aanmaak in je lichaam de juiste kant op sturen. Adenosinetrifosfaat (ATP) is de energiedrager van ons lichaam. Deze energie hebben we hard nodig voor bijvoorbeeld celgroei, de productie van hormonen en talloze andere lichaamsprocessen. Gelukkig maken onze cellen ATP gewoon helemaal zelf. Bij metabole cardiologie gebruiken we bepaalde voedingssupplementen die de aanmaak van ATP kunnen bevorderen en versnellen. Als je de ATP-aanmaak stuurt, zorgt dat voor meer energie aanmaak in je hartspiercellen. Op die manier kan de aanvulling van metabole cardiologie de resultaten van de reguliere cardiologische behandeling bij hartfalen naar een hoger niveau brengen.

Waarom heeft je hart ATP nodig?

Met metabole cardiologie zorgen we er dus voor dat je lichaam efficiënter ATP kan aanmaken. Maar waarom hebben mensen met hartfalen eigenlijk meer ATP nodig? Dat heeft alles te maken met onze mitochondria: celorganellen van slechts 1 micrometer die de omzet van energie in ons lichaam regelen. Iedere mitochondrium maakt energie aan, dus ATP. Ter vergelijking: in de spiercellen van je biceps zitten zo’n 200 mitochondria per cel, maar in hartspiercellen zitten er maar liefst zo’n 5000 per cel! Je hart heeft ongeveer het formaat van je vuist. Een derde deel daarvan bestaat dus uit mitochondria. Dat is maar goed ook! Het hart is altijd druk aan het pompen. Dat kost een hoop energie. Alle ATP die nodig is voor het kloppen van je hart, wordt dus aangemaakt vanuit je mitochondria. Door de mitochondria een handje te helpen, kan jouw hart de energie nóg efficiënter gaan aanmaken.

Hartfalen natuurlijk behandelen met ATP aanmaak

Er bestaat helaas geen medicijn dat op zichzelf de aanmaak van energie stimuleert. Wat we wél kunnen doen, is hartcellen de juiste voedingsstoffen geven om dit werk zelf op te pakken. Dat doen we door supplementen van bijvoorbeeld co-enzym q10, D-ribose, l-carnitine en magnesium te nemen. Deze stoffen helpen namelijk bij de aanmaak van ATP. Bovendien is magnesium betrokken bij zo’n 300 verschillende enzymatische reacties in het lichaam. Dergelijke supplementen kan je gewoon oraal slikken, maar intraveneus toedienen is in sommige gevallen ook een optie. Cardioloog Dr. Stephen Sinatra heeft op die manier zelfs patiënten kunnen behandelen met ernstige hartritmestoornissen.

Waarom hoorde je niet eerder van metabole cardiologie?

Steeds meer cardiologen beginnen de metabole cardiologie te begrijpen en erkennen. Helaas kom je er nog weinig mee in aanraking binnen de reguliere zorg. Hoe komt dat eigenlijk? Sommige methoden en hartfalen behandelingen hebben tijd nodig voordat ze algemeen geaccepteerd worden. De resultaten van metabole cardiologie zijn echter al uit vele gevallen gebleken. Dr. Stephen Sinatra vertelde bijvoorbeeld over de vele patiënten die hij heeft gezien, waarvan sommigen eigenlijk een harttransplantatie nodig hadden. Zelfs hijzelf was ervan onder de indruk toen zij deze transplantatie bleken te weigeren vanwege onder andere metabole cardiologie. Zoals Sinatra het zelf zegt: ‘er is iets magisch aan ATP.’ Het toevoegen van deze methode aan de rest van je cardiologie hartfalen behandeling, kan dus letterlijk van levensbelang zijn!

Meer weten over metabole cardiologie? Gratis Adviesgesprek!

Heb je last van een verhoogd risico op hartfalen en ben je benieuwd wat Newmedix voor jou kan betekenen? Wij leggen je graag uit hoe metabole cardiologie je huidige behandeling tegen hartfalen kan verrijken. Bij Newmedix sporen we altijd de oorzaak van jouw klachten op. Voel je dan ook vrij om jouw persoonlijke situatie aan ons voor te leggen in een gratis adviesgesprek.

Colorlib Tim Kors 0

SIBO: kun jij deze darmaandoening hebben?

SIBO staat voor ‘small intestinal bacterial overgrowth’. Deze darmaandoening doet zich voor wanneer er een overgroei is aan bepaalde gisten of bacteriën in het maag-darmstelsel. Dit komt vaak voor bij het prikkelbaredarmsyndroom. Vaak is het zo dat bacteriën die in de dikke darm thuishoren, in de dunne darm terechtkomen. Dat leidt tot vervelende, levensbelemmerende klachten.

Wat houdt SIBO precies in? Wat zijn de symptomen en hoe wordt de diagnose gesteld? Maar nog belangrijker: zou jij SIBO kunnen hebben en zo ja, wat zouden we hier dan aan kunnen doen?

SIBO: Small intestinal bacterial overgrowth

Sibo is dus een bacteriële overgroei in de dunne darm. In maar liefst 70% van de gevallen is SIBO de oorzaak van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). In de dikke darm bevinden zich maar liefst 100 miljard bacteriën per milliliter. Dat is veel meer dan in de dunne darm. Daar vind je normaal gesproken zo’n 10 miljoen bacteriën per milliliter.

Deze bacteriële verdeling kan ook uit balans zijn. Als teveel dikke darm bacteriën zich naar de dunne darm verplaatsen, wordt je voeding dus te vroeg verteerd. Daardoor krijg je niet alleen een tekort aan calorieën, vitamines en mineralen, maar ook een toename in darmgassen. Niet zo fijn, dus!

SIBO symptomen

Indien je lijdt aan SIBO, heb je last van chronische, darmgerelateerde klachten die meer dan drie maanden aanhouden. Onder die klachten valt bijvoorbeeld:

– Buikpijn;
– Opgeblazen gevoel;
– Winderigheid;
– Veranderingen in de stoelgang;
– Dunne ontlasting
– Obstipatie
– Misselijkheid;
– Vermoeidheid;
– Eczeem;
– Depressie.

Helaas is het zo is dat SIBO ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken. Dit kan de kwaliteit van leven ontzettend beïnvloeden. Ook komt het significant vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

SIBO test Nederland: de diagnose

Denk je last te hebben van SIBO? Dan kan dat in Nederland getest worden. Newmedix gebruikt een eenvoudige en effectieve manier om SIBO vast te stellen: een ademtest. De gassen die worden veroorzaakt door de bacteriële overgroei worden namelijk via de longen uitgeademd. Dat kunnen we in de ademhaling meten! Hoe gaat dit in zijn werk?

1. Lactulose als teststof
Als je een ademtest doet, zoals ook voor de lactose- of fructose-intolerantie ademtest, wordt je gevraagd een teststof in te nemen. In het geval van SIBO is deze teststof lactulose. Lactulose kan normaal gesproken niet verteerd en opgenomen worden door de dunne darm. In het geval van SIBO, wordt lactulose wél gefermenteerd door bacteriën.

2. Waterstof en/of methaangassen
Heb je SIBO, dan zullen er verschillen merkbaar zijn in jouw adem. De ademtest kan erop wijzen dat je bijvoorbeeld waterstof of methaangassen uitademt. Met behulp van de SIBO-ademtest worden deze gassen geregistreerd.

3. Locatie van de SIBO bepalen
Ook kan je met de ademtest achterhalen waar de bacteriële overgroei plaatsvindt. Het is mogelijk precies te achterhalen waar de vervelende bacteriën zich bevinden. Zo kan Newmedix de ziekte beter inschatten en een meer op maat gemaakte behandeling creëren.

SIBO behandeling

Over het algemeen wordt SIBO behandeld met behulp van voeding. Er is dan ook een specifiek SIBO-dieet: een dieet bij bacteriële overgroei. Dat is stap één van de behandeling.

Stap 1: SIBO Dieet

Vaak laten we patiënten eerst, voor ongeveer één à twee weken, een dieet volgen met weinig koolhydraten en vezels. Wel bijvoorbeeld gezonde vetten, zoals olijfolie. Zuivelproducten zijn niet toegestaan, want daar zitten weer suikers in. Zo vermijd je de voedingsmiddelen die de bacteriële groei bevorderen.

Vervolgens ga je langzaamaan ‘low FODMAP’-voeding toevoegen. Dat zijn voedingsmiddelen die weinig suikers bevatten. Gaat dit goed, dan voeg je langzaamaan steeds meer producten toe. Denk hierbij aan broccoli, aardbeien, kip en erwten.

Stap 2: verkeerde bacteriën doden, goede bacteriën toevoegen

Daarna volgt een kuur met de zogeheten ‘killers’. Dit zijn medicijnen die de vervelende micro-organismen laten uitsterven. Deze bacteriën verstoppen zich vaak in een slijmerige biofilm, waarmee ze zich vasthechten aan de darmwand. Daarom proberen we ook deze biofilm af te breken met behulp van “biofilm busters”. Om de darmen gezond te houden, starten we hier ook met probiotica.

Stap 3: SIBO dieet verder uitbouwen

Hierna mogen enkele high FODMAP-producten worden toegevoegd. De bacteriën houden hiervan! Ze worden dan ook uit de biofilm getrokken en door de ‘killers’ aangepakt. Uiteindelijk kan de patiënt steeds normaler gaan eten.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Last van SIBO? Pas op voordat je zelf aan de slag gaat met probiotica. De meeste probiotica maken SIBO namelijk erger! Wil je het goed doen, dan zoek je professionele hulp. Newmedix kan je daar goed bij helpen. Klik en plan direct een gratis adviesgesprek in.

Colorlib Tim Kors 0

Functionele geneeskunde: wat is dat precies?

Loop je al enige tijd met klachten rond en heb je al menig arts gezien, zonder resultaat? Tijd voor verandering! Functional medicine (ofwel, functionele geneeskunde) is een medische geneeswijze uit de 21e eeuw. Misschien biedt het een oplossing voor jouw klachten.

Newmedix is in feite een centrum voor functionele geneeskunde. Dat houdt in: wij richten ons op jouw persoonlijke gezondheid, in plaats van op ziekte. In de reguliere gezondheidszorg krijgen patiënten vaak allemaal dezelfde behandeling voor de symptomen. Wij kijken liever naar de achterliggende oorzaak voor een preventieve behandeling.

Ben je benieuwd wat functionele geneeskunde voor jou kan betekenen?

Wat is functionele geneeskunde?

Functional medicine richt zich op traditionele geneesmethoden. Dat is niets spiritueels, maar gaat uit van de grondbeginselen van een gezond lijf, zoals voldoende lichaamsbeweging, de juiste voeding, vitamines, mineralen, antioxidanten, meditatie en slaap. Kortom: wij werken met levensstijlveranderingen.

Hoewel een gezond leven gelijk staat aan een gezond lijf, schrijven de meeste reguliere artsen vooral veel medicijnen voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloeddrukmedicatie in plaats van een mineraalrijk dieet, of antidepressiva in plaats van meditatie.

Functionele geneeskunde is dus meer oorzaakgericht. Newmedix wil dan ook de oorzaak opsporen in plaats van de symptomen bestrijden. Binnen de reguliere geneeskunde (conventional medicine) is helaas nog weinig ruimte voor deze denkwijze.

Conventional medicine vs functional medicine

In de tabel hieronder zie je de belangrijkste verschillen tussen de reguliere geneeskunde en functionele geneeskunde. Wil je nog meer informatie? Bekijk dan bijvoorbeeld deze video. Hierin wordt uitgelegd waarom jouw reguliere arts je nog niet heeft doorverwezen naar een praktijk voor functionele geneeskunde, zoals Newmedix.

Functionele geneeskunde Conventionele geneeskunde
        Gericht op gezondheid         Gericht op ziekte
        Holistische maatwerkbehandeling         Iedereen wordt op dezelfde manier behandeld
        Gericht op de onderliggende oorzaak         Gericht op symptomen
        Houdt rekening met de biochemische individualiteit         Negeert biochemische individualiteit
        Preventieve benadering         Reactieve benadering

 

 

Waarom hebben we functionele geneeskunde nodig?

De laatste tijd wint functionele geneeskunde terrein in Nederland. Deze oorzaakgerichte aanpak is dan ook hard nodig! Hieronder 5 punten die de relevantie van functional medicine benadrukken.

 1.     De reguliere geneeskunde ziet patiënten niet voldoende als individuen

Ieder lichaam heeft een andere genetische samenstelling. Hoe jij op bepaalde voeding, toxines en andere omgevingsfactoren reageert, is geheel uniek. Dit is dan ook enorm belangrijk bij het ontstaan van chronische ziekten. Bij functional medicine speelt dit een centrale rol.

 1.   Er zijn wereldwijd steeds meer complexe, chronische ziekten

Het aantal mensen met hartaandoeningen, diabetes, prikkelbaredarmsyndroom, chronische vermoeidheid, fibromyalgie, psychische aandoeningen, reuma en andere auto-immuunziekten neemt exponentieel toe. Kortom: er blijkt een andere werkwijze nodig.

 1.   De rol van voeding op moleculair en cellulair niveau is onderbelicht

Uit recente onderzoeken blijkt steeds meer het belang van voedingsevaluatie voor het beheersen van chronische aandoeningen. Voeding heeft namelijk zelfs effect op de cellen in je lichaam! Helaas zijn veel reguliere voeding professionals hier niet voldoende in opgeleid.

 1.   Levensstijlveranderingen kunnen de gezondheid definitief herstellen

Uiteindelijk wil je natuurlijk voor altijd van je klachten af. Zelfs bij veel chronische aandoeningen kan de gezondheid soms volledig herstellen door voedings- en levensstijloplossingen. Een centrum voor functionele geneeskunde kan hierbij helpen.

Veelvoorkomende onderliggende oorzaken

In de praktijk van Newmedix komen we veel verschillende verhalen tegen. Iedere situatie nemen we even serieus: we zoeken de specifieke oorzaak op voor die persoon. Precies zoals dat volgens de functionele geneeskunde zou moeten. Toch zijn er ook vaak overeenkomsten. Onderliggende oorzaken die we vaak tegenkomen, zijn:

        Tekorten aan vitaminen, mineralen, vetzuren en antioxidanten;

        Hormonale verstoringen;

        Belasting van chemische stoffen zoals zware metalen of pesticiden;

        Verstoringen van het microbioom in de darmen (darmflora);

        Enige mate van ontstekingsactiviteit;

        Aanhoudende infecties;

        Intoleranties of allergieën;

        Cellulaire disfuncties;

        Verstoringen van het immuunsysteem (zoals leaky gut);

        Belemmerende emotionele patronen.

Functionele geneeskunde zelf ervaren?

Krijg je ook altijd crèmes bij huidirritatie, maagbeschermers bij verteringsproblemen of prednison bij gewrichtspijn? Het zou beter zijn om in deze gevallen intoleranties op te sporen, ontgiftingsprocessen te verbeteren, de darmflora te herstellen en oorzaken van ontstekingen bloot te leggen. Ben je benieuwd of Newmedix iets voor jou kan betekenen? Plan dan gratis een adviesgesprek in.

Onze werkwijze

 1.     Bij Newmedix starten we altijd met een intakegesprek. Wat zijn jouw exacte klachten en waar kunnen we jou bij helpen? Tijdens deze eerste afspraak wordt ook een functioneel laboratoriumonderzoek gestart. Hiervoor is een sample nodig van jouw bloed, urine, ontlasting of speeksel.
 2.     Twee à drie weken na de eerste afspraak is de uitslag van het laboratoriumonderzoek binnen. We bespreken de resultaten uitvoerig met je en stellen een persoonlijk behandelplan op.
 3.     Daarna volgt de daadwerkelijke behandeling. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit voedingsaanpassingen of supplementen. Het kan ook dat we gaan voor infusen, injecties of MBCT, of we besluiten samen dat vervolgonderzoek nodig is.
 4.     Waar nodig vinden er vervolgconsulten plaats. Het liefst gaan we door tot we jouw persoonlijke oorzaak hebben gevonden en je klachten aanzienlijk zijn verminderd.

 

 

Colorlib Isabelle Arts 0

Ferritine verhogen bij ijzertekort symptomen

Heb jij last van een laag ferritinegehalte en wil je je ferritine verhogen? Een tekort aan ferritine is een veelvoorkomend probleem. Vooral bij menstruerende vrouwen komt het ferritinegehalte vaak onder de 50 ng/ml. Is dit bij jou ook het geval, dan betekent het dat je vermoedelijk lijdt aan een ijzertekort. Hierbij horen klachten als vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Herken jij jezelf hierin? Newmedix kijkt graag samen met jou naar de oorzaken en de oplossingen hiervan. Zo helpen wij je om je ferritine weer te verhogen.

Wat is ferritine?

Ferritine is een eiwit dat ijzer in je lichaam opslaat. Je vindt het vooral terug in je lever en je beenmerg, maar ook voor een klein deel in je bloed. Hoe lager je ferritinewaarde, hoe minder ijzer er ligt opgeslagen in je lichaam. Omdat ijzer erg belangrijk is voor 180 verschillende lichaamsfuncties, waarvan het vervoeren van zuurstof door je bloed de belangrijkste is, kan een laag ferritine gehalte leiden tot gezondheidsklachten. Je organen hebben immers zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren.

Ferritine normaalwaarde

Heb je last van ijzergebrek, dan zal je ferritinewaarde ook laag zijn. Wat is dan een normale waarde qua ferritine? Bij Newmedix streven we naar een ferritinegehalte dat ongeveer tussen de 100 ng/ml en 120 ng/ml ligt. Vooral menstruerende vrouwen redden deze streefwaarden vaak niet.

Is jouw ferritinegehalte lager dan 50 ng/ml? Dan is het zaak om je ijzer en dus je ferritine te verhogen. We raden dan een persoonlijk behandeltraject aan. De ideale hoeveelheid ijzer is namelijk per persoon verschillend. Zo kunnen we de behandeling specifiek op jou afstemmen.

Symptomen bij een ferritine tekort

Een te laag ferritine kan veel vervelende symptomen als gevolg hebben en leiden tot levensbelemmerende klachten. En dat terwijl patiënten die hier last van hebben vaak geen idee hebben dat een ijzertekort de oorzaak is. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Haarverlies
 • Rusteloze benen
 • Depressie
 • Slaapproblemen

Herken jij bovenstaande symptomen? Dan lijd jij misschien ook wel aan een ijzertekort. Vul in dat geval onze ijzertekortcheck in en ontdek of jouw klachten mogelijk veroorzaakt worden door een ijzertekort.

 

Oorzaken van een te laag ferritine

Aan een te laag ferritinegehalte kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Degenen die we het vaakst terugzien zijn:

 • – Bloedverlies tijdens de menstruatie. Als je hevig ongesteld bent kan je bloedverlies zorgen voor een laag ferritine. Niet voor niets is het grootste deel van de mensen die lijdt aan een ijzertekort vrouw.
 • – Fysieke inspanning. Langdurige fysieke inspanning is ook een mogelijke oorzaak van een laag ferritinegehalte. Dit komt doordat je lichaam bij zulke inspanningen meer ijzer nodig heeft dan normaal. Dit is ook het geval bij vrouwen die zwanger zijn.
 • – Onjuiste voeding. IJzer halen we met name uit onze voeding. Vooral vlees en zuivel zitten boordevol ijzer. Eet je niet genoeg van zulke producten, bijvoorbeeld als je vegetariër of veganist bent, dan kan dat leiden tot een ijzertekort.
 • – Medische oorzaak. Soms kan je simpelweg weinig doen aan een te laag ferritinegehalte. Er zijn namelijk ook lichamelijke aandoeningen die ervoor zorgen dat je lichaam minder ijzer opneemt dan normaal. Denk bijvoorbeeld aan glutenintolerantie of de ziekte van Crohn.

Laag ferritine zonder anemie

De meest ernstige vorm van ijzertekort noemen we ook wel anemie of bloedarmoede, maar ijzergebrek en een laag ferritine kan zich ook voordoen zonder anemie. Bloedarmoede ontstaat namelijk pas na jaren van ijzergebrek. Een te laag ferritinegehalte wil dus gelukkig niet meteen zeggen dat je lijdt aan bloedarmoede.

Ferritine verhogen bij Newmedix

Denk of weet je dat je last hebt van een laag ferritinegehalte? Heb je dit bijvoorbeeld vastgesteld aan de hand van onze ijzertekortcheck? Wij helpen je graag met het verhogen van je ferritine. Wij kijken onder andere naar je bloedwaarden, aan de hand waarvan we een voorlopige ijzertekortdiagnose kunnen stellen. De daadwerkelijke diagnose kan pas gesteld worden na de behandeling.

Vaak krijgen patiënten die lijden aan een ijzertekort ijzertabletten voorgeschreven. Het is helaas al tientallen jaren duidelijk dat deze niet erg effectief zijn tegen een ferritinetekort. Bovendien worden ze niet altijd goed verdragen. Daarom zijn we bij Newmedix overgestapt op een intraveneuze toediening, waar we zeer goede resultaten mee hebben geboekt.

Zelf je ferritinegehalte verhogen

Ondanks dat een intraveneuze toediening volgens ons de juiste wijze is om het ijzergehalte op peil te brengen, is het verstandig om ook te kijken naar de manieren waarop je thuis zelf je ferritine kunt verhogen:

 • – Ferritine verhogen door je voeding. Als je een gebalanceerd eetpatroon hebt, zou het geen probleem moeten zijn om voldoende ijzer uit je voeding te halen. Let er vooral op dat je voldoende vlees- en zuivelproducten eet; deze zijn rijk aan ijzer. Voor vegetariërs en veganisten is dit natuurlijk lastig. Eet je geen dierlijke producten, zorg er dan voor dat je voldoende ijzerrijke plantaardige producten eet, zoals haver, spinazie, noten en verschillende soorten bonen.
 • – Let ook op wat je drinkt. Sommige voedingsstoffen en mineralen zorgen ervoor dat ijzer moeilijker door je lichaam kan worden geabsorbeerd. Veel van deze stoffen vind je in geliefde drankjes zoals rode wijn, melk en koffie. Hoewel het niet noodzakelijk is deze producten te schrappen, zou het je goed kunnen doen om af en toe je drankje te vervangen door een glas water.
 • – Vergeet vitamine C niet. Krijg je wel veel ijzer binnen, maar denk je toch aan een ijzertekort te lijden? Een tekort aan vitamine C kan hier een oorzaak van zijn. Het omzetten van ijzer naar ferritine gebeurt in je maag. Mocht je te weinig vitamine C in je maag hebben, dan kan dit proces verstoord raken. Grijp dus wat vaker naar citrusvruchten, broccoli en paprika!

Meer info hierover? Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Wil jij je ferritine verhogen? Bij Newmedix kijken we naar de oorzaken en oplossingen van een te laag ferritinegehalte, in plaats van een focus op symptoombestrijding. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Wil je meer weten over onze visie op en behandeling van het ijzer deficiëntie syndroom? Download dan ons e-book: Het meest onderschatte gezondheidsprobleem bij vrouwen: ijzertekort!

 

 

Colorlib Isabelle Arts 0

Voedselallergie, voedselgevoeligheid en voedselintolerantie: dit zijn de verschillen

Voedselallergie, voedselgevoeligheid en voedselintolerantie: dit zijn de verschillen

Een voedingsmiddel dat voor de meeste mensen ‘gezond’ is, kan voor anderen problemen veroorzaken. Ieder lichaam is anders en reageert dus ook op een andere manier op eten. Zo kan er sprake zijn van voedselallergie, voedselgevoeligheid en voedselintolerantie. Bij allergie en gevoeligheid is er sprake van immunologische reacties, genaamd IgE- en IgG-reacties. Bij voedselintolerantie is er sprake van een niet-immunologische reactie op eten. Wat houden deze reacties precies in, wat zijn de mogelijke symptomen en hoe ga je ermee om?

IgE- en IgG-reacties: wat houdt het in?

Ons lichaam maakt dagelijks talloze immunoglobulinen aan om bacteriën, virussen en gifstoffen te bestrijden. We noemen dit ook wel antilichamen. Ze beschermen ons als het ware tegen lichaamsvreemde stoffen en ‘indringers’.

Voedselallergie

Immunoglobine E (IgE) veroorzaakt meestal een directe lichamelijke reactie op een vreemde stof. Wanneer jouw lichaam een bepaald voedingsmiddel, bijvoorbeeld een kippenei, als toxine ziet in plaats van voedsel, kan het hiervoor IgE-antistoffen aanmaken. Binnen enkele seconden of minuten, kan je dan een hevige allergische reactie verwachten.

Voedselgevoeligheid en intolerantie

Immunoglobuline G (IgG) werkt op een gelijksoortige manier, maar veroorzaakt mildere en langdurige symptomen die tot 72 uur na blootstelling ontstaan. Dan spreken we van een voedselgevoeligheid. Bij een voedselintolerantie spelen immunoglobulinen overigens geen rol, maar is er een tekort of gebrek aan een bepaald enzym voor de verwerking van een bepaald voedingsmiddel.

Symptomen voedselallergie bij IgE-reacties

Heb je last van een IgE-voedselallergie? Dan kan een voedselallergietest duidelijkheid geven over de exacte voedingsstoffen die je het beste kan vermijden. Symptomen van IgE-allergie kunnen namelijk zeer ernstige vormen aannemen. Allergieën uiten zich binnen zeer korte tijd in bijvoorbeeld:

 • Zwelling en ontsteking
 • Netelroos en huiduitslag
 • Jeukende huid
 • Anafylactische shock
 • Ademhalingsproblemen

 

Voedingsovergevoeligheid: mogelijke symptomen

Bij een IgG voedingsintolerantie, of eigenlijk ‘gevoeligheid’, treden de symptomen vertraagd op. Dat maakt het lastig om vast te stellen waar je op reageert. Een IgG-bloedtest is daarom de beste manier om erachter te komen waar de gevoeligheid vandaan komt. IgG-antistoffen kunnen leiden tot ontstekingsprocessen, spijsverteringsproblemen en bepaalde aandoeningen zoals artritis, eczeem, lekkende darm, astma, colitis ulcerosa, migraine en het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Symptomen die zich na het eten van voedsel kunnen voordoen, zijn:

 • Opgeblazen gevoel
 • Diarree
 • Hersenmist
 • Vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen
 • Depressie
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Angst
 • Algehele zwakte
 • Zure reflux
 • Hyperactiviteit
 • Constipatie

 

Er zijn vier soorten IgG-reacties op voedingsmiddelen: IgG 1, 2, 3 en 4. Wij adviseren om al deze subklassen te onderzoeken. Tot voor kort werden vaak alleen de IgG-4 reacties gemeten. Tegenwoordig is het mogelijk om alle subklassen te onderzoeken. Dat is belangrijk, omdat IgG-4 reacties maar 4% van alle mogelijke IgG reacties betreffen. Dit wil zeggen: als er geen IgG-4 reactie wordt aangetroffen, bestaat er nog een aanzienlijke kans dat er wel een IgG 1, 2 of 3 reactie is. Het plaatje hieronder geeft dat duidelijk weer. 

 

IgG-1 = 70%
IgG-2 = 20%
IgG-3 = 6%
IgG-4 = 4%

 

 

 

 

 

Bij Newmedix zijn we gespecialiseerd in het correct testen van de bloedwaarden op al deze IgG-subklassen. Zo krijg je een goed en correct inzicht in jouw voedselovergevoeligheden. Een vraag die we regelmatig krijgen is: kan een IgG-reactie gemeten worden in het bloed als ik een bepaald voedingsmiddel al langere tijd niet heb gegeten? Normaalgesproken worden de IgG-antistoffen gedurende weken en maanden afgebroken in het lichaam. Na langere tijd van vermijding van een bepaald voedingsmiddel zijn dus ook geen of weinig IgG-antistoffen terug te vinden.

Symptomen voedselintolerantie

Een voedselintolerantie kan enkele gelijksoortige symptomen als voedselgevoeligheid veroorzaken, maar dan zonder activering van het immuunsysteem. Konden ze geen IgG-antistoffen in je bloed vinden, maar heb je wel last van dergelijke symptomen? Dan kan er dus sprake zijn van een intolerantie. Hierbij is er een tekort aan een bepaald enzym dat helpt bij het afbreken van bepaalde levensmiddelen. Mensen met een lactose-intolerantie hebben bijvoorbeeld niet genoeg lactase, wat nodig is om de lactose in koemelk af te breken. Intoleranties kunnen ook leiden tot bijvoorbeeld maag- en darmklachten, hoofdpijn en vermoeidheid.

Voedselintolerantietest bij Newmedix

Sommige voedselintoleranties  kun je opsporen in het bloed. Sommige mensen zijn vatbaarder voor intoleranties, wat kan blijken uit een DNA-test. Zeker in het geval van histamine-intolerantie is dit het geval. Om uit te zoeken of je DNA-variatie SNP hebt, en dus een hoger risico op intoleranties, kan je een DNA-test doen bij Newmedix. Voor meer informatie en opties voor aanvullende voedingskundige hulp, vraag je hieronder makkelijk een adviesgesprek aan.

Behandeling bij allergie, gevoeligheid of intolerantie

IgE-voedselallergieën verdwijnen meestal niet. Wel kunnen de symptomen afnemen bij een betere algehele gezondheid. Bij een sterk immuunsysteem en gezonde stofwisseling kan het lichaam onbedoelde blootstelling aan allergenen beter verdragen. Bij IgG-voedselgevoeligheid kan een eliminatiedieet zorgen voor een herstel van het darmslijmvlies, waardoor je bepaalde voedingsmiddelen mogelijk weer kan eten.

In het geval van voedselintolerantie kan het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen ook uitkomst bieden. Soms is het mogelijk om de bepaalde tekorten aan enzymen aan te vullen, waardoor je kleine hoeveelheden van het probleemvoedsel weer kan eten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lactose-intolerantie.

Vraag een adviesgesprek aan!

Uiteindelijk is deskundige hulp bij zowel voedingsallergie als bij voedingsovergevoeligheid en voedingsintolerantie een goed idee als je last hebt van levensbelemmerende symptomen. Bij Newmedix kunnen we je helpen om de oorzaak van jouw symptomen te achterhalen. Daarbij begeleiden we onze patiënten met een diepgaand voedingsadvies dat tot nu toe veel patiënten ontzettend heeft geholpen. Interesse in onze werkwijze? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!

Colorlib Tim Kors 0

Lichaam ontgiften door gifstoffen in je cellen aan te pakken

Lichaam ontgiften: de ideale detox

Lichaam ontgiften? De afgelopen jaren is de hoeveelheid aan gifstoffen waarmee we dagelijks in aanraking komen erg toegenomen. Dit is een gigantisch probleem: we krijgen pesticiden binnen via ons voedsel, medicijnresten en microplastics via ons drinkwater en talloze uitlaatgassen en fijnstof deeltjes via de luchtwegen. Al deze gifstoffen hopen zich dagelijks op in onze lichaamscellen. Na een tijdje loopt de emmer over en kan je te maken krijgen met ernstige gifstof-symptomen, zoals:

 • Vermoeidheid;
 • Langzaam herstel na sport;
 • Haaruitval;
 • Voedselintoleranties;
 • Slaapstoornissen;
 • Angststoornissen;
 • Vergeetachtigheid;
 • Gevoeligheid voor geluid;
 • Etc.

 

Bij dergelijke symptomen kan het helpen om een volledige screening te doen, op zoek naar de oorzaak van je klachten. Newmedix helpt hier graag bij: vraag gemakkelijk een gratis adviesgesprek aan. Blijk je last te hebben van een teveel aan gifstoffen met bijbehorende klachten? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf! Hoe kan je ontgiften? Waarschijnlijk heb je al eerder gehoord van verschillende detox-methoden. Helaas werken deze niet altijd optimaal.

Lichaam ontgiften: waarom de meeste detox-methoden niet werken

Er bestaan gigantisch veel moderne, ouderwetse, populaire en minder populaire detox-methoden. Denk bijvoorbeeld aan sapkuren, kleibehandelingen, darmspoelingen, oil-pulling en detox-supplementen. Ongetwijfeld heb je al eerder over minstens één van deze methoden gehoord. Hoewel sommige methoden best prima zijn, heeft het overgrote deel geen daadwerkelijk ontgiftend effect.

De reden hiervoor is dat de meeste van deze methoden zeer oppervlakkig werken. Wil je wél echt je lichaam ontgiften, dan moeten gifstoffen worden aangepakt in de cellen waarin ze zitten opgeslagen. Alleen door de toxines geheel uit de cellen te verwijderen en uit het lichaam af te voeren, kunnen ze goed worden bestreden.

Ons natuurlijke ontgiftingssysteem staat onder druk

Maar ontgiften, is dat eigenlijk wel nodig? Het is zo dat ons lichaam gelukkig een hoop zelf kan. Bij de natuurlijke ontgifting van ons lichaam spelen onder andere de lever, de nieren en zelfs de longen een grote rol. De krachtige antioxidant glutathion, die in onze cellen wordt aangemaakt, zorgt ervoor dat onze cellen worden ontgift en beschermd tegen gifstoffen.  Vervolgens verlaten deze gifstoffen via de gal, lever en nieren ons lichaam weer.

Maar helaas: hoe meer gifstoffen we verzamelen, hoe meer ons glutathion systeem onder druk komt te staan en hoe minder effectief we onszelf kunnen ontgiften. Deze grote hoeveelheid gif kan ontstekingen in onze cellen veroorzaken en daarvoor veel symptomen uitlokken zoals hersenmist, vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn en auto-immuunreacties. Wij kunnen je helpen te achterhalen in hoeverre dit bij jouw lichaam het geval is. Voor meer informatie over je lichaam ontgiften kun je een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen.

Indien bepaalde gifstoffen die zich ophopen in de cellen van ons brein noemen we neurotoxines.

Neurotoxines: wat zijn dat?

De absolute noodzaak achter de ontgifting van cellen zit hem in de ernst van neurotoxines (gifstoffen in het brein), die voornamelijk de eerdergenoemde symptomen kunnen veroorzaken. Dit is zorgwekkend, omdat deze gifstoffen de werking van het zenuwstelsel ernstig kunnen verstoren. Hierbij kan je denken aan zware metalen zoals lood en kwik of fijnstofdeeltjes uit de lucht . Hoge gradaties aan neurotoxinen kunnen zelfs ernstige symptomen veroorzaken en neuro inflammatie  (ontstekingen van cellen in het brein) veroorzaken.

De mogelijke oplossing: wat is cytodetox?

Omdat we dagelijks worden blootgesteld aan talloze gifstoffen én ons natuurlijke ontgiftingssysteem onder druk staat, kan het nodig zijn om je lichaam hier een handje bij te helpen. Hiervoor is dus een detox methode nodig die gifstoffen aanpakt in de kern: direct waar het probleem aanwezig is.

Dr. Pompa is een ‘functional medical doctor’. Hij is gespecialiseerd in cellulaire gezondheid en heeft samen met zijn team cytodetox ontwikkeld: een product dat we bij Newmedix regelmatig gebruiken in de behandeling en al veel mensen heeft geholpen.

Cytodetox is een supplement  dat een speciale vorm van zeoliet bevat. Zeoliet is een deeltje of molecuul dat de in het lichaam aanwezige gifstoffen insluit en mee afvoert het lichaam uit. Doordat deze vorm van zeoliet écht doordringt tot in de cellen, wordt het probleem bij de kern aangepakt. Wil je meer informatie over gifstoffen in het lichaam en de wijze waarop cytodex deze aanpakt? In onderstaande video vind je een super interessant interview met Dr. Pompa zelf!  Wil je meer informatie over dit supplement? Bekijk hier meer productinformatie over Cytodetox. 

 

Het probleem met zeoliet-producten op de markt

Uiteraard zijn er meer producten op de markt die zeoliet – of een andere effectieve variant – als binder voor giftstoffen gebruiken. Hier zitten alleen vaak een aantal nadelen aan verbonden:

-De deeltjes zijn te groot
Wanneer de bindingsdeeltjes te groot zijn, kunnen ze de darmwand niet passeren. Dit resulteert erin dat de deeltjes niet in de cellen terechtkomen waarin de gifstoffen liggen opgeslagen. Deze grote deeltjes slagen er dus er niet in om op celniveau gifstoffen te binden en uit het lichaam te transporteren.

-Het zijn zwakke binders
Zijn de deeltjes wél klein genoeg? Dan hebben ze vaak een minder sterke bindingskracht. Deze kunnen de gifstoffen dan wel eventjes vasthouden, maar bij het minste of geringste worden de gifstoffen ook weer makkelijk losgelaten. Ze worden hierdoor niet permanent afgevoerd, waardoor enkel een herverdeling van de gifstoffen wordt veroorzaakt. Dat noemen we zogezegd een ‘zwakke binder’. Herverdeling van is een van de grote aandachtspunten bij het correct afvoeren van gifstoffen. Juist deze ongecontroleerde herverdeling van gifstoffen zorgt voor veel van de zogenaamde detox symptomen, zoals misselijkheid, vermoeidheid, huiduitslag of verergering van bestaande symptomen.

-Zeoliet is verontreinigd met zware metalen
Het is ontzettend moeilijk om zeoliet volledig te ontdoen van zware metalen als kwik, lood, arseen en cadmium. Dat betreft een ingewikkeld en vaak chemisch proces waar veel onderzoekers helaas niet volledig in slagen. Zeker ook omdat de zeoliet in Cytodetox volledig ‘schoon’ is verklaard, is dit het meest veilige product dat wij bij Newmedix vaak aanraden.

Lichaam ontgiften? Vraag een adviesgesprek aan!

Zeker vanwege de mogelijk ernst van symptomen die veroorzaakt kunnen worden door een te hoge cellulaire belasting van gifstoffen, is het geen slecht idee om ondersteuning te vragen bij herstel. Bij Newmedix streven we naar het opsporen en aanpakken van de onderliggende oorzaak van jouw symptomen. Ben je geïnteresseerd in een mogelijke behandeling? Vraag dan hier een gratis adviesgesprek aan.

Colorlib Isabelle Arts 0

Chronische stress? Zo los je het op!

Chronische stress: hoe komen we eraf?

Stress of spanning ervaart iedereen wel eens. Stress maakt je alert en paraat tot actie. Je hebt het daarom nodig in het dagelijks leven! Heb je echter last van langdurige stress, of zelfs van een burn-out? Dan kan je lichaam klachten vertonen. Deze klachten variëren van slaapproblemen en hoofdpijn, tot oorsuizen en hartkloppingen. Heb je last van chronische stress en ervaar je hier lichamelijke gevolgen van? Dan is de kans groot dat Newmedix je kan helpen bij het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Chronische stress: wat is dat?

Fysieke en psychologische stress is vrij normaal. Houdt deze stress echter lang aan, dan spreken we van chronische stress. Chronische stress verhoogt bijvoorbeeld het risico op een hoge bloeddruk, dementie en depressie.

Bij chronische stress scheidt de hypofyse in de hersenen stresshormonen als ACTH af, waardoor de bijnieren het stresshormoon cortisol produceren. Na een lange periode van stress kan bijnieruitputting optreden, waardoor allerlei nieuwe, stressgerelateerde ziekten kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out en verschillende hart- en vaatziekten.

Stress symptomen herkennen

Kortom, langdurige stress kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. Denk jij ook last van chronische stress te hebben? Neem dit dan altijd serieus! Om er zeker van te zijn waarmee je te maken hebt, doe je een van onze twee zelftesten.

 

Online Test: heb je te veel stress?

 

Online Test: zijn je bijnieren uitgeput?

 

Om voor jezelf na te gaan in hoeverre jij last hebt van stress, is het goed om te weten wat de symptomen van chronische stress zijn. Stress kent heel veel uiteenlopende lichamelijke, emotionele en gedragsmatige symptomen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • pijn en vermoeidheid
 • overeten en tandenknarsen
 • nervositeit en huilbuien
 • vergeetachtigheid en besluiteloosheid

 

Download het Gratis E-Book

Wil je meer informatie over alle symptomen, oorzaken en oplossingen bij chronische stress? Download dan ons e-book: De invloed van een burn-out & stress op je gezondheid.

Veelvoorkomende stressklachten

Wellicht is het goed en fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat. Maar liefst 25% van alle werknemers in onze maatschappij heeft last van stressgerelateerde vermoeidheidsklachten. Maar liefst 50 mensen komen per dag thuis te zitten met een burn-out. Zeker niet uniek dus!

Volgens ons ligt dit aantal echter veel te hoog. Daarom heeft Newmedix een persoonlijk behandelplan ontwikkeld waarmee jij jouw stress de baas wordt. Wacht niet te lang met aan de bel trekken, zodat je ernstige gevolgen kunt voorkomen. Ben je benieuwd naar mogelijke behandelingen voor jou? Dan vraag je hier gemakkelijk een gratis adviesgesprek aan: newmedix.nl/adviesgesprek.

Paniek, hartkloppingen, stress… Wat nu?

Ernstige stress kan vreselijke gevolgen hebben op het lichaam. Bij sommige mensen kan dit leiden tot hartkloppingen of zelfs cardiomyopathie. In zeer ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot een plotselinge hartstilstand. Omdat naast hartproblemen ook andere gezondheidsproblemen, zoals depressies en slaapstoornissen, aan stress worden gelinkt, is het van levensbelang om stress serieus te nemen. Gelukkig kan je als je dit leest en last hebt van stressklachten direct besluiten om actie te ondernemen.

Zo kan je stress verminderen

Heb je besloten om stappen richting een minder stressvol bestaan te zetten? Super goed bezig! Bij Newmedix helpen we je graag met een gepersonaliseerd behandelplan en intensieve ondersteuning. Door eerst een gratis adviesgesprek aan te vragen, weet je waar je straks aan toe bent. Voordat je in behandeling gaat, kan je natuurlijk ook eerst zelf proberen je stressniveau terug te dringen.

Dit doe je als volgt:

 • Onderzoek de oorzaak van jouw symptomen
  Het belangrijkste is om eerst de oorzaak van jouw symptomen te achterhalen. Behaalde klachten kunnen namelijk naast stress, ook te maken hebben met bijvoorbeeld je schildklier, ondervoeding, depressie, chronische ziekten of alcoholmisbruik. Neem contact met ons op als je geïnteresseerd bent in een diepgaand onderzoek.
 • Onderzoek de oorzaak van je stress
  In 30% van de gevallen wordt stress veroorzaakt door conflicten op het werk. Is dit bij jou ook het geval, of zijn er andere oorzaken? Hoe dan ook: zorg dat je de oorzaak opspoort. Daarbij is het ook goed om na te gaan of jouw stress fysiologisch of psychologisch van aard is.
 • Probeer stress te verminderen
  Waar kreeg je vroeger altijd energie van? Wat breekt je de laatste tijd helemaal op? Door simpele veranderingen te maken in je levensstijl kan je jouw lichaam een stuk meer in balans brengen. Toch raden we je aan om bij ernstige stress daadwerkelijk professionele hulp te zoeken. Daar hoef jij je zeker niet voor te schamen, want stressklachten liggen een stuk ingewikkelder dan vaak gedacht!

 

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Voor meer informatie over chronische stress download je het e-book van orthomoleculair therapeut Tim Kors. Wij helpen je graag verder bij vermindering van stress. Vraag daarvoor een vrijblijvend adviesgesprek aan, of doe eerst de symptomenchecker over een teveel aan stress of de uitputting van de bijnieren.

 

Colorlib Tim Kors 0

Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS): Newmedix pakt de oorzaak aan

Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Chronisch vermoeidheidssyndroom, het komt steeds vaker voor. Kamp je al langer dan 6 maanden met een continu vermoeid gevoel dat niet weggaat na een goede nachtrust en biedt sporten ook geen verlichting? Dan heb je wellicht, net als zo’n 60.000 andere Nederlanders, last van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS). Dit is een moeilijk vast te stellen aandoening, waardoor patiënten vaak met symptoombestrijding en psychotherapie worden afgewimpeld. Om CVS-patiënten beter te helpen, werkt Newmedix samen met Professor Michael Maes. Samen hebben wij verschillende oorzaken van CVS achterhaald, om zo een ideaal behandelplan samen te stellen. Ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? In deze blog vind je meer informatie over de zienswijze over en aanpak van Newmedix van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

CVS symptomen

Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom is serieuzer en ingrijpender dan veel mensen denken. Deze vermoeidheid gaat niet over na een goede nachtrust. Ook inspanning maakt de klachten alleen maar erger. Naast de gebruikelijk gepaarde symptomen zoals stramme spieren, pijnlijke gewrichten, slaapstoornissen, opgezette lymfeklieren en het verlies aan eetlust, kan CVS gepaard gaan met psychische klachten. Zo blijken CVS-patiënten vatbaarder voor depressieve of angstige klachten met eventuele stemmingswisselingen of paniekaanvallen. Binnen de reguliere geneeskunde zijn deze klachten vaak lastig te koppelen aan het Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Ook wanneer de aandoening wél wordt vastgesteld, kan men vaak geen duidelijke oorzaak vinden. Dit leidt ertoe dat snel wordt gesteld dat de klachten van psychosociale aard zijn. Toch zijn er onderzoeken die wijzen op een toegenomen risico op andere serieuze ziektes, zoals hartklachten en zelfs kanker. Newmedix neemt dergelijke klachten dan ook ontzettend serieus bij het opstellen van een behandelplan.

Oorzaken van Chronisch vermoeidheidssyndroom

Newmedix kijkt nooit alleen naar de symptomen. Hoewel dit extra aandacht vergt, kan enkel door de onderliggende factoren te identificeren en corrigeren een duurzaam resultaat worden behaald. Newmedix streeft er dan ook naar om de gehele persoon te behandelen, beginnend bij een analyse van de medische voorgeschiedenis. Om een goed behandelplan op te stellen voor cliënten met CVS, heeft professor Michael Maes, gespecialiseerd in CVS en andere vermoeidheidsklachten, ons geholpen om mogelijke oorzaken te achterhalen. Hoewel in Nederland, België en de UK nog altijd wordt beweerd dat CVS een psychosociale aandoening is, denkt men daar in Australië en Amerika anders over. Professor Maes ontdekte onder andere dat de oorzaken van CVS gevonden kunnen worden in bijvoorbeeld verhoogde zuurstofradicalen, ontstekingsprocessen in het lichaam en zelfs hersenstoornissen. Dit bewijst dat CVS een serieuze aandoening is die kan worden beïnvloed door het hele lichaam. De talloze ernstige klachten zitten dus zeker niet tussen de oren. Over de zojuist genoemde en andere mogelijke oorzaken van CVS schreef prof. Maes mede het e-book Waarom het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME) niet “tussen de oren” zit; De biologische oorzaken van CVS/ME volgens de laatste stand van de wetenschap.

Klik en download het e-book over het chronisch vermoeidheidssyndroom.

CVS Behandeling

Newmedix is gespecialiseerd in het behandelen van langdurige gezondheidsklachten waar geen oorzaak of oplossing voor lijkt te zijn. Ons bewezen behandelplan onderscheidt oorzaak en gevolg, waardoor complexe ziektes als CVS permanent verbeterd of verholpen worden. Door grondig onderzoek wordt voor iedere individuele patiënt een persoonlijk en écht effectief behandelplan opgesteld. Deze behandeling richt zich op het doorbreken van eventuele ontstekingsprocessen en het herstellen van de biochemische balans in het lichaam. Vaak zijn CVS-patiënten gebaat bij een verbeterd voedingspatroon met eventuele supplementen zoals vitamine B en C, antioxidanten, magnesium, zink, L-tryptofaan, L-carnitine, Co-enzym Q10 en essentiële vetzuren. Naast het in balans brengen van de biochemische balans, bieden wij waar nodig ook therapieën als mindfulness en coaching aan. Wat een patiënt exact nodig heeft, is ontzettend persoonlijk. Het is dan ook aan te raden om een persoonlijk, gratis adviesgesprek aan te vragen, zodat wij je beter van dienst kunnen zijn.

Gratis adviesgesprek voor CVS

Door Newmedix zijn sinds 2016 al ruim 600 voormalige CVS-patiënten geheel klachtenvrij. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen, vraag dan een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek aan. Maak je liever telefonisch een afspraak of heb je andere vragen, dan kun je ons bereiken via 040-7113026, of mailen naar info@newmedix.nl.

Colorlib Tim Kors 0

Het verband tussen homocysteïne, methylering, vitamine b12 en foliumzuur bij angst en depressie

Het verband tussen homocysteïne, methylering, vitamine B12 en foliumzuur bij angst en depressie

Neurotransmitters spelen een belangrijke rol bij het reguleren van onze stemming. Door de nauwe relatie tussen de aanmaak van neurotransmitters en homocysteïne vorming, vermoeden sommige onderzoekers dat er een verband bestaat tussen homocysteïne en stemming. Hoe zit dit precies?

 

Wat is homocysteïne?

Homocysteïne is een tussenproduct binnen de stofwisselingscyclus, ook wel bekend als methylatie. Dit principe wordt onderaan deze tekst nader toegelicht. Kortgezegd is methylering een organische reactie die een methylgroep aan een molecuul toevoegt. Zo’n reactie is grotendeels afhankelijk van B-vitamine-cofactoren (B6, B12 en foliumzuur). Deze cofactoren zijn op hun beurt weer cruciaal voor de aanmaak van de stemmingsregulerende neurotransmitters. Wanneer de hoeveelheid B-vitamines afneemt, wordt deze methylatiecyclus verstoord. Hierdoor stijgen de homocysteïne spiegels waardoor ook de aanmaak van neurotransmitters verslechtert. Indirect zou de homocysteïne dus de neurotransmitters en daarmee de stemming beïnvloeden.

Bepaalde studies suggereren zelfs dat homocysteïnegehaltes een effectieve aanduiding zijn voor de B-vitaminestatus en dat veranderingen in deze gehaltes in verband staan met stemmingswisselingen. Andere studies gaan nog een stapje verder: deze zijn er namelijk in geslaagd om de duur van PTSS (posttraumatische stressstoornis) te voorspellen aan de hand van homocysteïnespiegels. Andere studies hebben genetische afwijkingen zoals een mutatie in het foliumzuur-activerende enzym, MTHFR, duidelijk in verband kunnen brengen met hoge homocysteïnespiegels en verhoogde stemmingsstoornissen. Dit versterkt het idee dat het homocysteïne metabolisme een belangrijke marker is bij psychiatrische aandoeningen.

Vitaminesupplementen bij stemmingsstoornissen

Het gesuggereerde verband tussen de homocysteïnespiegels en de stemming brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo zouden bijvoorbeeld vitamine B supplementen de symptomen van stemmingsstoornissen kunnen verminderen. Deze supplementen verbeteren namelijk de stofwisselingsprocessen die betrokken zijn bij de aanmaak van de zojuist besproken neurotransmitters. Dit principe wordt onder andere onderschreven door een studie waarin klachtenvermindering optrad bij 44 vrouwen met premenstruele angst na suppletie met homocysteïne-verlagende B-vitamines.

SAM-e en S-adenosylmethionine

Een andere verbinding die betrokken is bij de methyleringscyclus is S-adenosylmethionine (SAM-e), welke de vorming van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine makkelijker maakt. In klinische onderzoeken is dan ook aangetoond dat suppletie met SAM-e net zo effectief is als tricyclische antidepressiva bij de behandeling van depressieve stoornissen. [1]

Hoe ziet de methylering cyclus eruit?

methylering cyclus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Methionine is een aminozuur dat in al ons voedsel met eiwitten zit. ‘Met’ verwijst in deze term naar de methylgroep die het bevat. Methionine pakt een pakketje energie op (ATP), met een molecule magnesium en wordt dan SAM (S- Adenosyl Methionine). SAM lift met de methylgroep mee het hele lichaam door, waarbij meer dan 400 bekende chemische reacties plaatsvinden.

Methionine + ATP = SAM 

Als SAM een methylgroep op de benodigde plek heeft afgezet, blijft een aminozuur genaamd homocysteïne over.

SAM – CH3 = Homocysteïne

Als homocysteïne een andere methylgroep tegenkomt, ontvangt het die en transformeert het zichzelf weer terug naar SAM.

boek methylering

Homocysteïne + CH3 = Methionine (SAM)

Als homocysteïne geen methylgroep vindt, wordt het een gevaarlijke molecule die geassocieerd wordt met hart- en vaatziektes en degeneratieve aandoeningen. Eén van de paden waarlangs homocysteïne een methylgroep kan verkrijgen is door vitamine B12, foliumzuur/folaat, B6 en choline, of via trimethylglycine (TMG).

Gratis E-Book: Methylering

Wil je meer weten over het onderwerp methylering? Klik en download dan het gratis e-boek Methylering

 • Voetnoten


  [1] Het bekende supplement SAMe is de vorm van SAM die via de voeding kan worden opgenomen. Het kan helpen bij depressie, maar het zorgt niet voor verlaging van homocysteïne, dus het fungeert alleen als noodoplossing en pakt niet de oorzaak aan. Deze oorzaak ligt vooral op het gebied van voeding. B12/foliumzuur supplementen zijn hierin effectiever, met resultaten die vaak al na 60 dagen optreden. Zowel het veilige, nutritionele SAMe als bepaalde antidepressiva zijn slechts ‘stoplappen’ die het echte herstel van de methylering in het lichaam alleen maar in de weg staan.

  Vanwege de rol van een optimale methylering bij het behouden van de biochemische balansen in het centrale zenuwstelsel, helpt een bloedspiegel van minder dan 7-8 ug/nmol / l homocysteïne om een ​​goede neurotransmitter stofwisseling te verzekeren. Dit kan de stemming in evenwicht brengen in tijden van stress, depressie en angst.

lekkende darm of leaky gut
Colorlib Tim Kors 0

Wat is een lekkende darm of leaky gut?

Wat is een lekkende darm of leaky gut?

Lekkende darm of een Leaky gut is een aandoening van de darmen waarbij de darmwand verhoogd doorlaatbaar is. De darmwand vormt normaal gesproken een barrière die de gastheer beschermt tegen de omgeving en reguleert wat er in je bloedsomloop terechtkomt vanuit de darmen en wat niet.

Tussen de epitheelcellen van de darmwand, die uit een laag cellen bestaat, zitten zogenaamde tight junctions: een soort bruggetjes die de darmwand aaneengesloten houden. Als de darmwandcellen of tight junctions beschadigd raken, kunnen er toxines (van bijvoorbeeld bacteriën of schimmels), microorganismen of onverteerde eiwitten (uit voeding) de bloedbaan in lekken.

Deze ongewenste deeltjes lokken een ontstekingsreactie uit van het immuunsysteem, die zich in het hele lichaam kan uitbreiden en klachten geven. Dit kan op zijn beurt weer een trigger zijn om een auto-immuunziekte te ontwikkelen, waaronder chronische darmontstekingen, lupus en schildklierziekte.

 

lekkende darm of leaky gut

 

Symptomen lekkende darm of leaky gut

Allergieën, voedselintoleranties, inflammatoire huidaandoeningen (bijvoorbeeld eczeem), gewrichtspijn, hoofdpijn, hormonale disbalansen, stemmingsklachten, angstklachten en vermoeidheid. Spijsverteringsproblemen zoals chronische diarree, opgeblazenheid en obstipatie kunnen ook tekenen zijn van een leaky gut.

Oorzaken of bijdragende factoren van een lekkende darm

Langer bestaande voedselallergieën, ontstekingsbevorderende voeding (zoals voeding hoog in suiker en verzadigd vet, bewerkte voeding, zuivel), blootstelling aan gifstoffen (waaronder pesticiden zoals glyfosaat en chemische reinigings-/schoonmaakmiddelen), hoog gebruik van medicatie (zoals antibiotica en NSAIDS: ontstekingsremmende pijnstillers bijvoorbeeld ibuprofen), alcoholconsumptie, roken, verstoringen in de darmflora, darminfecties en stress.

Onderzoek naar een leaky gut

Om een leaky gut of lekkende darm op te sporen en te behandelen kunnen de volgende onderzoeken zinvol zijn:

In bloed:
Voedselintoleranties (IgG reacties): vertraagde overgevoeligheidsreacties op bepaalde voedingsmiddelen
Endotoxinen/LPS (lipopolysacchariden): de aanwezigheid van endotoxinen of gifstoffen van (slechte) LPS bacteriën in de bloedbaan.
Vitamine d : vitamine d verbetert een leaky gut bij bijvoorbeeld mensen met de ziekte van Crohn en heeft een regulerende werking op je immuunsysteem

In de ontlasting:
– Zonuline: een eiwit dat de darmdoorlaatbaarheid verhoogt
– Alfa-1-antitrypsine: een ontstekingsmarker van de darm (ontstekingen in de darm veroorzaken een leaky gut)
– Secretoir IgA: werking van het immuunsysteem in je darmwand. S- IgA beschermt je tegen infecties, ontstekingen, allergieën en gifstoffen
– Beta-defensine: een ontstekingsremmende stof die door darmwandcellen wordt geproduceerd en microorganismen helpt doden
– Microbioom onderzoek: het in beeld brengen van je darmflora, onder andere de diversiteit van je bacteriestammen en mogelijke disbalansen bijvoorbeeld een tekort aan goede, beschermende bacteriën (zoals de Prausnitizii bacterie) en een overschot aan slechte bacteriën (zoals LPS bacteriën).
– Calprotectine: een parameter voor ontstekingen in de darmwand.

In deze huidige tijd met meer vervuiling vanuit onze omgeving, hoge stress en ongezondere voedingspatronen en gewoontes is het misschien niet vreemd dat steeds meer mensen een zekere mate van leaky gut hebben. Gelukkig kunnen we hier zelf van alles aan doen door onze voeding en leefstijl aan te pakken.

Lekkende darm helen

Een lekkende darm helen begint met het onderkennen en aanpakken van de oorzaken:

– Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van antibiotica, pijnstillers (NSAIDS), alcohol, roken en ontstekingsbevorderende chemicaliën of voeding.
– Breng de darmflora weer in balans. Eet voldoende vezels (plantaardige onbewerkte voeding).
– Verlaag ontstekingen in de darmwand en repareer de darmslijmlaag (gezonde voeding en zo nodig supplementen). Verminder stress en leer hier beter mee omgaan.

wht-icon